bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Bezfarebný Cukuru Tazaki a roky jeho putovania

Vydavateľ: SLOVART (Vydavateľstvo Slovart, spol. s r.o.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:264
Poradie vydania:1.
Zvyčajne posielame do 8-10 pracovných dní 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 19.04.2024 02:57

Lepšia cena: 10,88 € (vrátane DPH)
Vaša cena: 11,14 € (vrátane DPH)
Bežná cena:12,95 €
Ušetríte: 1,81 € (zľava 14%)
Lepšia cena
Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 8,99 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Bezfarebný Cukuru Tazaki a roky jeho putovania

Haruki Murakami je jedným z najznámejších súčasných japonských autorov, jeho knihy vychádzajú na celom svete. Je nositeľom viacerých významných literárnych cien a jedným z dlhodobých čakateľov na Nobelovu cenu za literatúru. V autorovom trinástom románe sa naplno prejavuje jeho láska k detektívnemu žánru a zároveň snaha o návrat k realistickejšiemu obdobiu vlastnej tvorby. Tridsaťšesťročný Cukuru Tazaki pracuje v istej tokijskej železničnej firme ako architekt staničných komplexov. Na večierku u svojho nadriadeného ho zoznámia so Sarou Kimotovou, zamestnankyňou cestovnej kancelárie. Stretnutie vyústi do vzťahu, čo spôsobí v Cukuruovom živote radikálnu zmenu. Cukuru sa Sare zdôverí so zážitkom, pre ktorý pred šestnástimi rokmi stratil dôveru v ľudí, a vďaka nej sa zbavuje nechuti komunikovať s okolím a väzenia samoty. Porozpráva jej o päťčlennej partii z gymnázia, v ktorej strávil najkrajšie roky mladosti, až kým ho z nej nečakane a definitívne nevylúčili. Saru udivuje, že Cukuru nepátral po príčine takého radikálneho skutku, hoci mu strata priateľov spôsobila veľkú traumu, a nabáda ho, aby ich navštívil a požiadal o vysvetlenie. Cukuru sa rozhodne prelomiť mlčanie a postaviť sa zoči-voči minulosti.

Detaily o knihe

Názov: Bezfarebný Cukuru Tazaki a roky jeho putovania

Objednávací kód NA338903

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Spisovateľ s veľkým S (Maťa, 7.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Toto bol môj štvrtý román od tohoto spisovateľa s veľkým S. A opäť som si potvrdila, že je to majster vo svojom remesle. Niet divu, že je kultovým autorom pre mnohé generácie. Bezfarebný Cukuru Tazaki je kniha, kde sa toho veľa neudeje. Obsahuje opisy aj vnútorné monológy o "zbytočnostiach" (aspoň na pohľad) a v podstate množstvo vaty a napriek tomu, že tieto veci v knihách zvyčajne neobľubujem, tu som si užila každú sekundu. Pretože jeho štýl písania je tak neskutočne skvelý, to krásny, obsah dáva množstvo podnetov na premýšľanie úplne nenásilným spôsobom, až sa dotkne vašej duše. Je to bolestivo realistické a predsa v istých momentoch surrealistické. Je to o tom, ako minulosť ovplyvňuje prítomnosť, o strachu, prázdnote, láske aj zmierení. Bola to nádherná kniha obsahom aj štýlom, boli tam situácie, v ktorých sa ocitol každý a ľahko sa s nimi dá stotožniť. Spomedzi tých štyroch románov, ktoré som od pána Murakamiho čítala, sa mi tento páčil asi najviac. Fantastické, odporúčam.

Príbeh o osamelosti ale hlavne o priateľstve a jeho meniacej sa kvalite v čase ako starneme. (Lara, 7.1.2015) Odpovedať

Bol to môj prvý Murakami a trochu som očakávala, že to bude problém. Nakoniec som si čítanie celkom užila.

"Všetci máme svoju slobodu vo vlastných rukách" (Petra Kopáčová, 5.1.2015) Odpovedať

vrelo odporúčam
No niekedy sa musíme rozhodnúť medzi viacerými slobodami a v tom spočíva obmedzenosť nášho života. Knihu som si kúpila ako Vianočný darček. No čo už, niekedy sa človek musí obdarovať sám. Dej knihy plynie pomaly, no v určitých častiach akoby príbeh opantala taká snehová víchrica a vy s ňou musíte držať tempo. Rýchlejšie obracať ďalšie stránky pohlcujúceho, na prvý pohľad nenápadného príbehu. Dnes má Cukuru Tazaki tridsaťšesť, no pred šestnástimi rokmi ho bez dôvodu odpísali jeho jediní priatelia. On sa z toho stále nevie spamätať, nedokáže nadväzovať vzťahy, pretože má strach, že ho zas niekto bez príčiny zhodí z paluby a on sa zas ocitne v prázdne a v temnote, a skutočný svet sa mu bude vzďaľovať. Bojí sa odhaliť príčinu, prečo ho jeho priatelia tak hlboko ranili. Nechce trpieť ešte väčšmi. No keď to nezistí, nemôže ďalej normálne fungovať. A tak hľadá odpovede u každého z nich. No na moje prekvapenie, jeho bývalí priatelia ľutujú, že s ním museli prerušiť kontakty. Tak prečo to vlastne urobili? Prečo sa Cukuru musel dostať až na hranu medzi životom a smrťou po tom, čo ho odpísala jeho jediná rodina? „No v živote sú veci, ktoré sa dajú len ťažko vysvetliť v ktoromkoľvek jazyku.“ Niekedy sa to dokonca vysvetľuje ťažko samému sebe, alebo tu už nie je nikto, kto by toho bol schopný. Nájde Cukuru to, čo stratil pred šestnástimi rokmi? Budete prekvapení, ako sa postupne budú odhaľovať tajomstvá jeho duše. Pokiaľ ste ešte nemali tú česť zoznámiť sa s týmto spisovateľom, je táto kniha tou vhodnou vstupnou bránou do ich tajomna a magického realizmu, kde sa prelína sen a skutočnosť tak presvedčivo, že medzi nimi nebudete vedieť rozlišovať.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je jeden mínus jeden?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x