bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Predtým ako som ťa poznala

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Edícia:Edícia svetový bestseller
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:344
Poradie vydania:1.
Na sklade 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 28.03.2024 02:44

Lepšia cena: 11,68 € (vrátane DPH)
Vaša cena: 11,95 € (vrátane DPH)
Bežná cena:13,90 €
Ušetríte: 1,95 € (zľava 14%)
Lepšia cena
Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 9,70 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Predtým ako som ťa poznala

Lou Clarková vie všeličo. Vie, že jej otec si ťažko hľadá prácu, vie, koľko krokov treba prejsť od autobusovej zastávky k rodičovskému domu. Vie, že sa jej páči práca v bistre, a vie, že možno neľúbi svojho priateľa Patricka, oduševneného športovca.
Zato nevie nič o klasickej hudbe, nevie, že príde o miesto, a keby tušila, čo ju čaká, asi by prišla o rozum.
Will Traynor vie, že po dopravnej nehode stratil chuť do života. Vie, čím bol kedysi, vie, že všetko sa mu teraz zdá malé a neradostné, a veľmi presne vie, ako s tým skoncovať.
Zato nevie, že Lou mu vtrhne do života ako farebná búrka. A ani jeden z nich nevie, že jeden druhého navzájom navždy zmenia.

Z anglického originálu Me Before You
(Penguin Group, Ltd, Londýn 2012) preložila Tamara Chovanová.

Dostupné verzie titulu

Predtým ako som ťa poznala Elektronická kniha

Detaily o knihe

Názov: Predtým ako som ťa poznala

Originálny názov: Me Before You

Objednávací kód NA201833

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Odporúčam (Martina, 31.10.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Will Traynor pochádza z bohatej rodiny. Je mladý, úspešný, má priateľku, svoj život si naplno užíva. Ten sa mu však jedného dňa otočí o 180 stupňov, keď ho nehoda pripraví o všetko, čo mal. Will zostane odkázaný na neustálu starostlivosť iných a prestáva sa tešiť zo života. V tom istom období si Louisa Clarková hľadá novú prácu, pretože nadovšetko miluje svoju rodinu a chce pomôcť svojmu otcovi, ktorý zostal nezamestnaný. Lou príjme prácu opatrovateľky ochrnutého muža, hoci s tým nemá skúsenosti. Prichádza do domu Traynorovcov a stretáva sa s Willovými rodičmi, ktorí od nej predovšetkým chcú, aby ich syna trochu rozptýlila a robila mu spoločnosť. Will je zozačiatku k Lou nepríjemný a arogantný, ona to ale nevzdáva a svojou veselou a bláznivou povahou si Willa čoskoro získa. Obaja sa zbližujú a ich vzťah sa začína vyvíjať. Jedného dňa sa však Lou dozvie šokujúcu správu – Will už nechce ďalej žiť a plánuje asistovanú samovraždu. Z tejto správy je zdrvená, neskôr si však uvedomí, že ona jediná ho dokáže presvedčiť, aby to nerobil. Počas čítania zažívame s Willom a Lou veľa komických, romantických ale aj smutných chvíľ. Životy hlavných hrdinov sa skrížia v období, kedy to obaja najviac potrebujú. Lou je vo svojom živote trochu stratená a Will jej pomôže začať si plniť svoje sny a naučí ju, ako žiť naplno. Lou mu zas ukáže, čo je to skutočná láska a že stále ma pre čo žiť. Podarí sa jej napokon Willa presvedčiť, aby sa svojho života dobrovoľne nevzdával? Kniha sa číta naozaj rýchlo a nedá sa ju odložiť. Všetky postavy sú zobrazené veľmi realisticky a je jednoduché sa do nich vcítiť. Knihu Predtým, ako som ťa poznala odporúčam každému, kto má rád romantické, ale nie „presladené“ príbehy a nebojí sa čítať aj o ťažších témach. Máme možnosť sa pozrieť na život s kvadruplégiou – ochrnutím všetkých štyroch končatín z rôznych pohľadov a zamyslieť sa, ako by sme sa zachovali my, keby sme boli na mieste hlavných hrdinov. Kniha pôsobí naozaj realisticky, pretože autorka Jojo Moyesová život neidealizuje, ukazuje nám ho taký, aký je, a nie taký, aký by sme ho chceli mať.

Smutný, no krásny príbeh (Bea, 27.10.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Síce smutný, no aj tak krásny príbeh, ktorý je dôkazom toho, že aj keď kniha nemá typický "happy end", neznamená to, že nebola pekná. Veľmi silný príbeh, no veľakrát aj zábavný príbeh. Málokedy sa stáva, že sa kniha a film až takto zhodujú, no v tomto prípade to tak je.

stojí za prečítanie (Lucia Kurjáková, 15.10.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Napriek tomu, že ako prvý som videla film, rozhodla som sa siahnuť aj po knihe. A kniha nesklamala. Hneď od začiatku čitateľa pohltí, je ťažké sa od nej odtrhnúť a po prečítaní nás núti siahnuť po pokračovaní. Jej príbeh je písaný pútavo a zároveň jednoducho, preto sa číta veľmi ľahko a rýchlo. Čitateľ sa vie zžiť s hlavnou postavou a vnímať cez ňu aj náročné situácie a pocity, ktoré prežíva. Vidíme, ako Lou doteraz veselá a bezstarostná mladá žena čelí ťažkej životnej situácii rodiny, ktorej syn sa po nehode stal kvadruplegikom. Aj keď je to zo začiatku náročne, má chuť to veľakrát vzdať, napriek všetkému sa s touto úlohou snaží popasovať a počas toho sa mení, dozrieva ako osobnosť. V priebehu celej knihy nás čakajú rôzne zvraty a veríme v zázrak. AK ste aj videli film, kniha je písaná tak, že ste napriek tomu schopní utvoriť si vlastný obraz o hrdinoch a nechať pracovať svoju fantáziu. Prekvapila aj pohľadom na celkovú situáciu zo strany iných postáv. Vrelo odporúčam.

