bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Obyčajná tvár

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 28.03.2024 02:44

  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Obyčajná tvár

Keď August (Auggie) Pullman prišiel na svet, lekári predpovedali, že sa nedožije rána. V detstve podstúpil toľko operácií, čo iní nezakúsia za celý život. Pre vrodenú poruchu, ktorej názov väčšina ľudí nevie ani vysloviť, má zdeformovanú tvár, potravu jedáva cez slamku alebo nadrobno pokrájanú, a nie je na to pekný pohľad. Málokto uhádne, kedy sa usmieva a kedy mračí. A predsa je to úplne normálny chalan, ktorý miluje Hviezdne vojny a chce žiť vlastný život.
Prvých desať rokov života nemal Auggie ľahkých, no až teraz stojí pred najťažšou skúškou zo všetkých – konečne ide do školy medzi „normálne“ deti. Musí sa pripraviť na zdesené pohľady spolužiakov aj posmech neprajníkov. Niekedy bude ťažké rozoznať, kto je skutočný priateľ. Nájde v sebe dosť síl, aby v škole vydržal, alebo sa vzdá a radšej zostane doma?

Z anglického originálu Wonder (Alfred A. Knopf,
New York 2012) preložil Michal Jedinák.

Detaily o knihe

Názov: Obyčajná tvár

Originálny názov: Wonder

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Obrovske mnozstvo operacii tvare od narodenia do veku desiatich rokov - to je August. (Rasto Mikácsy, 10.6.2016) Odpovedať

vrelo odporúčam
Šokujúce, čo poviete? Ešte šokujúcejšie je, keď po tomto všetkom tvár stále vyzerá, že na operáciu ešte len čaká. Stretávate sa na uliciach s tvárami, na ktorých sa zračí nejaký druh postihnutia, respektíve choroby? Odvraciate pohľad od ľudí s takýmito tvárami alebo sa naopak pokúšate ich majiteľom zahladieť sa do očí? A čo v nich vyčítate? Toto nie je ani zďaleka kniha len pre tínedžerov. Naučiť sa niektorým pravidlám slušného správania sa možu aj dospelí.

krásna (Alena, 1.6.2016) Odpovedať

vrelo odporúčam
Knihu by som odporúčala hlavne mladým 10+, aby poznali ťažký život tzv. iných detí, ktoré nesplývajú s davom, ich pocity a ťažké začlenenie sa do kolektívu.

Obyčajna tvar (Andrea, 1.6.2016) Odpovedať

vrelo odporúčam
Táto kniha je nádherná, opisuje presne to čo cíti hlavna postava, mna osobne veľmi oslovila nakoľko som sa v niektorých častí našla, myslím že ma aj tak trošku motivačný charakter že sa netreba vzdávať..Takže odporúčam každemu vrelo odporúčam..

vdacnost (Janka Brišová, 9.1.2015) Odpovedať

vrelo odporúčam
Pri tejto knihe si clovek uvedomi ako berie niektore veci ako samozrejmost. Odporucam precitat kazdemu na povzbudenie a zamyslenie, aby sme sa pozerali okolo seba s otvorenymi ocami a hladali, resp. videli to dobro v druhych a boli vdacni za to co mame.

Krásne a dojímavé (Zuzana Ľudviková, 3.1.2015) Odpovedať

vrelo odporúčam
Táto kniha je dôkazom toho, že nikto nie je dokonalý a mali by sme si vážiť, čo máme, pretože iní to mať nemôžu. Prinútila ma zamyslieť sa a vžiť sa do postavy a neraz som mala pocit, že je to podľa skutočnej udalosti. Kniha bola silne založená na city a úprimne mi prišlo Auggieho ľúto. Veľmi som si ho obľúbila, tiež jeho kamarátov a jedinečné situácie. Myslím si, že by si túto knihu mal prečítať každý, kto so sebou nie je spokojný a stojí pred zrkadlom a hľadá chyby. A čo má vravieť taký August Pullman?

Výborná kniha (Lara, 29.5.2014) Odpovedať

vrelo odporúčam
Túto knihu odporúčam čítať všetkým, čo nie sú spokojní so svojím tuctovým životom. Všetkým, ktorí sa pri pohľade do zrkadla čertia, prečo nemajú hustejšie obočie, rovnejší nos či plnšie pery. Ale aj tým, ktorí sa od ostatných ľudí nejako odlišujú a nie vždy preto majú dôvod byť šťastnými. V každom z nás je skrytý Auggie. Obyčajná tvár je príbeh, ktorý vás očarí. Auggieho zážitky, prekonávanie problémov i radosť z úspechov hltáte stránku po stránke. Majstrovské rozprávačstvo, vtip, nadhľad, ale najmä veľa láskavosti a priateľstva robí z tohto príbehu nezabudnuteľnú knihu. Na prvý pohľad smutný príbeh vás prekvapí svojou pozitívnou energiou a po jeho prečítaní sa aspoň na chvíľu staneme lepšími ľuďmi, vnímavejšími a láskavejšími.

