bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Muž menom Ove

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:336
Poradie vydania:1.
Na sklade 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 28.03.2024 02:44

Lepšia cena: 13,36 € (vrátane DPH)
Vaša cena: 13,67 € (vrátane DPH)
Bežná cena:15,90 €
Ušetríte: 2,23 € (zľava 14%)
Lepšia cena
Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 11,10 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Muž menom Ove

Ove dovŕšil päťdesiatdeväť rokov. Je to muž pevných zásad, neochvejných princípov a nemenných pravidiel – a večne nevrlý, zatrpknutý frfloš, v ktorom len ťažko odhalíte dobré srdce. Milovaná žena mu umrela, stal sa z neho samotár a pomaly stráca zmysel života. Kedysi býval predsedom spoločenstva vlastníkov domov, ale vystriedali ho už pred niekoľkými rokmi – čo on sám považuje za obyčajný puč. Rozhodne mu to však nezabránilo vykonávať funkciu strážcu poriadku. Samozvaného.
Keď sa do domu naproti prisťahujú mladí hluční susedia a namiesto pozdravu sa im len tak mimochodom podarí nacúvať do Oveho poštovej schránky, a ešte k tomu japonským autom, spustí sa kolotoč nečakaných udalostí. Začína sa príbeh o prekvapujúcom priateľstve, túlavom kocúrovi a najmä o tom, ako sa ľuďom, ktorí sa s Ovem stretnú, zmení život.

Z anglického originálu En man som heter Ove (Bokförlaget
Forum, Stockholm 2012) preložila Mária Bratová.

Dostupné verzie titulu

Muž menom Ove Elektronická kniha

Detaily o knihe

Názov: Muž menom Ove

Originálny názov: En man som heter Ove

Objednávací kód NA202273

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Čitateľské recenzie

Všechny recenze (8)

Hodnotenie čitateľov

Milujem ho (Maria Sucharova, 26.10.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Fredrick Backman vo všetkých svojich knihách ukazuje predovšetkým láskavu ľudskosť. U Oveho ešte viac ako v iných. Najskôr sa Ove môže javiť ako zlý otravný človek, ale čím ďalej budeš citat, začneš ho chápať a nakoniec ho budeš milovať. Tato kniha ukazuje, že nikto a nič nie je iba čiernobiele a keď dáš ľuďom šancu, dokážu ťa prekvapiť. Krásny silný príbeh lasky, osamelosti a jednoduchej ľudskej podpory... odporúčam všetkými desiatimi...

Srdcovka (Diana Mydliarová, 4.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Mám veľa obľúbených kníh, veľa takých, ktoré ma nadchli a prekvapili a niekoľko srdcoviek. Medzi ne patrí napríklad Muž menom Ove od Fredrika Backmana. Po prvých stránkach som si síce hovorila, že toto asi nedočítam, keďže hlavná postava sa javila ako veľmi mrzutý a protivný sused odvedľa, ktorý mi bude kaziť najbližšie večerné knižné chvíle. Avšak aj pri tejto knihe platí to, čo pri ľuďoch, ktorých bežne stretávame a to, že ľuďom (či knihám) treba dať šancu a nespoliehať sa vždy len na prvý dojem. Každý máme svoj príbeh, ktorý na nás zanecháva stopy a to platí aj o hlavnej postave tejto knihy. Dajte jej šancu, neoľutujete! Ide o úžasný príbeh o medziľudských vzťahoch napísaný skvelým štýlom typickým pre Fredrika Backmana.

Kniha z blšieho trhu :-D (Tímea, 24.10.2019) Odpovedať

príjemné čítanie
Táto kniha sa mi dostala do ruky náhodou na blšom trhu a ešte k tomu v nemeckom jazyku, ale povedala som si prečo nie? A neoľutovala som. Je to naozaj príbeh zo života a ukazuje nám svet taký aký je, nie ideálny a hlavne vykresľuje, ako neskutočne rýchlo sa veci dokážu zmeniť. A že je ťažké občas ostať stáť na nohách a ešte ťažšie sa nám vstáva zo zeme, keď padneme. Kniha je emotívna. Ja som si potom pozrela ešte aj film, tiež nesklamal a vlastne som vďaka Ovemu siahla aj po ďalších knihách od Fredricka Backmana.

