bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Americký derviš

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 28.03.2024 02:44

  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Americký derviš

Strhujúci román o americkej moslimskej rodine usilujúcej sa vyrovnať s vierou, vlastnou identitou a so spolupatričnosťou v osemdesiatych rokoch 20. storočia, teda vo svete pred 11. septembrom.

Hayata Shaha, dospievajúceho syna pakistanských prisťahovalcov, uchvátila teta Mina dávno predtým, ako ju skutočne spoznal. Krásna, inteligentná a oduševnená priateľka jeho mamy sa stala priam rodinnou legendou. Podľa starých zvykov jej rodičia v Pakistane sprostredkovali sobáš, lenže po narodení syna sa s ňou manžel rozviedol. Údajne preto, že čítala priveľa múdrych kníh... Keď sa Hayat dozvie, že Mina prichádza bývať k nim do Ameriky, od radostného očakávania sa až chveje.
Hayatov otec taký nadšený nie je. Už dávnejšie si našiel dôvody na to, aby zanechal fundamentalistický svet a vydal sa vlastnou cestou. Vôbec neočakáva, že keď Mina poodhalí Hayatovi krásu a silu Koránu, chlapec sa celkom zmení.
Minino osobné čaro spôsobí, že domácnosť Shahovcov, vždy rozhádaná a smutná, sa stane harmonickejšou. No keď Mina spozná židovského lekára Nátana a zamiluje sa doňho, z uhlíka žiarlivosti tlejúceho v Hayatovom srdci vypukne ničivý oheň antisemitizmu. Hayat v mladíckej nerozvážnosti urobí osudovú chybu, ktorá ho bude mrzieť celý život, pretože hrozivé následky postihnú tých, ktorých ľúbi najväčšmi.

Z anglického originálu American Dervish (Little, Brown and Company, New York 2012) preložila Mária Galádová.

Detaily o knihe

Názov: Americký derviš

Originálny názov: American Dervish

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

fajn kniha ale ... (Linda Grollmusová, 5.6.2016) Odpovedať

príjemné čítanie
Kniha sa čítala ľahko, celkom zaujímavé a príjemné čítanie, nenudila som sa. Zaujímavý príbeh a pohľad na moslimskú vieru a rodinu. Na Hosseiniho to ale podľa mňa nemá, prišlo mi to miestami neprirodzené, také trochu nasilu.

Derviš je človek,ktorý sa vzdá všetkého pre Boha (Lucia Lieskovanová, 10.1.2015) Odpovedať

vrelo odporúčam
Túto knihu som si chcela prečítať už dávno. Takže, keď som na ňu natrafila v knižnici okamžite som ju "uchmatla". Príbeh jednoznačne odporúčam prečítať. Kniha ponúka pohľad do života moslimov žijúcich mimo ich domova, v Amerike. Aj vďaka tomu, že je príbeh písaný v 1.osobe sa číta ľahko a autor ho opisuje uveriteľne, realisticky. Hlavná postava Hayat vďaka svojej tete Mine/do ktorej je zamilovaný/ objavuje svet Koránu a modlitieb. Je smutný paradox, že práve vďaka svetu, ktorý mu Mina ukáže ich nakoniec postaví proti sebe. A tak jeho milovaná teta - "maják", ku ktorému stále vzhliada nakoniec opúšťa jeho život, dom jeho rodičov, stráca lásku a nachádza utrpenie a nakoniec smrť. Na príbehu sa mi páči hlavne fakt, že autor nevykresľuje postavy ako čierno-biele. Veď každý robíme chyby. No, sme si ich vedomí? Ponúka pohľad na zložitý život ľudí, ktorí žijú mimo svojho rodiska, ale chcú si zachovať svoju identitu, postoj k životu a náboženstvu, čo je však často zložité a komplikované. V príbehu ukazuje rôzny prístup k výkladu Koránu. Čo mnohokrát spôsobuje napätie, predsudky. Aj vďaka tomu sú v príbehu smutné scény - muž týrajúci svoju manželku sa odvoláva na verš v Koráne, ktorý mu to "prikazuje" , či nenávisť voči židom, pretože Alah ich nemiluje. Autor však poukazuje na to, že nie všetci moslimovia sú rovnakí, tak ako aj kresťania,či židia vyznávajú svoju vieru rôznym spôsobom a zanietením. Je smutné a nebezpečné, keď si niekto náboženstvo prekrúca podľa svojej potreby a vyvoláva nenávisť a antisemitizmus. Bohužiaľ, toto je téma, ktorá je stále viac aktuálna. A nesie so sebou stále viac chaosu, nepokojov a mŕtvych. Želám si, aby žili vedľa seba ľudia rôzneho vierovyznania v mieri a pokoji. Bohužiaľ, udalosti posledných dní ukazujú, že to bude ešte veľmi zložité.

