bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Legenda o lietajúcom Cypriánovi

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 28.03.2024 02:44

  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Legenda o lietajúcom Cypriánovi

Jedna stará legenda vraví, že kedysi dávno žil v kláštore, stratenom v horách, znalec tisícich vied a majster tisícich remesiel, lekár a bylinkár, tajomný mních Cyprián. Ľudia vravia, že si zostrojil lietajúci stroj a jedného dňa na ňom odletel k Bohu. Tá legenda je možno pravdivá.

Červený Kláštor je magické miesto. Už dávno tam prestal plynúť čas a už dávno tam nikto nezablúdil. Začiatkom osemnásteho storočia v ňom žijú pustovníci kamaldulského rádu svoj tichý, stereotypný život a vôbec si neuvedomujú, že sa okolitý svet mení. Jedného dňa nájdu pred bránou kláštora polomŕtveho muža, vyliečia ho a on sa rozhodne zostať s nimi. Dajú mu meno Cyprián.

Kto je mladý muž s rukami od krvi, ktorý stále mlčí, a ktorého tajomná minulosť, plná lásky a smrti priviedla na miesto, kde sa zločiny vykupujú skrze zázraky?

Detaily o knihe

Názov: Legenda o lietajúcom Cypriánovi

Originálny názov: Lietajúci Cyprián

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Kus histórie (Jolka, 4.6.2016) Odpovedať

príjemné čítanie
Som rada,že som siahla po tejto knihe opisujúcej kus histórie,odohrávajúcej sa na území môjho rodného kraja.Dnes už Červený kláštor dostáva iný šat,ale málokto z návševníkov asi tuší,čo vlastne kláštor kedysi ukrýval...tajomstvá,opustenosť,odvahu,ale aj smútok a bolesť tých,čo tam prebývali.Priznávam,film som celý nevidela a som rada,že som najskôr siahla po knihe,tie vždy bývajú obšírnejšie.Na začiatku je to súrodenecké puto troch bratov,rodiaca sa láska Jaška a Barbory,život v neustálom boji nevoľníkov a potom príde neuveriteľná krutosť v podobe zabíjania či už zo strany Valenta,alebo bratov...Nenávisť Jaška,ktorý je svedkom bratovej popravy,dokaličenia a následnej smrti najmladšieho brata ho ženie do extrémov.Zabíja,nenávidí...veď čo už môže stratiť?Vzali mu všetko..Smrť mu však ešte nie je súdená...Sama som bola prekvapená z premeny nenávisťou naplneného Jaška na mnícha,ktorý ostáva v kláštore,kde mu zachránili život.A tam sa učí...učí sa trpezlivosti v tichu,láske k prírode,poznávaniu,liečeniu ľudí..A v neposlednom rade je tu legenda o lietajúcom stroji..možno pravda,možno naozaj legenda..ktovie...Ale po Cypriánovi tu predsa niečo zostalo..Autorka sa skvele zhostila spísania tohoto obdobia,odporúčam každému,veď je to kus našej našej histórie...

dobrá kniha (Michaela Mészárosová, 31.3.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
prostredie v ktorom sa odohráva dej je mi veľmi blýzky a známy a veľmi dobre ho poznám :) ked som sa dozvedela, že je aj kniha hned som si ju aj kupila... videla som aj film ale ako vždy kniha je vždy najlepšia a lepšia ako film aj v tomto prípade to tak je :) je to síce len legenda ale myslím si že veľmi pravdivá a skutočná... sama v to verím k čomu prispela aj autorka... v knihe je dosť opisov aby si človek všetko vedel predstaviť a zároveň sú tam aj nejaké tie fotografie z filmu na dobré dotvárnenie deja :) milovníkom historickým románov vrelo odporúčam :) nie je to síce dajaká romantika ale za to je to naozaj krásny príbeh ako sa človek môže zmeniť a prehodnotiť svoj život :)

Kniha na jeden dych (Anna HURDICHOVÁ, 1.11.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Knihu som prečítala "JEDNÝM DYCHOM" Je lepšia-pútavejšie napísaná ako film aspoň pre mňa.V ten deň som ani neobedovala kým som to nedočítala, nedalo sa prerušiť čítanie .Vrelo odporúčam a čakám podobné knihy o histórii nášho územia.