Veľmi pekné... (Lutrisia, 8.10.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Krásna kniha... videla som film 2x,tak som bola zvedavá na knihu... predsa len nesklamala, naopak. Nádherný príbeh s krásnym dejom, aj keď smutným koncom...Will a jeho charizma, Lou a jej jedinečnosť... živo som si ju predstavovala v tých včielkových pančuchách :-) Odporúčam, veľmi a už lúskam prvé strany pokračovania príbehu :-)

Predtým ako som ťa poznala (Katka, 7.10.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Úplne som ten príbeh prežívala s hrdinkou. Nemohla som miestami odtrhnúť ruky od tej knihy a doslova som ju zhltla. Táto kniha núti človeka zamyslieť sa a vytrnut svoju myseľ z bežného stereotypu a pozerať na veci aj z iného uhla ako z toho čo máme zaužívané.

Smutná láska (Nina, 4.10.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Ľahké oddychové čítanie vhodné na upršané dni. Luisa Clarková je odhodlaná nájsť si prácu, aby pomohla rodine. Čo sa však stane ak zistí, že sa má starať o mladého fešného Willa, ktorý je odkázaný na vozíček? Will po nehode stratil všetko čo mal, preto sa rozhodne podstúpiť asistovanú samovraždu vo Švajčiarsku. Po mnoho hádkach s rodičmi im dá pol roka na to, aby mu ukázali, že život nie je až taký hrozný. Dokáže ho Luisa so svojimi výstrednými outfitmi presvedčiť o kráse bytia? Alebo sa to všetko zrúti ako domček z karát?

Predtým ako som ťa spoznala (Nikola, 1.10.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Mikujem knihy Jojo Moyesovej a veru aj túto som čítala na jeden dych. Príbeh je zaujímavý, prepracovaný, dojímavý... Človek sa z neho veľa naučí a je aj vtipný a smutný zároveň... Vrelo odporúčam.

Romantika pre každého (Dominika, 29.4.2022) Odpovedať

príjemné čítanie
"Vedomosti nám dávajú moc." - Will Z tejto knihy si beriem, že každý svoje trápenie prežíva inak a chce sa s ním inak vysporiadať. Je dôležité byť empatický a rešpektovať rozhodnutia iných a ich osobnú slobodu. Kniha sa mi naozaj páčila, bol to neobyčajný romantický príbeh a aj slzičku som vyronila.

Predtým ako som ťa poznala - Jojo Moyesová (Zuzana Hanicová, 6.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Will Trainor bol dobrodruh, ktorý miloval život so všetkým, čo prináša. Ale potom prišla nehoda a všetko zmenila. Všetko, čo Will miloval bola zrazu minulosť. Zrazu nemohol nič, len sedieť a bol odkázaný na pomoc iných. Lou Clarková bola len obyčajné veselé dievča, ktoré milovalo svoju prácu v bistre a rozhovory s ľuďmi. Potom o svoju prácu prišla a nezostalo jej nič iné, len začať si hľadať novú. Natrafila na inzerát, v ktorom hľadali opatrovateľku pre Willa. Napriek tomu, že o opatrovaní nevedela vôbec nič, pokúsila sa to miesto získať, lebo prácu nutne potrebovala. A oni ju vzali. A tak sa Will spoznal s Lou. Zatrpknutý a na celý svet nahnevaný Will musel tráviť svoj čas s veselou Lou. Prekážalo mu na nej snáď všetko a ona zasa trpela jeho prístupom. Ale časom si k sebe našli cestu a obľúbili si jeden druhého. Lou si myslela, že všetko je na najlepšej ceste a myslela si, že Will je šťastnejší. A potom vypočula rozhovor, v ktorom sa dozvedela, že Will plánuje so svojím životom skoncovať. A jeho rodičia aj terapeut o tom vedia! Zrazu má pred sebou Lou nový a oveľa ťažší cieľ ako sa o Willa len starať. Musí vymyslieť spôsob ako mu jeho rozhodnutie vyhovoriť a ukázať mu, že život napriek všetkému stojí za to. A čas sa kráti... Túto knihu som si kúpila preto, lebo som videla film, ktorý sa mi veľmi páčil. A keďže kniha je väčšinou lepšia ako film a je v nej aj dej, ktorý do filmu "nevošiel", musela som ju jednoducho mať. A neoľutovala som. Kniha bola naozaj super. Núti nás zamyslieť sa nad tým ako sa za pár sekúnd môže všetko v našom živote zmeniť. Núti nás tiež zamyslieť sa nad tým aké ťažké to pre Willa muselo byť a zamýšľame sa nad jeho pocitmi. Tiež vidíme aké ťažké je to aj pre ľudí, ktorí ho majú radi a starajú sa o neho. A nakoniec dôležitá otázka: má Will právo rozhodnúť sa skoncovať so svojim životom? Má právo tak veľmi ublížiť ľuďom, ktorí ho majú radi a starajú sa o neho? A majú tí ľudia právo žiadať od neho, aby žil ďalej aj keď vidia ako veľmi trpí? Knihu naozaj odporúčam. Je to skvelý príbeh, ktorý jednoducho musíte dočítať a núti vás zamyslieť sa nad tým aké by to bolo byť v situácii či už Willa alebo Lou.

