bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Tisíc žiarivých sĺnk

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 28.03.2024 02:44

Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 7,50 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Tisíc žiarivých sĺnk

Tisíc bolestí a žiaľov.
Tisíc túžob a zápasov.
Tisíc podôb krásy a lásky
sťa tisíc žiarivých sĺnk
za hradbami miest
a múrmi domov.

Chatrč na úpätí hôr nad Herátom a šesťsto kilometrov vzdialené hlavné mesto Kábul. Rámec príbehu dvoch žien, odlišných tak generačne, ako aj sociálne, ktorých životy zmetie dovedna osud surovým šľahom vojny. Zápas ťažko skúšanej krajiny…
Vojny, ktoré prinútili milióny ľudí utiecť do cudziny, násilie, strach a nespravodlivé postavenie žien, ale aj viera, nádej a trvalé hodnoty sa intímne, hlboko všeľudsky konkretizujú v zápase o prežitie, ochranu rodiny a osobné šťastie hrdinov príbehu, ktorý nakoniec vyústi do poznania dôležitosti odpustenia a služby tým, čo sú v núdzi.
Khaled Hosseini, autor svetového bestselleru Majster šarkanov, prichádza so svojím druhým románom, ktorý je nezabudnuteľnou kronikou histórie Afganistanu za ostatných tridsať rokov a zároveň dojímavým príbehom o rodine, priateľstve a sile lásky a obety.

Dostupné verzie titulu

Tisíc žiarivých sĺnk Elektronická kniha

Detaily o knihe

Názov: Tisíc žiarivých sĺnk

Originálny názov: A Thousand Splendid Suns

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Recenzie

Hodnotenie čitateľov

super :) (Stanka, 3.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Je to smutny pribeh a bohuzial v oblasti Afganistanu realny nahlad na roky kruteho zabijania a naozaj velmi nestastny osud obyvatelov. Kniha je pisana z pohladu dvoch silnych zien. Autor otvara temu aj domaceho nasilia na zenach a ze zena neznamenala vobec nic. Pribeh je velmi silny i dojemny. Urcite odporucam precitat.

úžasná kniha (Linda Grollmusová, 27.6.2016) Odpovedať

vrelo odporúčam
Naozaj úžasne napísaný príbeh, autenticky, do hĺbky vykreslené postavy. Kniha vtiahne do deja, človeka úplne pohltí a vyvolá veľa emócii, nie len pozitívnych, keďže je tam veľa krutosti. Žiaľ život je v niektorých častiach sveta taký :-( Odporúčam si prečítať.

Nezabudnuteľná ! (Barbora, 12.3.2015) Odpovedať

vrelo odporúčam
Naozaj nezabudnuteľná kniha ! Po prečítaní mi kniha ešte veľmi dlho ostala v hlave a zimomriavky na tele cítim ešte teraz. Pri čítaní sa mi chcelo kričať a plakať. Dielo Vás neopísateľne vtiahne do deja a každý jeden moment prežívate, akoby ste boli súčasťou hlavnej hrdinky. Neuveriteľný opis krutej reality na pozadí skutočných udalostí. Kniha obsahuje nespočetne veľa dôležitých posolstiev, vrelo odporúčam a prosím autora, aby napísal ďalšie tak výnimočné príbehy, i keď tento konkrétny asi ťažko iný prekoná.

Tisíc žiarivých slnk- dojímavá, krásna, citlivá, dych vyrážajúca ... hodnotná kniha ... (Anka, 29.1.2015) Odpovedať

