bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Miláčik

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 28.03.2024 02:44

  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Miláčik

Miláčik je Maupassantov najvýznamnejší satirický román. o karieristovi, ktorý sa pomocou žien vyšvihne z biedneho postavenia až do vládnucich kruhov. Dobrodruh bez vzdelania, poddôstojník Georges Duroy sa vďaka priateľovi uchytí ako novinár. Zapáči sa bohatému Walterovi, zvedie mu ženu a po ďalších ľúbostných dobrodružstvách a politických intrigách sa ožení s jeho dcérou Suzanne. Pekný, šarmantný mladík využíva svoje fyzické prednosti na získanie postavenia a majetku, jeho život miláčika žien sa zmení... Hoci autor sa nezaujímal o politické udalosti, francúzska koloniálna expanzia a koristenie z nej sa odrážajú aj v tejto satire politických a novinárskych kruhov.

Miláčik (Bel-Ami) vyšiel po prvý raz v roku 1885, prvé vydanie slovenského prekladu je z roku 1960.
V roku 2004 bol podľa neho nakrútený film – nakrúcal sa v Bratislave a účinkoval v ňom aj Milan Kňažko.
Z francúzskeho originálu Bel-Ami (Oeuvres completes, Bel-Ami, Louis Conrad, Paris 1928) preložil Štefan Horváth.

Detaily o knihe

Názov: Miláčik

Originálny názov: Bel Ami

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Klasika (Ivka, 22.3.2013) Odpovedať

príjemné čítanie
Celkom príjemný satirický román od G. Maupassanta o nevzdelanom karieristovi, ktorý využíva svoje telesné prednosti, aby sa s pomocou žien vyšvihol z biedneho postavenia až do vládnucich kruhov. Georgesa Duroya som miestami neznášala za to ako odporne využíval ženy na zlepšenie svojho postavenia.. Každopádne sa to oplatí prečítať.

Príbeh, ktorý je stále aktuálny (Anita Lukáčová, 8.3.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Je to kniha, o ktorej som počula prvýkrát na strednej. Už vtedy som si zaumienila, že si ju prečítam. Podarilo sa mi to až prednedávnom a veľmi sa mi páčila. Hoci je hlavný hrdina namyslený, k ženám sa správa podľa toho, či ich potrebuje (vtedy je galantný, šarmantný, alebo už vďaka ich pomoci dosiahol, čo chcel (je k nim odmeraný, opovrhuje nimi). Mne osobne dvakrát sympatický nie je, ale kniha sa mi páčila, lebo ukazuje, že ľudia sa nezmenili ani za tú dobu, čo ju autor napísal a je ešte stále aktuálna. Keďže nie je ani veľmi hrubá, je vhodná na jeden či dva upršané večery.

Šikovný hlavný hrdina (Majka, 2.11.2012) Odpovedať

príjemné čítanie
S knihou som sa stretla prvýkrát na strednej škole, kde som sa na hodinách literatúry dozvedela približný obsah a viac ma nezaujímala. Opätovne som sa k nej dostala teraz na vysokej škole, ale takisto iba kvôli školským povinnostiam - seminárnej práci. Napriek tomu som rada, že som si túto knihu prečítala. Hoci vôbec nepatrí k "mladším" knihám, má čo povedať aj súčasnému čitateľovi. Veľa hovorí o vzťahoch ľudí, ktoré sú založené často na pretvárke, pokrytectve, spoločenskom bontóne a najmä peniazoch. Parížska spoločnosť je veľmi uhladená s vyberanými spôsobmi a hlavný hrdina do nej túži patriť. Za touto uhladenosťou sa nie vždy skrývajú ušľachtilé spôsoby a činy. Koniec koncov, aj napriek peniazom každý smeruje k rovnakému koncu... Hlavný hrdina nepatrí k poctivým ľuďom, práve naopak, ale možno istým spôsobom môže pôsobiť sympaticky, kvôli svojej prefíkanosti. Myslím si, že kniha stojí za prečítanie.

Pohodové čítanie :) (Lenka Š., 9.8.2012) Odpovedať

príjemné čítanie
Knihu Miláčik by som si možno ani nevšimla, keby sme ju nepreberali na literatúre. Viete, tam, kde sa preberajú všetci tí známi spisovatelia a ich diela, ktoré v dnešnej dobe už nikto nečíta. Potom som v knižnici videla knihu Miláčik. Bolo mi to známe práve z tých hodín literatúry, no nebolo to nejaké ošúchané vidanie, ale nové. Zaujala ma obálka, tak som si ju požičala. A naozaj ma milo prekvapila. Nepustila som ju z ruky, kým som ju neprečítala, a to som naozaj mala čo robiť. Čítala som ju dokonca v nákupnom stredisku, kde moju pozornosť nezaujali obchody a výpredaje, ale práve táto kniha. Dobre sa číta a naozaj ju môžem len odporučiť aj ďalším generáciám, pretože jej téma je aktuálna stále- využívať ľudí kvôli vyššiemu postaveniu a peniazom.

Duroy (Martina Buzinkaiová, 17.6.2012) Odpovedať

príjemné čítanie
Georges Duroy je jeden márnotratný, namyslený, egoistický a sebecký mladík. Miluje sám seba a chce sa dostať čo najvyššie. Keď to dosiahne, už mu to nestačí a baží po ešte väčšej moci a vyššej sume peňazí. Taká nesympatická postava, taký zhýralec a ignorant k ženským citom , sa tak ľahko nevidí. Kniha má spád, miestami vtipná, svižná... Pri niektorých situáciách som v duchu nadávala na Duroya. Maupassant napísal naozaj čtivé dielo, ktoré zaujme aj v dnešnej dobe.:)

Odpovedieť na komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je dva krát päť?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

– Milý priateľ, zaľúbený muž je pre mňa vyčiarknutý spomedzi živých. Osprostie, a nielenže osprostie, stane sa nebezpečným. S ľuďmi, ktorí ma ľúbia alebo to predstierajú, preruším všetky dôverné styky, lebo ma najprv nudia, a potom preto, že sú mi podozriví ako besný pes, ktorý podchvíľou môže dostať záchvat. Dávam ich teda do mravnej karantény, kým nepominie ich choroba. Nezabudnite na to. Dobre viem, že láska je u vás len akousi žiadostivosťou, zatiaľ čo u mňa by bola, naopak, akousi... akousi... spriaznenosťou duší, ktorá sa nevyskytuje v náboženstve mužov. Vy chápete jej literu, ja zase ducha. Ale... pozrite sa mi do očí...
Už sa neusmievala. Mala pokojnú a chladnú tvár a zdôrazňujúc každé slovo, povedala:
– Nebudem nikdy, nikdy vašou milenkou, rozumiete? Je teda vonkoncom zbytočné, ba priam škodlivé, aby ste zotrvávali v tej túžbe... A teraz... keď je po vysvetlení... chcete, aby sme boli priatelia, dobrí priatelia, ale skutočne ozajstní priatelia, bez postranných myšlienok?

Ukážky stránok – pre zobrazenie čitateľného náhľadu kliknite na ukážku

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x