bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Imámova dcéra

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 28.03.2024 02:44

Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 6,90 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Imámova dcéra

Hannah Shahová je dcérou imáma, vodcu mešity a náboženského spoločenstva moslimov. Žije ako oddaná moslimka v pakistanskej rodine v Anglicku, ale za zatvorenými dverami, ako motýľ chytený do siete. Takmer desať rokov ju jej otec fyzicky týral a sexuálne zneužíval v pivnici ich domu.
Ako šestnásťročná zistila, že ju chcú vydať proti jej vôli do Pakistanu. Pozbierala odvahu a utiekla z domu. Z pohľadu rodiny spáchala ešte jeden, ten najťažší hriech – prestúpila na kresťanskú vieru. Preto ju neúprosne prenasleduje nielen vlastný otec, ale aj bratia, ktorí chcú sestru potrestať za poškvrnenie rodinnej „cti“ smrťou. Vystrašená, ale odhodlaná Hannah musí hľadať nové a nové úkryty.
Napokon sa jej podarí dostať svoj život do normálnych koľají. Oslobodí sa od pocitu hanby, odmietne náboženskú neznášanlivosť a predovšetkým sa zbaví tieňov neradostného detstva, ktoré ju ustavične prenasledujú.
Imámova dcéra je úžasný príbeh o úteku mladej ženy pred životom plným ponižovania k životu naplnenému láskou a manželským zväzkom s milovaným mužom.

Z anglického originálu The Imam’s Daughter (Rider, imprint Ebury Publishing, Random House Group Company, London 2009) preložil Igor Otčenáš.

Detaily o knihe

Názov: Imámova dcéra

Originálny názov: Imam´s Daughter

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Imamova dcéra (Alena Štefanikova, 5.5.2014) Odpovedať

vrelo odporúčam
Výborná kniha, zaujímavý príbeh, dostane každého čitateľa

Imámova dcéra (Barbora, 24.8.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
"Jediné slovo nás zbaví ťarchy a bolesti života. To slovo je láska." - Sofokles. Tento citát je hneď na začiatku knihy a veľmi ma zaujal. Obdivujem túto ženu - autorku a prechovávam k nej úctu za to,že sa odvážila prelomiť mlčanie a napísať o svojom živote, ktorý bol plný utrpenia a zla zo strany jej otca a ignorancie zo strany vlastnej matky. Všetko to, čo sa v knihe písalo bola pre mňa novinka, pretože som v živote o niečom takom nepočula. Žiadnu podobnú knihu som ešte nečítala, vyvolávala vo mne nefalšované pocity. Celý čas, čo som ju čítala som sa dozvedala stále nové a nové veci a pozastavovala som sa nad tou strašnou nespravodlivosťou. Táto kniha je niečo úžasné a dúfam, že pomohla niektorým ľuďom otvoriť oči a dostať sa spod utláčania. Ešte teraz mi behajú po chrbte zimomriavky z niektorých scén. Nechápem, ako niekto môže páchať také zverstvá na vlastnej dcére. Je to poľutovaniahodné. Kniha mi dala veľmi veľa nových poznatkov do života a určite si ju prečítam znovu, pretože bola naozaj dobrá a plná pravdy. Príbeh je dojímavý, plný sily a chuti do života. Určite odporúčam.

Imámova dcéra (Daniela, 10.8.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Kniha splnila moje očakávanie, s ktorým som si túto knihu kupovala. Veľmi ma zaujal príbeh dievčaťa, ktoré muselo prežiť situácie, ktoré boli pre ňu naozaj ťažké a pri čítaní knihy boli namáhavé aj pre mňa pretože som sa neubránila slzám. Je hlavne o sleposti, fundamentalizme a absurdite fanatických islamov. Toľko krutosti v rámci vlastnej rodiny a toľko obmedzení a príkazov, prameniacich hlavne z neznalosti Koránu, ako je popísane v tejto knihe, si človek vie len ťažko predstaviť. A klobúk dole pred tou ženou, že sa odhodlala prekročiť svoj vlastný tieň. Prostredníctvom knihy som sa zamyslela nad absurditou konania zástancov islamského náboženstva. Knihu som požičala aj mojej kamarátke, ktorá bola mimoriadne nadšená tak ako ja.

