bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Marťan

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 28.03.2024 02:44

Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 10,40 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Marťan

Pred šiestimi dňami sa astronaut Mark Watney stal jedným z prvých ľudí, ktorí pristáli na Marse.
Dnes nepochybuje, že bude prvý, kto na ňom aj zomrie.

Spočiatku úspešná misia na povrchu Marsu sa musí predčasne ukončiť pre piesočnú búrku, ktorá ohrozuje život posádky. Mark pri nej takmer zahynie, a keď sa preberie, nachádza sa v úplne novej životnej situácii. Ostal celkom sám na planéte, ktorá akoby sa ho zo všetkých síl pokúšala zabiť. Nemá ako oznámiť Zemi, že je nažive, a aj keby sa mu to podarilo, jeho zásoby ani zďaleka nepostačujú, aby prežil do príletu ďalšej kozmickej lode.
Na druhej strane aj tak asi nebude mať dosť času, aby zomrel hladom. Poškodené vybavenie, kruté marťanské prostredie a starý známy „ľudský faktor“ so svojimi prešľapmi a chybami ho môžu zabiť oveľa skôr.
Mark však nie je ochotný len tak to vzdať. Vďaka svojej vynaliezavosti, technickým schopnostiam a zarytému odhodlaniu vytrvalo bojuje s jednou neprekonateľnou prekážkou po druhej. Vystačí mu silná vôľa a hlboké znalosti na to, aby prekonal neprekonateľné?

Z anglického originálu The Martian (Crown Publishers, Now York 2014) preložil Patrick Frank.

Dostupné verzie titulu

Marťan Elektronická kniha

Detaily o knihe

Názov: Marťan

Originálny názov: The Martian

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Čitateľské recenzie

Všechny recenze (5)

Hodnotenie čitateľov

Jedným slovom skvelá (Mária Suchárová, 6.6.2016) Odpovedať

vrelo odporúčam
O tejto knižke som veľa počula...a dlho som sa odhodlávala, čítam veľa a skoro čokoľvek, mám rada aj scifi, ale tu som sa nejako dlhšie odhodlávala...ale....Keď som si knižku zaobstarala, prekvapivo som ju nechcela ani pustiť z ruky. Úžasná, prečítaná jedným dychom...Miestami si deti a manžel mysleli, že som sa zbláznila, lebo sa odo mňa ozývali salvy smiechu...Zaujala ma od prvého momentu a moju pozornosť si dokázala udržať až kým som ju celú neprečítala...Nikdy by som neverila, že jednou osobou vyrozprávaný príbeh, v ktorom v podstate skoro celom aj samotná jedna osoba vystupuje môže byť vtipný, napínavý, zaujímavý...A pre mňa úplna topka - Pestovanie vesmírnych zemiakov :D Ešte teraz sa smejem...i keď, okrem ohromnej srandy to bolo hlavne o ľudskej životaschopnosti a obrovskej vynaliezavosti... Videla som aj film...povedala by som že bol veľmi dobrý, ale kniha...tá je jednoducho skvelá. Kniha je tradične lepšia ako film, ale v tomto prípade práve vtipné vnútorné monológy a prepracovanosť absurdity niektorých situácií jej dáva tú najväčšiu iskru...Odporúčam jednoznačne každému, neviem si predstaviť, že by sa našiel čitateľ, ktorému by sa kniha nepáčila...

Sympatický Marťan (štefan, 7.1.2016) Odpovedať

vrelo odporúčam
Výborná knižka, svieža, kto má trocha predstavivosti nemusí pozerať film Weir to popísal super. Zimomriavky, Mars na chrbte. Milujte našu Zem. Zachráňte ju, prosím. Je široko ďaleko jedinečná. Buďme takí ako Mark Watney a zachránime Zem.

WAU (Rút, 12.11.2015) Odpovedať

vrelo odporúčam
Wau! :) som nadšená!! :) knižka bola uplne TOP! Ani raz som sa u nej nenudila, tešila som sa na ďalšie otvorenie knižky :) je sice niekedy náročnejšia na pochopenie ale určite sa v nej nestratíte :) Vrelo odporúčam! :)

Napätie aj zábava (kvetka007, 4.2.2015) Odpovedať

vrelo odporúčam
Knižka, pri ktorej sa zabavíte, ale aj potrápite mozgové bunky. Aspoň trošku:) Hlavný hrdina je sympatický už od prvého momentu /prvej vety/ a držíte mu palce, nech všetko dobre dopadne. Štýl je uvoľnený, miestami sa neubránite úsmevu a smiechu. Odporúčam, skvelé!