Predtým ako som Ťa spoznala (Vladimíra, 3.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Nádherný príbeh lásky, ktorý nekončí happy endom ale mení dušu a pohľad dievčiny, na život, vnútro hodnoty.

Zaujímavý príbeh (Katarína Krupeľáková, 2.4.2022) Odpovedať

Napriek tomu, že milujem romantické knihy so šťastným koncom, Jojo Moyes si ma týmto príbehom celkom získala. Zanechala vo mne nezabudnuteľný pocit. Keď som sa dozvedela, že sa chystá pokračovanie, netrpezlivo som očakávala, kedy sa opäť ponorím do stránok o živote Louisy Clarkovej.

Predtým ako som ťa spoznala (Veronika K., 8.4.2019) Odpovedať

vrelo odporúčam
Kniha sa mi veľmi páčila :) dostala som ju od kamarátky na narodeniny a bola to jej skvelá voľba, pretože som bola veľmi spokojná s touto knihou :) bola romantická ale zároveň dojímavá :) som veľmi rada že sa táto kniha a jej pokračovania dostali ku mne :)

Darcek (Alena, 27.11.2018) Odpovedať

Ja som kupila vsetky 3 diely pre moju sestru pretoze ich chcela tak ich dostane pod stromcek a ak neviete tak Vam poviem ako sa volaju vsetky 3 diely prvy to viete druhy je co bolo potom a treti je stale som to ja p

krásny príbeh (Lubica, 3.7.2016) Odpovedať

vrelo odporúčam
Po vsetkych krimi a psycho bola tato kniha ako balzam na dusu. Urcite este nieco od tejto autorky precitam, min. pokracovanie Co bolo potom

TOP kniha (Michaela Šedivá, 30.6.2016) Odpovedať

vrelo odporúčam
Knihu mi odporučila kamarátka. Neľutujem, že som po nej siahla.Zaujímavý, romantický, ale aj smutný príbeh. Úplne ma pohltil. Ešte som knihu ani nemala prečítanú a už som si objednala pokračovanie. Chystám sa aj na film. Odporúčam knihu prečítať, zamyslíte sa nad tým, čo je vo vašom živote dôležité a aj nad tým, čo by ste urobili vy na mieste hlavných hrdinov, či už Willa alebo Lou.

Predtým ako som ta poznala (Petra, 23.6.2016) Odpovedať

vrelo odporúčam
Knihu som si kupila na základe rezenzií..a teda možem povedat že to bola topka....krásna kniha s hlbokým príbehom, ked ju človek číta, tak si uvedomí, že sa mu môže v sekunde zmeniť život a mal by si užívať a vážiť viac to, čo má. Celí čas som čakala na zázrak a koniec preplakala...vrelo odporučam tuto dojímavu knihu...

MOJA TOPKA (Erika F., 22.6.2016) Odpovedať

vrelo odporúčam
Je to zatiaľ moja top kniha. Knihu som si plánovala kúpiť, no neskôr som bola v kine, kde dávali upútavku na film. Chcela som si však knihu prečítať skôr.Tak sa aj stalo a vôbec neľutujem. Síce som ju čítala (ku koncu) so slzami v očiam, ale stálo to za to. Výhodou (alebo nevýhodou?) bolo, že som si vedela predstaviť hlavného hrdinu (podľa filmu)aj hrdinku. Knihu som doslova "zhltla" za 3 dni. Je to veľmi dojímavý príbeh, ktorý ma "dostal" až tak, že keď som čítala pokračovanie "Čo bolo potom", tak som plakala aj pri nej, lebo som si vždy spomenula na Willa... nejako som sa vžila do Louisy :D :D :D

Predtým ako som ťa poznala (Tatiana, 22.6.2016) Odpovedať

Nadherna, dojimava kniha, ktora mi svojim sposobom zlomila srdce. Najprv som videla film a hned som si musela knihu precitat. Kniha je krasnym prikladom toho ako sa clovek dokaze zmenit, ked najde toho praveho a ma sa z coho tesit. Aj ked som pri nej vyronila zopar slz, tesim sa na pokracovanie :)

Určite prečítaj ! :) (Michaela, 17.6.2016) Odpovedať

vrelo odporúčam
Keď som ležala v nemocnici, poprosila som maminu, aby mi doniesla niektorú z kníh, ktorú som ešte neprečítala... Mala som ich vytriedené na jednej poličke. A ona mi doniesla práve túto. Prečítaná za jeden deň, slzy, zamýšľanie sa nad životom... Keď som sa dozvedela, že vyšlo pokračovanie, MUSÍM ju mať :)

Najlepšia (Diana, 8.6.2016) Odpovedať

vrelo odporúčam
Nemávam obľúbené knihe , keďže som knihomolka a čítam neskutočne veľa knižiek :) ťažko sa vyberá obľúbená kniha , keď mesačne prečítam cca 5 knih, ale táto je úplne najlepšia. Veľmi pekná knižka , krásne napísaná , proste pre mňa dokonalá. Ani sa nepamätám , kedy som si tak zaplakala pri knižke ako pri tejto. Môžem ju len odporučiť.

