bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Rok v zeleninovej záhrade

Vydavateľ: Plat4M Books s.r.o (Plat4M Books, s.r.o.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:168
Poradie vydania:1.
Posledné kusy na sklade 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 20.04.2024 02:55

Lepšia cena: 7,52 € (vrátane DPH)
Vaša cena: 7,70 € (vrátane DPH)
Bežná cena:8,95 €
Ušetríte: 1,25 € (zľava 14%)
Lepšia cena
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Rok v zeleninovej záhrade

ZLOŽENIE A VÝBER ZELENINY
Lˇudia uzˇ odprada´vna vedia, zˇe ovocie, zelenina, lesne´ plody a bylinky vedia priaznivo ovplyvnitˇ nasˇe zdravie. Obsahuju´ ochranne´ la´tky, ktore´ chra´nia telo pred niektory´mi chorobami a liecˇia. Zeleninu si ceni´me pre vysoky´ obsah vitami´nov, vla´kniny, minera´lnych a bioakti´vnych la´tok. Zelenina obsahuje v priemere 92,5 percenta vody, niektore´ druhy obsahuju´ viac, ine´ menej. Vo vode su´ rozpustene´ cenne´ obsahove´ la´tky. Zelenina ma´ ni´zku energeticku´ hodnotu. Aj preto povazˇujeme zeleninu za prirodzenu´ zlozˇku spra´vnej vy´zˇivy.

SPOTREBA ZELENINY NA SLOVENSKU
Rocˇna´ spotreba zeleniny celkom na jedne´ho obyvatelˇa u na´s dosiahla najvysˇsˇiu hodnotu v roku 1999. Od roku 2000 zaznamena´vame vy´razny´ pokles celkovej spotreby a v su´cˇasnosti sa skonzumuje okolo 100 kg na osobu rocˇne a v cˇerstvom stave je to asi 70 percent z celkovej spotreby. Zdravotni´kmi odporu´cˇana´ spotreba je 127,9 kg spolu a v cˇerstvom stave 90 kg zeleniny na obyvatelˇa za rok. Pri´pustny´ interval raciona´lnej spotreby sa pohybuje od 116,9 do 138,9 kg, ktory´ sa v krajina´ch EU´ dosahuje. Z celkovej spotreby zeleniny, podiel cˇerstvej zeleniny tvori´ priblizˇne 70 percent a zvysˇok konzumujeme po skladovani´ a spracovani´ konzervovani´m a mrazeni´m. Napriek tomu, zˇe vieme aky´ vy´znam ma´ pre nasˇe zdravie zelenina, jej spotreba na Slovensku nedosahuje zdravotni´kmi odporu´cˇane´ mnozˇstvo a medzi krajinami Euro´pskej u´nie sa v tomto ukazovateli umiestnˇujeme na posledny´ch miestach.

PRODUKCIA ZELENINY NA SLOVENSKU
Od roku 1989 sa zelenina pestovala na najva¨cˇsˇej ploche, na takmer 47-tisi´c hekta´roch v roku 1999. V tom istom roku sa dosiahla aj najvysˇsˇia produkcia 685-tisi´c ton zeleniny. V dˇalsˇi´ch rokoch sa zaznamenal pokles zberovy´ch plo^ch i produkcie. U nás sa bežne vo veľkovýrobe pestuje len 15 až 17 zeleninových druhov. Dˇalsˇie druhy sa pestuju´ va¨cˇsˇinou len v za´hradka´ch. V zahranicˇi´ sa konzumuju´ aj take´ druhy, ktore´ su´ u na´s nezna´me. Je to spo^sobene´ zauzˇi´vany´mi stravovaci´mi na´vykmi s malou spotrebou zeleniny, nedo^verou, nevedomostˇou, cˇasto nedostupnostˇou, cˇi cenovou nepri´pustnostˇou, ktore´ neda´vaju´ priestor pre uplatnenie nezvyčajných druhov zeleniny v našej strave.

Detaily o knihe

Názov: Rok v zeleninovej záhrade

Objednávací kód NA337008

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Knihu ešte nikto nekomentoval, budete prvý.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je dva krát šesť?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x