bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Platanový rad

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 29.03.2024 02:53

Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 10,40 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Platanový rad

John Grisham sa vracia do Clantonu, dejiska jedného z najpopulárnejších románov Kedy zabiť, do tej istej súdnej siene, v ktorej Jake Brigance obhajoval Carla Leeho Haileyho, zúfalého otca znásilneného dievčatka. Mladý advokát Jake Brigance opäť rieši prípad, v ktorom ide o rasové napätie a staré krivdy.
Seth Hubbard je bohatý podnikateľ. Zomiera na rakovinu. Nikomu neverí. Predtým, ako sa obesí na starom platane, vlastnoručne napíše nový závet. Tento dokument vtiahne Hubbardove dospelé deti, jeho čiernu gazdinú aj Jaka Brigancea do rovnako dramatického konfliktu, akým bol proces s Carlom Leem Haileym, vďaka ktorému sa Jake preslávil. Nový závet vyvolá množstvo otázok, ale na máloktorú odpovie. Prečo Hubbard odkázal takmer celý majetok svojej gazdinej? Ovplyvnila chemoterapia a lieky proti bolesti jeho úsudok? A ako to všetko súvisí s miestom, ktoré kedysi volali Platanový rad?

Z anglického originálu Sycamore Row (Doubleday, New York 2013) preložila Alena Redlingerová.

Detaily o knihe

Názov: Platanový rad

Originálny názov: Sycamore Row

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Čitateľské recenzie

Hodnotenie čitateľov

Platanový rad (Jana, 7.6.2016) Odpovedať

vrelo odporúčam
Grisham patrí k mojim obľúbeným autorom a Platanovým radom ma opäť raz utvrdil v tom, že je to výborný autor. Zaujímavý príbeh, ktorý sa nám odkrýva postupne, zaujímavé rozuzlenie, tzv. "čítanie na jeden dych".

Jediným svedok jeho samovraždy bol starý platan... (Erika Dluhošová :), 5.1.2015) Odpovedať

vrelo odporúčam
Obrovský platan, západ slnka v pozadí – nádherná obálka, ktorá však nepatrí len tak hocijakej knihe. Reč je o najnovšom románe svetoznámeho Johna Grishama. Platanový rad ma zaujal hneď ako sa objavil na pultoch kníhkupectiev. Keď som knihu konečne držala v rukách, tešila som sa ako malé dieťa. A poviem vám, tá radosť bola oprávnená. Počas celého príbehu som bola napnutá ako struna a čakala som, aký záver vymyslel autor tentokrát. Živo som si predstavovala, ako sedím v súdnej sieni a sledujem boj o tisíce dolárov, ktoré starý pán zanechal svojej gazdinej. Ale prečo? Aký mal na to dôvod? Táto otázka vás bude mátať i v noci a namiesto toho, aby ste sladko snívali svoj sen, zažnete lampu a ponoríte sa do príbehu. A nenechá vás na pokoji, kým neotočíte poslednú stranu. Z vlastnej skúsenosti však viem, že mnoho ľudí odrádza už iba zmienka o tom, že ide o právnické prostredie. Kedysi som zmýšľala rovnako. No raz som si povedala, že to skúsim práve s Grishamom. A neoľutovala som ani minútu čítania. Grisham totiž dokáže majstrovsky opísať dianie v súdnej sieni bez toho, aby tam použil jediný krkolomný výraz, o ktorom netušíte, čo znamená. Píše pre laikov, nie vyštudovaných právnikov. Platanový rad sa oplatí prečítať. Okrem skvelej zápletky či detailne vykreslených postáv skrýva i mnoho hlbších významov. Ukáže vám, že nie spravodlivosť, ale víťazstvo vládne dnešnému svetu. Budete cítiť vzrušenie, obavy z konečného verdiktu, budete zatínať päste a veriť, že všetko dobre dopadne. Ja som si z knihy odniesla nádherný čitateľský zážitok a môžem k tomu dodať už len jedno: neoľutujete.

staronový Grisham (Monika, 18.7.2014) Odpovedať

vrelo odporúčam
Rasové problémy a spor o dedičstvo nie sú témy, o ktoré by som sa zvlášť zaujímala. John Grisham ako autor je pre mňa typický príklad „starej školy“. Veď jeho knihy si požičiavala z knižnice moja mama ešte keď som ja čítavala pána Tragáčika. A predsa som si po prečítaní Platanového radu pomyslela: „čo som robila celé tie roky, keď som mu doteraz nedala šancu?“ Grisham napísal Platanový rad ako výbornú oddychovku, ktorej nechýba napätie, tajomstvo i nečakaný záver.

Odpovedieť na komentár


(nebude zverejnený)
Koľko mesiacov má rok?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

Ozzie Walls bol jeden z dvoch čiernych šerifov v štáte Mississippi. Toho druhého nedávno znovu zvolili v prevažne černošskom okrese v oblasti delty. Hoci v okrese Ford žilo sedemdesiatštyri percent belochov, Ozzie vyhral svoje prvé aj druhé voľby s jednoznačnou prevahou. Černosi ho obdivovali, lebo bol jedným z nich. Belosi si ho vážili, lebo bol dobrý policajt a bývalá futbalová hviezda Clantonskej strednej. V niektorých stránkach života na juhu futbal pomaly prekonával rasové hranice.
Ozzie s manželkou a štyrmi deťmi práve vychádzal z kostola, keď mu volali. Preto dorazil k mostu v obleku, bez zbrane či odznaku, ale v kufri auta mal pár starých čižiem. V sprievode dvoch policajtov prešiel pod dáždnikom po blate až k platanu. Sethovo telo už bolo celkom premočené, voda kvapkala z topánok, brady, uší, prstov aj manžiet. Ozzie zastal kúsok od topánok, nadvihol dáždnik a pozrel do bledej tváre muža, s ktorým sa stretol iba dva razy v živote.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x