Po tom, ako som ťa dočítala (Monika, 5.6.2016) Odpovedať

vrelo odporúčam
Po prečítaní anotácie knihy si nejeden človek môže povedať, že táto kniha zrejme nebude pre neho. Dokonca i ja som si to myslela a veľmi som sa mýlila, pretože táto kniha je úžasná! Je napísaná neuveriteľne pútavo a vtipne. Poskytne čitateľovi trochu iný pohľad na život. Celú knihu som zhltla v priebehu troch dní a bolo mi ľúto, že nemá o stovku strán viac. Môžem ju ďalej len odporúčať, pretože takýchto neobyčajných príbehov je máličko. Po prečítaní tejto knihy dám šancu i ďalším príbehom od Jojo Moyesovej :)

Predtým ako som ťa poznala (Viktória Drgoncová, 4.6.2016) Odpovedať

vrelo odporúčam
Ako milovníčka kníh sa trošku hanbím, že som tento úžasný skvost neobjavila už skôr. Kniha ma zaujala, až keď som sa náhodou dostala k traileru na film, ktorému slúži ako predloha. Každopádne, hneď ako mi prišla domov, začala som ju čítať a odtŕhala som sa od nej len s veľkými ťažkosťami. S touto knihou sa teda spájajú aj isté riziká. Ak ešte študujete, tak ako študujem aj ja, potom učenie pôjde určite bokom. Takisto by ste mali počítať so slzami a vopred si radšej zabezpečiť niekoľko balení vreckoviek. Po dlhom čase sa mi konečne do rúk dostala kniha, po ktorej dočítaní som ešte desať minút sedela na posteli a nevedela sa spamätať zo zážitku, akého sa mi dostalo. Určite odporúčam všetkým romantickým dušiam, no i čitateľom, ktorý veľmi neobľubujú romantické knihy - čo je i môj prípad. No táto kniha je výnimočná a rozhodne zaujme každého.

Za mna ANO (Jana Kocisova, 4.6.2016) Odpovedať

vrelo odporúčam
Putavy pribeh o tom ako niekto chce a nemôže, a ten kto môže zas nemá "odvahu"... Kniha je putava, ľahko sa cita a bavila ma. Lou som až do konca držala palce aby sa jej podarilo splnit s Willom všetko čo planovala... Príbeh vás núti zamyslieť sa nad zivotom :-) a určite odporúčam prečítať každému! :-)

Neobvyklý román. (Simona Marková, 3.6.2016) Odpovedať

vrelo odporúčam
Túto knihu som prečitala asi za také tri dni. Nedala mi spať. Nútila ma čitať si ju. A to je vždy dobré znamenie, pretože kniha ma baví. Táto kniha nebola vôbec predvidateľná. Myslím si že mnoho ľudí sa dokáže stotožniť s problemami Lou (hl. ženská postava). Páči sa mi že autorka napísala aj pohľady iných osôb (mama, otec, sestra..) Boli tam svetlé ale aj temné momenty, pri ktorých som mala slzy na krajičku. Pamätám si že slzy mi začali tiecť na 201 strane až po koniec, čiže 232 strana. Odporúčam si prečitať túto knihu pretože to nie je ten sladký román, z ktorého máte cukrovku. PS: Nezabudnite si kapesníčky...

Romantické (Barbora, 3.6.2016) Odpovedať

príjemné čítanie
Chvalabohu, knihu som čítala asi pred troma rokmi, keď film nebol možno ani v pláne. Nebola som ovplyvňovaná hereckým obsadením ani trailermi. Knihu musím odporučiť každému, kto ma rád romantiku. Jednoducho príjemné čítanie.

super kniha (Beáta, 2.6.2016) Odpovedať

vrelo odporúčam
kniha sa mi veľmi páčila a do poslednej chvíle som dúfala v krásny koniec ale som si poplakala a niekolko dní po dočítaní som nevedela prestať na ten príbeh myslieť a bola som až nahnevaná :-)

Pred tým ako som ťa poznala (Renáta Prokopová, 2.6.2016) Odpovedať

vrelo odporúčam
Nádherný príbeh,ktorý chytí za srdce,,,reálny,pekne ,citlivo podaný,,ktorý oslví nejednu citlivú dušu.Tu mi spisovateľka brnkla poriadne na moju strunu,,,milujem takéto príbehy a knihu mám starostlivo uloženú na čestnom mieste,,určite sa k nej viac krát rada vrátim.Yoyo Moyesová mi veľmi sedí,,,donedávna som ani nevedela o nej,ale moja dobrá kamarátka ma na ňu upozornila.

skvela kniha (Dana Malichova, 2.6.2016) Odpovedať

vrelo odporúčam
tuto knihu som zacala citat a myslela som si ze ide o klasicku romancu ale teda dalsie citanie ma predsvedcilo ze to tak nieje. Uzasny pribeh ktory nas nuti sa zamysliet nad zivotom a pravom cloveka rozhodovat o vlastnom byti ci nebyti. Fakt vrelo odporucam a velmi sa tesim aj na filmove spracovanie ktore bude zanedlho. Kniha patri medzi moje srdcovky a bude mat cestne miesto v kniznici.

Donúti zamyslieť sa (Kamila K., 1.6.2016) Odpovedať

vrelo odporúčam
Predtým ako som si knihu kúpila som počúvala len samé pozitívne a nadšené reakcie na ňu. Keď som si ju kúpila ani som poriadne nevedela do čoho idem. Táto kniha jej presne jednou z tých, pri ktorých veľa, ale naozaj veľa rozmýšľate. To mám na knihách naozaj rada, keď nie sú jednoduché a plytké, ale donútia človeka rozmýšľať ešte dlho po jej dočítaní. Celý dej boj skvelý a bola som do neho úplne ponorená. Lou mi hneď na začiatku prirástla k srdcu, pretože mi trochu pripomínala mňa..