veselo - trpky pribeh plny citu (Danka, 18.6.2016) Odpovedať

vrelo odporúčam
Niekto knihu prirovnava ku knihe Storocny starcek.... Podla mna je to absolutna blbost. To prirovnanie myslim :-) Starcek bol o humore, o vtipnych situaciach, miestami absurdnych ale v konecnom dosledku to bola vtipna kniha. Ove je pravy opak. Ano, iste, na niektorych veciach som sa pousmiala ale len na zaciatku, kym som pochopila o com vlastne pribeh je. Laska. To je hlavna tema. Jedina, prava, zivotna, laska az za hrob. Laska,taka silna, ze ked Ove stretol svoju Sonju, akoby az vtedy dorastol. Akoby sa z neho az vtedy stal plnohodnotny clovek. Hoci pre svoju zvlastnu povahu a nutnost dodrzovat pravidla nemal priatelov, Sonja s nim bez slovicka zvladla vsetky zivotne absurdity. Chapala, rozumela, stala pri nom. Iba ona. Tak si predstavte co sa v Ovem dialo, ked Sonja zomrela. Ked ho tu nechala sameho, ked si dovolila odist skor ako on :-( Co by vas napadlo spravit, keby vasa druha polovica, vas jediny priatel, vasa jedina laska jednoducho zomrela? Co by vam skrslo v hlave? Chvalabohu za novych susedov, ktori nevedia parkovat, padaju z rebrikov, netusia ze radiatory treba odvzdusnovat. Vdakabohu za malu vyplznutu macku, ktora drzo sedava pred garazou, vdaka za panka v bielej koseli, ktory chce dostat do domova pre seniorov Oveho suseda, s ktorym sa vsak Ove uz dlhe roky nerozprava. Ved porusil pravidlo.... Knizku odporucam. Nehodnotim ju vsak ako vtipnu, najdete v nej sice vtipne situacie ale humor tu ma trpku prichut okorenenu smutkom a velkou tuzbou. Ove je pre mna postavicka ktora ku mne vobec nepriniesla kopec srandy no priniesla kopu citu. A to je na tejto knihe vynimocne.

top poslednych dni (Ivana Cernakova, 17.6.2016) Odpovedať

vrelo odporúčam
Patdesiatdevatrocny Ove je muz so zivotom plnym jasnych zasad. Presny denny ritual, ziadne zbytocne reci, logicke konanie. Co sa vsak s takymto muzom stane, ked sa jeho ritualy rozpadnu? Ako ich zmenia novi susedia, nove skutocnosti a otrhany kocur? Laskavy humor, direktivne vety, kopec blaznov a zaroven najrozumnejsich ludi. Restrospektivne sa dozvedame o celom Oveho zivote a zaroven plne zijeme s nim v jeho pritomnosti. A auta! Auta! To uz bola len ceresnicka na torte.

To najlepšie z najlepšieho :)) (Mony, 6.6.2016) Odpovedať

vrelo odporúčam
Od prvej strany po poslednú som nenašla nič, čo by ma dráždilo, vytáčalo alebo by mi nesadlo. Nič, skutočne nič a z toho som mierne, čoby mierne, poriadne šokovaná. Príbeh bol na jednotku s hviezdičkou. Možno by niekto povedal, že to bola opäť rozprávočka vsadená do reality, ale čo je na tom zlé? Autori majú veľkú moc pri písaní svojich príbehov, a prečo by malo všetko dopadnúť tak, ako to stanovuje dnešný svet? V tomto prípade má autor u mňa plus, či to bol zámer, či naopak nie, ale i tak sa mi páčilo, že príbeh bol poňatý tak trošku rozprávkovo, pretože viete aká je realita...pesimistická, často len smútok, sklamania a málo radostí. No realita v knihách závisí od spisovateľov a som nesmierne rada, že sa rozhodol tak, ako sa rozhodol. A Fredrik Backman je skvelý, vtipný človek. Obrovským plusom bolo ako napísal celý príbeh. V tretej osobe no znelo to, akoby ho rozprával samotný Ove, čo bol skutočný zážitok. Ove je skrátka Ove, všakže. Skutočne nemám, čo vytknúť. Čo sa ešte týka deju veľmi ma potešilo, že autor striedal Oveho minulosť s prítomnosťou, vďaka čomu bol príbeh zaujímavejší a hrdina lepšie pochopený. Nechýbali krásne myšlienky, skutočne zaujímavé na zamyslenie, ktoré boli obohatené o vtip, čím všetko pôsobilo uvoľnene a príjemne. I keď by som mohla mať výhrady voči tomu, čo Ove vyvádzal osamote, ale vôbec mi to neprekážalo a to je na mňa dosť nezvyklé. No na druhej strane sa nie je čomu čudovať, pretože autor je skvelým rozprávačom, ktorý svoj talent vie veľmi dobre používať a ja mu môžem len vzdať obrovskú poklonu. A nepamätám si, kedy by som pri knihe tak ako plakala, tak sa zároveň i smiala. Ako hovorím, autor to so slovami skutočne vie. Dúfam, že sa príbeh o mužovi menom Ove dostane do popredia v knižnom svete, pretože si to zaslúži a bola by škoda - preškoda, neprečítať si jeho príbeh. Doteraz som čítala iba osem kníh, ktoré ma dokázali tak nadchnúť, že ich považujem za to najlepšie, čo som kedy čítala. A Muž menom Ove sa radí hneď na 3. mieste v mojom top zozname. Naozaj, táto kniha si zaslúži byť poznaná, pretože je toho hodná. Hodná stáť v sieni najlepších kníh...