vrelo odporúčam
Túto knihu som dostala k narodeninám a ležala mi na polici dva roky, kým som sa k nej odhodlala...Ten, kto mi ju daroval, si vyberal knihy vždy podľa svojho vkusu a nebral do úvahy ten môj (celkom odlišný)...preto som ju začala čítať s istou nedôverou. No o to viac ma prekvapila...veľmi pútavá, nevedela som sa od nej odtrhnúť, perfektný štýl písania. Nádherné, bravúrne, vynikajúce! Kniha ma úplne vtiahla do deja asi po prvej štvrtine, nesmierne som si obľúbila postavy (najmä Lailu) a čo je najlepšie, nevnucujúcim spôsobom som sa dozvedela veľa zaujímavých informácií o živote v Afganistane. Po prečítaní som mala chuť na vlastnej koži zažiť aspoň na chvíľu Kábul.. Aj napriek mnohým brutalitám, ktoré postihli hlavné hrdinky, som mala po prečítaní veľmi pozitívny pocit a oveľa viac sympatií k arabskému svetu ako tomu bolo doteraz. O deji a jednotlivých postavách som rozmýšľala aj vtedy, keď som práve nečítala. Určite odporúčam, dokonca aj tým, ktorí zatiaľ neprišli na chuť knihám s podobnou tematikou. Je málo kníh, ktorých obsah zamestnáva hlavu aj dlho po ich prečítaní... pútavý dej popretkávaný faktami.. Keďže o politiku všeobecne sa snažím zaujímať čo najmenej, neskutočne ma zaujal spôsob, akým autor na pozadí osudov dvoch jednoduchých žien dokázal vykresliť politické a spoločenské dianie v Afganistane počas viacerých desaťročí. Je to naozaj strhujúci príbeh, ktorý určite zaujme každého. Myslím si, že táto knižka je určená nielen ženám, ale osloví aj mužov a človek aspoň trochu pochopí život v moslimských krajinách, rozšíri naše obzory. Očarovala ma, rozplakala a zahrala na city. Ak máte radi podobný žáner, odporúčam tiež Modrý zápisník :)

Dojemné... (Monika Kádeková, 20.1.2015) Odpovedať

vrelo odporúčam
Ako, pravdupovediac, necakala som od tej knihy az tak vela, a predsa ma prekvapila. az natolko, ze som kvoli nej nemohla spat - do slova a do pismena - dej ma tak pohltil, ze som ju citala tusim do 4:00 a nasledne som nemohla spat, lebo stale som musela mysliet na to, co sa tam odohravalo. Je pravda, ze je to velmi silna kniha, na viacerych miestach opisuje brutalne nasilie, no nesie vela krasnych myslienok - o sile priatelstva, odpustenia i obety. A okrem vykreslenia osudov hlavnych postav dostanete aj pridanu hodnotu - dozviete sa o pomeroch, ake vladnu v Afganistane - co sa tyka postavenia zien v rodine i spolocnosti, o politickom vyvoji a smerovani krajiny, nieco z jej historie, a taktiez, ako sa dostal k moci Taliban a ako to zmenilo tvár krajiny.

Pre silné žalúdky (Simona Bagová, 22.5.2014) Odpovedať

vrelo odporúčam
Khaled Hosseini je autor, ktorý si neádva servítku pred ústa pri opisovaní skutočných životných udalostí, pri opisovaní praktík v moslimských krajinách ani pri tých najtvrdšch pasážach. Knihu som si požičala od kamarátky, ale nedočítala som ju. To však nemení nič na tom, že ju naozaj vrelo odporúčam. Je však skôr pre silné žalúdky, pre romantikov a oddychových čitateľov by som volila menej náročných autorov. Asi v polovici knihy som musela prestať čítať, pretože ma kniha rozplakala a zmietali so mnou veľmi silné emócie. Hosseini ma prinútil súcitiť s hlavnou hrdinkou a prežívať s ňou všetky strasti tak intezívne, akoby som bola na jej mieste. Priala som si, aby som jej mohla pomôcť, a nielen jej, ale aj všetkým ženám na svete, s ktorými muži otrocky zaobchádzajú a správajú sa k nim ako k tovaru, presne ako k hrdinke tejto knihy. Našla som sa v nej a myslím, že charakterizovala všetky vrstvy žien - bola silná, statočná, bránila s zubami nechtami a každé ponižovanie zvládala so zdvihnutou hlavou nahor a očami upretými k nebesiam. Veľký obdiv hlavnej hrdinke, ešte väčší autorovi, ktorému nechýbala odvaha prísť s takýmto niečím na trh. SOm presvedčená, že sa naozaj oplatí prečítať si ju, aj keby ste ju nemohli dočítať ako ja. Aj jej polovica vo mne totiž zanechala veľmi hlbokú stopu a budem si ju veľmi dlho pamätať.

