bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Nezabíjajte vtáčika

Vydavateľ: ODEON (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:344
Poradie vydania:1.
Na sklade 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 28.03.2024 02:44

Lepšia cena: 12,52 € (vrátane DPH)
Vaša cena: 12,81 € (vrátane DPH)
Bežná cena:14,90 €
Ušetríte: 2,09 € (zľava 14%)
Lepšia cena
Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 9,70 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Nezabíjajte vtáčika

KRISTÍNA SVARINSKÁ číta z knihy NEZABÍJAJTE VTÁČIKA:

V tridsiatych rokoch dvadsiateho storočia zasiahne Spojené štáty hospodárska kríza, hoci ospalého provinčného mestečka Maycomb v Alabame sa dotkne len okrajovo. V tom období je najväčšou starosťou dvoch súrodencov Scout a Jema a ich priateľa Dilla to, ako vylákať z domu miestneho čudáka a čím si skrátiť dlhé chvíle. Keď však obvinia mladého černocha zo znásilnenia bieleho dievčaťa, udalosti naberú rýchly spád. Obhajoby sa ujme Scoutin otec Attikus Finch. Ten považuje právnickú pomoc za svoju morálnu povinnosť. Čaká ho však márny boj s predsudkami, strachom a nevraživosťou. Od obyvateľov mestečka poznačeného rasovou nenávisťou dostáva hanlivú nálepku obhajca negrov, čo sa negatívne dotkne aj jeho detí.
Kultový román Nezabíjajte vtáčika nie je iba o rasizme a justičnej vražde, je to predovšetkým dojímavý príbeh o dospievaní, utváraní si vlastných názorov na svet, morálke, statočnosti a odvahe.

Z anglického originálu To Kill a Mockingbird
preložil Štefan Kýška.

Dostupné verzie titulu

Nezabíjajte vtáčika Elektronická kniha

Detaily o knihe

Názov: Nezabíjajte vtáčika

Originálny názov: To Kill a Mockingbird

Objednávací kód NA202789

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Čitateľské recenzie

Hodnotenie čitateľov

Nezabíjajte vtáčika (Monika Kádeková, 23.10.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Túto knihu som čítala počas prázdnin asi mesiac a naozaj som si ju vychutnávala - bolo to také slow reading, nielen pre to, že mi to dlho trvalo, ale aj atmosféra v knihe bola zo začiatku pokojná - opisy amerického malomestečka, letné sparno, detské hry a voľnosť prázdnin... stále som očakávala, kedy TO príde. Kedy príde na scénu hlavný konflikt diela. Ten prichádzal tiež pozvoľne, najprv len v náznakoch - tak ako Scout a jej brat sme vedeli, že Atticus rieši mimoriadne špeciálny prípad, ale stále sa nevedelo, o čo konkrétne ide. Asi šlo aj o zámer samotnej autorky, aby detský čitateľ postupne spolu so Scout dozreli, aby sa cez nevinné detské hry, prvé kontakty so spolužiakmi z iných sociálnych vrstiev vedeli pozrieť na to, aký je svet mimo bubliny. No a Atticus, skôr ako konkrétnu osobu, pre mňa predstavoval akési obrazné zhmotnenie hodnôt spoločnosti, ako sú boj za spravodlivosť, čestnosť, pokojné riešenie konfliktov, ale aj snaha o pochopenie pohnútok druhých. To robí dielo nadčasovým a nie nadarmo je doteraz v amerických školách zaradené medzi povinnú literatúru.

