bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Medárky

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 19.04.2024 02:55

Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 17,90 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Medárky

Robert Ruark vo svojom poslednom a najúspešnejšom románe Medárky (1965) stvárnil skúsenosti z vlastnej novinárskej praxe, zážitky z ciest po Afrike a z vojenskej služby v námorníctve počas druhej svetovej vojny. Prináša životný príbeh úspešného amerického spisovateľa a novinára Aleca Barra, ktorý za pracovné úspechy draho platí – dvoma stroskotanými manželstvami, nenaplnenou láskou a napokon zákernou nevyliečiteľnou chorobou. Autor dáva do protikladu Barrove úspechy v literatúre s prehlbujúcou sa duševnou krízou a so zhoršujúcim sa zdravím. Aleca Barra vykresľuje ako schopného a ambiciózneho muža, patriaceho všetkým a zároveň nikomu. Ďalším kontrastom je jeho rastúce bohatstvo a zároveň neschopnosť skutočného dialógu s ľuďmi vo svojom okolí, najmä so ženami.
Obraz medára a medárok, ktorý autor premieta aj do názvu románu, má hlboký symbolický význam. Aleca Barra a americké ženy síce stotožňuje s jazvecom medárom, no pritom si uvedomuje, že sám život zobral na seba podobu tohto nebezpečného zvieraťa. Život inštinktívne útočí človeku na slabiny, a potom ho len tak z pasie zabíja.
Hoci od vzniku Ruarkových Medárok už uplynulo niekoľko desaťročí, nepochybne aj dnes zaujmú svojou večne aktuálnou témou a bravúrnym štýlom, vďaka ktorému Ruarkovo dielo neraz prirovnávajú k spisovateľskému majstrovstvu Ernesta Hemingwaya.

Z anglického originálu The Honey Badger (Fawcet Publictions,
Inc., London 1965) preložil Dušan Janák.

Detaily o knihe

Názov: Medárky

Originálny názov: The Honeybadgers

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Zavádzajúci názov! (Solange Coquillage, 16.2.2022) Odpovedať

príjemné čítanie
Nejdem sa zmieňovať o obsahu, už to za mňa urobili iní... navyše kniha je dobre kompozične vyvážená a autorovi sa podaril nielen mužský, no i ženský pohľad... ale nedá mi nepoznamenať, že sa vydavateľstvo vo výbere názvu poriadne seklo... Medárky sú totiž nositeľky, príp. predavačky medu (medár = predajca medu)... Štefan Baštín v epilógu knihy spomína "dravý a divý druh jazveca", ktorého nazýva medár... v skutočnosti je to však mediar, resp. medojed z čeľade lasicovitých... Knihe by teda svedčal skôr názov MEDOJEDKY (ako v češtine), ktoré med nenosia, ale požierajú...

MEDÁRKY - obsahujú nezabudnuteľné myšlienky (Eva Trajčíková, 26.6.2016) Odpovedať

vrelo odporúčam
Musím tu napísať, že je to vynikajúca kniha, mám ju už dvadsaťpäť rokov, často ju vyťahujem z knižnice a prečítam si aspoň niekoľko strán, pred pár dňami som dostala jej nové vydanie (to svoje prvé som požičala raz svojej kamarátke a tá mi ho obliala kávou), tak som šťastná, že som ju v Buxe našla, dokonca v akcii, ale nechávam si obe ...je to totiž ten typ knihy, ktorý mám rada, realistický, tvrdý život a dynamický dej, nepredvídateľné udalosti. Odporúčam, táto knihy vás určite zaujme a pobaví ;)

C'est la vie! (Miroslav Igaz, 17.6.2016) Odpovedať

príjemné čítanie
Divný titul za výpredajovú cenu. Sa mi vidí, že pod 5 eur stála, keď som si ju kúpil. Hm, reku, uvidíme, čo mi dá do života... nuž, musím sa priznať, bol som príjemne prekvapený tým, aký skvelý (a navyše veľmi autobiografický, ako som sa neskôr z anglickej wikipédie dozvedel) príbeh mi autor naservíruje. Nebudem príliš veľa prezrádzať z deja, poviem iba toľko, že v hlavnej postave – Alecovi Barrovi – sa nájde každý muž, ktorý si niekedy povedal, že nevie, čo robí so ženami zle. A nielen so ženami. Životné peripetie hýčkaného spisovateľa (takpovediac finančne „za vodou“), ktorý si nestihol v mladosti vybúriť elán nejakým senzačným dobrodružstvom a zbabelo utiekol do vojny, aby nemusel čeliť nudnej domácnosti s manželkou... hm, je to jednoducho tak: všetci túžime žiť, len ten správny recept, ako na to, sa hľadá ťažko. A musíme to stihnúť, kým nás nechytí – veď viete kto. Neodporúčam čítať v skúškovom (vlastná skúsenosť), radšej cez sviatky. Apropo, nechceli by na motívy tejto knihy natočiť film? Zdalo by sa mi, že by to bol bombastický kasový trhák... želám dobrú chuť pri čítaní Medárok.

Medárky (B. S., 29.12.2012) Odpovedať

príjemné čítanie
1. krát som ju čítala v r. 1987, keď vyšla v Smene v edícii Eva, edícia kt. sa týkala svetovej prózy o ženách pre ženy. Mimochodom, knihu vtedy čítal aj môj manžel a myslím, že sa aj jemu celkom páčila. Ja si ju určite v novom roku prečítam aj 2. krát...

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je šesť mínus päť?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

Alec mal ako románopisec veľmi nepríjemný zvyk hodnotiť sám seba a tieto hodnotenia takmer vždy vyzneli nepriaznivo. Všetko som v živote zbabral, opakoval si. Améliu opustil kvôli Barbare, no rozchod s Barbarou mu priniesol úľavu. Zaľúbil sa do Jill a opustil ju zo strachu, slabošstva a preto, aby nemusel čeliť realite v podobe rozvodu. Potom sa naňho Jill vykašlala a on neunikol rozvodu s Améliou, ktorá ho nenechala ani tak kvôli iným ženám, ale preto, že bol večný tulák, ktorý radšej ušiel na druhý koniec sveta, ako by sa mal postaviť zoči-voči realite a popasovať sa s nepríjemnosťami. Potom sa oženil s Penny, dcérou ženy, ktorá ho ľúbila a ktorú si mal zobrať predovšetkým, a teraz bol Penny intelektuálne neverný s Barbarou Baynovou, ktorú raz dohnal k definitívnemu rozchodu, lebo ho odtŕhala od práce, pri ktorej mu je teraz veľmi osožná.
„Preboha, Barr,“ povedal si nahlas, keď sa holil. „Nečudo, že každého vystríhajú, aby si nezačínal so spisovateľmi. To hádam ani nie sú ľudia.“

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x