na neuverenie (Emily, 7.8.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Až ťažko uveriť, že sa to stalo. Ťažko uveriť, pretože žijem v úplne inom svete, v inom náboženstve. Ale nespochybňujem príbeh, mohlo to tak byť. Chvíľami mi bolo pri čítaní knihy fyzicky zle a znechutene som ju zavrela. Obdivujem tú ženu, že v sebe v 5. rokoch našla odvahu a postavila sa otcovi a tak sa sama stala terčom otcovej zloby, otcovej zvrhlosti. Ako dieťa si myslela, že to tak má byť hoci vnútorne cítila, že to čo otec robí je zlé a nesprávne. Prekvapilo ma, že napriek tomu, ako s ňou vlastný otec zaobchádzal... vždy o ňom hovorila ako o "ockovi". Zúfalo túžila, aby ju ľúbil, aby bol na ňu hrdý. Počas celého detstva, keď sa má dieťa bezstarostne smiať a hrať... zakúsila peklo na zemi. Našťastie sa príbeh končí dobre. Je to akoby taký odkaz... vziať život do vlastných rúk a bojovať proti zlu, postaviť sa mu a veriť, že sa podarí pred ním utiecť. Príbeh sa dobre končí pre Hannah... ale vo vzduchu napriek všetkému ostáva otázka: Nepresmeruje zlo svoju energiu niekam inam? Kto sa stal stredobodom zloby otca po jej úteku? A to je na tom to najsmutnejšie, najdesivejšie. Zlo pretrvalo

neuveritelne... (Jarmila, 14.3.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Tuto knihu by som skor nazvala ako Imanova otrokyna a nie Imanova dcera. Autorka opisuje jej zivot, ktory bol naplneny aroganciou, ignorovanim,pokrytectvom, nelaskou, zneuzivanim a co je dolezite najma zo strany jej rodiny a hlavne otca. Jeho krutost je obdivuhodna. Cloveka az mrazi, ked si predstavi,ze taketo zverstva moze urobit rodic svojmu dietatu. Mna zaujala laska autorky k otcovi, no aj jej odvaha, ktora ju viedla k uteku z domova a jej odvaha zacat novy zivot.

Boj o život (Simona Šlosiarová, 9.3.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Mám rada knihy ktoré sú založené na skutočných udalostí. Túto knihu som našla na internete a po prečítaní ukážok ma veľmi zaujala. Musela som si ju hneď kúpiť. Upútalo ma ako hlavná hrdinka Hannah bojovala za svoju slobodu. Nevzdala sa aj keď tak veľmi trpela. Všetci sa jej obrátili chrbtom, bratia, sestry, otec a dokonca aj je mama. Otec ju zneužíval, chcel ju vydať do neznáma. Napriek svojej bolesti sa schopila, nabrala odvahu a utiekla. Dala sa na inú vieru lebo neuznávala Korán, nesúhlasila s ním. Odporúčam knihu každej vekovej kategórií, každý z nás si môže od nej zobrať ponaučenie, bojovať za svoju slobodu. Príbeh Hannah ukazuje že aj keď máme rozdielne náboženstvá, musíme si byť a sme si rovní všetci. :)

Neskutočný príbeh (Majka Kurillová, 7.3.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Vďaka Vašej stránke som sa opäť dostala k čítaniu a ako prvú som si objednala knihu Imámová dcéra. Veľmi silný príbeh podľa skutočnej udalosti. Mladá hrdinka Hannah prešla "peklom" aké si neviem a ani nechcem predstaviť... Len preto, že je moslimka, tak jej život je dopredu predurčený a jedinou "záchranou" je útek. Knihu určite odporúčam je to skvelé čítanie, ktoré nás učí porozumieť cudzej kultúre a jej zvykom.

silný príbeh (Zdenka Figurová, 4.3.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Pridávam sa k ostatným pozitívnym hodnoteniam tejto knihy. Prečítala som ju "jedným dychom". Až sa vám to zdá ako neskutočný príbeh, že sa to vo svete ešte stále deje, oklieštené názory náboženských spoločenstiev, túžba dievčaťa/ženy po inom živote, boj o vlastnú slobodu nehľadiac na riziká, ktoré hrozia, ak by to nevyšlo. Odporúčam si prečítať, zmení sa vám pohľad aj na "náš" svet, v ktorom máme slobodu, o ktorej iní len tajne snívajú, prípadne ani len netušia, že môže existovať.

