bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Posledná prednáška

Vydavateľ: Tatran (Vydavateľstvo TATRAN, spol. s r.o.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 29.03.2024 02:55

Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 5,90 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Posledná prednáška

Veľa profesorov má prejavy nazvané "Posledná prednáška". Profesorov požiadajú, aby zvážili svoje odstúpenie, a potom predniesli svoje úvahy o tom, na čom im najviac záleží. A kým rečnia, publikum sa v duchu neubráni tej istej otázke: Akú múdrosť by sme odovzdali svetu, keby sme vedeli, že je to naša posledná šanca? Keby sme sa mali zajtra pominúť, aké posolstvo by sme chceli zanechať? Keď Randyho Pauscha, profesora počítačovej vedy na Carnegie Mellon University, požiadali o takúto prednášku, nemusel si predstavovať, že je posledná, pretože mu prednedávnom diagnostikovali rakovinu v terminálnom štádiu. No jeho prednáška – „Ako skutočne splniť svoje detské sny“ – nebola o zomieraní. Bola o tom, aké je dôležité prekonávať prekážky, umožniť aj iným ľuďom splnenie ich snov, ako sa treba chopiť každej chvíle (pretože: „Čas je všetko, čo máte. A možno jedného dňa zistíte, že ho máte menej, ako ste si mysleli.“) Bolo to zhrnutie všetkého, čomu Randy veril. Hovoril o žití.

18. septembra 2007 predstúpil pred 400-členné publikum v aule Carnegie Mellon University, aby predniesol svoju poslednú prednášku. Na plátno premietol diapozitívy svojich CT snímok a povedal prítomným o rakovine, ktorá požiera jeho pankreas a v priebehu niekoľkých mesiacov si vyžiada jeho život. V ten deň na pódiu pôsobil Randy mladistvým dojmom, vyžarovala z neho energia, krása, veselosť, ktorá sa občas prelínala s temným humorom. Pôsobil neporaziteľným dojmom. No bola to, ako sám priznal, len krátka chvíľa.
Randyho prednáška sa stala fenoménom, rovnako ako kniha, ktorú vytvoril na tom istom princípe, oslave snov, o ktorých uskutočnenie sa všetci usilujeme. Žiaľ, Randy svoj boj s rakovinou pankreasu 25. júla 2008 prehral. Jeho posolstvo však bude naďalej inšpirovať nás všetkých i nasledujúce generácie.

V tejto knihe Randy Pausch spojil humor, inšpiráciu a inteligenciu, čo vytvorilo z jeho prednášky fenomén a dodalo jej neopakovateľnú podobu. Je to kniha, po ktorej rady siahnu aj nasledujúce generácie.

Detaily o knihe

Názov: Posledná prednáška

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

SNÍVAJME VEĽKÉ SNY! (Tomáš M., 2.6.2016) Odpovedať

vrelo odporúčam
Napriek tomu, že knihu začnete čítať s vedomím, že Randy (autor knihy) je mŕtvy, po celý čas čítania vám táto možnosť v myšlienkach ani neskrsne. Je to najmä tým, že Randy je, teda bol, veľký optimista, ale ako sám napísal – bol optimistom s reálnym pohľadom na svet. Nízka cena a jej názov vás možno odrádzajú od kúpy tejto knihy, no ručím vám za to, že s týmto profesorom Randym sa schuti zasmejete, zaspomínate, prehodnotíte život a občas budete dojatí k slzám. Priznám sa, že nemám rád skutočné príbehy ľudí s rakovinou premietnuté do knižnej podoby hlavne kvôli tomu, že vás väčšinou (česť takýmto výnimkám) citovo vydierajú a pôsobia na sentiment človeka. Toto je však iná kniha - je to návod na šťastný život a podľa mňa by sa mala volať SNÍVAJME VEĽKÉ SNY, tak ako sa volá jedna z jej podkapitol. Priznajme si, že Posledná prednáška je titul, pri ktorom sa v hlave každého jedného človeka, ktorí chodí/il na výšku vynorí spomienka na najnudnejšiu prednášku akú kedy zažil. A toto naozaj neznie lákavo. Randy však často rúcal rôzne neefektívne konvencie pri výučbe, čím vedel zapôsobiť na veľké masy študentov a nikoho na svojich prednáškach nenudil, čo dokázal aj svojou skutočne poslednou prednáškou, ktorá zaujala nielen univerzitnú sféru, ale ľudí po celom svete. To, že bol Randy vedec aj pedagóg určite pocítite nielen v občas exkluzívnej lexike, ale aj v jeho analytickom prístupe k rôznym problémom, pričom však zo seba nerobí dokonalého človeka, ale takého, ktorý sa nechá poučiť a nikdy sa nevzdáva. "Prejavte vďačnosť. Hovorte pravdu. Zlé ospravedlnenie je horšie ako nijaké. Ak nám ponúknu pomoc, prijmime ju. Občas sa stačí len spýtať. Všímajte si skutky, nie reči. ..." - a mnoho ďalších Randyho myšlienok si budete musieť jednoducho aj zapísať a premýšľať nad zmyslom života. P.S.: Randy sa v knihe vyhýba téme akou je napr. vierovyznanie, aby knihu mohol čítať ktokoľvek a bez akýchkoľvek predsudkov, hoci otvorene priznáva, že bol vychovávaný v kresťanskom duchu. ;)

Všetci prečítať, povinne! (Maťa, 28.5.2014) Odpovedať

vrelo odporúčam
K "Poslednej prednáške" som sa dostala náhodou, na odporúčanie sotva 20-ročného chlapca, ktorý podľa vlastných slov v živote neprečítal viac ako 3 knihy. Po jeho chválospevoch som si ju zakúpila (nechápem tú nízku cenu) a musím povedať, že som v živote nič krajšie nečítala :) Od začiatku som mala pri čítaní pocit, akoby som s Randym niekde sedela na káve a on mi rozprával svoj životný príbeh. Aj som sa smiala, aj plakala :) V knižke je veľa krásnych myšlienok, po dočítaní som mala taký dobrý pocit na duši; určite sa k nej v blízkej budúcnosti znovu vrátim. Je to čítanie pre všetkých. Pre menej komerčných čitateľov to bude "také americké", ale určite stojí za prečítanie, neoľutujete :)

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko nôh má pes?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x