Zasiahla (Martina F., 24.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Americká história nepatrí medzi tú časť histórie, ktorú by som si sama vyhľadávala. Keď môžem, radšej sa jej vyhnem. A bola som aj trošku skeptická, keď som sa púšťala do tejto knihy (po dvoch rokoch, čo na mňa čakala v poličke). Americký vidiek, kde nikde nič nie je, len chudoba, nenávisť a hlúposť. Vážne nič pre mňa. Ale v tomto depresívnom prostredí som našla svetielko dobra, detskej nevinnosti a spravodlivosti. A chuť čítať ďalej. Rasizmus, hlavne v tej dobe (30.roky 20.storočia), nebol nič nové. A čo ma udivuje, nájdeme ho aj v dnešnej dobe. Pri takýchto témach mi behá po rozume...Ako sa v človeku dokáže nájsť taká nenávisť? Kvôli odlišnosti? Ich hlúposti a jasným víziám? Snažím sa, ale jednoducho to nedokážem pochopiť...Harper Lee sa snažila s týmto problémom bojovať prostredníctvom knihy Nezabíjajte vtáčika. A myslím, že tento svet opísala geniálne. So začiatkom som síce bojovala, ale neskôr som sa do toho úplne dostala. Keď sú takéto ťažké témy opísané očami detí, utkvie to v človeku o niečo viac. Pretože deti takéto témy nechápu. Nechápu, prečo by mali byť ľudia menejcenní len tým, že majú napríklad odlišnú farbu pleti. Pýtajú sa tie správne otázky, na ktoré im už musia odpovedať dospelí a tým im vnuknú vlastné presvedčenia. Hlavné postavy súrodenci Scout a jej brat Jem bojovali s touto témou po celú knihu. Veľmi sa mi páčil ich vzťah, ako sa spoliehali jeden na druhého a ako si navzájom pomáhali. Ich otec Attikus bol právnik a zastupoval černocha, ktorý bol obvinený z násilnenia bielej dievčiny. Najviac ma pohltila časť, ktorá sa odohrávala na súde. Autorka to tak autenticky popísala ( a aj celú knihu), až som mala pocit, že sa tam priamo nachádzam. Od tejto knihy som nič výrazné nečakala. A keď od kníh nič neočakávate, dostanete o to viac. Kniha bola výnimočná a už chápem, prečo je hlavne v Amerike populárna. Určite stojí za prečítanie.

Úžasná (Tatiana, 12.4.2022) Odpovedať

Klasike sa vyhýbam ako čert krížu. Nie že by som si necenila hlboké myšlienky, ktoré dokážu byť aktuálne aj roky po napísaní, no vždy ma odrádzali dve veci. Prvou bola moja nechuť od strednej školy, kedy ma povinné čítanie iritovalo. Druhým zásadným problémom bol jazyk týchto diel a štýl, akým sú napísané. Často je pre mňa toto čítanie ako čítanie návodu na zostrojenie raketoplánu v čínštine. Nepokladám to za hanbu, jednoducho je to tak. Napriek tomu som sa začítala do jednej z klasík americkej literatúry - Nezabíjajte vtáčika od Harper Lee. Na jazyk a celkový štýl som si musela dlhšie zvykať. Nie je to ľahké čítanie a občas som si všimla, že zrejme aj prekladateľ mal trocha problém (nebudem to rozpitvávať). Na začiatku som s knihou bojovala, no keď som sa prehrýzla úvodom, tak som bola rada, že som to nevzdala. Kniha ukrýva nádherné myšlienky o ľudskosti a o tom, ako dokáže byť niekedy spoločnosť zaslepená predsudkami a zviazaná hlbokozakorenenými konvenciami. Toto dielo predčilo moje očakávania. Páčilo sa mi, že rozprávačom príbehu je malé dievča. Scout, ako ju všetci volali, dokázala v mnohých ohľadoch svojim zmýšľaním a nepoškvrneným pohľadom na svet schovať do vrecka nejedného skúseného dospeláka. Úžasným vzorom bol jej otec - Atticus Finch, právnik, pre ktorého bolo jeho povolanie poslaním. Človek, ktorý sa nepozeral na iných skrz ich národnosť, farbu pokožky či vierovyznanie. Hoci ho obhajoba mladého černocha obvineného zo znásilnenia bieleho dievčaťa doženie k výčitkám od majority a získaniu nálepky "obhajca negrov", tak sa nevzdáva a zastupovanie Toma Robinsona pokladá za svoju morálnu povinnosť. Tento príbeh nehovorí len o rasovej neznášanlivosti, predsudkoch a rozdieloch, ktoré vznikajú v každej spoločnosti. Je to tiež dojemný príbeh o utváraní vlastných názorov, formovaní osobnosti, dospievaní a slúži ako nádherná ukážka detskej čistoty v zásadných morálnych otázkach. Nenechajte sa odradiť náročnejším štýlom a tažkým úvodom. Tie krásne myšlienky a nádej, ktorú vo Vás tento príbeh rozdúcha za to určite stoja. Aj napriek tomu, o čom táto kniha je, tak človečina v tej najčistejšej podobe Vás miestami prevalcuje. Knihu hodnotím na 9/10⭐