:) (Veronika Čonková, 2.5.2014) Odpovedať

vrelo odporúčam
Nádherný príbeh chlapca, ktorý to v živote nemá ľahké. Kniha je písaná z viacerých pohľadov, z pohľadu hlavného hrdinu Auggieho, z pohľadu jeho sestry a tiež z pohľadu jeho kamarátov. A to je na tom to zaujímavé, pretože si myslím, že táto knižka nie je vyslovene o Auggiem, o jeho postihnutí, ale viac sa tam autorka zameriava na to, ako ostatní vnímajú takého človeka a ako im to vlastne ovplyvňuje život. Ja som nikdy podobnú knihu nečítala a musím povedať, že sa mi veľmi páčila a rýchlo som ju prečítala. Uvedomila som si, že niektoré moje problémy a sťažnosti sú nič oproti tomu, aké bremeno Auggie musí so sebou celý život niesť. Ak si chcete prečítať niečo, čo vás nasmeruje k tomu, aby ste o sebe a o svojom správaní trošku popremýšľali, táto kniha je, myslím si, vhodná :)

Obyčajná tvár (Marianna Fabušová,Dechtice117,okr.Trnava,91953., 9.8.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
pútavý a srdcervúci príbeh-žial zo života,je smutné aký osud postretne malé deti a všetkých,ktorý žijú so zdravotnými problémami.

Zázrak? Nie, len celkom Obyčajná tvár. (Simona Bagová, 1.8.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Koľkokrát ste sa stretli s človekom, ktorý mal nejakým spôsobom poškodenú tvár? A teraz nehovorím o drobných jazvách, ktoré sprevádzajú detstvo každého, ani o sexy jazve cez líce Joffreyho de Peyraca z Angeliky. Hovorím o znetvorení, pri ktorom by väčšina z nás odvrátila pohľad. „Nebudem vám opisovať, ako vyzerám. Nech si predstavíte hocičo, v skutočnosti je to pravdepodobne ešte horšie.“ Týmito slovami autorka ukončila úplne prvú časť knihy. Prebehli mi z nich zimomriavky po chrbte. Zaujímavé je, že napriek opisom, ktoré by v mnohých ľuďoch vyvolávali znechutenie z Auggieho výzoru, som si ho po celý čas predstavovala ako normálneho milého chlapca s krásnymi orieškovými očami. Možno preto, že som z neho cítila nesmiernu silu a optimizmus, s ktorými zdolával dennodenne množstvo prekážok. Auggieho som si jednoducho ako čitateľ zafixovala už od prvých strán ako usmiateho chlapca, čo má rád Hviezdne vojny. Aj keď vraj ťažko na jeho tvári rozpoznať, kedy sa usmieva a kedy mračí. Charakter by predsa mal byť to, čo tvorí človeka, nie? Zakaždým, keď sa v knihe objavila nesmierna ľudská krutosť, som ju pocítila akoby na vlastnej koži. Ako sa môže niekto správať tak neohľaduplne? Ako môže niekto tak veľmi ubližovať bezbrannému dieťaťu? To, ako sa August popasoval s prvým školským rokom, či sa nechal odradiť alebo nie, si prečítajte sami. Na dvestošesťdesiatich troch stranách slovenského prekladu od Michala Jedináka som sa totiž naučila mnoho vecí. Napríklad som si potvrdila to, že ak je človek krásny zvnútra, je ťažko si ho predstaviť ako veľmi veľmi škaredého. Ako povedal slávny autor románov pre ženy a veľmi talentovaný spisovateľ Nicholas Sparks: „Prečítajte si túto knihu. Zmení váš život k lepšiemu.“

KRASA (Veronika Berdáková Pavlík, 9.7.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Naozaj pekná kniha, je super uvedomiť si, že niekedy je pekné byť viac láskavý ako je nutné. Krása.

skvelá (Erika Kučáková, 24.4.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Výborná kniha, až som stratila slová. Určite odporúčam prečítať :)

obyčajná tvár (Veronika Hertlová, 26.3.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
to čo je pre jedného samozrejmosťou pre druhého môže znamenať veľmi veľa

Príbeh, ktorý nenechá oči suchými :) (Veronika Kababiková, 10.3.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
knihu som si kúpila vo štvrtok, je perfektná :) človek si uvedomí, že sa mnohokrát cíti pod psa,ale je to oproti príbehu malého chlapca iba maličkosť. odporúčam každému, kto ešte nezistil, že je v podstate šťastný a ma toho v živote od Boha nadelené plným priehrštím :)
Všetky komentáre (13)

Odpovedieť na komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je jeden krát dva?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

Keby som našiel čarovnú lampu a mohol si niečo zaželať, chcel by som mať obyčajnú tvár, ktorú by si nikto nevšímal. Želal by som si, aby som mohol ísť po ulici bez toho, aby ľudia odvracali pohľad. Myslím si o tom toto: normálny nie som hlavne preto, že ostatní ma tak nevidia.
Ale na to, ako vyzerám, som si už predsa len trochu zvykol. Naučil som sa predstierať, že nevidím, ako sa ľudia tvária. Všetci sme sa v tom už dosť slušne vytrénovali: ja, mamka, tatko aj Via. Vlastne to nie je celkom pravda, Vii to ktovieako nejde. Občas sa parádne rozčertí, keď sú ľudia ku mne hrubí. Napríklad raz na ihrisku vydávali staršie decká nejaké zvuky. Ani neviem, čo boli zač, pretože som ich nepočul, ale Via áno – a hneď sa na ne rozkričala, je už raz taká. Ja som však iný.
Pre Viu nie som normálny. Hovorí síce, že som, no keby to bola pravda, nemala by tak často nutkanie brániť ma. Ani pre mamku a tatka nie som obyčajný. Podľa nich som výnimočný. Myslím si, že som jediný človek na svete, ktorý si uvedomuje, aký som normálny.

Ukážky stránok – pre zobrazenie čitateľného náhľadu kliknite na ukážku

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x