Veľmi pekný príbeh (Mária Klapáková, 31.8.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Páči sa mi, že autorka sa podujala na spracovanie námetu súvisiaceho s našimi dejinami a našou kultúrou. Neostala „iba“ pri filme a pretvorila Cypriána aj do knižnej podoby. Je to jej prvý román, cítiť však z neho talentovanosť autorky. Na samotnej postave sa mi páči jej postupná premena. Z osamelého vraha, zbeha a zlodeja v jednej osobe bažiaceho po pomste sa postupne rodí nový človek žijúci v spoločenstve obdarený liečiteľskými schopnosťami, aby pomáhal a zachraňoval iných. Aký paradox. V minulosti kántril a ubližoval všetkému živému a v budúcnosti našiel vnútorný pokoj v pomoci druhým. Jeho vnútorná premena je kľúčová. Musí sa najprv vyrovnať sám so sebou, nájsť svoje dobré ja, aby dokázal odpustiť aj svojim nepriateľom. Dielo má zaujímavé a silné momenty. Niektoré plné hrôzy poznačené tragédiou, iné zasa plné prekvapení a odhalení, ktoré život so sebou prináša.

skvelý príbeh, skvelá kniha ... čakám na ďalšiu ... (Martina, 30.8.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Príbeh pri ktorom sa treba zamyslieť ... všetko nadväzuje na seba ... minulosť si ťa nájde, ale stále je šanca zmeniť svoj život, pochopiť hodnoty a nechať sa viesť osudom ... hoci sa stratil, jeho duša zablúdila, našiel zmysel života, pochopil, odpustil, hoci spomienky ho prenasledovali ... bolo to aj dobou, plnou krvyprelievania, nenávisti, špiritizmu, ale zároveň aj poznania nepoznaného, hľadania skutočných hodnôt a viery v živote ...

fakt dobré (Anetka, 8.2.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Výborná knižka, úžasný príbeh, ktorý rozvíja legendu o mníchovi Cypriánovi, ktorý žil v 18. storočí v opátstve Červený kláštor. Bol známy najmä znalosťami v oblasti bylinkárstva a liečiteľstva a to je aj v knihe pekne opísané. Veľmi sa mi páčila paralela medzi dvomi svetmi. Na jednej strane svet za bránami kláštora, ktorý je tichý a naplnený zbožnosťou a na druhej strane obraz sveta, ktorý je plný násilia a nekontrolovateľných pudov. Z románu doslova cítiť vôňu starých kníh, liečivých byliniek a rozličných liečivých mastí, ale aj pach krvi, špiny, bahna či potu. Línia príbehu je klasická hriech, cesta pokánia a odpustenie, ale nenudil ma, práve naopak. Kniha je vhodná pre každého čitateľa, lebo nemoralizuje ani neprovokuje. Nesie pekný odkaz a po prečítaní zanechala vo mne dobrý dojem.

:-) (Katarína Merašická, 29.11.2011) Odpovedať

vrelo odporúčam
Som rada, že som navštívila Červený Kláštor, takže pri čítaní tejto knihy, som si vedela predstaviť prostredie v ktorom sa odohráva tento príbeh. Prvé stránky sa mi zo začiatku čítali ťažšie, ale čím ďalej som sa dostávala, tým to bolo pútavejšie a pohlcujúce. Krásny, pútavý a dojímavý príbeh mnícha Cypriána. Vrelo odporúčam, nikoho nesklame.

zaujimava kniha o tajuplnom mnichovi (Jarmila Tokarova, 27.11.2011) Odpovedať

vrelo odporúčam
Tato kniha zaujme kazdeho bez vynimky. Krasny pribeh zivota tajuplneho mnicha Cypriana prepleteny laskou a aj nenavistou. Zaujimava je premena Cypriana z o Savla na Pavla. Vrelo odporucam pozriet aj film, ktory nas zavedie do krasnych zakuti slovenskej prirody.

Legenda... (Alica Vojtášová, 23.11.2011) Odpovedať

vrelo odporúčam
Strhujúci príbeh Cypriána od ťažkého detstva až po starobu. Je to úžasná kniha, od prvej strany ma dostala! Dúfam, že to nebola posledná autorkina kniha. Táto vo mne rezonovala ešte dlho po jej prečítaní.

perfektné (emka, 18.2.2011) Odpovedať

vrelo odporúčam
úžasná kniha ,treba sa zamyslieť nad tým ,prečo tu sme ,odpúšťať ,milovať ........

