bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Malo to zmysel

Vydavateľ: Fortuna Libri (FORTUNA LIBRI, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 16.04.2024 02:57

Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 7,70 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Malo to zmysel

Kniha Malo to zmysel prináša odvážny a inšpira¬tívny príbeh o učení, láske a odkaze.
Nastoľuje otázku, na čom v živote naozaj záleží.
David Menasche sa naplno oddával práci stre¬doškolského učiteľa angličtiny. Svojou vášňou študentov inšpiroval. Pri osobných zápasoch im dodával optimizmus a poskytoval cenné rady do života.
Po šesťročnom boji s rakovinou mozgu takmer prišiel o zrak, spomienky, pohyblivosť a – čo vnímal najtragickejšie zo všetkého – schopnosť vyučovať. Predstava, že už nebude môcť denne ovplyvňovať životy mladých ľudí, ním otriasla. Prestať učiť však nedokázal. Rozhodol sa, že preruší liečbu a triedu si spraví priamo zo života. Náročná cesta, ktorá sa pred ním otvorila, mu vôbec nenaháňala strach. Rakovina ho obrala o minulosť a celkom určite mu vezme aj budúc¬nosť. No nebol ochotný dovoliť, aby mu ukradla aj prítomnosť. Na facebooku preto zverejnil odvážny plán: podujať sa na cestu naprieč Ame¬rikou – autobusom, vlakom, pešo s pomocou slepeckej palice s červeným hrotom – v nádeji, že na vlastné oči uvidí, ako sa darí jeho bývalým študentom. Ovplyvnil nejako ich životy? Do šty¬ridsiatich ôsmich hodín od zverejnenia správy sa mu ozvali študenti z vyše päťdesiatich miest, aby mu ponúkli podporu a strechu nad hlavou.
David precestoval asi trinásťtisíc kilometrov – z Miami cez New York, strednú časť Ameriky až po prieliv Golden Gate – a navštívil stovky štu¬dentov. Pri svojej nebojácnej púti preskúmal to, čo od života chceme a potrebujeme azda všetci – rodinu, pocit bezpečnosti, nezávislosť, lásku, dobrodružstvo. Nevdojak nás primal k tomu, aby sme sa zamysleli nad svojím zoznamom priorít.

Detaily o knihe

Názov: Malo to zmysel

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Zoznam priorít (Martina Baťková, 22.1.2015) Odpovedať

vrelo odporúčam
Ku knihe Malo to zmysel som sa dostala len čírou náhodou. Hoci obal knihy nebol ničím výnimočný, hneď ma zaujal skrátený obsah knihy a tak som sa rozhodla, že si ju kúpim. Veď ako sa hovorí: "Risk je zisk". Dielo je v podstate skrátenou verziou života autora Davida, ktorý bol stredoškolským učiteľom. V knihe opisuje svoje štúdium na vysokej škole, stretnutie so svojou životnou láskou Paulou a tiež to ako sa stali manželmi. Opisuje svoje začiatky stredoškolského učiteľa, spomína si na prvú hodinu, prvého žiaka, ktorý vstúpil do jeho triedy úplne na mol. David s ľahkosťou hovorí o svojom živote až do chvíle keď prišla preňho veľmi tvrdá životné skúška - rakovina. Aj napriek tejto zákernej chorobe sa David rozhodol, že svoju vášeň v podobe výučby študentov nezahodí len tak za hlavu, ale bude v tom naďalej pokračovať. Myslím si, že práve to mu dodávalo silu bojovať s rakovinou aj napriek tomu, že ho "nepriateľ" postupne pripravoval o nohy, zrak a sťažoval mu funkciu aj ostatných životných orgánov. Výučba mu dodávala takú silu a radosť, že keď už nemohol kvôli slepote naďalej učiť, rozhodol sa, že si urobí "menší" výlet po celých Spojených štátoch a navštívi svojich bývalých študentov a zistí ako sa im darí a do akej miery (a či vôbec) ich život ovplyvnil. Svoj plán cestovať zverejní na svojej facebookovskej stránke a na žiadosť o pomoc sa mu za menej ako 48 hodín ozvú študenti z vyše 50 miest, aby mu ponúkli pomoc, podporu a strechu nad hlavou. David prescestoval asi 13 000 kilometrov a to čo na svojej ceste zažil, ho milo prekvapilo. Myslím si, že kniha je odvážny a inšpiratívny príbeh človeka, ktorý aj napriek tomu, že prišiel o to najdôležitejšie čo mal- zdravie- stále bojuje a snaží sa ovplyvniť životy ostatných. Svojou vášňou inšpiroval nie len svojich študentov ale aj mnoho ďalších ľudí. Táto kniha človeka donúti zamyslieť sa nad životom, nad tým čo je skutočne dôležité. Donúti človeka zmeniť "zoznam priorít" Späť na zoznam príspevkov

Má zmysel (Viktória Lovászová, 4.1.2015) Odpovedať

vrelo odporúčam
Kniha vo mne vyvolala len kladné pocity. Putovanie učiteľa, ktorý je chorý a na svoju žiadosť o pomoc mu zareaguje mnoho bývalých študentov. Je úžasné sledovať, že jeho práca naozaj mala zmysel. Kniha vo mne vyvolala to, že všetko čo človek robí má zmysel, možno ten zmysel ešte teraz nevidíme ale neskôr ho určite nájdeme. Vrelo odporúčam prečítať si knihu tým, ktorý občas zapochybujú o tom či ich práca má zmysel. Ja už odpoveď poznám : Áno malo to zmysel.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko minút má hodina?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x