Úžasné (Veronika Fujáková, 17.5.2014) Odpovedať

vrelo odporúčam
Nádherné príbehy žien, ktorú sú síce odlišné, ale majú spoločné to, že prišli o svoju identitu a rolu ženy a sú len doplnok a majetok muža. Dramaticky popísaný príbeh úteku a strachu ženy z inej kultúry určite osloví európsku populáciu žien.

Nezabudnuteľná kniha, v ktorej nie je ukrytý len pekný príbeh, ale aj mnoho vecí na zamyslenie :-) (Štefánia Fuchsová, 2.5.2014) Odpovedať

vrelo odporúčam
Tento príbeh si ma získal. Veľmi rada čítam knihy týkajúce sa iných kultúr. Čítam ich rada, pretože sa okrem príjemného príbehu vždy dozviem niečo nové, ako to v tej ktorej krajine je a aké su tam zvyky. Tento príbeh určite odporúčam prečítať každému, je to príbeh v ktorom sa človek niekedy až pozastaví nad tým ako je nám dobre a ako to je ine, ako niektorí ľudia sú schopní zaobchádzať s druhými, na druhej strane je to veľmi pekný príbeh o rodine, priateľstve a sile lásky a taktiež aj príbeh obety. Príbeh sa odohráva v Heráte, ktorý je veľmi vzdialený od Afganistanu. Určite ODPORÚČAM knihu prečítať a zamyslieť sa nad ňou a nad príbehmi Mariam a Laily.

výborná kniha (Martina Zelizňáková, 2.5.2014) Odpovedať

vrelo odporúčam
Veľmi rada čítam knihy,ktoré sú z iných kultúr a sú veľmi zaujímavo napísané. Je to úplne iný svet aký si my tu žijeme. A aj vďaka takýmto príbehov som rada,že žijem kde žijem, že mám to čo mám,že sa môžem slobodne rozhodnúť o tom, čo je pre mňa možno najlepšie. Vrelo odporúčam túto knihu.

Tisíc žiarivých sĺnk (Zdenka, 30.8.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Toto je asi jedna z najlepších kníh aké som kedy čítala. Nielen že je písaná zaujímavo a pútavo,že strhne človeka hneď po prečítaní prvých stránok, no i dej samotný chytí čitateľa za srdce. Človek bližšie pochopí súvislostí týkajúce sa Afganistanu a doteraz prebiehajúcej vojny v ňom,ale čo je podstatnejšie,do hĺbky pochopí utrpenie a bolesť úplne nevinných ľudí. Knihu som čítala dlhší čas,pretože takmer každá stránka mi zaplnila oči slzami,no vrelo ju odporúčam. Úžasná kniha!!!

Môžem len odporúčať... (Alena D., 14.8.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Knihu som si kúpila spolu s Majstrom šarkanov,neuveritelne na mna zapôsobila,mám rada knihy,ktoré poznačia človeka,prežívať trápenie,bôľ a situácie iných ľudí v rôznych častiach sveta...náboženský,etnický útlak...vtedy si vravím ako je nám fajn,že žijeme tam kde sme...vdaka Hosseini.

Drsné čítanie (Emily, 22.3.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Mám rada knihy, vďaka ktorým spoznám svet a iné kultúry. Táto kniha však ponúka príbeh, ktorý ukazuje úbohu situáciu žien v moslimských krajinách. Plakala som s hlavnou postavou a rovnako som cítila v rukách lopatu, ktorou som aj ja chcela udrieť.

Výborná kniha (Monika Tomastová Járebová, 11.3.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Nadherna kniha, hoc nechcela by som zazit to utrpenie hlavnych hrdiniek. Clovek sa zamysli naozaj nad zivotom a povie si, ved ten moj je dobry. Odporucam.

Odporúčam každému (Miroslava Príbeliová, 9.3.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Pred časom som čítala od tohto autora knihu Majster šarkanov. To bola prvá kniha. Tá ma moc nezaujala, nespravila na mna dojem. Preto som s obavami čítala po Vianociach druhú Tisíc žiarivých sĺnk. A poviem vám, že ešte teraz má z tejto knihy dobrý dojem a čítala by som ju znova. Príbehy žien ktoré sa nezávisle od seba stretnú a spolu zdieľajú osud a krutý život počas vojny a celý postoj islamu k ženám a k ich postaveniu v spoločnosti počas toho obdobia bol strašný. Preto som zo záujmom sledovala ich osobudy ako sa to vivine. Mrzelo ma akurát, že Mariam umrela. Dúfala som, že z deju vyplinie, že sa im podarí utiec a bude konečne šťastne žiť a spozná aj iný život.

