bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Kacír

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 28.03.2024 02:44

  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Kacír

Anglicko, rok 1583. Krajina sa zmieta strachom a podozrievavosťou, zároveň je však bezpečným úkrytom pre mnícha na úteku. Giordano Bruno, ktorý hlása prevratné astronomické učenie, uteká pred inkvizíciou pod ochranné krídla Alžbety I. a spriatelí sa s Francisom Walsinghamom, hlavným prenasledovateľom a zaprisahaným nepriateľom katolíckych buričov.
Bruna s tajnou úlohou vysielajú na Oxfordskú univerzitu, do hniezda katolíckeho odboja, kde chce nájsť staroveký rukopis, v ktorom sú obsiahnuté mocné tajomstvá, schopné zničiť kresťanstvo.
Čoskoro ho zatiahnu do intríg akademických kruhov a krážov prekrásnej mladej ženy. Pokojným životom na fakulte však otrasie séria surových, premyslených vrážd, ktoré obviňujú obete z kacírskych myšlienok. V honbe za neúprosným vrahom Bruno v temných uličkách Oxfordu pochopí, že ani múdry človek niekedy nevie rozlíšiť pravdu od lži. Niektorí sú však pre ňu ochotní aj zabiť...

Z anglického originálu Heresy (Random House, New York 2010) preložil Miroslav Kopecký.

Dostupné verzie titulu

Kacír Elektronická kniha

Detaily o knihe

Názov: Kacír

Originálny názov: Heresy

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

:) (Monika Bistáková, 23.6.2016) Odpovedať

vrelo odporúčam
Už samotná postava Giordana Bruna je zaujímavá. Ešte zaujímavejšou ju urobila spisovateľka. Dobrá zápletka, ľudský dôvtip, láska, klamstvo, vražda...čo viac si priať v jednej knihe?

Stojí za to. (miska, 15.5.2014) Odpovedať

príjemné čítanie
Priznám sa, že knihu som neprečítala ani zďaleka naraz. Štvrť knihy ma dokonca nudil natoľko, že som ju odložila na čas do poličky a vlastne aj preto dávam jeden mesiačik dole. Milé prekvapenie ma čakalo, keď som ju otvorila na druhý raz a prešla som do prvej vraždy, kedy to začalo byť konečne poriadne napínavé a prevracala som jednu stránku po druhej výraznejším tempom. Pri knihe som sa cítila, akoby sa príbeh odohrával priamo pri mne. Postavy boli precízne prepracované, tak isto aj opisy situácií a veru nejeden nechet bol obhryzený, kým som sa dolúskala ku koncu. Kniha je písaná ľahko a moderne, žiadne starmódne slová, ako sme zvyknutí pri historických knihách. Kacír obsahuje spojenie histórie, záhady a napätia a tým priláka najmä mladých čitateľov. Ak máte radi trilery odporúčam prečítať. Stojí za to.

Na ktorej strane vlasne stojím? (Tatiana Majerová, 13.5.2014) Odpovedať

príjemné čítanie
I keď sa v knihe píše je to historický triler, ja osobne by som ju takto isto nenazvala, skôr historickou detektívkou, ktorej hlavnou úlohou je G. Bruno. Kniha ponúka pohľad na cirkev a upriamuje pozornosť na jej priaznivcov i prenasledovateľov. Odkrýva pohľad myslenia ľudí čoho všetkého sú schopní urobiť preto, aby sa dostali k moci. Zaujímavé čítanie.

Prekvapila (Lenka, 8.5.2014) Odpovedať

príjemné čítanie
Keď som túto knihu zobrala do rúk, myslela, som si, že prečítam len pár kapitol a potom ma to prestane baviť. Lenže po tých pár kapitolách sa stal úplný opak, ponorila som sa do deja a skončila som až keď som ju celú prečítala. Mala síce aj svoje malé chyby, ale tak mne to na celkovom dojme neubralo, preto ju môžem odporučiť.

skvelé (Martina Korbuľáková, 7.5.2014) Odpovedať

vrelo odporúčam
Táto kniha mi veľa objasnila, čo sa týka historických udalostí okolo katolíckej cirkvi, pápežov, života v tomto období. Zo začiatku knihy bolo veľa opisov a situácií, ktoré ma nezaujali, no keď sa dej rozvinul, nemohla som sa od knihy odtrhnúť. Je napísaná naozaj bravúrne, dej sa stupňuje, vrelo odporúčam.

