bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Tri gaštanové kone

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Edícia:Edícia Zlatým písmom
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 18.04.2024 02:54

Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 6,20 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Tri gaštanové kone

„Vrátiš sa s troma gaštanovými koňmi a na mieste, kde si ich uviažeš, tam sa stretneme. To bude znamenie.“ Kto by si nepamätal symboliku každého obrazu v najznámejšej próze Margity Figuli Tri gaštanové kone, najčítanejšom diele slovenskej literatúry. Toto klasické dielo patrí do knižnice každého študenta, ale obľúbia si ho aj čitateľky, ktoré majú rady príbehy o láske a o tradičných ľudských hodnotách. Autorka text po ideologickej cenzúre prepracovala, prvý zväzok edície Zlatým písmom ho sprístupňuje v jeho pôvodnej podobe.

Detaily o knihe

Názov: Tri gaštanové kone

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Slovenská klasika (Katarína Čavojská, 2.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Túto knihu odporúčam každému, kto miluje príbehy o láske. Kniha ma zaujala štýlom, akým autorka píše, ale hlavne dejom. Boj dobra a zla, boj Petra o Magdalénu. Knihu som si hneď zamilovala.

príjemne prekvapila (Linda Grollmusová, 22.6.2016) Odpovedať

príjemné čítanie
Kniha ma príjemne prekvapila, stojí za prečítanie, zaujímavo napísaná, o láske Petra a Magdalény, o ich živote, hľadaní cesty k sebe a prekonávaní prekážok, typická slovenská dedina, starosvetský jazyk.

slovenská klasika (Mária Kováčová, 8.6.2016) Odpovedať

vrelo odporúčam
Aj keď táto kniha nie je z tých najnovších, určite má čo povedať aj súčasnému čitateľovi, veď nie nadarmo patrí do pokladnice slovenskej literatúry. Na čo sa môže čitateľ tešiť? Autorka zobrazuje ľúbostný trojuholník hlavných hrdinov, zachytáva boj dobra a zla a toto všetko sa deje v lone nádhernej slovenskej prírody. Opisy, ktoré mnohí čitatelia pri čítaní preskakujú, si určite zamilujú, pretože príroda v tomto diele spieva, rozpráva, smúti, ale aj miluje. Jednoducho jedno z vrcholných diel slovenského naturizmu.

Čo vydrží čistá láska (Magdaléna Kapustová, 29.8.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Príbeh čistej lásky Magdalény a Petra zaujme každého čitateľa. Autorka opisuje život v 20 storočí, lásku dvoch ľudí, ktorým v ceste ku šťastiu stojí nejedna prekážka. Číta sa jednoducho vďaka jej rozprávkovému charakteru a krásnej symbolike, ktorú autorka v diele často využívala. Na knihe ma zaujalo, že príbeh nerozpráva Magdaléna ako by väčšina čitateľov očakávala, ale Peter, ktorý opisuje svoju lásku ale i všetky starosti a smútok. Zaujal ma sľub Magdalény a Pera (Peter sa musí vzdať tuláckeho života, postaviť dom a priviezť 3 gaštanové kone), ktorý si dali počas svätojánskej noci a ktorý chceli dodržať. Autorka povýšila čistú lásku a šťastie nad bohatstvom, krutosťou a lakomstvom. Trojuholník lásky medzi Magdalénou, Petrom a Janom Zápotočným, ktorému sa Magdaléna veľmi páčila skončil nechcenou svadbou Magdalény a Jana, ktorý miloval iba svoje peniaze. Peter sa vracia späť aj s tromi gaštanovými koňmi a zisťuje, že jeho milá, Magdaléna, sa už vydala. Chce iba vedieť, či je šťastná a po nemilom zistení o jej ťažkom živote, chce Magdalénu oslobodiť od Jana Zápotočného. Nakoniec do deja zasiahnu kone. Kôň zabije Jana a tým sa umožní svadba z čistej lásky medzi Magdalénou a Petrom - láska zvíťazila nad násilím a bohatstvom. V príbehu Peter rozpráva všetky svoje myšlienky a úvahy o živote :"Ako vidno, život nezastal pri mojom trápení. Zvyčajným tokom unášal slasti i strasti ostatných, akoby mňa ani nebolo. Nuž hľa človek-nepatrné semiačko v kolobehu sveta." Prvý krát sa ku mne kniha dostala ako povinné čítanie na strednej škole a odvtedy má čestné miesto v mojej knihovničke a patrí medzi najobľúbenejšie. Odvtedy som ju čítala znova a často sa vraciam k mojím najobľúbenejším častiam. Určite si ju prečítam i tretí krát a nepochybne ju odporúčam Vám všetkým, ktorí si chcete spríjemniť chvíle jednoduchou klasikou. :)

Prekrásna klasika (Denisa Petríková, 5.8.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Príbeh Figuli nikdy nestráca na svojom čare. Začarovaný trojuholník lásky Petra, Magdalény a Jana je plný napätia, symboliky a každodenného boja o prežitie, ktorý svojím spôsobom má čo povedať aj v súčasnosti. Autorka sa nepriazeň osudu dostáva do rovnováhy záverečnou tragickou smrťou Jana Zápotočného.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je dva krát dva?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

– Vrátiš sa s troma gaštanovými koňmi a na mieste, kde si ich uviažeš, tam sa stretneme. To bude znamenie.
Táto jej pevnosť, rozhodnosť a presvedčivosť ma strhúvali a bol by som hneď v tej chvíli skočil pre ňu do ohňa. Bol by som sa hneď vtedy chytil sekery a vyrúbal polovičku tejto hory. Okliesnil smreky a nazvážal do mojej mesačnej doliny. Potom narúcal kameňov a položil základy pod dom. Na kamenné základy postavil drevené steny a v dedine kúpil by som na strechu šindľa. Hneď by som sa bol pribral k tomu, ale tuná to nemalo zmyslu, lebo tento kraj bol pre nás plný nebezpečenstva. Musím odísť do svojho rodného kraja, ako to ona povedala, tak múdro a tak sebavedome. Teda odídem ta, a keď splním všetko, čo ona žiada, potom sa vrátim. A prisahal som si, takto sklonený nad ňou, že to všetko dodržím a že sa vrátim s tými troma gaštanovými koňmi, čo bude znamením nášho nového stretnutia.
Keď som takto všetko pochopil a prisahal ešte raz na svoju česť, pustila mi golier kabáta. Jej ruky klesli k bokom ako dozreté jablká, ktoré nemajú už čo na jabloni robiť, lebo si odbavili povinnosť.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x