bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Ľudské telo - unikátny obrazový sprievodca

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Séria:Základný kameň rodinnej knižnice
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 28.03.2024 02:44

  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Ľudské telo - unikátny obrazový sprievodca

 

Štúdium ľudského tela má mimoriadne dlhú históriu. Najstarším známym lekárskym dokumentom je papyrus Edwina Smitha, pochádzajúci približne z roku 1600 pred Kr. Predstavuje ranú učebnicu chirurgie, v ktorej sa opisujú rozličné ochorenia a spôsoby ich liečby. Hoci dnes by sme väčšinu týchto terapeutických možností nemohli odporučiť, papyrus dokazuje, že starovekí Egypťania poznali vnútornú stavbu tela – vedeli o mozgu, srdci, pečeni či obličkách, no nechápali, ako tieto orgány fungujú.

                Skúmanie stavby ľudského tela v priebehu dejín zahŕňalo pitvu; slovo anatómia doslova znamená „rozrezať“. Dáva to zmysel, pretože keď sa usilujeme zistiť, ako funguje nejaký stroj, nevystačíme iba s pozorovaním jeho vonkajška a predstavami o jeho vnútornom usporiadaní. Spomínam si na praktické cvičenie z fyziky, na ktorom sme dostali za úlohu zistiť, ako funguje hriankovač. Prišli sme na to tak, že sme ho rozobrali – hoci musím priznať, že sa nám ho vôbec nepodarilo poskladať (preto je asi dobre, že sa zo mňa stala anatómka, a nie chirurgička). Väčšina lekárskych fakúlt má ešte stále pitevne, kde študenti medicíny spoznávajú ľudské telo praktickým, manuálnym spôsobom. Možnosť učiť sa anatómiu práve takto je veľmi prospešná, závisí však od štedrosti ľudí, ktorí venujú svoje telo lekárskej vede. Okrem pitvy dnes máme k dispozícii aj ďalšie metódy skúmania stavby ľudského tela: röntgenové snímky, virtuálne rezy získané pomocou CT (počítačová tomografia) či MRI (magnetická rezonancia) a pozorovanie drobných štruktúrnych detailov elektrónovým mikroskopom.

                Na začiatok knihy sme zaradili atlas anatómie človeka. Ľudské telo pripomína zložitú skladačku. Svaly a vnútorné orgány tlačia jeden na druhý a vypĺňajú telesné dutiny. Popri nich sa vinú nervy a cievy a vysielajú do nich svoje vetvy. Iba ťažko si možno predstaviť, ako sú jednotlivé zložky tela organizované, ilustrátorom tejto knihy sa však podarilo podať anatómiu spôsobom, akým ju nemožno skúmať v pitevni – postupne znázornili jednotlivé kosti, svaly, cievy, nervy a vnútorné orgány.

                Ľudské telo, pravdaže, nepredstavuje mŕtvu sochu, ale živý stroj. Jeho funkciami, teda fyziológiou, sa zaoberá druhá časť knihy. Mnohí z nás sa zamyslia nad stavbou a fungovaním svojho tela až vtedy, keď ochorejú. Posledná časť knihy sa preto zameriava na problémy, ktoré narúšajú plynulú činnosť nášho organizmu.

                Táto kniha pripomína užívateľskú príručku k ľudskému telu, preto istotne zaujme čitateľov všetkých vekových kategórií.

Z anglického originálu The Complete Human Body (Dorling Kindersley Limited, London 2010) preložil MUDr. Róbert Hrebíček.

Detaily o knihe

Názov: Ľudské telo - unikátny obrazový sprievodca

Originálny názov: The Complete Human Body Book

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

skvela kniha (Kuzmo, 14.9.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Kniha je naozaj vynikajuco spracovana. Ak by mal niekto zaujem, knihy zo serie "The definitive visual guide" od DK sa daju kupit aj v anglickom a niektore aj v nemeckom jazyku cez bookdepository.co.uk. Bookdepository je uplne v pohode a knihy mi prisli od nich do tyzdna. Da sa u nich platit aj cez paypal. Napriklad mam doma knihu Earth (Zem), Ocean, Animal (Zviera)...