:) (Michaela Pavľáková, 30.8.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Príjemná historická detektívka, ktorá zabaví aj niečo naučí o G. Brunovi a Anglicku v časoch kedy tam žil.

:) (md, 29.8.2013) Odpovedať

Velmi zaujimave... Clovek nevie ci to bola realita alebo len pribeh... Uz mam pripravenu dalsiu cast :)

podoba (Simona Bohunská, 7.8.2013) Odpovedať

príjemné čítanie
táto kniha sa mi zapáčila kvôli obalu a obsah sa mi zdal zaujímavý. Na Vianoce ma sestra prekvapila touto knihou, ktorú som nedokázala prečítať a podarilo sa mi to, keď som si vsadila do roli hlavného hrdinu, hrdinu s filmu Princ s Persie: časy piesku, Jakea Gyllenhaala. Neuveríte! Ale vďaka takejto malej pomôcke som prečítala knihu na druhý krát a priam som si to zamilovala. Teraz čakám na moje meniny, aby som sa s hrdinom stotožnila v poslednom diele, Rúhač. Kniha je detektívna, čo sa mi páčilo i štvalo vzájomne, keď som odhadovala zle. Dej sa odohráva v minulosti, kde autorka ukazuje vtedajšie vzťahy medzi kacirmy a kresťanstvom. Je tu veľa ukážok prečo ja sama by som nechcela byť takou pedantnou kresťankou. Kniha zaujme a vnesie do vás pocit detektíva, keď zistí, že našiel prvú stopu. Túžite zistiť viac a vedieť čo sa stane. Odporúčam túto knihu, keď sa chcete stať detektívom, ktorý uniká a hľadá tajné miesta.

Zmena (Janet, 1.8.2013) Odpovedať

príjemné čítanie
Príjemná zmena žánru.

Očakávala som viac (Daniela, 3.3.2013) Odpovedať

priemerná kniha
Mám rada historicke príbehy s detektívnou zápletkou. Kúpila som si ju aj na základe komentárov čitateľov. Avšak nesplnila moje očakávania no aj napriek tomu je to príjemné čítanie.

krásna (anna krišaková, 16.11.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
milujem tuto knihu ,nie len preto že mi robila spoločnosť v nemocnici ale je to presne ten štýl ktorý mám rada ,,historický román z detektívnou zápletkou ,z náznakom romantiky ,na pozadí stredoveku ,,,úžasná a už mám aj proroka a určite si kúpim aj tretiu časť ruhač -))

Skvelá detektívka (Klára Cicoňová, 15.11.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Milujem knihy s historickou tematikou a preto som sa rozhodola aj pre túto knihu hlavne aj preto že ide o Bruna. Opis jednotlivých úsekov života Bruna, života v stredoveku, myslenia a nútený vplyv na myšlienky svojich ovečiek cirkvi sa mi páčili. Az do poseldnej chvíle autor drží čitatela v neistote. Vobec som nečakala takýto koniec. Určite odporučam, stojí za prečítanie.

Nielen pre fanusikov historickych romanov (Jana Hoghová, 12.11.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Pacilo sa mi ako autor na pozadi historickych udalosti rozvyja pribeh s kriminalnou zapletkou. Takze aj pre ludi ktori nie su fanusikmi historie sa tato kniha bude pacit. Na historickych romanoch sa mi paci, ze bez toho aby clovek cital suche historicke fakty sa dozvie co to z historie v tomto pripade Anglicka. Knihu vrelo odporucam. Cita sa velmi lahko, je zaujimava. Jedna z knih, ktore nepusite z ruky kym ju neprecitate.