Zaujímavé... (Peter, 3.9.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Už počas čítania ma zaujal okrem rozmeru ľudskosti aj rozmer pohľadu na "svoje" náboženstvo: oslobodenie od tradicionalizmu vedie najprv k ochladnutiu, ignorácii-nepovšimnutiu, ba až k revolte, potom prázdnote, úletom a napokon - v tých šťastnejších prípadoch - k návratu... uvedomeniu si hodnôt a ceny duchovného dedičstva, morálky... jemnosti a krehkosti vzťahov. Popri dobrom príbehu tak vynikne aj svedectvo o dôležitosti dobra, princípov pokory, schopnosti sebareflexie vo svedomí. A je vlastne celkom jedno, aký duchovný prúd človek vvyznáva. Fakt zaujímavé. Kvalitu príbehového rámca už nemá zmysel opakovane chváliť. Naozaj sa oplatí prečítať = je to pekné a hodnotné dielko.

príbeh zrady a sily odpustiť (Katka Hanzelová, 31.8.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Príbeh malého chlapca Hayata je akoby exkurziou do moslimského sveta. Jeho otec už neuznáva korán fanaticky, v Amerike totiž pochopil aj jeho odvrátenú tvár. Do Hayatovej rodiny ale prichádza teta Mína so synom a v tom čase dospievajúcemu Hayatovi skomplikovala situáciu. Mína postupnen vzbudzuje v Hayatovi lásku nielen ku koránu... Hayat začína nenávidieť jej syna a jej životnú lásku snúbenca Natana,ktorý je dokonca ochotný kvôli sobášu konvertovať na islam.A práve láska k tete doženie Hayata k tomu, aby ju podrazil tak, že jej svojím neuváženým konaním zničí život. Hoci sa ospravedlňuje sám sebe tým, že konal v záujme koránu, výčitkám svedomia neujde. Mína dennodenne kvôli Hayatovej zrade zažíva psychický aj fyzický teror,ale napriek tomu Hayatovi na smrteľnej posteli odpúšťa...Hayat si aj tak zničený život a predčasnú Míninu smrť neprestane vyčítať a rozhodne sa vyhľadať Nathana..veľmi silný príbeh..Milovníkom takýchto kníh odporúčam ešte tituly Tisíc žiarivých sĺnk, Majster šarkanov, Pieseň mien, Tibeťankin stratený dom, Modrý zápisník...

