bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Dávid a Goliáš (Gladwell)

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 19.04.2024 02:55

Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 8,90 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Dávid a Goliáš (Gladwell)

Pred tritisíc rokmi na bojisku v starej Palestíne mladý pastier skosil mocného bojovníka obyčajným kameňom vystreleným z praku. Odvtedy sú ich mená Dávid a Goliáš synonymom boja medzi zdanlivo slabšími a obrami. Dávidovo víťazstvo bolo nepravdepodobné a zázračné. Nemal vyhrať.
Alebo vari áno?
V Dávidovi a Goliášovi Malcolm Gladwell spochybňuje naše nazeranie na prekážky a znevýhodnenia, ponúka nové chápanie toho, čo znamená byť diskriminovaný, vyrovnať sa s postihnutím, stratiť rodiča, prípadne navštevovať priemernú školu či trpieť akýmkoľvek iným druhom zdanlivej nepriazne osudu.
Gladwell začína skutočným príbehom o tom, čo sa vtedy dávno vlastne stalo medzi obrom a mladým pastierom. V podobnom tóne potom rozoberá nepokoje v Severnom Írsku, mentalitu výskumníkov v oblasti rakoviny a vodcov hnutia za občianske práva, vraždu a vysokú cenu odplaty či dynamiku úspešných a neúspešných školských tried. Dokazuje, že všeličo, čo je krásne a čo si ľudia nesmierne vážia, vzniká z toho, čo sa najprv javí ako životné útrapy a krivdy.

Z anglického originálu David and Goliath (Little, Brown
and Company, New York 2013) preložila Zora Ličková.

Dostupné verzie titulu

Dávid a Goliáš (Gladwell) Elektronická kniha

Detaily o knihe

Názov: Dávid a Goliáš (Gladwell)

Originálny názov: David And Goliath

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Knihu ešte nikto nekomentoval, budete prvý.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je dva krát šesť?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

Čo keby sme spočítali všetky vojny medzi veľmi veľkými a veľmi malými krajinami za posledných dvesto rokov? Rátali by sa povedzme iba ozbrojené konflikty, v ktorých jedna strana mala aspoň desaťnásobne viac obyvateľstva a zbrojného potenciálu ako druhá. Čo myslíte, v koľkých prípadoch vyhrala väčšia krajina? Predpokladám, že väčšina z nás by tipovala čísla blížiace sa k sto percentám. Veď desaťnásobok predstavuje veľký rozdiel. Ako to bolo naozaj, prekvapí zrejme každého. Pred niekoľkými rokmi to totiž politológ Ivan Arreguín-Toft naozaj prepočítal a vyšlo mu iba 71,5 percenta. Skoro v tretine prípadov teda vyhral slabší!
Arreguín-Toft potom troška preformuloval otázku. Čo sa deje vo vojnách medzi nerovnými súpermi, keď slabšia strana, rovnako ako Dávid, odmietne bojovať spôsobom vyhovujúcim silnejšiemu a použije nekonvenčnú či partizánsku taktiku? Odpoveď znela, že v takom prípade sa podiel víťazstiev slabšej strany vyšplhal z 28,5 na 63,6 percenta! Buďme však konkrétnejší: Spojené štáty majú desaťkrát toľko obyvateľstva ako Kanada. Ak by tieto dve krajiny vstúpili do vojny a Kanada by sa rozhodla bojovať nekonvenčným spôsobom, na základe historických faktov by zrejme nebolo od veci staviť na Kanadu!

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x