Potvrdzujem (Petronela, 9.12.2010) Odpovedať

0
Lepšia kniha ako film. Je oveľa hlbšia, príbeh rozvetvený, na konci je to sila, úplne sa mi chlpy postavili.

najlepšia historická kniha (Janka, 8.12.2010) Odpovedať

0
Je to kniha, ktorá sa bez preháňania číta jedným dychom! V slovenskej tvorbe ojedinelá a nevšedná. Štýl písania mi pripomenul niečo medzi Sapkowskym a Pargeterovou, proste kniha európskeho formátu. Vrelo odporúčam.

skvela kniha (jarmila, 16.9.2010) Odpovedať

vrelo odporúčam
sice som knihu necitala, ale videla som film. Naozaj zaujimavy pribeh zaujimavo sfilmovany. Tu plati, aby clovek pochopil film treba precitat knihu. Ak je tak zaujimava ako je zaujmavy film, tak cas, ktory stravi clovek jej precitanim nie je zbytocne vyhodenym.

vyborna kniha (Janka, 19.8.2010) Odpovedať

vrelo odporúčam
Odporucam! vlastne si ani nepmatam kedy niekto na slovensku napisal taky dobry pribeh!

Ďakujem za výhru (Broňa, 9.8.2010) Odpovedať

príjemné čítanie
Priletel ku mne až do domu. :) Ako nečakaná odmena za reakciu na súťaž knižného webu. A hoci jeho osud presne naplnil moje očakávania : prečítala som ho hneď v ten deň /či vlastne noc/,kniha bola plná nečakaného. Patrím k ľuďom, ktorí legendu o Cypriánovi objavili už dávno- kláštor, herbár, tajomné poznanie, závan byliniek a tajomstvá prírodnej liečby duchovne naladeného mlčanlivého mnícha- tak presne to som si myslela, že na mňa prehovorí z príbehu v knihe. Ale táto legenda je napísaná iným perom... Brkom minulosti, takpovediac krvou dobovej autenticity. No má aj iný, nadčasový rozmer- osud človeka, zaujímavý a dramatický, tak, ako v krvi a vlastnej /ne/ľudskosti dozrieva, hľadá, cíti sa stratený a až keď sa sám pochová na vlastné dno a vzhliadne k svetlu, až vtedy do jeho vlastného ticha vstúpi hlas tak trochu tajomný- hlas bytia a osudu, niečoho, čo je nad nami, nedosiahnuteľné a nepoznané, ale počuteľné a viditeľné ak utíšime dušu. Príbeh je z môjho pohľadu ľahší, trochu predvídateľný, takpovediac priehľadný - a preto z neho nevyzradím nič. Ale práve táto predvídateĺnosť je impulzom k nadpozemskému bádaniu a zamysleniu, ako je o nás zhora postarané, aj keď to nevieme. A keď sa to naučíme vnímať, počujeme a vidíme nevídané. Príbeh ma viedol tak, že som vedela to, čo Cyprián nevedel a o to reálnejšie si uvedomovala, že aj môj život môže byť priehľadný a osuduvo vedený, ak sa to naučím počúvať. Hoci aj s Cypriánom.

Dokončenie hodnotenia (Brona, 9.8.2010) Odpovedať

0
Príbeh je z môjho pohľadu ľahší, trochu predvídateľný, takpovediac priehľadný - a preto z neho nevyzradím nič. Ale práve táto predvídateĺnosť je impulzom k nadpozemskému bádaniu a zamysleniu, ako je o nás zhora postarané, aj keď to nevieme. A keď sa to naučíme vnímať, počujeme a vidíme nevídané. Príbeh ma viedol tak, že som vedela to, čo Cyprián nevedel a o to reálnejšie si uvedomovala, že aj môj život môže byť priehľadný a osuduvo vedený, ak sa to naučím počúvať. Hoci aj s Cypriánom.

Pútavé čítanie (Renáta Bohunická, 5.8.2010) Odpovedať

vrelo odporúčam
Radšej si prečítam knihu, než pozriem film. Legenda o Cypriánovi je veľmi pútavo napísaná. Nedá sa prečítať jedným dychom, lebo každú časť treba "stráviť".Chválim mladú autorku a želám jej aj sebe aby napísala ešte veľa kníh.

Nadpis (Miroslav Jiránek, 21.7.2010) Odpovedať

vrelo odporúčam
Všetky komentáre (18)

Odpovedieť na komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je päť krát dva?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky stránok – pre zobrazenie čitateľného náhľadu kliknite na ukážku

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x