Manipulovateľnosť, (Palo Macalák, 16.11.2012) Odpovedať

každé náboženstvo určitým spôsobom vysvetľuje ľuďom svoju filozofiu,nechcem zachádzať do úplných detailov,pri čítaní knihy si vytvoríte vlastný názor na spôsob aj štýl,aké je nebezpečné pre akúkoľvek spoločnosť,keď náboženstvo vytvára z ľudí zbraň,stačí spomenúť kresťanské križiacke výpravy v dávnej minulosti alebo požehnávanie a posväcovanie vojsk kňazmi ešte prednedávnom,aby sa vzápätí navzájom vraždili z účelu politiky,nepriateľstva a nenávisti.Smutný príbeh hlavnej postavy románu opisuje nielen svoj ťažký osud, ale aj osud komunít, ktoré bez bez vzdelania sa dajú veľmi ľahko a nebezpečne manipulovať.

neskutočný život... (Jana, 29.8.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Keďže som mamička " malého neposedníka" na materskej času na zvyš nieje,ale na čítanie sa vždy nájde.Mám veľmi rada nové knihy a hlavne ich vôňu,preto si vždy na narodeniny od príbuzných prajem knihy,ktoré si dopredu vyhliadnej. Knihu od Hannah Shahovej mi kúpil snúbenec a prečítala som ju ihneď,pretože mám rada knihu tohto žánru.A musím povedať kniha bola vynikajúca,čítala som každú voľnú chvíľu.Opisuje život moslimky,ktorý si mi "obyčajní ľudia" nedokážeme predstaviť,to sa dá zrejme iba prežiť.Obdivujem tú ženu...

zaujímavá (Eva Biela, 10.8.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Mám rada knihy, ktoré mi dajú aj niečo viac ako príbeh, ktoré nás všetkých zasvätia do niečoho, s čím sme neboli nikdy konfrontovaní, otvoria nám oči a možno nakopnú, aby sme pre to aj niečo urobili. Táto kniha je jednou z nich, nebolo by naškodu aby sa o nej dozvedelo čo najviac mladých. Poznanie je viac, ako len krátke správy v tlači.

prečítajte! (Patrícia, 9.8.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
nech prečíta ten, kto môže knihy s arabskou tématikou a nech prečíta aj ten, komu to nič nehovorí. Príbeh, ktorý je písaný obyčajnou ženou s neobyčajným detstvom,nech sa ľudia dozvedia aj o takomto živote veľkého množstva moslimských žien, o ktorom my "bieli" nemáme ani potuchy. Nechápem, ako jedna matka neurobí NIČ ...Len mi je ľúto, že nemáme ako pomôcť...

Rodinu si nevyberieš... (Jana, 3.8.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Ťažké čítanie, v zmysle ťažkého a neradostného osudu hlavnej hrdinky – mladej moslimky, ktorý ju ani napriek fyzickému týraniu a sexuálnemu zneužívaniu nezlomil a našla si svoje šťastné miesto na tomto svete. Jej dospievanie je plné ponižovania, týrania, hanby, náboženskej neznášanlivosti, ale aj veľkej odvahy a odhodlania zmeniť svoj život k lepšiemu. Náboženský fanatizmus je tu vykreslený v plnej „kráse“. Nie všetkých moslimov treba hádzať do jedného vreca, ale táto kniha veľa sympatií tomuto náboženstvu rozhodne nepridala. Práve naopak. Knižku som prečítala na jeden hlt, je to kniha od ktorej sa nedá proste odtrhnúť až do konca.

silny pribeh (Dana P., 2.8.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Kniha, ktora Vas chyti za srdce. Pribeh malej Hannah, ktora zije v moslimskej komunite v Anglicku a jej zivot skutocne nie je ako zivot inych deti. Na verejnosti je Imamova dcera a musi ist prikladom, v dome je dievcatko, ktore tuzi po obycajnych veciach, hrat sa s detmi mimo moslimskej komunity, nosit rifle a tricko. Okrem toho toto dievcatko vo vlastnom dome, kde by sa malo citit bezpecne, trpi tym najhorsim sposobom. Vlastny otec ju tyra a znasilnuje a cela rodina zatvara oci pred pravdou. Obdivujem silu Hannah, ktora sa vzoprela osudu, otcovi, rodine a celej komunite a utiekla za lepsim zivotom, po ktorom tak velmi tuzila.

zaujímavé (glumik, 21.5.2012) Odpovedať

príjemné čítanie
Tak najskôr som bola k tejto knihe skeptická. Nemám totiž rada knihy s náboženskými tématikami. Ale táto kniha ma zo začiatku presvedčila o opaku. Musím povedať, že 3/4 knihy som zlupla takmer na posedenie a nevedela som sa od knihy odtrhnúť. Ani len v najhoršom sne by som nechcela žiť tak ako Hannan. Vôbec si neviem predstaviť, že žila 15 rokov takmer bez žiadnych práv. Všetkými opovrhovaná a predsa sa nedala a v sebe živila nádej a rebelovala. No musím priznať, že koniec knihy cca 40 posledných strán - som prečítala z donútenia. Trošku som z tejto knižky cítila, že sa ma snažia presvedčiť o tom, aké je kresťanstvo skvelé, ako všetkých zachráni...... Ak by ten koniec bol trošku menej nátlakový - dala by som tejto knižke 10 bodov z 10.

