bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Miroslav Válek - Básnické dielo

Vydavateľ: Kalligram (KALLIGRAM, spol.s.r.o.)
Séria:Knižnica slovenskej literatúry
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 19.04.2024 02:59

  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Miroslav Válek - Básnické dielo

Miroslav Válek (1927 - 1991) ostáva jednou z najkontroverznejších osobností slovenskej kultúry 20. storočia. Na jednej strane básnik, uznávaný kritikmi a obľúbený medzi dospelými i detskými čitateľmi, na druhej strane politik, ktorý takmer plných dvadsať rokov "riadil" slovenskú kultúru v duchu komunistickej normalizácie. I keď o všetkých pohnútkach jeho konania sa už nikdy nedozvieme, táto kniha chce k jeho lepšiemu poznaniu prispieť tým, že umožní čitateľovi zoznámiť sa - po prvý raz v úplnosti - s Válkom-básnikom a v reprezentatívnom výbere textov aj s Válkom-literárnym publicistom s Válkom-politikom. O tomto básnikovi sa vždy veľa diskutovalo a diskusia sa nekončí ani v 21. storočí, ako o jednom i druhom svedčí bohatá panoráma výrokov literárnej kritiky, sprevádzajúca Válkovo dielo od debutu Dotyky (1959) až podnes. Možno aj Vy si po prečítaní knihy poviete, že Válka nemusíme mať radi, ale poznať ho treba.

"Vari najväčším prínosom vydania je sprístupnenie Válkových básnických časopiseckých prvotín, ktoré dnes pozná iba málo jednotlivcov. Mikulovo overovanie doterajších bibliografických údajov v prameňoch prinieslo ovocie v nájdení ďalších básní. Významným prínosom edície je aj časť Ostatné básne a varianty, kde je celý rad pozoruhodných, dnešným čitateľom vlastne neznámych Válkových básní. O básne uverejnené v časopisoch sú skompletizované aj autorove básne pre deti.

Časť V zrkadle kritiky je obsažným prierezom kritickej recepcie Válkovho diela. Zahŕňa texty od odkazov na autorove prvotiny po posledné úvahy o jeho poézii. Mikula dáva zaznieť rozličným názorom na problematiku autorovho diela. Takýto prierez je veľmi potrebný najmä pre mladších literárnovedných odborníkov, ktorí sa s väčšinou z uvádzaných textov doteraz nestretli, ale aj pre bežných čitateľov. Mimochodom, potvrdzuje, že Válkova poézia vyvolala aj pozoruhodnú kritickú reflexiu. Podobne ako v predchádzajúcej časti, editor v intenciách svojej koncepcie predstavuje nielen texty, ktoré odolali skúške času, ale aj tie, ktoré sú zviazané s dobovou oficiálnou ideológiou.

Hodnotu vydania plne potvrdzujú Komentáre a vysvetlivky. Najmä tie ukazujú, že vydanie svojou úrovňou v súčasnej edičnej praxi vlastne nemá paralelu. Editorove komentáre nás presviedčajú, že vykonal záslužnú prácu pri hľadaní optimálnej verzie básní. Cenné je, že popri vysvetlivkách uvádza aj citácie z interpretácií alebo odkazy na ne. Valér Mikula v našich pomeroch iniciuje edičný prístup, ktorý obdivujeme v kultúrne vyspelých západných krajinách."

Ján Zambor

Detaily o knihe

Názov: Miroslav Válek - Básnické dielo

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Knihu ešte nikto nekomentoval, budete prvý.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko nôh má mačka?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x