Návod ako čítať túto knihu (Tereza M., 1.6.2016) Odpovedať

vrelo odporúčam
Neviem, čo presne o tejto knihe povedať. Asi len toľko, že je to jedna z najlepších kníh, aké niekomu môžte dať a aké si môžte prečítaj. Ja som plakala tak, ako plačem len veľmi zriedka. Jednoducho aj teraz, po 24 hodinách mám chuť revať. Bolo to niečo úžasné, i keď väčšinu času som mala chuť ísť za Jojo a pohádať sa s ňou o tom, kam táto kniha smeruje. Jednoducho, každý čo to čítal tomuto rozumie. Dám vám tu ešte návod, ako čítať túto knihu: 1. Kúpte si túto knihu a balík vreckoviek (najlepšie ten veľký) 2. Začnite čítať túto knihu a v prvej polovici rozmýšľajte nad koncom 3. V druhej polovici čítajte túto knihu so slzami v očiach 4. Ďalší týždeň o nej rozmýšľajte

super darček (Daniela, 1.6.2016) Odpovedať

vrelo odporúčam
knihu som kúpila sestre k meninám, potom mi ju požičala, a veru na jeden dych prečítaná, teraz je už aj film a veru ideme spolu so sestrou na babskú jazdu do kina, vrelo odporúčam aj keď som pri nej plakala

Nezabudnuteľná! (Adriana Pánska, 1.6.2016) Odpovedať

vrelo odporúčam
Knihu som si vybrala "pod stromček". Zaujala ma nálepka "svetový bestseller". Čakala som klasický príbeh lásky, niečo na večerné čítanie pred spaním....na mesiac...Zhltla som ju takmer na jedenkrát! Úžasne spracovanie jednoduchého príbehu lásky. Mala som pocit, akoby som tých ľudí poznala celý život, akoby som bola aj ja súčasťou knihy. Keď som ju dočítala, neubránila som sa slzám. Výborná, dojímavá, skutočná, plná lásky a zároveň nesie v sebe odkaz pre všetkých, ktorí si neuvedomujú hodnotu zdravia. Môžeme mať všetko, ale stačí moment a nemáme nič! Teším sa na pokračovanie!

kniha na zamyslenie (Natasa H., 1.6.2016) Odpovedať

vrelo odporúčam
Citala som viacero pozitivnych recenzii na tuto knihu, ale vzdy ma odradila anotacia. Ocakavala som romantiku, ktoru v knihach neoblubujem. Nakoniec som sa nechala strhnut davom, (bola som zvedava :-) ) knizku som si zaobstarala a...urobila som dobre. Jojo Moyes zabrdla do tazkej temy - eutanazie. Nuti Vas rozmyslat o zivote, predklada otazky. Mame pravo si sami vziat zivot?Mame pravo asistovat pri samovrazde? Je to eticke, moralne? Je rozhodnutie podstupit eutanaziu zbabele? Su ine riesenia? Aj napriek tazkej teme, napriek tomu, ze Vam obcas potecie slza po lici, vybuchnete i v hlasny smiech. Kniha je vsetko, len nie romanticka a ostava v mojej kniznici.

Dojímavý príbeh (Michaela Dúcsová, 1.6.2016) Odpovedať

vrelo odporúčam
Od tejto autorky som čítala iba jednu knihu - Dievča, ktoré si tu zanechal a veľmi sa mi páčila. Zhruba som vedela o čo ide v tejto a musím sa priznať, že som nemala v pláne ju čítať. A potom som náhodu videla trailer na film. A ten ma dostal:) Vlastne ma dostala Lou. Bola taká zvláštna, výnimočná, čímsi mi pripomenula Améliu z Montmartru:) Tak som si knihu prečítala a neľutujem. Lou pracuje ako servírka v bistre. Majiteľ ho však zatvorí a Lou zrazu nevie, čo robiť. Zhodou zvláštnych okolností sa bude uchádzať o prácu opatrovateľky muža na vozíčku. napriek tomu, že nemá žiadne skúsenosti ani opatrovateľský kurz ju vezmú.. Práve preto aká je s ňou majú konkrétny plán. Postihnutý muž Will má totiž vytýčený jeden dátum a v ňom jedno rozhodnutie, ktoré musí ona zmeniť.... Mám veľmi rada autorkin štýl písania i jej postavy, ktoré vie vždy vytvoriť úplne plasticky. Naozaj som si Lou obľúbila. Kniha je síce romantika, ale taká normálna, reálna, neprisládzaná a kvitujem, že autorka sa nesnaží vzbudiť súcit. Napriek tomu je kniha dojímavá.

Kniha o zivote, ktora Vas navedie nahliadat na svet inac ako PREDTYM... (Jana Sustekova, 21.1.2015) Odpovedať

vrelo odporúčam
Radi citame pribehy, v ktorych je kusok lasky, kusok trapenia, kusok mudrych nahladov, stipka vtipnych strelnych komentarov to cele dohromady v putavo napisane, ale hlavne nech sa pribehy koncia "Happy Endom". Tato kniha je =az na ten Happy End= splnenim citatelovych priani o dobrej knihe. Keby sa skoncila tak ako sme si od polovice knihy zelali, nenechala by v nasej dusi ten pocit, ze "zivot je krasny", taky aky je, ze sa mame fajn, ze musime prezivat naplno vsetko, lebo ... Nezdielam sice nazor, ze clovek smie byt panom zivota a smrti",ale zaver ma prinutil zamysliet sa nad verejnou mienkou : ANO/ NIE ?

