bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Tajné preteky

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Edícia:Edícia svetový bestseller
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 29.03.2024 02:53

Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 8,90 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Tajné preteky

TAJNÉ PRETEKY prinášajú nekompromisný pohľad na prostredie profesionálnej cyklistiky a problém dopingu, ktorý ohromil celý športový svet a nevyhol sa ani najväčšej legende Lanceovi Armstrongovi. Vo svojej šokujúcej a odvážnej spovedi odhaľuje Tyler Hamilton, držiteľ zlatej olympijskej medaily, nechvályhodnú pravdu o svojom milovanom športe s rovnakým odhodlaním, s akým chcel kedysi vyhrať Tour de France. Tento náruživý pretekár, medzi jazdcami známy nepochopiteľnou vytrvalosťou a neuveriteľnou schopnosťou znášať bolesť – patril kedysi k najobľúbenejším a najlepším cyklistom na svete. Na pretekoch Tour de France v roku 2003 skončil štvrtý aj napriek tomu, že si hneď v jednej z prvých etáp zlomil kľúčnu kosť – predtým ako dorazil do cieľa, zatínal zuby tak silno, že si jedenásť zubov zbrúsil až na koreň. Svoju profesionálnu kariéru odštartoval s tímom U. S. Postal Service v deväťdesiatych rokoch, kde sa rýchlo vypracoval na Armstrongovho najspoľahlivejšieho domestika a stal sa jedným z jeho najbližších priateľov. Hamilton sprevádzal Armstronga na jeho ťažení na Tour de France a dopomohol mu k trom zo siedmich víťazstiev. Niekoľko týždňov po tom, čo Hamilton dosiahol svoj vlastný osobný vrchol – prvé miesto na Letných olympijských hrách 2004 v Aténach –, prišiel nečakane koniec jeho úspešnej kariéry. A bol to koniec viac než potupný: uznali ho za vinného z dopingu a udelili mu prísny dištanc.

Hamilton zaznamenáva svoju vzostupnú púť od prvých jázd v pelotóne, ktoré prežíval s naivným nadšením, až do najvyšších sfér tohto nemilosrdného športu. Nástup novej mocnej podpornej látky EPO stimulujúcej tvorbu červených krviniek, ku ktorému došlo uprostred deväťdesiatych rokov, definitívne zmenil svet cyklistiky a étos neľútostného boja o víťazstvo v ňom za každú cenu zapustil korene. Jeho následky zanechávajú hlboké stopy v narušenej psychike, ktoré mnohých špičkových jazdcov priviedli k ťažkej závislosti od drog, k depresiám, či dokonca k samovražde. Hamilton po prvý raz vo svojom živote otvorene opisuje svoj boj s klinickou depresiou, bez okolkov rozpráva o trýznivých voľbách, aké so sebou prináša rozhodnutie pretekať na svetovej úrovni, a o komplikovanom vzťahu s Lanceom Armstrongom.

Tajné preteky sa hneď po vydaní stali bestsellerom New York Times a v závere minulého roka získali cenu za najlepšiu knihu v oblasti športu, ktorú každoročne udeľuje najväčšia anglická Stávková spoločnosť William Hill vrcholového cyklistu.

Z anglického originálu The Secret Race (Bantam Books, an imprint of The Random House Publishing Group, a division of Random House, Inc., New York 2012) preložil Patrik Roľko.

Dostupné verzie titulu

Tajné preteky Elektronická kniha

Detaily o knihe

Názov: Tajné preteky

Originálny názov: The Secret Race

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

úplná pravda (Jaroslav Štadler, 29.6.2014) Odpovedať

vrelo odporúčam
Tyrel gratulujem...knihu som zhltol,lebo sa predo mnou odvíjal film ktorí som sledoval v priamich prenosoch na eurosporte a tvrdil som to od roku 2000...