Príbeh moslimského chlapca, ktorý určite zaujme (Juraj Turčík, 26.8.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Veľmi dobré čítanie. Keď má človek rád knihy o kultúre a náboženstve táto knižka je preňho ako stvorená. Kniha je o chlapcovi, ktorý opisuje svoj život v Amerike. Je zvláštna pretože chlapec pochádza z Pakistanu a je Moslim. Rodina sa presťahovala za prácou a otec a mama prestali byť veriaci a nedovolili chodiť ich synovi Hayatovi do kostola. Hayat je chlapec, ktorý hovorí svoj príbeh a opisuje náboženstvo z rôznych strán. Pri čítaní som mal zmiešané pocity. V knihe je často spomínaná jeho kamarátka Mina. Jej život bol veľmi ťažký a mama Hayata ju zavolala žiť k nim do Ameriky so synom aby utiekli pred jej bývalým manželom. Osobne sa mi veľmi páčili časti pri opisovaní Koránu a bližšie opísanie moslimskej viery. Dozvedel som sa mnoho vecí, ktoré som predtým nevedel. Hlavný hrdina zmenil názor na Korán a to si už každý môže povedať sám či súhlasí alebo nie. Najviac sa mi páčila postava Míny od ktorej som nevedel čo mám čakať. Záver príbehu bol veľmi zaujímavý a musím povedať, že na túto knihu budem spomínať len v dobrom. Hayat na mňa spravil veľký dojem a dá sa povedať, že autor napísal krásne dielo, v ktorom čitatelia môžu vidieť dve kultúry rôznych krajín. Určite odporúčam všetkým, ktorí sa nevedia rozhodnúť akú knihu si majú kúpiť. Táto je pre mňa určite najlepšia kniha akú som doposiaľ prečítal

Super kniha (Miloš Paľo, 25.8.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Veľmi ma zaujala táto kniha v knižnici už podľa obalu a začala som sa zaujímať o iné náboženstvá. Kniha je veľmi dobre napísaná. V knihe je opísaná iná kultúra a náboženstvo. Hayat opisuje svoj životný príbeh. Hneď od začiatku vás to začne baviť a musíte čítať a čítať. V knihe sa opisuje život moslimskej rodiny, ktorá žije v Amerike. Postupne Hayat rastie a na začiatku opisuje Minu, ktorú berie ako svoju druhú mamu. V knihe nenájdete miesto kde by ste sa nudili príbeh sa vám číta krásne sám. Najviac ma zaujala Mína skvelá žena s ťažkým príbehom. Nepáčilo sa mi ako sa správal Navíd otec Hayata k Moslimskej kultúre a k svojmu synovi. No na konci sa všetko vysvetlí a bola som spokojná ako to dopadlo, pretože na túto knihu nezabudnem len tak. Odporúčam všetkým ženám pretože silný príbeh Hayata Miny zaujme všetkých

... aj o odpustení (Emily, 22.3.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
príbeh odhaľuje svet dospievajúceho chlapca, ktorý túži študovať Korán... platonicky miluje svoju tetu a urobí niečo o čom je presvedčený, že je správne... jeho skutok však vyvolá kolotoč udalostí, ktoré nezastaví. Je to príbeh aj o priznaní a odpustení... oplatí sa prečítať.

zaujímavé čítanie (Mária Kaletová, 10.3.2013) Odpovedať

príjemné čítanie
Túto knihu som si dopriala v rámci Vášho nedávneho výpredaja, pretože už dlhšie som rozmýšľala, akú knihu si pri najbližšej príležitosti kúpim. :) Výber som neoľutovala, v poslednom čase mám rada príbehy, v ktorých je opísaný život a mentalita inej kultúry než tej našej, európskej. Rada to porovnávam a nakoniec si aj tak vždy poviem, že som rada, že som odkiaľ som. Stále sa však aj dokážem rozčúliť nad (ne)rozumom niektorých ľudí. Ak máte radi takéto pocity pri čítaní knihy, toto je môj tip :) Ozaj, zhltla som to do dvoch dní.

úžasný námet (Mária Breštenská, 21.8.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Zvyčajne nečítavam knižky o náboženstvách, etnických skupinách a Americký derviš patrí medzi prvé z toho žánru, ktoré sa mi dostali do rúk. Moje bezprostredné pocity po dočítaní ma však milo prekvapili. Mladučký Hayat, hlavný hrdina tohto dojímavého príbehu, vás sprevádza celým príbehom. Nenarodil sa do šťastnej rodiny, no možno mu bol tento osud súdený. Knižka sa číta doslova sama, hluché miesta nenájdete, práve naopak, pravidelne ju dopĺňajú krásne myšlienky zo života, a útržky z Koránu, ktoré sa Hayat memoruje. Americký derviš sa zaoberá bežnými problémami ľudí, na ktoré často krát zabúdame. Emočne vás vyšťaví, prinúti poplakať si, zamyslieť sa a výborne si pri nej oddýchnete. Rozhodne ju odporúčam!