Kniha, na ktorú tak skoro nezabudnete! (Martina, 14.1.2015) Odpovedať

vrelo odporúčam
Keď som premýšľala nad tým, aké knihy by mali pribudnúť do mojej mini knižnice, verila som, že nájdem knihu akou je práve táto. Myslím, že táto patrí do knižnice každého, kto si chce vybrať a prečítať ozaj dobrú a kvalitnú knihu. A je tak trochu romantik ;) Keď som ju prvýkrát videla, pripadala mi ako obyčajná kniha pre tínedžerov, ale obyčajnou rozhodne nie je, takisto si myslím, že nie je LEN pre tínedžerov. Pred touto knihou som ešte nečítala žiadnu od Jojo Moyesovej, takže som nevedela, či sa mi bude páčiť jej štýl písania, ale naozaj sa mi páči ,ako píše. Zaujímavo, podľa mňa v knihe nie sú časti, ktoré by príbeh zbytočne naťahovali. Príbeh je priam úžasný! Ešte teraz som z tejto knižky nadšená a to som ju prečítala už pred pár týždňami. Toto je príbeh, ktorý si nie len prečítate, ale aj naozaj zamilujete. Kniha nie je ani pridlhá, ani prikrátka, takže by nikoho nemalo odradiť množstvo strán a veľmi ľahko a rýchlo sa číta. Bola som unesená, ako autorka opísala rôznymi situáciami zo života postavy z príbehu. Mala som teda pocit, akoby som sa osobne poznala s každou postavou, úplne mi prirástli k srdcu. Akoby Will a Lou boli moji najlepší priatelia. A to sa mi teda nestalo už ozaj dlho ;) Ich vzťah bol tak bežný, normálny a pritom úplne fascinujúci. Ich rozhovory neraz rozosmiali ale aj rozplakali. Ako vravím, v niektorých častiach som mala chuť smiať sa, v iných plakať. Bola som rozhorčená a nedočkavá. A to je len pár z mojich pocitov. Keď som sa do nej pustila, nemohla som sa odtrhnúť do druhej v noci :D Celý čas som bola tak trochu v napätí, ako to skončí, teda ako sa nakoniec Will rozhodne. A pri tom som ešte nechcela, aby tento príbeh skončil. Nechcem spoilerovať, takže nebudem hovoriť o mojich pocitoch po ukončení tejto knihy, poviem len, že boli ozaj búrlivé :D Naozaj odporúčam, je to perfektná kniha, ktorá vám zostane v mysli a srdci ešte dlho po dočítaní. Teda, aspoň mne určite ostane. Plánujem si zakúpiť aj ďalšie knihy od Jojo Moyesovej, pretože si myslím, že je ozaj skvelou autorkou. Vymyslela nádherný príbeh. Nečudujem sa, že má nálepku „svetový bestseller“. Verím, že som vám svojimi pocitmi aspoň trošku pomohla pri rozhodovaní, či si ju zakúpite :)

Navždy v srdci (romi, 4.1.2015) Odpovedať

vrelo odporúčam
Jedna z mojich najobľúbenejších kníh. Nie je to LEN kniha, nie sú to LEN papierové strany plné textu, nie je to LEN obyčajný príbeh, ktorý zase zabije pochybnosti vo vašom vnútri, či čistá láska naozaj existuje. Samozrejme, táto kniha nie je len o láske. Ukazuje nám, aký ťažký život môže nastať behom sekundy a ako sa naše priority a záujmy môžu hneď zmeniť. Akonáhle sa do knihy ponoríte, neodporúčam odísť. Navyše, v hlave mi tento príbeh rezonuje už celý rok, odkedy som to čítala. Teda, čítala prvýkrát, aby som bola presná. Kedykoľvek túto knižku otvorím, znova sa usmievam cez slzy a veľa ráz ani nezvládnem dočítať svoje obľúbené časti. Rozveselí a dojme. Rozplače a rozosmeje. Upúta a nepustí. Fascinuje a priťahuje. Will. Vrelo ju odporúčam! Poplačete si, ale stojí to za to :)

Kniha ktora ma dostala (JanaD, 4.1.2015) Odpovedať

vrelo odporúčam
Táto kniha ma dostala, má úžasný obsah a jeden veľký odkaz. Je dojemná, pútava plná udalostí, jedným slovom skvelá, som zvedavá na ostatné tituly autorky...

Krásny príbeh (Zuzka, 21.8.2014) Odpovedať

vrelo odporúčam
Knižku som chcela objednať ešte vlani kamarátke k meninám, ale z nejakého dôvodu sa tak nestalo... teraz som však na ňu natrafila a objednala som. Pred odovzdaním darčeka som ju však musela prečítať. Príbeh bol krásny, s knižkou som bola veľmi spokojná. Posledné strany som doslova preplakala, ale žiaľ život je taký, nie všetko sa môže skončiť happy end-om. Vrelo odporúčam!

Spravna volba-citajte (violet, 31.5.2014) Odpovedať

vrelo odporúčam
Hrdinka je velmi realna,cele je to velmi realisticke,zaroven romanticke,ale nie presladene,skor dojemne.Myslim,ze ak sa vam pacil film Zomriet mlady,tak tuto knihu budete milova;asi si aj poplacete. :-)

Skvelá... (Nikola Hamarová, 24.5.2014) Odpovedať

vrelo odporúčam
Knihu som musela mať hneď,ako som zistila, že vyšla nová kniha od Jojo Moyesovej. Už jej kniha Posledný list od milenca sa mi veľmi páčila. Preto som neváhala. A neľutujem.. Predtým ako som ťa poznala je síce o láske, ale úplne inak.. Krásny, dojímavý príbeh. Aj keď nie vždy všetko vychádza, ako by si človek prial.. O tom už život je. Nebudem klamať, na konci som čítala cez slzy.. Ale určite ju odporúčam. Lebo aj v krátkom čase viete zažiť niečo výnimočné, čo vo vás zostane po celý život! A už sa teším na ďalšiu jej knihu Dievča,ktoré si opustil.

