bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Zatratení - Desať spovedí odsúdených na doživotie z Leopoldova

Vydavateľ: Vydavateľstvo Dixit, s.r.o. (Vydavateľstvo Dixit, s.r.o.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 28.03.2024 02:46

Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 8,99 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Zatratení - Desať spovedí odsúdených na doživotie z Leopoldova

Čo je horšie ako trest smrti? Po prečítaní tejto knihy to budete mať jasné: je to doživotný trest odňatia slobody. Desať doživotne odsúdených zločincov, s trvalým pobytom v Ústave na výkon trestu v Lepoldove, hovorí o svojom každodennom živote za mrežami, o príčinách, ktoré ich tam dostali, ale aj o svojich snoch a túžbach. Rozhovory, ktoré vznikli na základe dva roky trvajúcej korešpondencie medzi autorom knihy a odsúdenými, sú otriasajúce svojou úprimnosťou a autenticitou.

Galéria výpovedí je pestrá: od úsečného sériového vraha Ondreja Riga (9 vrážd), cez štylisticky obratného Ľubora Masára (lúpežná vražda), cynického Miroslava Borbélyho (2 vraždy), až po obete alkoholizmu, neutešenej sociálnej situácie či vlastnej demencie ako Zoltán Keka (2 vraždy), Jaroslav Garaj (4 vraždy) alebo Miroslav Dubaj (2 vraždy). Spoločnosť dopĺňajú Ján Karvai a Jozef Koky, ktorí doživotie dostali v rámci zásady Trikrát a dosť za lúpežné prepadnutie.

Títo muži zrejme v Leopoldove aj zomrú. Tak znie ich rozsudok a každý z nich vie prečo. Tí najstarší z nich už majú odsedených vyše dvadsať rokov, ale údesné zločiny, ktoré spáchali, dodnes nevybledli.

Táto kniha sa nedá prečítať na jeden záťah. Treba si ju dávkovať. Životné príbehy zatratencov, napísané ich vlastnou rukou, nie sú žiadnou slepačou polievkou pre dušu, ale skôr horkou pravdou o živote, ktorý sa stal trestom.

Detaily o knihe

Názov: Zatratení - Desať spovedí odsúdených na doživotie z Leopoldova

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Super čítanie (EVA, 7.6.2016) Odpovedať

vrelo odporúčam
Prečo osemnásobný vrah, Ondrej Rigo, môže požiadať o prepustenie? A prečo napríklad Jozef Koky nie, hoci nikoho nezabil?...... Práve som dočítala a toto sú aj moje hlavné otázky...nezastávam sa ani jedného z nich,ale zdá sa to len mne alebo aj iným,že "spravodlivost" je slepá?! Každopádne kniha je skvelá,zhltla som ju za dva dni a tajne dúfam,že bude nejaká 2 o dalších osudoch.

zmiešane pocity (Kujva1, 18.1.2015) Odpovedať

vrelo odporúčam
nie som velky citatel knih tato mi prisla nahodou do ruky a som ju precital na jedenkrat a bol som prekvapeni s obsahu vyborne napisane

dozivotny trest za lupez? (Danka, 17.1.2015) Odpovedať

príjemné čítanie
V anotacii sam autor pise, ze kniha sa neda precitat na jeden raz ale je treba kuskovat si ju. Pretoze veci v nej su vselijake, len nie pekne. Podla mna ide troska o marketingovy tah. Nenajdete v nej ziadne krvave detaily, podrobnosti, resp mne teda nic v knihe az take strasne neprislo. Iste - to, ze ide o skutocnost prijemne nieje, to je jasne. Kazdy jeden z oslovenych vaznov odpovedal autorovi na otazky - nejde ale o ziadne podrobnosti ich cinov, skor o to ako sa citia teraz, co by urobili inak, ci im pomaha viera, aky je ich pohlad na dozivotny trest atd. Na zaciatku kazdej kapitoly je zbezne zhrnutie toho, za co dany vazen sedi ale naozaj len strucne. Co mi prislo vtipne - uplne cisto subjektivne bolo moje zistenie ze by som nemohla nikdy robit sudkynu. Niektorym by som totiz velmi lahko uverila to, ako sa obhajovali, castokrat to bolo pomerne presvedcive. Esteze ma vzdy na konci autor schladil a uviedol spat do reality I ked....moj osobny pocit je, ze v niektorych pripadoch policia a justicia zrejme naozaj nekonali uplne "koser"...