Detektívka z alžbetínskych čias (Veronika, 29.8.2012) Odpovedať

príjemné čítanie
Jeden z najnovších zástupcov tohto, vo Veľkej Británii obľúbeného typu detektívnych románov s historickým nádychom. Bez porovnávania s inými dielami príbeh splnil moje očakávania, ktoré príliš vysoké neboli. Kniha je napísaná pútavým štýlom, rozprávač vo forme postavy Giordana Bruna je zaujímavým výberom, ktorý celý prípad značne osvieži. Bruno sa tak stáva naším sprievodcom po lokalitách, v ktorých sa príbeh odohráva, a aj keď záhad sa objavuje viac než dosť, vďaka jeho vedeniu sa v nich nestratíme. Atmosféra je pútavá a postavy (najmä Bruno) detailne rozpracované, samotný príbeh však údiv ani nadšenie nevyvoláva. Príčinou môže byť neprítomnosť viacerých historických postáv (okrem Bruna a Walsinghama na nikoho známeho nenarazíme). Za veľké pozitívum však považujem postavu G. Bruna a snahu začleniť do diela aj myšlienky z jeho filozofie. Táto postava má čo dočinenia s jednou z dôležitých osobností v minulosti, ktoré sa svojou inteligenciou a literárnym dielom pričinili o pohľad ľudstva na dnešný svet z trochu iného hľadiska. Túto knihu by som zaradila medzi jednu z najlepších, aké sa mi poslednou dobou dostali do rúk, spojenie histórie, kriminálnej zápletky a spisovateľskej zručnosti nemohlo priniesť nič iné, ako skutočne kvalitné dielo.

Najskôr prečítať, potom odsúdiť - nie naopak ;) (Ján Košút, 15.5.2012) Odpovedať

Túto knihu mi pred dlhočizným časom na sklonku jari darovali priatelia k narodeninám. Nemôžem im krivdiť, že to bol zlý darček, ale v tých chvíľach som z toho veľkú radosť nemal. Možno to bolo tým, že práve názov knižky vo mne vyvolával odpor. Kacír. Hlavou mi preblesklo, že to opäť budú nejaké cirkevné dejiny s pekným prebalom (mimochodom, dejepis som na ZŠ nenávidel ... a to aj keď sa týkal viery). Poďakoval som sa síce za knihu, no potom som urobil fatálnu chybu (ktorú si nikdy neodpustím) – založil som Kacíra na odľahlé miesto v mojej skrini a na niekoľko mesiacov som úplne zabudol, že toto dielo existuje, a že ho vlastním. (To bol asi môj najhanebnejší prečin proti literatúre). Čas pokročil, prišla zima a ja som náhle ochorel. Doma ma išlo roztrhnúť od jedu, pretože som sa nemal čím zamestnať (okrem spánku). Šťastnou náhodou som v tom čase znovuobjavil Kacíra. (Chvalabohu). Napriek svojim niekdajším predsudkom som dal tej knižke šancu a pustil sa do čítania – a iba 2 hodiny stačili na to, aby som konečne vytriezvel. (Takmer som si chcel hlavu obúchať za to, aký som bol hlúpy! Taká svieža knižka a ja som ju nechal tak dlho „hniť“ v mojej skrini!) Príbeh ma naozaj rýchlo pohltil, nedalo sa tomu vôbec odolať. A najmä ten ľahký pisateľský štýl pani autorky, ktorý bol jednoduchý a krásny (vidno, že je to skúsená novinárka) a nepomotával mi zbytočne hlavu – to som musel oceniť ihneď po brilantne zvolenej téme a zápletke. O pánovi Brunovi som dovtedy vedel pramálo. O Oxfordskej univerzite a hroznom 16. storočí takisto . O F. Walsinghamovi a jeho poslaní som zrejme ani netušil. Aspoňže o katolíkoch a buričoch som čosi vedel povedať ;). Ale keď tento zdanlivo nezmyselný „koktail“ správne namiešate, získate kvalitnú detektívku s pekným podfarbením dejepisu, ktorá pohladí vaše zmysly. Musím sa priznať, že ma Kacír veľmi opantal a nedokázal som myslieť na nič iné, len na príbeh, ktorý ma nenechával chladným ani minútu. Preto o žánri „historický triler“ od toho času hovorím, že je môj obľúbený (v zdraví i v chorobe :D). Nesmierne sa teším, kedy si budem môcť kúpiť pokračovanie Kacíra, ktoré nesie názov Prorok. Sľubujem si od toho rovnakú zábavu, akú som zažil pri tejto knihe (a neviem sa toho už dočkať :D). A slovo Kacír bude pre mňa už do konca života znamenať poučenie, že knihy netreba súdiť podľa obalu či nadpisu, a že ich treba čítať „za horúca“, aby ste sa k nezabudnuteľným príbehom mohli čo najskôr vrátiť ;).