Veľká Mariam (Jana Macková, 13.11.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Knihu som čítala už skôr, ale jej zaujímavý príbeh ostal v mojej mysli doteraz. Počas celého čítania som musela konfrontovať dej príbehu s mojim životom. A aj na základe toho uvedomiť si, v akých podmienkach žije mnoho žien. S čím dennodenne bojujú. Potvrdila som si moje presvedčenie o nezmyselnosti vojny, nepokojov a o tom, že trpia hlavne tí nevinní. Mnohé časti príbehu sú emotívne veľmi silné. A pevne verím, že každý sa zamyslí a prehodnotí svoje ,,problémy,,. My, ktorí žijeme v tejto spoločnosti, uvedomíme si, ako sa máme výborne aj napriek mnohým nedostatkom, s ktorými bojujeme. Ale nie je to boj o prežitie, s ktorým zápasili hrdinovia príbehu. Odporúčam tento krásny a zároveň smutný príbeh nemanželského dievčaťa Mariam, ktorú vlastný otec donúti do nechceného manželstva po smrti jej matky. Kniha vás určite zaujme a prečítate ju rýchlo, lebo od nej nebudete môcť vstať a robiť niečo iné.

výborné (Zuzu, 1.11.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
kniha sa mi dostala do rúk prednedávnom, bola som velmi zvedava, aka je..zacala som ju citam v jedno nedelne uprsane dopoludnie a musim sa priznat, ze som sa od nej odtrhla az neskoro vecer so zatvorenim knihy. Nadherna, hoci smutna kniha nam poukazuje zivot v Pakistane, utrpenie, lasku, radosti i strasti obycajnych zien...pri nej som sa usmievala, smutila ba v niektorych pasazach i plakala....co vsetko su zeny i muzi ochotni urobit pre lasku na cely zivot, nakoniec radostne zvitanie hlavnych hrdinov...je to knizka, ktoru som okamzite odporucala dalej ostatnym clenom rodiny...

Odporúčam! (Stanislava, 3.8.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
...práve takéto knihy nám Európanom pootvárajú dvierka do tak odlišného spôsobu života - islámu. Knihu len a len odporúčam, nevedela som sa od nej odtrhnúť!

Ženy Afganistanu (Zuzana Francúzová, 29.1.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Tak ako Majster šarkanov hovorí o mužoch, rozpráva tento príbeh o ženách Afganistanu. O ich živote, láske, túžbach a trápeniach. Príbeh dvoch žien, z ktorých každá si vytrpela viac, ako si zaslúžila, no aj napriek tomu nezatrpkla na svet a snažila sa ho urobiť lepším... Mariam je skvelým príkladom toho, ako človeka zmení obyčajná ľudská láska. Laila a Tarik sú zase ukazujú, že láska v takej podobe, v akej ju pozná "civilizovaný svet" existuje aj v Afganistane a že nie každý Afgánec je surovec, ktorý si ženu neváži. Príbeh sa na prvý pohľad môže zdať nášmu čitateľovi cudzí, no čoskoro pochopí, že to tak nie je... Vojna je pre bežných ľudí rovnako zlá, nech sa týka ktorejkoľvek krajiny. Po prečítaní tejto knihy by som najradšej všetkým krajinám sveta priala mier a už nikdy žiadnu vojnu.

nadej (Wera, 24.1.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Spociatku som neverila, ze ludsky "osud" moze sprevadzat tolko nestastia, zufalstva a beznadeje. Avsak autorov (pre mna necakany) nepredvidatelny zvrat, ma presvedcil o tom, ze aj v takto tazko skusanej krajine a osude hlavnych postav, netreba zabudat verit. Mat nadej. Krasny pribeh o tenkej hranici medzi laskou a nenavistou.

tisíc žiarivých sĺnk (Mária Burzalová, 21.1.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
keby idem na opustený ostrov a môžem si vziať iba jednu knižku, bola by to táto :)