krása (Andy, 1.8.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Výborná kniha sledujúca osudy jednej moslimskej rodiny, nevynímajúc ich postoje, zvyky, názory. Kniha ukazuje, že aj keď má niekto liberálnych rodičov, automaticky ho to nechráni pred tým, aby bol manipulovateľný, skôr možno naopak. Zakázané najviac chutí, asi tak by sa dal opísať zvrat v Hayatovom zmýšľaní, ktorý sa stal takmer antisemitom. Jedno jeho zlé rozhodnutie viedlo najprv k jednému nešťastnému manželstvu a nakoniec aj k tragédii. Hayat dospel a všetko oľutoval. Niektoré veci sa však, žiaľ, nedajú vrátiť späť. Odpustiť sa dá, ale nie vždy sa dá aj zabudnúť a týka sa to oboch strán-aj toho, komu ublížili, aj toho, kto ublížil. Obaja si to nesú po celý život so sebou. Túto knihu by som opísala iba obyčajným slovom, pre mňa bola proste krásna.

Výborný príbeh (Zuzana Francúzová, 29.5.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Nakoľko sa mi veľmi páčil Majster šarkanov od Hosseiního, čítala som knihu s veľkým očakávaním.... a nesklamala. Pekný, realistický príbeh o tom, že nie všetci moslimovia sú rovnakí a už vôbec nie fundamentalisti. Kniha ponúka rozličné pohľady moslimov na islam a zobrazuje, ako môže viera ovplyvniť ich osud. Hlavná postava - Hayat vníma islam počas dosipevania z rozličných pohľadov a postupne chápe, čo je správne a kde urobil chybu Odporúčam všetkým, ktorí majú záujem spoznávať aj iné kultúry.
Všetky komentáre (11)

Odpovedieť na komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je jeden mínus jeden?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

Mina odhrnula prikrývku a kývla mi, aby som pod ňu zaliezol. Opýtala sa ma, aký príbeh chcem počuť. Niečo nové, povedal som. Na okamih sa zamyslela, a potom jej zažiarili oči.
„Poviem ti príbeh o dervišovi. Tak sa volá človek, čo sa vzdá všetkého pre Boha.“
„Gerviš?“
„Derviš. D. Nie g.“
„Derviš,“ zopakoval som, prikyvkávajúc. Ale v mysli sa mi už stihla zrodiť predstava z nesprávne počutého slova: pán Gurvisch, starý vrátnik na našej základnej škole, plešatý, vychudnutý, zhrbený muž, ktorý sa namáhavo vliekol, ťahajúc po chodbách kontajner s odpadkami.
„Takže, chcela by som ti porozprávať o dervišovi, ktorý pešo putoval po svete. Putoval a putoval a celý deň myslel na Boha. Aby našiel Boha, všetkého sa vzdal, behtá, a to až natoľko, že čo sa týkalo jedla, bol celkom odkázaný na láskavosť cudzích ľudí a prespával pod holým nebom pri cestách...“
„Bezdomovec,“ povedal som.
„Nie celkom bezdomovec, Hayat. Hovorím o súfistovi. O súfistickom dervišovi. O takom, čo celý život zasvätil Bohu. O človeku, ktorý sa všetkého vzdal z vlastného rozhodnutia.“
Nedávalo mi zmysel, čo hovorila. „Prečo by sa niekto chcel stať z vlastnej vôle bezdomovcom, teta?“
„Lebo keď sa vzdá všetkého – domova, rodiny, práce – nič mu už nebude prekážať. Už nič nebude stáť medzi ním a Bohom.“
Mina videla, že nechápem.
„Behtá, povedz, čo je dôležité pre teba? Je niečo, čo by si nikdy nechcel stratiť?“
„Ty, teta.“

Ukážky stránok – pre zobrazenie čitateľného náhľadu kliknite na ukážku

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x