Och... (Danka, 3.5.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
asi taký pocit vo mne ostal po dočítaní knihy. Chvíľami mi naozaj nebolo príjemné čítať o tom, ako Hannah od 5-tich rokov zneužíval jej vlastný otec.Ako ju neustále ponižoval, týral,vtĺkal jej do hlavy, že je obyčajná nehodná špina. Je až fascinujúce, že aj napriek tomu čo zažívala doma, dosiahla v živote to, čo dosiahla.Detaily neprezradím, treba si prečítať.. Určite knihu odporúčam, nie však ako ľahkú oddychovku večer pred spaním, aspoň ja osobne som nad určitými časťami premýšľala ešte dlho po tom,ako som knihu zavrela. Je to silný, ťažký príbeh ale plný sily, nádeje, veľkej odvahy a pokory. Dá sa z neho čerpať sila a motivácia pohnúť sa ďalej ak si myslíte že sa to nedá...

Jedným dychom (Zuzana Kováčová, 26.3.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Jedným dychom ...tak sa čítala táto kniha... ak človek začne, nemôže prestať, až kým sa nedozvie, že to malé dievčatko, tak dlho týrané svojim otcom a prehliadané svojou komunitou, sa mení na zrelú ženu odhodlanú bojovať za kúsok svojho šťastia na tejto Zemi... je až neuveriteľné, že tento príbeh je skutočný, že sa takéto veci stále dejú a je zarážajúce, že mnoho ľudí to stále radšej nechce vidieť...držím Hrdinke príbehu /naschvál píšem s veľkým H, lebo si to skutočne zaslúži/ palce, aby sa jej podarilo prežiť svoj život tak, ako si predstavuje :)

Imámova dcéra (Mária Klapáková, 3.3.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Príbeh je veľmi silný, dojímavý a ohromujúci. Veľmi ma šokovalo čím všetkým musela prejsť táto žena už útleho detstva. Hlavne preto, že toľko utrpenia a bolesti jej spôsobila vlastná rodina. Najviac ma pobúrilo správanie jej vlastnej matky, ktorá neurobila pre ňu vôbec nič, aby ju ochránila pred zverstvami vlastného otca. Pritom samotná Hannah je zachránila od otcových bitiek a tyranie. Bohužiaľ sa potvrdilo príslovie: „Pre dobrotu na žobrotu.“ Nahneval ma aj prístup sociálneho pracovníka Omera. Nechápem ako môže byť dovolené pracovať takýmto ľuďom v danej oblasti, ktorá má pomáhať a chrániť tých zraniteľných. „Venujú“ sa tejto problematike a pritom sa zaryto držia svojich zásad a tradícií. Zarazilo ma aj to, že podobné životné príbehy sa odohrávajú vo vyspelých krajinách, kde vládne demokracia. Hannah Shahovú obdivujem za jej odvahu, vytrvalosť a odhodlanie zmeniť svoj stav. Je skutočnou bojovníčkou a hrdinkou. Je mojou inšpiráciou, že napriek krutému detstvu a dospievaniu, našla v sebe silu na útek, aby začala nový život ako kresťanka v novej milujúcej rodine, obklopená priateľmi, ktorí ju majú radi a sú jej oporou. Je pre mňa ohromujúce ako sa moslimka vzoprela islamu a prešla ku kresťanskej viere, pričom už vopred vedela, že to nebude ľahká cesta. Spoznala, že byť veriacim neznamená len neustále modlenie sa, dodržiavanie príkazov a zákazov (mnohokrát nezmyselných), nenávisť voči veriacim iných vierovyznaní, ale že je to radosť zo života, rozdávanie lásky okoliu, jej prijímanie, rešpektovanie druhých a odpúšťanie svojim nepriateľom.

