bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Kto chytá v žite

Vydavateľ: Slovenský spisovateľ (Slovenský spisovateľ, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 28.03.2024 02:54

  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Kto chytá v žite

Reedícia jedného z najvýznamnejších diel americkej literatúry 20. storočia zobrazuje príbeh trojdňového blúdenia Holdena Caulfielda, jeho mravnú čistotu a neutíchajúcu silu v boji proti meštiactvu...

Detaily o knihe

Názov: Kto chytá v žite

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Akcie

Čo čítajú svetové celebrity?

Krimi, ezoterika, motivačná literatúra, relax. Je leto, obdobie dovoleniek a prázdnin, takže času na čítanie je zrazu trošku viac. A tak sa ku knihám dostanú aj svetové celebrity. Po čom najradšej siahne hviezda seriálu Sex v meste, filmová Lara Croft či Neo z megahitu Matrix? Pozrite sa! viac

Hodnotenie čitateľov

milo ma prekvapila :) (Ingrid Weissová, 5.6.2016) Odpovedať

príjemné čítanie
J. D. Salinger - Kto chytá v žite: Knižku som mala ako povinné čítanie do školy. Keď som ju išla čítať myslela som si, že to bude zas nejaké nudné čítanie, do ktorého sa budem musieť nútiť, aby som to dočítala. No na moje prekvapenie knižka vôbec nebola nudná. :) Dej sa odohrával v súčastnosti a už len to ma potešilo, pretože väčšina povinného čítania, ak nie všetko bolo v inom storočí a opisovalo inú dobu, a keďže mňa moc dejepis nebavil, tak ma aj pochopiteľne nebavila väčšina povinného čítania. Ale táto kniha bola iná, hlavný hrdina Holden opisoval priebeh troch dni, ktoré prežil na internátnej škole a jeho cestu domov s malou zastávkou, keďže ho zo školy vyhodili a nechcel sa vrátiť domov skôr ako príde list zo školy. Holden sa stále zamýšľa nad podstatou sveta a nechce nechať dospieť svoju mladšiu sestru Pheobe a v podstate všetky deti pretože on sám nechce prekročiť hranicu medzi detstvom a dospelosťou. Knižku odporúčam prečítať a nie odsudzovali len preto, že to je povinné čítanie. ;) Prekvapí Vás.

:) (Frederika, 5.1.2015) Odpovedať

príjemné čítanie
Po knihe Kto chytá v žite som siahla kvôli tomu, že som počula na ňu samé chvály, tak som sa ju rozhodla prečítať. Nemôžem ju považovať za najlepšiu knihu akú som kedy čítala, miestami som bola nesmierne vytočená z hlavného hrdinu Holdena, ktorý je proti všetkému, nebyť jeho sestry Pheobe, ktorá si ma získala svojou inteligenciou a postojom omnoho viac ako samotný Holden, hoci je len malé dieťa.

Oddychová pochúťka (Zuzana, 29.5.2014) Odpovedať

príjemné čítanie
V škole som dostala v rámci povinného čítania za úlohu prečítať knihu: Kto chytá v žite. Priznám sa nezdieľala som veľké nadšenie a povedala som si, že referát skopírujem z internetu. Veď kto by už čítal také nudné knihy? Ani neviem ako, približne po mesiaci som na sestrinej poličke našla túto knihu, a to som ani netušila, že ju doma máme. Na moje nešťastie (neskôr sa to ukázalo ako skvelý nápad) ma uvidela, ako ju držím v ruke a prinútila ma ju prečítať. Myslela som si, že čítanie nemám rada, ale v tejto knihe ma naozaj niečo oslovilo už od prvej strany, neviem, či to bolo autorom, typom knihy, štylizáciou slov, alebo vlastne čímkoľvek iným, cítila som obrovskú potrebu prečítať túto knihu jedným dychom. Kniha je úplne úžasná, a to aj napriek dobe svojho vzniku. V hlavnom hrdinovi som sa viac-menej našla, videla som tam dnešný svet a dnešných ľudí, začala som uvažovať o autorových pocitoch a zmýšľaní, bola som jednoducho fascinovaná a v dobrom slova zmysle aj tak trochu posadnutá. A čo z toho vyplýva? :) Prečítajte si, určite pochopíte, čo tým myslím.