V RUKÁCH SPRAVODLIVOSTI (wandall, 13.1.2015) Odpovedať

Kniha je príbehom, ktorý sa napísal sám. Autor túžil spoznať pocity ľudí odsúdených na doživotie, ľudí, ktorí už nebudú slobodne dýchať čerstvý vyduch či vidieť svoje rodiny, môcť ich objať a podeliť sa s nimi o duchaplné zážitky. Rozhodol sa preto o písomnú komunikáciu s väzňami a mnohí mu prejavený záujem opätovali a ich odpovede napísali túto knihu. Kniha nás núti zamysliet sa nad spravodlivosťou nášho právneho systému, pretože, z desiatich odsúdených na doživotie sú len traja odsúdení na základe zásady trikrát a dosť bez možnosti podmienečného prepustenia a paradoxne, nikoho nezabili a 9-násobný vrah či Garaj, ktorý zabil svoju manželku a utopil tri deti, títo ešte budú mať šancu požiadať o podmienečné prepustenie. V knihe sa dozvedáme nie len o každodennej rutine väzňov, ale aj o krutostiach, ktoré sú na nich páchané. Tieto reálne príbehy Vám vyrazia dych. Niektorých vám príde úprimne ľúto a pri niektorých by ste dokonca zvažovali prísnejšie tresty. Po prečítaní knihy som si slobodu začala vážiť ešte viac ako predtým, objala som svojich blízkych a užívala si priamy kontakt s nimi. Cez hrubé sklo, v okovách a cez telefónne slúchadlo sa len ťažko dá niečo také dosiahnuť.

zvláštne pocity (Jana Lascsáková, 6.1.2015) Odpovedať

vrelo odporúčam
Nie je to román, nie je to príjemné, láskyplné čítanie. Napriek tomu je to chvíľami veľmi dojemné, potom zase nervydrásajúce či popudzujúce čítanie, je to kniha, ktorá opisuje /niekedy až autenticky/ životy odsúdených väzňov. Niekedy je potrebné všetky tie sladké romány o krásnych láskach zameniť za skutočné a reálne príbehy... aj keď nekončia šťastne.

Neuveriteľná cesta (Miroslava, 3.1.2015) Odpovedať

vrelo odporúčam
Túto knihu dostal priateľ, no jeho nenadchla, a tak ju posunul mne. Najprv som otáľala či s ňou vôbec začať. Jedna strana, dve, tri a bum, zrazu som zatvárala ďalší dočítaný príbeh. Príbeh desiatich ľudí. Každý vie povedať, akí su zločinci ľudia. Aspoň si teda myslí, že vie. Lenže, keď konečne dostanete možnosť nahliadnuť do ich myšlienkové sveta, vedomia, svedomia i podvedomia, začnete rozmýšľať inak. Pri tejto knihe som bola dojatá, nahnevaná, znechutená i očarená. Striedali sa vo mne emócie, no dojem zostal jediný: je to úžasné čítanie, pre ženské i mužské publikum, ktoré zaujme nadčasovosťou, psychologickou príchuťou a hlavne osobitosťou. Odporúčam každému si prečítať tento titul a zamyslieť sa. Nad sebou, nad väzňami, nad životom.
Všetky komentáre (6)

Odpovedieť na komentár


(nebude zverejnený)
Koľko dní má týždeň?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x