bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Svet zachránia rozprávky

Vydavateľ: Trio Publishing (TRIO PUBLISHING, s.r.o.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 20.04.2024 02:55

  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Svet zachránia rozprávky

Moderný dobrodružný príbeh pre deti od 9 rokov s prvkami andersenovskej rozprávky aj fantasy. Školská hokejová hviezda Krištof sa zoznámi s dievčaťom, ktoré predáva po uliciach zapaľovače. Zaraza patrí k cudzokrajným kočovníkom z tábora za mestom. Ona i jej súkmeňovci ako „vydedenci“, čerpajúci z tradícií predkov a z energie a mágie prírody, sú protipólom mesta – sveta trhu, vplyvu a moci. Rodiaca sa láska medzi Krištofom a Zarazou prebúdza útržky pamäti tuláka Ande
rsa – mladá dvojica mu pripomína čosi z vlastnej minulosti. Príbeh sa zauzlí, keď Krištofov otec prijme pracovnú ponuku Eminenta a stane sa aj so synom súčasťou zvráteného plánu. Ide o záhadnú firmu, premieňajúcu energiu ľudskosti na ľad. Dôsledky zasahujú celé mesto – ochladia sa medziľudské vzťahy, prevláda zloba, odcudzenie, ľahostajnosť. Krištof sa za vidinu závratnej hokejovej kariéry upisuje Eminentovi a vzdáva sa rodiny aj dievčaťa. Práve Zaraza ho však dokáže zachrániť plamienkom zapaľovača, ale najmä plameňom svojej lásky, ktorá roztopí ľad v jeho srdci. V Krištofovi a Zaraze akoby ožíval andersenovský príbeh Kaja a Gerdy. Rozprávkové motívy samotného Andersena alias Andersa tak prinášajú víťazstvo nad zlom a temnými silami.

Detaily o knihe

Názov: Svet zachránia rozprávky

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Pre mladších aj starších (Stano R., 19.6.2016) Odpovedať

vrelo odporúčam
Výborná kniha určená pre školopovinné deti, no pobaví a ponaučí aj dospelého čitateľa. Príbeh sa sústreďuje okolo malého chlapca Krištofa, ktorý si zraní nohu a prichádza tak o svoju najväčšiu vášeň, hokej. Zrazu má kopec voľného času, a tak blúdi ulicami mesta. Spoznáva tajomné dievča Zarazu, ktorá chodí pomedzi autá stojace na križovatke a šoférom sa snaží predať staré zapaľovače. Pochádza z kočovnej rodiny, ktorá sa usadila za mestom. Krištofov otec stráca svoje zamestnanie a začína pracovať v novej firme SNOW + ICE, pre záhadného pána Eminenta, ktorý sa snaží vyrobiť ten najkvalitnejší ľad organického pôvodu. Príbeh sa zauzluje, keď sa ochladia medziľudské vzťahy, a okrem Krištofovho otca sile pána Eminenta podľahne aj mladý Krištof. Zostáva na Zaraze, či sa jej podarí svojho kamaráta zachrániť spod pazúrov zlého Eminenta (a tým oslobodiť spod chladu aj celé mesto), alebo nie. Kniha je to netradičná a zaujímavá, obsahuje viacero odkazov na andersenove rozprávky a taktiež prvky mágie. Autor do textu zapracúva originálne prirovnania a modernú lexiku, ktorú mládež tak často používa (ako napríklad GPS, hardvér a softvér). Čitateľa príbeh zaujme aj vďaka svojským mladým hrdinom a pointe. Páčilo sa mi využitie metafory v podobe ohňa ako lásky a chladu, ľadu ako symbolu nenávisti a hnevu. Príbeh má hlbokú pointu a na deti pôsobí s nenúteným ponaučením. Odporúčam každému čitateľovi, mladšiemu, ale aj staršiemu. Aj keď je to rozprávka určená pre deti od 9 rokov, aj staršieho čitateľa dokáže upozorniť na skutočné životné hodnoty.

kniha (kiklop, 16.3.2015) Odpovedať

vrelo odporúčam
aké sú vedlajšie postavy?

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je sedem krát dva?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x