Ten najdrzejší z najdrzejších (Veronika Meľuchová, 17.5.2014) Odpovedať

vrelo odporúčam
Na túto knihu mám úsmevné spomienky. Musím sa priznať, že to bola jediná kniha z povinného čítania, ktorú som prečítala celú a to len preto, že raz na mňa nahnevane vybehla moja slovenčinárka s tým, že som taká istá ako Holden. Mne to proste nedalo.. bola som zvedavá kto je vlastne ten Holden. Pre mnohých asi ufrflaný pubertiak, ale v tom chalanovi bolo čosi viac. Zamýšľal sa nad vecami, nad ktorými sa mnohí z nás nezamýšľajú. Ľudia sa večne niekam ponáhľajú, on vedel zastať a vnímať a všímať si veci okolo seba. A práve toto by sa mali ľudia naučiť. Na chvíľu sa zastaviť a začať si všímať veci okolo seba. Ak sa chcete pozrieť na svet očami pubertiaka, ktorý v očiach ostatných je len tŕňom, ale v jeho vnútri sa skrýva čo si viac, mali by ste si prečítať práve túto knihu. ;)

Už nie (Ivana Šrameková, 7.5.2014) Odpovedať

neoslovila ma
Túto knihu som si prečítala dobrovoľne, ešte keď som nevedela, že patrí k povinnému čítaniu a podľa mňa je to úplne priemerná kniha, no to že ju ešte aj vyzdvihujú ju v mojich očiach ešte väčšmi ponižuje. Hrdina je jeden bohatý a znudený chlapček, ktorý okrem premýšľania a fajčenia nič nerobí. Príbeh pozostáva akurát z toho, že sa stále na niečo sťažuje a nič sa mu nepáči a zrazu ten dramatický zvrat na konci, keď je konečne chvíľu spokojný. Jedna z najhorších kníh a áno, pochopila som ju.

Malá knižka s veľkým posolstvom (Adam Kovalčík, 13.8.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Nikdy by som túto knihu nezačal čítať, keby nebola v zozname "nekonečných kníh" v knihe Charlieho malé tajomstvá. Je, zdá sa, odsudzovaná, pretože sa dostala do zoznamu povinného čítania. Nezaslúži si to, pretože je to jedna z najlepších kníh, ktoré som kedy čítal. Prečo? Príbeh mladého Holdena, ktorého vyhodia zo školy a prežíva trojdňové dobrodružstvo, ako sa čo najšikovnejšie vyhnúť svojím rodičom ma veľmi zaujal - bol mimoriadne dobre napísaný a bol pútavý. Holden má rád svoju sestru, s ktorou trávi veľa času a ona je prvá osoba, ktorej povie, že ho vyhodili zo školy... Dej je výborný, ale nechcem vám pokaziť zážitok z čítania, takže sem z deja veľa nenapíšem :). Podľa mňa sa každý z nás tak trochu nájde v postave Holdena - či už dobrými vlastnosťami, alebo zlými. Knihu jednoznačne odporúčam, ani neváhajte, či si ju kúpiť, alebo nie. Možno aj preto, aké problémy Holden rieši - podobné so súčasným svetom - nespravodlivosť, samota atď. Knihu môžem označiť za nadčasovú a tiež jedinečnú - táto kniha má v mojej knižnici osobité miesto a patrí ku knihám, ktoré určite neprečítam raz, ani dvakrát. No určite sa nudiť nebudete, takže príjemné čítanie :) Ak sa vám kniha zapáči, určite odporúčam ďalšie dielo od Salingera a to Deväť poviedok. Je veľmi podobná tejto, pútavá a napísaná tým "Saligerovským" spôsobom, ktorý si určite zamilujete.

