bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Zločin a trest, 2. vydanie

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:2.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 29.03.2024 02:53

  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Zločin a trest, 2. vydanie

Román Zločin a trest (1866) sa pokladá za jeden z najvyšších vrcholov diela Fiodora Michajloviča Dostojevského, práve on z neho urobil hviezdu veľkej svetovej literatúry. Začal ho písať roku 1865 v zahraničí po smrti manželky a brata Michaila, keď sám musel splácať veľké dlhy.
Zločin a trest prináša príbeh chudobného študenta práva Rodiona Raskoľnikova, ktorý z presvedčenia a po dôkladne príprave zavraždí starú úžerníčku, aby ju olúpil a finančne si zabezpečil štúdium. Do epicentra svojho hlbokého psychologického skúmania Dostojevskij postavil ľudské indivíduum a rozpoltenosť jeho duše. Presvedčivo aj názorne ukazuje, ako aj silná osobnosť stroskotá pod tlakom sociálnych okolností. Vrah Raskoľnikov morálne týra sám seba, zároveň má ustavične za pätami pátrajúcich policajných úradníkov. Postupne sa pod vplyvom prostitútky Sone mení, okrem vesmíru svojho vnútra vníma aj iný svet a vplyv dobovej ruskej spoločnosti na bežných ľudí.
Strhujúci román, ktorý prirovnávajú k búrke, čo rozvíchri všetky živly sveta, sa číta ako najchýrnejší bestseller, no vyznačuje sa aj hĺbkou psychologického ponoru, precíznou kompozíciou a brilantným rozprávaním. Ani za vyše sto rokov od svojho vzniku nič nestratil zo svojej naliehavej výpovede.

Z ruského originálu F. M. Dostojevskij Prestuplenije i nakazanije (Sobranije sočinenij v deviati tomach, tom tretij, Moskva, ASTREĽ, AST, 2003) preložila Viera Hegerová.

Detaily o knihe

Názov: Zločin a trest, 2. vydanie

Originálny názov: Prestuplenie i nakazanie

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Výborná klasika (adam, 19.8.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Túto knihu môžem označiť ako jednu z najlepších, ktoré som kedy čítal. Ruská literatúra ma nikdy veľmi nezaujala, no riskol som to a kúpil som si dve knihy od Dostojevského. No neľutoval som! Príbeh bol perfektný, ikeď bol tvorený v období realizmu, ešte stále v ňom môžete nájsť niečo zo súčasnosti - lož, intrigy, lakomstvo, úžerníctvo a vraždy. Od príbehu sa nedá odtrhnúť. Musím veľmi pochváliť preklad knihy, nejaké závažné chyby som nenašiel. Číta sa veľmi ľahko. Je to príbeh študenta, ktorý kvôli chudobe musí prerušiť štúdium. Požičiava si od starej úžerníčky, ktorú potom zabije. Potom nasleduje psychologická časť tohoto románu - myšlienky, vnútorné monológy, rozpoltenosť a rozdvojená osobnosť. Študent neskôr stretne mladú prostitútku, ktorá túto "prácu" robí to len kvôli rodine, do ktorej sa zamiluje a ku všetkému sa jej prizná. Príbeh končí na Sibíri, po odsúdení študenta Raskoľnikova. Ako aj ja, určite si aj vy nájdete tie svoje dobré a zlé postavy. Ja som neznášal policajta Porfirja :) Dajte na klasiku a kúpte si túto knihu - nesmie chýbať u nikoho v knižnici! Hlavne si nepovedzte, že si radšej pozriete film. Ja som si stiahol najnovší a bol otrasný! Radšej čítajte ... Neoľutujete! Môžem odporučiť aj ďalšie Dostojevského dielo - Idiot. Tiež veľmi pútavý príbeh.

uzasne (Vladislav Blšták, 24.2.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Cital som ine vydanie, no myslim, ze na tom nezalezi. Dostojevskij je uzasny psycholog a nestretol som sa v literature s takym uzasnym rozborom osobnosti ako u neho. Ide o psychologicky roman. Autor nazera do mysle vraha. Naozaj je to perfektny pribeh a oslovi aj ludi, ktori moc nemusia rusku literaturu.

Obalka (Pavol, 20.7.2011) Odpovedať

vrelo odporúčam
...taku otrasnu obalku som snad este nevidel. Radsej siahnem po nejakom starsom vydani, ako si kupit tento paskvil.

Odpovedieť na komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je šesť mínus dva?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

Starena, ako vždy, mala obnaženú hlavu. Svetlé, prešedivené riedke vlasy, ako zvyčajne sýto napomádované, mala zapletené do myšacieho chvostíka a prichytené úlomkom hrebienka z rohoviny, trčiaceho na zátylku. Úder dopadol presne na temeno, čo napomohla jej nízka postava. Vykríkla, ale veľmi slabo, a zrazu klesla na dlážku, hoci ešte stačila zdvihnúť obe ruky k hlave. V jednej ruke ešte vždy držala „záloh“. Vtedy z celej sily udrel ešte raz, potom druhý raz, stále obuchom a stále po temene. Krv vyčľapla ako z prevráteného pohára a telo sa prevalilo horeznačky. Ustúpil, nechal ju padnúť a vzápätí sa sklonil k jej tvári; bola už mŕtva. Oči mala vytreštené, akoby chceli vyskočiť, a čelo i celú tvár mala zmraštenú a znetvorenú kŕčom.
Položil sekeru na dlážku vedľa mŕtvej a hneď jej siahol do vrecka, opatrne, aby sa nezašpinil tečúcou krvou – do toho pravého vrecka, z ktorého minule vyberala kľúče. Bol pri plnom vedomí, zatemnenie mysle a závrat už pominuli ale ruky sa mu ešte vždy triasli. Neskôr si spomenul, že bol až veľmi pozorný, opatrný, ustavične dbal, aby sa nezašpinil...

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x