bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Dejiny Mafie

Vydavateľ: Kalligram (KALLIGRAM, spol.s.r.o.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 19.04.2024 03:06

  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Dejiny Mafie

Mafia je taliansky problém, ktorého riešenie sa však dotýka celého sveta. Čo je to vlastne mafia? Dá sa tento nebezpečný a stále unikajúci fenomén považovať za súčasť organizovanej kriminality? Môžeme ju spájať s množstvom talianskych lobistických a klientelistických zoskupení, protizákonných aktivít, podplatiteľných úradov, pokútnych obchodov a korupcie? Je porovnateľná s jej ruskými a čínskymi kópiami či americkou odnožou?
Salvatore Lupo sa vo svojej knihe snaží aspoň čiastočne vniesť do týchto pojmov svetlo. Sicílsku mafiu nemožno porovnávať s ostatnými, napohľad podobnými fenoménmi. Nejde ani o špecifickú črtu správania sa ostrovanov. Sicílska mafia je organizácia, ktorá má vlastnú štruktúru, riadi sa vlastnou ideológiou, a pritom sa vyznačuje výnimočnou historickou kontinuitou. Jej dejiny sú poznačené krvou príslušníkov jednotlivých klanov i „kajúcnikov” spolupracujúcich so spravodlivosťou. Sprevádzajú ich maxiprocesy, politické škandály, víťazstvá a porážky mnohých policajtov a sudcov.

Mafia robí obchody, nie je to však zoskupenie obchodníkov. Pašuje, ale nie je to banda pašerákov. Rokuje s politikmi, nie je to však politická strana. Mafia sa snaží suplovať štát. Preberá jeho základné funkcie — od monopolu na násilie až po teritoriálnu kontrolu. Z týchto dôvodov cítime potrebu spoznať posledných 150 rokov existencie „územných panstiev”, rodinných zoskupení a zločincov, ktorí vyvíjali a vyvíjajú činnosť predovšetkým na území Palerma a jeho provincie. Mesto a jeho okolie je skutočným a pevným zázemím mafiánskej organizácie. Odtiaľto vychádzajú tisícky krvavých nitiek spájajúcich Palermo s Talianskom i zvyškom sveta.

Detaily o knihe

Názov: Dejiny Mafie

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Knihu ešte nikto nekomentoval, budete prvý.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko mesiacov má rok?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x