Nádej,láska a strata (Ivana Dudová, 21.5.2014) Odpovedať

príjemné čítanie
Jedním slovom zaujimavá kniha,ktorá strhne do deja velmi rýchlo.Myslime,že nad nami mamé moc ale keď som dočítala knihu nemyslim si to. Nevieme čo sa može zmeniť a snončime ako hrdina tejto knihy Wil a budeme odkazani na druhých.Do Willovho života stupila mladá,ukecaná a plná života Louise.Louise netuši,že príde o prácu v bistre ale nakoniec žačne pracovať ako opatrovaťeľka Willa.Obaja chu zmeniť život jeden druhému a nakoniec sa do seba zamilujú. Ale Will má tajomstvo.Louise bude chieť zmeniť Willov pohlad na život ale je ťažke niekoho zmeniť keď má všetko dobrú prácu,priaťeľov a miluje cestovať.Louise má šesť mesiacov aby ho urobila šťasným aby aj keď nechodi mohol aspoň robiť niečo nie len sedieť medzi štyrmi stenami.Budú chcieť cestovať ale Will ochorie.No jedým slovom je to pekný,smutný aj poučný pribeh. No odporúčam tým,ktorý si chcú poplakať ale aj zasmiať.Myslím si ,že každý si niečco odnesie s tejto knihy.

beznádej (Sisa, 3.5.2014) Odpovedať

vrelo odporúčam
týmto jediným slovíčkom sa dá charakterizovať čo cítila hlavná hrdinka na konci príbehu. Čo cítili rodiča chlapca, ktorého nechceli stratiť a bojovali o jeho život tak, ako len vedeli. Tento príbeh som doslova zhltla za jediný deň a celý koniec preplakala. Ostal vo mne ešte veľmi dlho. Neviem, či by som mala dosť síl na taký život, ale zas neviem či by som mala odvahu a silu život ako taký vzdať.. Krása...

Musite si precitat (Beruska, 19.3.2014) Odpovedať

vrelo odporúčam
Prave som docitala anglicku verziu. Vyborna kniha!!!!.....I ked mozno zo zaciatku nebudute mat ten pocit....... No na konci pribehu mi tiekly prudom slzy. .......... Boli by ste sprosti Ak si tuto knihu neprecitate!!!!

Pohladenie pre dušu (Veronika Farkašová, 31.8.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Toto je kniha, ktorej príbeh dokonalo pohadí romantickú dušičku. Je krásna, citlivá, plný lásky a emócií, a samozrejme mierne ironický zľahčujúci humor. Určite po nej ešte siahnem nie iba raz. K.R.Á.S.A A D.O.K.O.N.A.L.O.S.Ť <3 odporúčam každému

Úžasná kniha :) (Ivana, 22.8.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Veľmi zaujímavý príbeh. Ešte som ju síce nedočítala, ale je naozaj úžasná. Nevahajte a prečítajte si ju :)

Predtým, ako som Ťa spoznala (Ľudmila Vicenová, 22.8.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
jedna z mála kníh, ktoré keď zoberieš do rúk, tak máš problém odložiť, kým ju nedočítaš.. záverom knihy som bola šokovaná, ale čo už, život prináša rôzne prekvapenia..

Krásny príbeh! (Lucia Golianová, 12.8.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Will žil úžasný život plný cestovania, lezenia po horách, večierkov a peňazí. Úspešný chlap, ktorý mal to, čo chcel a užíval si. Ako to už ale býva, nič netrvá večne, a teda aj Willov úspešný život, a teda život mladého aktívneho človeka nabral iný rozmer. Zo samostatného a úspešného mladého muža sa stáva muž, ktorý sa sám nedokáže obliecť, nedokáže sa bez ani pomoci najesť. Will po nehode, ktorú ani nezapríčinil, ostal ochrnutý (až na minimálny možný pohyb jednej ruky), odkázaný na invalidný vozík a pomoc rodiny. Samozrejme, keď sa z aktívneho muža stane muž neschopný pohybu, odnesie si to aj psychika. Už ďalej nemôže rozhodovať takmer o ničom, je zatrpknutý, a svoj život, ktorý považuje len za živorenie, by najradšej rýchlo ukončil. Jeho rodina je však dosť bohatá nato, aby mu poskytla všetko to, čo môže potrebovať. Od upravenej časti domu, cez prispôsobené auto, až po 24-hodinovú asistenciu a zdravotníka podľa potreby. Asistencia a dohľad je potrebný zvlášť po Willovom pokuse o samovraždu. Louisa je domased. Nikdy nevystrčila päty z rodného mesta a je úplne spokojná s prácou v bistre, kde sleduje životné príbehy pravidelných hostí. Napriek dlhoročnému vzťahu s nadšeným športovcom Patrickom býva v rodičovskom dome, v miniatúrnej izbe bez okien. Jej izbu totiž okupuje mladšia sestra Katrina so synom, ktorého si namiesto titulu priniesla z univerzity. Všetka ustálenosť Louinho života však skončí v momente, keď sa dozvie že bistro sa zatvára, a ona teda príde o prácu. Niekde by to možno nebol až taký veľký problém, no Louin plat držal rodinu ako-tak nad vodou. Fabrika, v ktorej pracuje jej otec vyhlásila prepúšťanie, sestra pracuje v kvetinárstve za minimálnu mzdu a mama sa doma stará o vnuka a starého otca. Takže Lou nemôže dlho zaháľať, a musí si nájsť prácu.. Willova mama, známa sudkyňa, hľadá synovi opatrovateľku, alebo, lepšie povedané, dennú spoločnosť. Lou hľadá prácu. Napriek tomu, že nemá žiadne skúsenosti s ľuďmi na vozíčku, nerada sa stará o vlastného starého otca, bojí sa, že bude musieť asistovať aj pri intímnejších denných momentoch..napriek tomu všetkému ide na pohovor, a Willova odmeraná a neosobná matka zverí svojho syna na celých šesť mesiacov do rúk bývalej servírke v bistre. Neskutočne krásny príbeh o tom, čo všetko sa dá robiť ak sa zrazu váš aktívny život zmení na pasívne prežívanie, ak ste odkázaný na pomoc druhých. Prostredníctvom Willa som sa donútila rozmýšlať o tom, čo by bolo správne, čo by bolo ľudské, a čo by už bolo trápením..pokiaľ má človek svoje hranice.

