bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Čo videl pes a iné dobrodružstvá

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 18.04.2024 02:54

  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Čo videl pes a iné dobrodružstvá

Prečo sa niektorí ľudia zaseknú a iní spanikária? Prečo máme veľa druhov horčice, ale kečup zostal rovnaký? Čo nás učia futbaloví hráči o zamestnávaní učiteľov? Ako nám farba na vlasy rozpovie históriu dvadsiateho storočia?
Kniha Čo videl pes ponúka výber toho najlepšieho z publicistickej tvorby Malcolma Gladwella, ktorého označujú za najoriginálnejšieho amerického novinára. Všetkých devätnásť esejí sa prvý raz objavilo na stránkach časopisu New Yorker. Dokumentujú veselého ducha a neutíchajúcu zvedavosť, ktoré z autora urobili bystrého skúmateľa skrytej výnimočnosti.
V knihe rozdelenej do troch tematických celkov nájdete dojemné rozprávanie o vynálezcovi antikoncepčnej pilulky aj príbeh pioniera lahodných omáčok k cestovinám Howarda Moskowitza. Gladwell si posedí u Rona Popeila, kráľa americkej kuchyne, keď predáva kuchynské grily, a vytuší tajomstvá Cesara Millana, „krotiteľa psov“, ktorý rozzúrené zviera skrotí dotykom ruky. „Čo chodí Millanovi po rozume, keď to robí?“ zamýšľa sa autor. „To ma inšpirovalo pri písaní tohto dielka. Ale keď som bol asi tak v polovici príbehu, uvedomil som si, že existuje ešte lepšia otázka: Keď Millan predvádza svoje čary, čo chodí po rozume psovi? To je to, čo chceme naozaj vedieť: chceme vedieť, čo videl pes.“
V ďalšej časti Gladwell skúma dôveryhodnosť inteligenčných testov a prezrádza, prečo sa raz zamestnávatelia zo Silicon Valley priam pretekali pri najímaní istého absolventa vysokej školy.
„Sila dobrého písania,“ píše Gladwell v úvode, „nestojí ani nepadá na svojej schopnosti presvedčiť. Stojí alebo padá na schopnosti zapojiť vás, prinútiť vás rozmýšľať a umožniť vám nazrieť do niečej hlavy.“

Z anglického originálu What the Dog Saw and other adventures (Little, Brown and Company, New York 2009) preložila Anna Sedlačková.

Detaily o knihe

Názov: Čo videl pes a iné dobrodružstvá

Originálny názov: What the Dog Saw

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Knihu ešte nikto nekomentoval, budete prvý.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je štyri krát dva?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

Sugar schmatla noviny. Cesar jej ich uchmatol späť. Sugar znovu zobrala noviny. Skočila na gauč. Cesar natiahol ruku a „uhryzol“ Sugar do pleca. Pevne a pokojne. „Moja ruka sú ústa,“ vysvetlil. „Moje prsty sú zuby.“ Sugar zoskočila z gauča. Cesar vstal a pevne a zľahka na chvíľu Sugar podržal. Sugar krátko zápasila, potom poľavila. Cesar sa stiahol. Sugar sa vrhla na ovládač. Cesar na ňu pozrel a jednoducho a stručne povedal: „Š-š-š.“ Sugar zaváhala. Zamierila k plastovému poháriku. Cesar povedal: „Š-š-š.“ Pustila pohárik. Cesar kývol Lynde, aby priniesla do izby misku s maškrtami. Položil ju doprostred dlážky a nachýlil sa nad ňu. Sugar pozrela na maškrty a potom na Cesara. Začala ňuchať, posúvala sa bližšie, ale medzi ňou a odmenou teraz stála neviditeľná hranica. Krúžila stále dookola, ale nepriblížila sa bližšie ako na meter. Vyzerala, akoby sa chystala skočiť na gauč. Cesar presunul váhu a zablokoval ju. Urobil krok smerom k nej. Zacúvala so sklonenou hlavou do najvzdialenejšieho kúta izby. Spustila sa na zadné, potom položila hlavu vodorovne na zem. Cesar vzal maškrty, ovládač, pohárik a noviny a položil ich do vzialenosti niekoľkých centimetrov pred jej spustený ňufák.
Sugar, niekdajší postrach Mission Hills, zatvorila oči na znak kapitulácie.

Ukážky stránok – pre zobrazenie čitateľného náhľadu kliknite na ukážku

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x