bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Tajný vejár

Vydavateľ: Trio Publishing (TRIO PUBLISHING, s.r.o.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 20.04.2024 02:54

  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Tajný vejár

Sugestívne rozprávanie osemdesiatročnej Ľalie, ktorá na sklonku svojho života rozpráva príbeh, ktorý v sebe dusila, kým hlavní aktéri jej rozprávania – v zmysle čínskych tradícií - neodídu z radov živých. A tak pred čitateľom defiluje život čínskych žien, kruto zošnurovaný tradíciou. Zoznamujeme sa so šesťročnou Ľaliou, druhou dcérou chudobného roľníka, ktorú v živote vzhľadom na chudobu svojich rodičov nečakajú ružové vyhliadky. A predsa: vďaka fyzickým danostiam - anatómii svojej nohy, ktorá sľubuje nádej na najmenšiu možnú nôžku, sa jej perspektíva radikálne zmení. Dohadzovačka jej dohodí laotchung, dvojníčku z bohatej rodiny, o akej Ľalia mohla len snívať. Dievčatá spolu prežívajú obväzovanie nôh, hraničiace takmer s rozsudkom smrti, každodenné radosti i starosti dospievania i výber ženíchov. Svoje osudy prežívajú v ženskej izbe, vykázané zo sveta mužov nielen psychicky, ale aj fyzicky. Ich zmrzačené nohy nevládajú niesť záťaž spojenú s chôdzou, z izby vychádzajú, len aby dozerali na domácnosť Snežnej Ruže sa pomaly, ale iste začína meniť. Lenže kým u Ľalie k lepšiemu, s jej laotchung Snežnou Ružou si osud zahrá krutú hru... Aké má možnosti žena bez vena, bez praktických skúseností z vedenia domácnosti, s krutou svokrou, ktorej je vystavená napospas, a drsným manželom? Ako to dievčatá zvládnu, vydrží ich vzťah, ktorý je podľa čínskych tradícií silnejší ako vzťah k manželovi? Ako sa Ľalia zhostí svojej roly váženej manželky a naopak, ku komu sa bude Snežná Ruža utiekať vo chvíľach, keď jej bude ťažko...? Lisa See napísala plnokrvný román plný drámy, ktorý sa číta jedným dychom.

Detaily o knihe

Názov: Tajný vejár

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

pohladenie_pre_dušu (egyptika, 8.8.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Táto kniha ma prirodzene oslovila, keďže mám rada literatúru, v ktorej sa zobrazuje kultúra tak odlišná od tej našej, európskej... Zaujme hlavne ústrednou dejovou líniou - vzťahom medzi dvoma tak odlišnými ženami - Ľaliou a Snežnou ružou... dievčatá pochádzajúce z dvoch odlišných prostredí - jedna z rodiny bohatého intelektuála a druhá z jednoduchej roľníckej rodiny... s napätím som sledovala ich rodinou podporovaný, predpísaný vzťah, ktorý sa pozvoľna menil na niečo krásne, úprimné, priam sesterské. Stará Čína a jej zvyky sú kruté a neúprosné... vyskytli sa tu tradičné obväzovanie nôh, pri ktorej sa noha po veľkých bolestiach vytvarovala do tvaru lotosa alebo ľalie, ak malo dievča šťastie... to zohralo veľkú úlohu pri vydaji, bol to taký ideál pre budúcu manželku... sú tu však zobrazené aj pekné zvyky - hlavne čo sa týka svadby... Táto kniha sa oplatí prečítať, lebo človek sa prirodzene pýta: "Ako dopadne priateľstvo medzi Ľaliou a Snežnou ružou? Neuškodí mu neúprosný čas, rozdielne spoločenské postavenie, vojna? Alebo typická malichernosť či sebectvo?" Ak si chcete na tieto otázky zodpovedať aj vy, stačí si jednoducho sadnúť a prečítať si ju, určite neoľutujete.

príjemná kniha (Peta, 20.8.2012) Odpovedať

príjemné čítanie
krásna kniha o vzťahu dvoch žien a ich priateľstva, ktoré vzniklo a vyvíjalo sa z pôvodne formálneho zväzku určeného skôr k získavaniu osobných výhod do nádherného vzťahu, ktorého hodnota prevyšovala aj ako vzťah muža a ženy..a ako to už v živote býva aj krutosti a zrady...Zároveň exkurzia do zvykov a tradícií čínskej kultúry kde je postavenie ženy odizolované od sveta mužov..zaujímavá kniha, prečítaná na jeden hlt, pre milovníkov ázijskej kultúry vrelo odporúčam

príbeh hlbokého priateľstva a tvrdej japonskej kultúry (Danka, 11.12.2011) Odpovedať

vrelo odporúčam
Príjemná kniha, zaujímavá, miestami sa mi čítala troška ťažšie, strácala som sa medzi dejom a myšlienkami postáv ale i napriek tomu hodnotím pozitívne.Príbeh zachytáva osudy 2 dievčat, ktoré sa stali kamarátkami "z povinnosti" ale časom medzi nimi vzniklo hlboké priateľstvo,povzbudzovali sa a stáli pri sebe i v ťažkých časoch,zvládli spolu smrť, hlad, zimu a že išlo naozaj o pevné priateľstvo dokazuje záver príbehu.Popri deji sa zároveň veľa dozviete o japonskej kultúre a zvykoch v chudobnejších častiach, tie nie sú vždy práve príjemné..Nechcem prezrádzať, treba prečítať :)

Odpovedieť na komentár


(nebude zverejnený)
Koľko nôh má vrabec?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x