:) (no name, 8.9.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
:)

Veľmi krásna a zaujímavá kniha! (mery, 28.8.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Skvelá kniha! Prekrásne fotky a obrázky,skvelé popisy,všetko úžasne vysvetlené...môžem len vrelo odporúčať všetkým,ktorí sa či už profesionálne alebo len pre zaujímavosť zaujímajú o ľudské telo a človeka. Mimoriadne ma potešila kapitola o genetike. Je tam tiež mnoho zaujímavostí,ktoré som doteraz nikde nečítala. Celkový dojem hodnotím na 1* :-)

Výborná kniha (Michaela, 14.9.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Jednoducho výborná, je krajšia a rozsiahlejšia než tá staršia s CD.

Spokojnosť (Martin Sivý, 20.8.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Túto knihu mám už pár dní a môžem povedať, že je to asi top kniha venujúca sa oblasti Ľudského tela, ktoré sú určené pre laikov zaujímajúcich sa o túto oblasť. Kniha má viac než 500 strán s detailne znázornenými a popísanými fotografiami, obrázkami ... a je prehľadná. Táto kniha by nemala chýbať v knižnici každého, kto sa zaujíma o ľudské telo. Uvítal by som aj ďalšie tituly od tejto autorky.

Pardon (Michal, 16.8.2012) Odpovedať

až teraz som si všimol, že pribudli ukážky stránok, takže si ju asi kúpim, ale pravdep. u konkurencie, kde je to pre mňa dostupnejšie

Čo si myslíte o kvalite knihy? (Michal, 16.8.2012) Odpovedať

podľa už vyššie spomenutého kniha mala vyjsť 14. 8. 2012, dnes sú odvtedy len 2 dni, takže tých 6 hodnotení na tak krátku dobu sa mi zdá trochu premrštených ;) ... ohľadom propagácie je z knihy vidieť len zopár stránok, z ktorých sa dá všimnúť len to, že v knihe je viac obrázkov než textu... pred dvomi mesiacmi som si kúpil knihu Príroda z rovnakej edície a neľutujem, hoci bola drahšia a obsahuje pestrosť živej i neživej prírody celého sveta, takže tam nie sú všetky veci, ktoré sú na Slovensku. Videl som Anatómiu od Čiháka, ale rád by som mal doma niečo, čomu pochopí aj ten kto nie je medik, ale nechcem dávať peniaze za leporelo. Takže ak na toto odpovie niekto, kto tú knihu reálne kúpil, budem rád
Všetky komentáre (7)

Odpovedieť na komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je štyri mínus tri?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

VNÍMANIE

Koža je zmyslový orgán zachytávajúci rozličné aspekty hmatu. Reaguje na vonkajšie podnety a vysiela signály do senzitívnych oblastí mozgu (pozri s. 321), ktoré nám umožňujú opísať okolie. Nepredstavuje osobitný zmyslový orgán (ako je oko, kde sa receptory sústreďujú v konkrétnej oblasti), ale nešpecializovaný ústroj s receptormi rozptýlenými vo všetkých častiach. Niektoré oblasti kože, napríklad špičky prstov či pery, majú oveľa viac receptorov ako napríklad lýtko, a preto sú oveľa citlivejšie. Väčšina receptorov má charakter mechanoreceptorov, ktoré pri ťahu či stlačení vysielajú nervové impulzy do mozgu. Niektoré sú termoreceptory, citlivé na zmeny teploty, iné nociceptory (receptory bolesti, pozri s. 311), zachytávajúce chemické látky, ktoré sa uvoľňujú pri poškodení kože.

3
Kožné receptory
Poloha každého receptora v zamši zodpovedá jeho úlohe. Veľké receptory uložené v jej hĺbke sú citlivé na tlak, zatiaľ čo menšie receptory pri povrchu detegujú ľahký dotyk. Receptory sa skladajú zo zakončení vláken neurónov. Niektoré obaľuje spojivové tkanivo (opuzdrené receptory), iné nie (voľné zakončenia).

4
Receptor na špičke prsta
Na tejto mikrofotografii vidieť prierez kožou na špičke prsta. Jedným z mnohých jej receptorov je Meissnerovo teliesko, ktoré sa tlačí hore do pokožky, kde ho obklopujú jej početné bunky.

5
Voľné nervové zakončenia
Sú bohato rozvetvené a neraz zasahujú do pokožky. Niektoré reagujú na teplo či chlad, takže umožňujú zachytávať zmeny teploty, iné sú nociceptory, citlivé na bolesť.

Ukážky stránok – pre zobrazenie čitateľného náhľadu kliknite na ukážku

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x