Tajné preteky - športová kniha roka ... (Stano, 16.5.2014) Odpovedať

vrelo odporúčam
Výborne napísaná kniha s pútavým dejom, ktorý napísal reálny život sám... Prečítal som túto knihu cca za týždeň a musím povedať, že som sa od nej nevedel odtrhnúť - čítal som kde sa dalo, aj keď len stranu. Vyrozprávaný dej ma neskutočne pohltil a na každej strane som sa nevedel dočkať, čo bude na tej nasledujúcej. Myslím, že kto sleduje cyklistku, bude unesený jej pozadím, machináciami, spôsobmi a vynaliezavosťou všetkých zúčastnených. Odvaha a detailné podrobnosti autora berú čitateľovi dych a zamýšľa sa nad tým, čo čaká dnešných mladých športovcov. Až na konci som si uvedomil, že mi je všetkých tých cyklistov ľúto, ale kto knihu prečíta pochopí, že nemali na výber. Dúfam, že sa k podobnému dielu odhodlá aj samotný Armstrong, jeho vyrozprávanie by mohlo kľudne presiahnuť aj 1000 strán a to by som si určite nenechal ujsť... Kto aspoň trošku sleduje cyklistiku, tak táto kniha je presne pre neho! Myslím, že objektívne hodnotenie autora - super dej, proste podľa mňa vydarená knižka ... Nie nadarmo sa táto kniha stala športovou knihou roka. A kto aspoň trošku sleduje cyklistiku tak táto kniha je presne pre neho! Budete prekvapení, sklamaní a ohúrení. Myslím, že objektívne hodnotenie autora, super dej proste podľa mňa vydarená knižka ... Tak smelo do nej, vravím vám, zhltnete ju... Skvelá knižka a odvážny rozprávač !

Šokujúca spoveď (Libor Orešský, 13.8.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Vraj sa raz amerických adeptov na účasť na OH spýtali, či by si vzali doping, keby mali vďaka nemu šancu vyhrať a neprichytili by ich...takmer všetci, tuším okolo dvesto respondentov, odpovedali že ÁNO! Doping je dnes súčasťou veľkého športu, či to priznávame alebo nie a táto kniha to úžasne dokumentuje. Je postavena na faktoch a svedectvách priamych aktérov, najmä Hamiltona a preto to naberá na autenticite. Veľmi presná a rozsiahla výpoveď pretekára, odvážna a úprimná. A známy beletrista Coyle to skvele pospájal a vytvorili tak neuveriteľný pohľad do zákulisia Tour. Nikdy som cyklistiku bohvieako nezbožňoval, pozrel som si pár závodov, sledujem Sagana, ale fanatik nie som. Preto som si myslel, že ma to nechytí, ale opak bol pravdou. Kniha sa číta na jeden dych a myslím, že tomu pomohol aj kvalitný preklad.

aj pre nešportovcov (Michaela Töröková, 12.8.2013) Odpovedať

príjemné čítanie
Tým, čo sa cyklistike venujú už nejaký ten piatok, tieto veci, čo sa v nej popisujú, nebudú možno neznáme. Nemyslím tým len celý cirkus okolo dopingu, ale aj základné informácie o tomto športe, jeho zákulisí, a športovcoch všeobecne aj konkrétne, celkovo o obrovskom vypätí až na hranicu ich síl a schopností, kam vedia zájsť na ceste za víťaystvom a ešte ďalej... Ako laik, čo sa k cyklistike priblížil len maximálne tak v detstve (ak sa ráta aj trojkolka), som si túto knihu prečítala s chuťou (a to som pristupovala k nej skepticky). Je napísaná pútavo aj pre necyklistov :). Odporúčam!

super kniha (joja, 4.6.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Úžasná a pútavá kniha, vrelo odporúčam všetkým, ktorí milujú cyklistiku :-)

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je dva krát dva?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

Vyviezli sme sa výťahom na piate poschodie a kráčali sme ďalej prázdnymi chodbami. Mňa s Kevinom zaviedli do izby s výhľadom na parkovisko; Lance mal tú svoju, hneď vedľa, iba pre seba.
Ľahni si na posteľ, vyhrň si rukáv, nastav ruku. Uvoľni sa.
Doktor del Moral si prichystal prázdne transfúzne vrecko, ležalo na bielej osuške na zemi vedľa postele, a alkoholovým tampónom mi vyčistil vnútorný ohyb lakťa. Potom prišla na rad ihla. Videl som už veľa ihiel, ale táto bola naozaj obrovská – veľká ako miešadlo na kávu. Bola nastoknutá na injekčnú striekačku, a tá zase napojená na priezračnú hadičku s malým bielym kolieskom na ovládanie toku krvi, ktorá viedla priamo do vrecka. Odvrátil som zrak a pocítil bodnutie; ihla vnikla do žily. Keď som sa pozrel späť, moja krv plynulo vtekala do vrecka na zemi.
Videl som, že rovnakým spôsobom napichli aj Kevina.
Naplnenie vreciek trvalo zo pätnásť, dvadsať minút. Vrecká sa nadúvali, až kým mierka neukázala potrebný obsah: jednu pintu, 500 mililitrov. Potom sa ihla vybrala a na miesto vpichu sa priložil vatový tampón. Vrecká sa zalepili páskou, označili a vložili do modrej prenosnej chladničky. Del Moral s Pepem vyšli z izby; nepovedali nám, kam majú namierené, ale tipovali sme, že pôjdu rovno na kliniku vo Valencii, kde je laboratórna chladnička, kde vrecká s našou krvou zostanú uschované tri týždne, kým ich nebudeme potrebovať na Tour.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x