Jedine, na co sa nevztahuje pravidlo vacsiny, je ludske svedomie. (Jana Mackova, 26.6.2016) Odpovedať

vrelo odporúčam
Konecne sa mi pri mojom zivotnom style podarilo docitat tuto uzasnu knihu. Kiezby nasu spolocnost tvorili ludia ako Atticus. Velmi hlboke myslienky a najrezonujucejsia je na obale knihy. Velmi rada citam takyto zaner. Konfrontujem realitu nasich cias s minulostou. Vzdy sa mi potvrdi, ze dejiny sa opakuju... Aj dnes vystupuje do popredia problematika rasovej neznasanlivosti, nespravodlivosti a davovej psychozy. Keby sa tato a podobne knihy dostali do spravnych ruk. A mali aj vyznam v pretvarani charakterov, postojov...

úžasná kniha (Linda, 3.6.2016) Odpovedať

vrelo odporúčam
Naozaj veľmi pekná kniha, ostáva na čestnom miesto v mojej knižnici. Zaslúžene získala Pulitzerovu cenu. Dej plynie pomerne pokojne, napriek tomu ma pohltil. Je písaná z pohľadu rozprávačky Scout, ale príbeh rozpráva retrospektívne, asi už ako dospelá, je tam však vykreslené vnímanie reality z pohľadu detí, ako to vtedy vnímala, čo zjemňuje celú realitu. Kopec úžasných detských postrehov a múdrych myšlienok otca, krásne vykreslené postavy a vzťah otca a detí. Vrelo odporúčam prečítať.

Krásna kniha, hlboké myšlienky ... (Daniela, 1.6.2016) Odpovedať

vrelo odporúčam
Písaná z pohľadu dieťaťa, čo ešte umocňuje nevinnosť a autentickosť. Možno do polovice sa v podstate nič nedeje, ale pre samotný príbeh je to nesmierne dôležité, lebo čitateľ vďaka tomu spoznáva postavy, prostredie, zaužívané zvyky a tradície ospanlivého mestečka. Potom zrazu prichádza k súdnemu procesu a udalostiam po ňom a zrazu všetko do seba zapadne. Pre mňa nesmierne pútavá, krásna, hodnotná kniha, ku ktorej sa ešte určite vrátim a s radosťou ju budem každému odporúčať. Ďakujem buxáckej knižnej šifre, že upriamila moju pozornosť aj na túto knihu ;)Odporúčam prečítať, je to najlepšia kniha za posledné obdobie, čo som čítala... krásny vzťah detí a otca, postavy opísané do hĺbky, obľúbila som si ich,veľmi zaujímavé podanie z pohľadu dieťaťa a pekné myšlienky, ktoré máte chuť si zapísať ;)
Všetky komentáre (6)

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je šesť plus päť?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

„Atticus, čo je to vlastne milovník negrov?“ opýtala som sa raz večer.
Atticus zvážnel. „Nazval ťa tak voľakto?“
„Nie, oco, pani Dubosová ťa tak volá. Každé popoludnie to na teba vykrikuje a rozčuľuje sa. Francis ťa tak nazval vlani na Vianoce, vtedy som to počula prvý raz.“
„To preto si sa doňho pustila?“ opýtal sa Atticus.
„Áno, oco...“
„Tak prečo sa ma spytuješ, čo to znamená?“
Pokúsila som sa Atticovi vysvetliť, že ma ani natoľko nerozzúrilo to, čo Francis povedal, ale spôsob, akým to povedal. „Bolo to, akoby povedal usmrkanec alebo také niečo.“
„Scout,“ pokračoval Atticus, „milovník negrov je jeden z výrazov, ktoré nič neznamenajú – ako usmrkanec. Nedá sa to tak ľahko vysvetliť – používajú ho hlúpi, zaostalí ľudia, keď si o niekom myslia, že žičí černochom na ich úkor. Prevzali ho aj niektorí ľudia, ako sme my, keď chcú voľakoho označiť hanebným mrzkým výrazom.“
„Teda ty nie si milovník negrov, však nie?“
„Ba som.“

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x