Muž menom Ove (Gabriela Matusikova, 3.6.2016) Odpovedať

vrelo odporúčam
Keď som začala čítať príbeh o Ovem,tak zo začiatku to bolo také zvláštne. Ale keď sa príbeh začal rozvíjať. A Ove začal spoznávať nových susedov a pomáhať im,tak zo starého, ufrflaneho pána,sa stal neobyčajný človek. Knižka ma chytila za srdce. Bola písaná ľahko a výborne sa čítala. Koniec príbehu bol nádherný.

Príjemné prekvapenie (Neliss, 29.6.2015) Odpovedať

vrelo odporúčam
Oveho príbeh je písaný ľahko čitateľným, pútavým a zároveň osobitým štýlom. Už na úvodných stranách sa dá postrehnúť trpko-sladká atmosféra celej knihy a jej nevtieravý svojský humor. Hlavný hrdina Ove je rázny, jedinečný, protivný a... veľmi ľudský a uveriteľný. Nie vždy som s ním súhlasila, no autor urobil maximum preto, aby sa doňho čitateľ aspoň trochu vžil a pochopil ho. Rozhodne som si ho rýchlo obľúbila. Čo sa týka deja, v knihe sa striedajú spomienky na Oveho predchádzajúci život a pomaly vytvárajú pestrú mozaiku, ktorá nám postupne objasňuje i niektoré jeho súčasné činy či rozhodnutia. Okrem Oveho osudu sledujeme tiež osudy jeho susedov, o rozmanité postavy nie je núdza. Pokiaľ si chcete prečítať jeden netypický a dobre vymyslený životný príbeh, ktorý vám dokáže vyčariť úsmev na tvári aj vohnať slzy do očí, Muž menom Ove je výborná voľba. Kniha netlačí na pílu, nejedná sa o prehnane náročné čítanie, no má svoje čaro a ponúka zaujímavý náhľad na svet okolo nás.
Všetky komentáre (8)

Odpovedieť na komentár


(nebude zverejnený)
Koľko hodín má deň?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

Ove šibol pohľadom von oknom. Pripečený odkundes sa spokojne venoval kondičnému behu. Nie že by Oveho tým svojím klusaním provokoval, to naozaj nie. Zvysoka kašle na ľudí, ktorí behajú, iba nechápe, prečo z toho robia takú vedu. Samoľúbo sa usmievajú a dýchajú zhlboka, akoby mali prinajmenej dvojnásobnú kapacitu pľúc. Pritom vlastne všetci alebo rýchlo chodia, alebo pomaly behajú. A to sa honosne nazýva džoging, hoci v podstate je to iba spôsob, akým štyridsaťročný muž dáva okoliu najavo, že nič na tomto svete nerobí poriadne. A naozaj je nutné, aby sa na to vyobliekal ako dvanásťročný rumunský gymnasta? Naozaj musí vyzerať ako člen olympijského sánkarského tímu, keď sa vlastne trištvrte hodiny nezmyselne a bezcieľne pretŕča po štvrti?
A takýto pripečený povaľač má dievča. O desať rokov mladšie. Ove ju volá odfarbená fiflena a trasorítka. Po ulici sa vznáša ako opitá panda, lebo sa hojdá na podpätkoch vysokých ako chodúle, celú tvár má zmachlenú ako klaun a na nose také veľké okuliare, že sa nedá zistiť, či sú to ešte slnečné okuliare, alebo helma. Navyše má aj zviera, takého havkáča do kabelky, ktorý behá bez vôdzky, šteká a špiní na chodníku pred Oveho domom. Fiflena si myslí, že Ove to nevidí, ale mýli sa!
Svet by však takto nemal vyzerať. To je všetko.

Ukážky stránok – pre zobrazenie čitateľného náhľadu kliknite na ukážku

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x