Genialna knižka (Monika, 15.1.2015) Odpovedať

Ak očakávate od knižky napätie ale aj zábavu, tak si Marťana určite prečítajte :) Knižka má skvelý nápad - človek zabudnutý na Marse. Mark Watney si svoju situáciu plne uvedomuje, no napriek tomu sa snaží využiť všetko aby prežil aj napriek tomu, že Mars si vždy nájde nový spôsob ako ho zabiť. Kniha je napínavá, zaujímavá a veľa krát som sa musela pri nej nahlas smiať... túto knihu už z mojej knižnice nikdy nepustím a odporúčam ju každému!!

skvelý štýl písania a humor (Janka, 6.1.2015) Odpovedať

vrelo odporúčam
Knihu som kúpila ako darček svojmu priateľovi. Prišlo mi to také mužské, technické čítanie. Stačilo však aby som si prečítala prvé vety tejto knihy a bolo jasné, že čítať ju budem aj ja. „Som v riti. Zhodnotil som všetky fakty a došiel k vedecky podloženému záveru. V riti.“ Tieto vety vo mne vzbudili záujem a rozhodne neľutujem, že som sa na to dala. Hoci ja neviem oceniť tú technickú stránku knihy, plne mi to vynahrádza humor a spôsob písania. Tak dobre, vtipne, pútavo a napínavo napísanú knihu som už dávno nečítala. Pri čítaní poslednej kapitoly mi srdce bilo od napätia až v krku :) Rozhodne túto knihu odporúčam aj čitateľom, ktorým technické parametre nehovoria nič tak ako mne. Určite sa zabavíte na Watneyho vnútorných monológoch a knihu nepustíte z ruky kým nezistíte ako to s ním celé dopadne :)

Neskutočne realistické a jedným slovom perfektné (Zuzana Ľudviková, 3.1.2015) Odpovedať

vrelo odporúčam
Marťan je legendárny príbeh o inteligencii človeka, pocite sebapatričnosti a nádhernej myšlienke, že celý svet dokáže spraviť maximum pre to, aby dopravilo jedného človeka zo siedmich miliárd do bezpečia. Tieto a ďalšie veci sú dôkazom, že Andy Weir je jeden z kvalitných autorov, ktorý dokáže vypracovať nielen technickú stránku knihy, ale aj tú pocitovú a psychickú. Pred vami pristála vesmírna raketa, ktorá čaká na preskúmanie neznámej planéty. Je len na vás, či sa rozhodnete nasadnúť.

Skvelé a akčné scifi (Braňo, 2.10.2014) Odpovedať

vrelo odporúčam
Už dlho som nemal príležitosť prečítať naozaj dobre napísanú, napínavú, humornú a čtivú scifi knihu. Výborne som sa pobavil na zápletke, monológoch, úvahách a naozaj som ju z ruky nepustil. Keďže je príbeh písaný v reálnom čase si viem živo predstaviť filmovú adaptáciu. Pokiaľ sa toho ujme Ridley Scott tak to bude určite lahôdka:)))

Najlepšie sci-fi posledných čias (soler, 25.9.2014) Odpovedať

vrelo odporúčam
Dokonele vypracovaný dej od technického fanatika. Vôbec vám nedudú chýbať "superhrdinovia" a pubertálny zabijáci démonov. Návrat ku klasickej sci-fi...konečne.

Chytľavé, ale hlúpe (MaHo, 20.9.2014) Odpovedať

priemerná kniha
Naozaj zaujímavý námet, číta sa to na jeden dych. Napínavá rozprávka. Ak však nie ste úplní vedeckí ignoratnti, vstávajú vám vlasy dupkom z tých biologických, fyzikálnych, chemických a iných nezmyslov, ktoré sú podávané ako nespochybniteľné fakty.