jedným dychom! (Bianka, 8.8.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
akurát som zaklapla knižku a ešte teraz sa musím spamatávať z toľkých emócií, ktoré táto knižka dokáže ponúknuť. Neuveritelný príbeh o dvoch ľudoch, ktorí sa stretnú nie práve v tom správnom čase. Neuveritelne krásny a dojímavý príbeh pri ktorom som na konci už cez slzy nevidela ani na slová. Nemám slov... som z tej knižky absolútne unesená :)

Kniha, po ktorej prečítaní nebudete schopný slovami vyjadriť, čo cítite... (Lucia Lepišová, 6.8.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Jednoznačne jedna z najlepších kníh, akú som kedy čítala. Dojímavý príbeh plný citu,vtipu a čistej lásky, ktorá otvára oči, posúva vpred a zároveň núti človeka zamyslieť sa nad svojim životom. Kniha, ktorá sa nedotkne len srdca, ale aj duše.

Nemám slov ...nádhera (Martina B., 5.8.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Veľmi silný emotívny príbeh o láske, nádeji a nájdeni samej seba , ktorý nenechá nikoho bez sĺz, nie je to typický happy end, ale stojí to za to prečítať. :) Úžasná kniha, ktorá by nemala chýbať v žiadnej domácnosti

Kniha, ktorá vás osvieži (Lenka Valovičová, 4.8.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Až tak sa mi sprvu nechcelo do tejto knihy...chlapec na vozíku, nemala som chuť na smutné veci, ale opak je pravdou. Už na prvých stranách som sa zabávala a uchechtávala. Napríklad keď Louise prišla na pohovor, aby sa starala o Willa a jeho mama jej povedalala, že Will má kvadruplégiu, úplné ochrnutie dolných končatín a obmedzený pohyb rúk. "Robí vám to problémy," spýtala sa. "Určite menšie ako jemu," odvedila Louise. Takýchto vtipných narážok, poznámok z nadhľadu, je tam veľa, najmä keď sa stretne Louise s Willom a od začiatku to veru neklape... No prosto, bavila som sa tešila som sa z každej strany, ktorú som čítala - je to príjemná kniha, romantika, skvelé dialógy, krásny príbeh a hlavne si po nej budete vážiť to, čo máte. Will mal všetko, super robotu, uznanie, priateľku a v jedinom ochamihu všetko stratil a jeho život sa coitol v troskách. Len pozeral von oknom z vozíka, nedokázal sa pohnúť, bol odkázaný na iných a stratil chuť žiť. Je nádherné, keď sa odrazu objaví ktosi, kvôli komu opäť nájdete tú chuť a... Ale veď prečítajte si, rozhodne odporúčam všetkými desiatimi.

Krásny a dojemný príbeh (Veronika Rakovská, 3.8.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Veľmi pekný dojemný romantický príbeh...knihu som zhltla za dva dni, aj keď na konci sa mi ťažko čítalo, nakoľko som v kuse plakala . Vrelo odporúčam !

Predtým, ako som sa o nej dozvedela :) (viki, 2.8.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Po knihe som siahla na základe recenzií na rôznych stránkach a skutočne neľutujem. Čítala som ho v angličtine a chystám sa prečítať si aj slovenský preklad. Príbeh je neskutočný! Čítala som ho od rána do večera až kým som nezabuchla zadnú obálku knihy :)

Tento príbeh ma vytrhol z reality (Monika Hudecová, 12.7.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Pre mňa oveľa viac, ako romantická kniha ... Tejto knihe chýba len varovanie: "nepustíte z ruky, kým ju nedočítate" :)
Všetky komentáre (55)

Odpovedieť na komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je šesť mínus dva?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

Sedeli sme v rodinnom salóne. V tej istej miestnosti, kde som absolvovala pohovor, ibaže tentoraz sedeli na pohovke pani Traynorová s dcérou a ich stará uslintaná suka medzi nimi. Pán Traynor stál pri kozube. Mala som oblečené minišaty, na nich džínsové sako a k tomu vojenské baganče. Spätne som si uvedomila, že keď som sa rozhodla predostrieť im svoj návrh, mala som sa obliecť profesionálnejšie .
„Ujasnime si to.“ Camilla Traynorová sa predklonila. „Chcete Willa vziať z domu.“
„Áno.“
„A absolvovať s ním kadejaké dobrodružstvá.“ Vyslovila to, akoby som sa práve podujala, že na ňom uskutočním operáciu cez kľúčovú dierku.
„Áno. Ako som už povedala, sama si zatiaľ nie som istá, čo s ním môžem robiť. Ale ide mi hlavne o to, aby netrčal zavretý medzi štyrmi stenami a trochu si rozšíril obzor. Spočiatku by sme mohli podniknúť nejaké výlety v najbližšom okolí, ale po čase by sme mohli zájsť aj ďalej.“

Ukážky stránok – pre zobrazenie čitateľného náhľadu kliknite na ukážku

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x