... (Toksik, 14.5.2011) Odpovedať

príjemné čítanie
Vcera som ju docital.. Povodne som ju citat ani nechcel, ale nemal som co, tak som ju "potiahol" mame a dal som sa do nej. Zhltol som ju a na konci som si skoro aj poplakal :-) Inak po tejto knihe Vam odporucam precitat si knihu "Islam bez zavoja" aby ste neboli take prekvapene preco tam zeny takto ziju :-)

prežila som príbeh.. (Helena, 11.11.2010) Odpovedať

vrelo odporúčam
.. spolu s Mariam aj Lailou.. nádherný príbeh.. autor krásne presondoval ženskú dušu, rovnako opísal politiku a konvencie v Afganistane.. ešte som nečítala Majster šarkanov - idem na to :o) rovnako budem čakať na ďalšie Khaledove knihy - vynikajúci autor.

Skvelá (Monika L., 15.7.2010) Odpovedať

vrelo odporúčam
Táto kniha je jednoducho super ! Fakt odporúčam prečítať rovnako ako predchádzajúcu knihu Majster šarkanov.

náááadhernáááá (santillana, 22.1.2010) Odpovedať

vrelo odporúčam
prečítala som aj majstra šarkanov aj túto a obe sú proste neskutočne krásne :) teším sa na ďalšie :)

Tisíc žiarivých sĺnk (Natália, 22.12.2009) Odpovedať

vrelo odporúčam
Najlepšia kniha akú som kedy čítala. Dojímavý príbeh, veľmi smutný. Ale tú sa potvrdí príslovie " V núzdi poznáš priateľa ". A tým Mariam naozaj bola... Zároveň je pre mňa zarážajúce, že sa v dnešnom modernom svete žije aj takto...

Nezabudnuteľná kniha (Vierka, 25.9.2009) Odpovedať

vrelo odporúčam
Ja som včera dočítala túto knihu, a aj keď je smutná, je nádherná. Je to skutočný svet ľudí, ktorí aj dnes prežívajú takéto dni plné násilia, biedy, ale aj lásky, radosti zo všedných vecí, splnenia snov.

Nádherná kniha. (Monika, 6.4.2009) Odpovedať

vrelo odporúčam
Neskutočne nádherná kniha, smutná, dojemná, autentická. Príbeh je strhujúco napísaný, keď som knihu čítala, prežívala som všetky útrapy aj lásku spolu s hlavnými hrdinami, akoby som bol môj vlastný príbeh. Zároveň som veľmi príjemne prekvapená Tarikovou hlbokou láskou k Laile. Pretože kým som si neprečítala túto knihu, myslela som si, že všetci afgánski muži si nevedia vážiť svoje manželky, a že ani jeden z nich nevie skutočne milovať. Som rada, že som sa v tomto smere mýlila. Zároveň mi je ľúto, že v knihe uvádzané utrpenie hlavných hrdinov a ich poznačené osudy vojnou, samovražedné atentáty a prestrelky na každodennom poriadku, som v minulosti brala ako niečo všedné, a nikdy som sa nezamyslela nad tým, že civilisti v tejto krajine sú takisto ľudia ako my, a že vojnou veľmi trpia.

Výborná kniha (Zuzana Gálová, 30.3.2009) Odpovedať

vrelo odporúčam
Autor opäť zabodoval. Knihu som prečítala za dva dni. Odporúčam každému.
Všetky komentáre (28)

Odpovedieť na komentár


(nebude zverejnený)
Koľko minút má hodina?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

Mariam ležala na gauči, ruky zastrčené medzi kolenami, a sledovala snehovú metelicu, ktorá vyčíňala za oknom. Spomenula si, ako jej raz Nana povedala, že každá snehová vločka je vzdych, ktorý niekde na svete vydala ukrivdená žena. A že všetky vzdychy vystupujú hore na nebo, zoskupia sa do oblakov a potom sa rozprsknú na maličké čiastočky, ktoré nečujne padajú dolu na ľudí.
Pripomínajú, ako trpia ženy, ako sme my, povedala. Ako potichu vydržíme všetko, čo na nás v živote dopadne.

Ukážky stránok – pre zobrazenie čitateľného náhľadu kliknite na ukážku

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x