Odporúčam (Domčo, 15.8.2014) Odpovedať

príjemné čítanie
Román Andyho Weira so sebou prináša vynikajúci nápad. Povedzme si na rovinu, kto by netúžil po malom výlete do vesmíru? Svieže vyjadrovanie hlavnej postavy dodalo príbehu inakosť, čítanie trochu ozvláštnilo a knihu som si veľmi užíval. Páčilo sa mi, že sa Mark nikdy nevzdával a vždy bojoval zo všetkých síl. Je to typ hrdinu a rozprávača, ktorého si veľmi rýchlo obľúbite a myslím, že je to veľké pozitívum tejto knihy. Budete s ním prežívať celé putovanie a do poslednej strany mu držať palce. Knihu určite odporúčam!

výborné čítanie (Jozef, 14.8.2014) Odpovedať

Kniha Marťan je oslavou všetkého, čo ako ľudstvo reprezentujeme. Nie je to len o pokroku, vede a medziplanetárnej budúcnosti, o ktorej po stáročia snívame. V popredí je ľudská bytosť, ktorá má v sebe zakódovaný základný inštinkt prežitia, ktorý ju však paradoxne v záujme civilizácie núti pomáhať aj druhým. Práve tento odkaz som si z knihy odniesol ja osobne, hoci nejaký zanietený geek nájde potešenie skôr v mnohých vedecko-technických hypotézach. Ja si však radšej počkám na ich vizualizáciu v podobe filmu, keďže o filmovú adaptáciu knihy vraj prejavil záujem iný vizionár, slávny režisér Ridley Scott.

Napínavý a vtipný príbeh (Neliss, 13.8.2014) Odpovedať

vrelo odporúčam
Marťan má jedinečný a skvelý námet a navyše sa mi už po pár stranách zapáčil autorov štýl písania. Dokáže totiž do príbehu zaujímavo a s ľahkosťou zakomponovať množstvo vedeckých a technických poznatkov. Ďalšou silnou stránkou knihy je humor. Hlavný hrdina Mark sa nachádza v absolútne katastrofálnej situácii, napriek všetkému sa však nenecháva premôcť zúfalstvom a zachováva si svojský prístup k životu, zahŕňajúci napríklad vtipné poznámky. Kniha je zo začiatku písaná výlučne formou Markových zápisov, no časom nám autor poskytuje viac uhľov pohľadu. Ďalšie postavy (maximálne ľudské so všetkým, čo k tomu patrí) príbeh robia ešte lepším a napínavejším. Napätia a komplikácii je v Marťanovi viac než dosť, spolu s nečakanými zvratmi, do detailov premysleným vedeckým pokrom a vtipmi na správnych miestach. Andymu Weirovi sa podarilo napísať dokonale vyvážený román, ktorý sa síce z väčšej časti odohráva na Marse, no zároveň dýcha realistickosťou. Knihu rozhodne odporúčam, či už ste fanúšikmi sci-fi alebo skrátka máte chuť poriadnu jazdu - smer Mars!
Všetky komentáre (13)

Odpovedieť na komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je dva krát deväť?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

Obrovský pretlak znútra vystrelil komoru ako delovú guľu a cez vzniknutý otvor explozívne unikal vzduch. Prekvapeného Watneyho to vnútri hodilo chrbtom o zadné dvere.
Prechodová komora preletela štyridsať metrov a tvrdo dopadla na povrch. Watney sa sotva spamätal z prvého šoku a už ho čakal druhý, lebo ho pri dopade hodilo tvárou o predné dvere.
Najhoršie to schytal kryt na helme. Bezpečnostné sklo sa rozletelo na stovky malých kociek a hlava mu tresla o vnútrajšok helmy, až takmer stratil vedomie.
Prechodová komora sa kotúľala ešte ďalších pätnásť metrov. Hrubý skafander Watneyho ochránil pred nejednou zlomeninou. Snažil sa pochopiť, čo sa to deje, no sotva sa držal pri vedomí.
Nakoniec sa komora dokotúľala a ostala ležať v oblaku prachu.
Watney ležal na chrbte a tupo hľadel na dieru v prednom kryte svojej helmy. Po tvári mu tiekla krv z rozbitého čela.
Len čo sa trocha spamätal, začal zisťovať situáciu. Obrátil hlavu a pozrel sa cez okno v zadných dverách. V diaľke sa trepotal sfúknutý hab a pred ním ležalo hotové smetisko vecí, čo z neho vyleteli.
Potom mu do uší doľahol sykot. Dobre sa započúval a uvedomil si, že nepochádza zo skafandra. Niekde v komore veľkej ako telefónna búdka bola malá trhlina.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x