Kniha (Barbora Jagnešáková, 24.2.2012) Odpovedať

môže byť veľmi zaujímavá, už dlhšie pokukujem po príbehoch zo stredoveku a táto ma zaujala najprv podľa anotácie, a keď som si teraz prečítala odporúčania, vyzerá to naozaj sľubne, takže si ju píšem do zoznamu "musím si prečítať" :-)

Kacir (Ing.miriama Kollárová, 23.2.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Ja ososbne mam rada knihy s takouto tematikou, clovek si oprasi niektore historicke fakty a ak je v knihe zapletka, ktora vas drzi v napati od zaciatku po koniec, tak fakt neviem co ine si ma covek priat. Tato kniha je presne o tomto. Precitajte si ju, neolutujete .. :-)

Vyborne... (Viera, 31.1.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Vyborny historicky roman, vsadeny do prostredia Oxfordskej univerzity. Filozof a vedec Giordano Bruno, sa zmieta v boji katolickej a anglikanskej cirkvi v obdobi panovania Alzbety I. Byvaly katolicky knaz Bruno, ktory bol vyobcovany z cirkvi, prichadza do Oxfordu ako poverenec Anglicka, najst a sledovat tajne spolocenstvo katolikov. Pocas jeho navstevy vsak dojde k niekolkym vrazdam, ktore, ako sa zda, suvisia s jeho ulohou. Cim viac sa zaplieta do tajomstiev Oxfordu, tym je vo vacsom nebezpecenstve...

Úžasná kniha (Silvia, 4.12.2011) Odpovedať

vrelo odporúčam
Túto knihu odporúčam všetkým, ktorí majú radi tajomné zápletky Dana Browna. Veď aj o S.J. Parrisovej pisali, že je Dan Brown v sukni. Výborné a "neokukané" historické pozadie a napätie až do konca!

Historická detektívka (J.K., 25.11.2011) Odpovedať

vrelo odporúčam
Historický thriller Kacír je z obdobia stredoveku, keď inkvizícia prenasledovala ľudí pre odlišné názory, náboženské zmýšľanie, či čítanie tzv. zakázanej literatúry. Hlavnou postavou príbehu je Dominikánsky mních Giordano Bruno (skutočná historická osobnosť). Pre odvážne myšlienky a čítanie zakázanej literatúry, ho udajú inkvizícií, Giordano sa preto rozhodne pre útek z kláštora. Pri úteku je častokrát v nebezpečenstve či už pred zlodejmi alebo inkvizíciou. Preto sa snaží nájsť si na cestách nejakú obživu, aby si mohol zaplatiť za nocľah a nemusel prespávať kde kade v priekope. Na úteku navštívi rôzne mestá Európy a pri svojich cestách sa spriatelí so šľachticom Philipom Sidneyom, cez neho sa dostane až do Anglicka k sirovi Francisovi Walsinghamovi, prvému tajomníkovi kráľovnej Alžbety, ktorý ho poverí tajnou úlohou na Oxfordskej univerzite. Bruno smeruje na Oxford aj z vlastných dôvodov, chce tu nájsť staroveký rukopis, v ktorom sú obsiahnuté mocné tajomstvá. Na univerzitnej pôde v Oxforde spôsobí rozruch séria vrážd. Giordano je vrahovi na stope... Kniha sa veľmi dobre číta, a ak máte navyše radi detektívky mohla by vás tiež zaujať. Kniha mi svojim historickým pozadím pripomenula hlavne sériu historických detektívok, v ktorej vraždy vyšetruje mních Cadfael. Ak ste tiež čítali túto sériu, Kacír by sa vám mohol tak isto zapáčiť.