Super (Zuzana Sabová, 7.8.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Dielo, ktoré sme mali na strednej škole ako povinné čítanie. Nikdy som knihy z neho nečítala, nebavili ma, no po tejto knihe som siahla a prekvapila ma. AJ keď som tú pointu nepochopila, čo v sebe dielo nesie, okúzlila ma niečím. Už len ten začiatok, že nič neopisoval, len stručne a prešiel k veci. Jediné dielo, ktoré ma bavilo a ktoré si prečítam ešte určite. Veľké množstvo myšlienok, citátov, správnych slov. Zaujímavé posolstvo (to, čo nám povedal profesor :D). Prečítala som to za pár dní, super kniha!

Iná ako ostatné (Lukasii, 1.8.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Táto kniha je nie len povinnou literatúrou, ale je i rozprávaním o živote mladých ľudí a ich postavení v spoločnosti. A preto ju doporučujem každému (najmä však ľuďom vo veku hlavnej postavy (dospievajúca mládež), môže to človeka dosť naučiť. Pre mňa je to zatiaľ najlepšia prečítaná kniha.

Holden! (Bay Maceas, 10.3.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Ako každý iný čitateľ tejto knihy, tak i ja ju musím jedine pochváliť - teda, dúfam, že ju naozaj všetci chválite. Mnohým ľuďom sa táto kniha nepáči najmä preto, že je uvedená ako povinné čítanie na stredných školách, ja to skôr beriem ako jedno veľké plus, najmä preto, že i ja som sa vďaka škole k tejto knihe dostala a vôbec to neľutujem. Páči sa mi vykreslenie postavy Holdena, jeho šarm, humor i to, akým spôsobom sa vyjadruje, aký ma pohľad na každú situáciu. Knihu som čítala niekoľkokrát, človek si pri nej dokáže fantasticky oddýchnuť, zasmiať sa, ale i smútiť pri Holdenovom neľahkom živote. Vrelo odporúčam každému, bez ohľadu na vek!

nadčasová klasika (Andrea, 8.3.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Každý si v nej nájde niečo... Je jedno koľko má človek rokov, je tam pre každého kúsok :)) Či už na zamyslenie či sú falošní všetci dospelí, alebo či je tam aj trochu pokrytectva z Holdenovej strany, alebo len pohodové čítanie pre pobavenie

:)) (Barbora Bujková, 11.11.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Odporučila mi ju spolužiačka, aj keď som si ju chcela prečítať už skôr stále som na to zabudla. Je to úžasná kniha a myslím si, že keď ju čitá mladý človek tak zistí veľa o zmysle života. Kniha je dokonca aj vtipná a to je super. :D

klasika (Vladislav Blšták, 24.2.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Holden je neobycajny mladik, a preto sa citi byt opusteny v tomto svete. Prirovnal by som to k vzbure jednotlivca proti spolocnosti. Je to prijemna klasika, ktora ocari. Ak ste necitali tuto knihu mali by ste ihned tak urobit. Vrelo odporucam.

povinná literatúra :) (Andrea Nováková, 24.1.2012) Odpovedať

príjemné čítanie
K tejto knihe som sa dostala dááávno po škole. Bolo to síce povinné čítanie, ale...hoci som knihy milovala ešte skôr, ako som vedela čítať, povinná literatúra šla mimo mňa. Čítala som si, čo som chcela a kedy som chcela, takže niečo "musieť" mi v tomto ohľade nič nehovorilo. Nakoniec som sa k nej predsa len dostala a neľutujem. Výborné oddychové čítanie, kniha je tenučká, ideálna do vlaku. 16-ročný Holden, tak trochu rebel, je takpovediac proti všetkým a všetkému (to sa občas stáva každému, nie?) a napriek tomu mi pripadal vtipný. Holdena vyhodili z každej školy a táto kniha je jeho rozprávaním. Nudiť sa nebudete :)

skvela (zuzana, 21.11.2011) Odpovedať

Jedna z najlepsich knih ake som kedy citala. Holden je skvely :) Velmi vtipny, zaujimavy... urcite tuto knihu kazdemu odporucam :) Ja som ju citala uz dvakrat a este urcite aj budem :) Velmi som sa pri nej nasmiala
Všetky komentáre (14)

Odpovedieť na komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je šesť deleno dva?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x