nádej na nový, lepší život (milka, 6.2.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
A ešte znovu opakujem vrelo odporúčam! Som už zo staršej generácie, ale knihy milujem odkedy som sa naučila čítať a to bolo už naozaj dávno. Bolo to pred viac ako 50-timi rokmi a odvtedy čítam stále a všetko čo sa mi dostane pod oči. A jednou z mojich obľúbených oblastí je literatúra s arabskou tématikou. A som nesmierne rada, že v poslednej dobe je týchto knižiek viac ako dosť a sú naozaj výborné. Konkrétne táto, príbeh odvážnej Hannah ma zaujal natoľko, že som sa každý večer tešila na ďalšie a ďalšie stránky a bolo mi ľúto, keď som dočítala poslednú. Neraz sa mi tlačili slzy do očí, keď som s ňou prežívala jej smutný životný príbeh. Smutný, no zároveň život plný nádeje, odhodlania a viery v lepšiu budúcnosť. Skrátka všetko to, čo nám často v našom dnešnom svete chýba. A možno aj preto, všetko, čo prežívala som prežívala s ňou a naučila som sa od nej jedno, nikdy sa netreba vzdávať. Aj keď nevidíte ani len svetielko nádeje na lepšiu budúcnosť, ono je vždy, len tomu treba veriť a ísť si za svojím cieľom. Preč od utrpenia, utečme spolu s Hannah k láske a novému životu. Nájde ho nakoniec?

bojuj za svoj ružový život (Anetka, 30.1.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Kuk, pohľad veľkých,smutných, napriek tomu odhodlaných očí, ktoré na nás pozerajú spoza ružovej burky ma hneď dostal. Prvá myšlienka bola, prečo je ružová? Veď burky bývajú čierne? Odpoveď som zistila, keď som si knižku prečítala. Je to symbol ,,ružového" a nie ,,čierneho" života. Hlavná hrdinka Hannah Shahová žije ako moslimka v pakistanskej rodine v Anglicku a je týraná svojím otcom. Mráz mi behal po chrbte, keď som čítala vetu po vete, ako muselo toto mladé dievčatko trpieť. A mráz mi behal po chrbte aj vtedy, keď sa rozhodla utiecť,napriek tomu, že jej hrozila smrť. Bojovala so všetkými prekážkami (a máte chuť bojovať s ňou zo všetkých síl), stala sa kresťankou a začala žiť svoj ,,ružový" život. Je to nádherný príbeh o úteku ženy pred životom plným ponižovania k životu, ktorý žije po boku muža, ktorý ju miluje. Netrpte, utečte, a žite si svoj ,,ružový" život, to je posolstvo tejto krásnej knihy.
Všetky komentáre (20)

Odpovedieť na komentár


(nebude zverejnený)
Koľko mesiacov má rok?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

O pár dní som bola sama doma. Bolo poludnie a učila som sa vo svojej izbe. Náhle som vonku začula nejaký ruch. Pribehla som k oknu. Pozrela som sa na ulicu a neverila vlastným očiam.
Pred domom stálo asi štyridsať pakistanských mužov. Boli vyzbrojení kladivami, palicami a nožmi. Na ich čele stál môj ocko, na tvári maska nenávisti a hnevu. Na moje zdesenie bol medzi nimi aj môj liberálny strýko Kramat, ktorý divoko kričal a jačal ako ostatní. Svojich bratov som medzi nimi nevidela, ani ženy z našej ulice. Ale naozaj som nemala čas stáť pri okne a podrobne pátrať, kto bol v tom dave.
Utekala som sa skryť vzadu v dome. Vedela som, že vchodové dvere sú zamknuté. Mali však iba jednoduchú zámku, ktorú by štyridsať jačiacich mužov bez problémov vyrazilo. Stačilo pár úderov kladivami a nožmi a boli by dnu. Predstavovala som si, ako tá svorka beží hore schodmi, zbrane pripravené, oči plné nenávisti a túžby po krvi. Chvela som sa od strachu.
Ozval sa hromadný rev.
„Špinavá zradkyňa!“ hrmel môj ocko. „Zradkyňa! Zradkyňa! Zradkyňa! Zradila si svoju rodinu! Zradila si svoju vieru! Prekliata zradkyňa! Podrežeme ti hrdlo! Upálime ťa zaživa!“
Zazneli údery a búchanie na dvere. Zaliezla som hlbšie pod posteľ, roztrasená od strachu, a modlila sa k Bohu, aby ma ochránil.

Ukážky stránok – pre zobrazenie čitateľného náhľadu kliknite na ukážku

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x