Kniha plná tajomstiev a sprisahaní... (Ľuba, 27.6.2011) Odpovedať

príjemné čítanie
Stredoveký svet ma desí / brutalita,inkvizícia.../. Preto knihy z tohto obdobia veľmi nečítam- obavy drsných obrazov, ako ľudí mučia aderú zaživa z kože sú mi odporné...No tajomnosť, dynamický dej a napätie chvíľ naplnených rôznymi svetonázormi, záhadné "úmrtia" , cesta postupného odhaľovania spiknutí, objavovanie vnútorného sveta postáv- to všetko ma uchvátilo natoľko, že som sa rada stala / ako čitateľka s dobrou predsatavivosťou/ súčasťou stredovekého života v tajomnom prostredí "Kláštornej školy" . A to, že inkvizícia je jeho súčasťou, bola našťastie historická skutočnosť /nie ťažisko knihy/. To všetko z pohľadu Giordana Bruna / ktorý už v tom čase mal iný pohľad na svet ako väčšina/- a s ktorým sa ľahko zžíva, lebo- jeho schopnosť vidieť a chuť oobjavovať je mi blízka. Ochota zomrieť za svoje presvedčenie- tak tá je pre mňa obdivuhodná. Našťastie v tejto knihe je Bruno postavou, ktroej život v knihe nekončí. Otvára nielen oči ostatným postavám, ale rôzne otázky v nás... Tajomno, tichá hrôza, tajomno, odhalenie, ešte väčšie tajomno- stredovek bo, skrátka dobou temna. Aj pre osvietených...
Všetky komentáre (21)

Odpovedieť na komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je deväť mínus tri?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

Schody pod mojou váhou nečakane zavŕzgali – dekana to tak vyľakalo, až nadskočil. Keď som vošiel do dverí izby doktora Coverdala, ktoré Slythurst nechal otvorené, rozpoznal som na prahu akési fľaky aj napriek tomu, že vo veži nebolo takmer nič vidieť. Natiahnutou rukou som zadržal svojich spoločníkov, zohol som sa – a zistil som, že škvrny na dlážke sú v skutočnosti rozmazané stopy topánok; viedli do miestnosti vo veži. Dotkol som sa jednej stopy a na prste mi ostala lepkavá hrdzavohnedá tekutina, podľa zápachu nepochybne krv, hoci už trochu zaschnutá. Znepokojene som sa pozrel na oboch mužov. Dekan s bledou tvárou, svietiacou v tmavej chodbe ako mesiac, prudko cúvol, no mňa posunkom hlavy popohnal dnu.
Nízke otvorené dvere celom vzadu v miestnosti sa hojdali na pántoch. Prešiel som cez ne a dostal som sa na úzke špirálovité schodisko, veľké sotva pre dospelého muža; točilo sa až kamsi k streche vežičky. Asi na polceste som narazil na ďalšie dvere, dubové, okované, ale znovu odchýlené tak, ako ich na úteku nechal Slythurst. Pach smrti zosilnel, zaštípal ma v nose, keď som prišiel k prahu. Dekan za mnou pridusene zakňučal. Zhlboka som sa nadýchol a potisol som dvere. Keď som zbadal, čo je dnu, nevdojak som vykríkol a priložil si dlaň na ústa. Dekan sa badkal za mnou, držal sa ma za kabát. Pred sebou sme uvideli vysvetlenie záhadného zmiznutia doktora Coverdala.

Ukážky stránok – pre zobrazenie čitateľného náhľadu kliknite na ukážku

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x