bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Čitateľ z vlaku o 6:27

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 28.03.2024 02:44

Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 8,30 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Čitateľ z vlaku o 6:27

Ardlo Buret bol celý život terčom posmechu pre nešťastne zvolené meno. Zákerná prešmyčka totiž umožňuje spraviť z jeho mena hanlivú nadávku. Pre nechcenú pozornosť Ardlo túži už len splynúť s davom a v tridsiatich šiestich rokoch sa mu to konečne darí. Pracuje ako operátor supermoderného stroja na šrotovanie kníh. Každé ráno cestuje do práce vlakom a cestujúcim číta stránky z kníh, ktoré zachránil pred zničením. Nerobí to pre ľudí, predčítavaním vyslobodzuje slová z ukoristených stránok kníh, aby tak zavŕšil ich krutý osud. Nie je jediný, kto slovám prejavuje úctu. Vrátnik z tejto skazonosnej továrne recituje verše klasikov i vlastné a umravňuje nimi nespratníkov. Toaletárka na verejných WC Julie píše texty, ktoré povznášajú i zabávajú, ale zároveň si bez ľútosti podávajú všadeprítomnú hrubosť, hlúposť a ľahostajnosť.

Čitateľ z vlaku o 6.27 je o neviditeľných ľuďoch a priam hýri tragickými aj romantickými, humornými aj tvrdými kritickými tónmi, ale najmä ľudskosťou. Bezvýznamní románoví hrdinovia v sebe nosia príznaky našej doby, svojou existenciou však dokazujú, že ľudskosť je možná aj v podmienkach manipulácie a tvrdého konzumu. Zahraničné médiá prirovnali tento výnimočný román k dielam Jonasa Jonassona, autora svetoznámeho Starčeka, ktorý vyliezol z okna a zmizol.

Z francúzskeho originálu Le liseur du 6h27
(Au diable vauvert, 2014) preložil Alexander Halvoník.

Dostupné verzie titulu

Čitateľ z vlaku o 6:27 Elektronická kniha

Detaily o knihe

Názov: Čitateľ z vlaku o 6:27

Originálny názov: Le Liseur Du 6h27

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Čitateľské recenzie

Hodnotenie čitateľov

Dĺžka textu je nepriamoúmerná cene (Javal, 1.3.2015) Odpovedať

priemerná kniha
Prvá tretina bola nudná, potom to začalo byť zaujímavé a na konci, keď malo dôjsť k nejakému koncu to bolo akoby odstrihnuté. Čitateľovi by sa žiadalo pokračovanie. Snáď autora napadne vydať aj 2. časť. A porovnávanie tejto knihy so starčekom, ktorý vyskočil z okna... je totálny nezmysel. Toto je oproti starčekovi slabota.

Francúzska jednohubka (Monika, 25.2.2015) Odpovedať

vrelo odporúčam
Čitateľ z vlaku 6:27 je jednohubka, ktorú zhltnete za jeden večer. Bude sa vám páčiť, ak si pri čítaní kníh potrpíte aj na iné veci ako to, „o čom bol dej“. Táto francúzska kniha je totiž výnimočná – tým, že robí výnimočnými ľudí, za ktorými by sa v reálnom živote možno nikto neobzrel – nenápadných, zvláštnych, na prvý pohľad nevýrazných. Necítite sa aj vy občas tak? Že okolo vás svet funguje bez ohľadu na to, čo si o ňom myslíte a ako veci vnímate. Je rovnako rýchly aj vtedy, keď vaša najakčnejšia chvíľka dňa je pozorovanie rybičky v akváriu. A práve to je na knihe také sympatické. Hovorí nám, že je to úplne v poriadku.

Výborné čítanie (Jozef, 23.2.2015) Odpovedať

vrelo odporúčam
Kniha je vhodná pre čitateľov bez rozdielu na pohlavie, pretože sa v nej veľmi vyvážene striedajú mužský pohľad so ženským nadhľadom a mužský typ tvrdšieho humoru so ženským jemnocitom. Skutočne vyvážená kombinácia vtipu, poetiky a romantiky. Pozitívnou črtou slovenského vydania je aj preklad knihy. Próza je preložená s citom a z prekladu je cítiť, že na texte pracoval prekladateľ, ktorý literatúre rozumie.

Odpovedieť na komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je šesť plus sedem?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

Niektorí ľudia sa narodia hluchí, nemí alebo slepí. Iní svoj prvý detský plač vyrazia vystrojení ohyzdnou škuľavosťou, zajačím pyskom alebo škaredým vínovočerveným fľakom na najviditeľnejšej časti tváre. Stáva sa, že poniektorí prídu na svet s konskou nohou alebo nebodaj s končatinou odumretou skôr, než začali žiť. Ardlo Buret prišiel na svet s bremenom zákernej prešmyčky. Umožnilo ju skríženie prvej časti priezviska s druhou časťou krstného mena a druhej časti priezviska s prvou časťou krstného mena: Ardlo Buret – Bulo Retard. Táto nechutná slovná hračka mu zunela v ušiach od prvých krokov a prischla mu na celý život.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x