bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Spoľahlivá manželka

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 28.03.2024 02:44

Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 6,90 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Spoľahlivá manželka

Wisconsin 1907. Ralph Truitt, vdovec a úspešný podnikateľ v najlepších rokoch, v jeden chladný októbrový deň očakáva na železničnej stanici ženu, ktorá sa prihlásila na jeho inzerát. Hľadal jednoduchú, skromnú budúcu manželku do vidieckej domácnosti. Catherine je však úplne iná: ostrieľaná životom, vyzývavá a prešibaná podvodníčka. Ralph, podliehajúci veľkým vášňam, svoju prvú manželku kedysi prichytil s milencom a vyhnal z domu. Mali spolu syna, ale Ralph ho nemohol zniesť a nešťastný chlapec jedného dňa zmizol nevedno kam. Teraz chce svojho už dospelého syna späť a od Catherine očakáva pomoc. A tak sa koná svadba z rozumu... Lenže aj Catherine má s novým manželom plány: čo najskôr sa ho zbaviť a zdediť slušný majetok. Také veci sa stávajú... Osud však so všetkými rozohrá svoju vlastnú nebezpečnú hru.

Z anglického originálu A Reliable Wife (Algonquin Books
of Chapel Hill, New York 2010) preložil Ján Dulla.

Detaily o knihe

Názov: Spoľahlivá manželka

Originálny názov: A Reliable Wife

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Pohodové čítanie (Slávka Beňáková, 29.3.2015) Odpovedať

príjemné čítanie
Kniha sa čítala príjemne ale chýbalo mi tam nejaké prekvapenie a viac romantiky. Vcelku dobra kniha.

oplatí sa (Ľudmila Lászlóová, 17.2.2015) Odpovedať

príjemné čítanie
Vaše hodnotenie "príjemné čítanie" presne vystihuje moje dojmy z knihy. Je to trošku zvláštny typ písania,autor používa málo dialógov, veľa opisuje vnútorný život postáv, ale nie je to na škodu. Je to zaujímaváá kniha, obsahuje,plná opisov, a niekoľkých významných zvratov...môžem odporúčať.

tajomstvá (Katarína Kopincová, 30.8.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Veľa tajomstiev, klamstiev, rozuzlení, odpustení... Aj toto bola jedna z kníh, ktorú som začala čítať a neprestala dokiaľ som ju nedočítala.

Prekvapenie (Lenka, 3.8.2013) Odpovedať

príjemné čítanie
Začalo to ako romantický príbeh ale postupne sa to pretvára a občas ma šokuje čo sa z toho vyvíja. Práve som asi v polovici knihy, a moja zvedavosť mi nedovoluje prestať čítať. Som zvedavá na koniec :)

Keď svetu nastavujem tvár (Lenka Ptáčková, 10.3.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Pokora, vykúpenie, láskavosť... po zlom živote sú tieto kvality a hodnoty presne tým, čo potrebuje človek. V tomto prípade Ralph, ktorého život pripomínal skôr tornádo slastí, priehrštného rozhadzovania a plytvania duchom. Prišiel útlm a neskôr aj zlom, do jeho života vstúpila žena, o akej sa mu ani nesnívalo - v každom zmysle tohto slovného spojenia. Žena, ktorá milovala začiatky (nenávidela prostriedky) a velebila konce a ktorej život sa s Ralphovou pomocou dostal na nejaké koľaje. Nie bezbolestne. Kniha vlastne nastavuje tvár dvojakej morálke a takéto počiny by mali byť šírené, ako sa len dá. Tiež ukázala presne to, čo mala, aby zobrazila, že život bez problémov a príkorí ani neexistuje a ak áno, je to len obyčajná pretvárka. A čo môžem vyzdvihnúť úplne najviac je myšlienka, že v každom živote nastane čas, keď budeme môcť nastaviť tvár zajtrajšku.

alebo skôr TAJOMNÁ ŽENA ... (Monika Hrinková, 16.8.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Práve som túto knihu dočítala a moje dojmy sú ešte veľmi silné. Zo začiatku vlažný romantický príbeh sa postupne prepletáva a šokuje novými súvislosťami a nitkami pretkanými minulosťou jednotlivých postáv aj ich vzájomných vzťahov. Miestami skutočne zarážajúce a ťažko pochopiteľné, ako môže niekto milovať až na smrť a pritom nebyť milovaný, alebo ako iný miluje niekoho, kto si tento cit absolútne nezaslúži. Autor postupným odkrývaním postáv poskytuje vysvetlenia ich správania a dáva priestor na ich hodnotenie. Nemožno postavy a ich konanie odsúdiť hneď, bez poznania dôvodov ich konania. Najprv som hlavnú hrdinku nechápala, neskôr nenávidela, potom s ňou súcitila a v závere som s ňou dokonca sympatizovala. Spletité prelínanie sa lásky a nenávisti ľudí, zmietajúcich sa v zúfalstve a bezútešnosti, ktorí sa dokázali milovať a zraňovať súčasne, vyvrcholí v tragickom konci. Je zvláštne, že niekto dokáže odpustiť, ak ho najmilší človek chce zabiť, ale predtým nevedel prepáčiť zradu a neveru. Koľko nešťastia a bizarnosti je nielen v tejto knihe, ale denno-denne okolo nás, v celom svete. A ako autor konštatuje: „Stáva sa to.“ Ťažko pritom hodnotiť otázku viny, či príčiny konania. Niekedy je skratové, bez predošlej traumy, inokedy výsledkom dlhotrvajúcej neprávosti či zloby. Kniha je podľa mňa majstrovským spracovaním otázky viny a odpustenia na pozadí bolestí tela i duše. Môže sa zlo v človeku postupom času, skúseností, vplyvu iných ľudí a okolností, zmeniť v dobro? Alebo je takýto človek odsúdený na večné zatratenie? Prajem príjemné čítanie a hľadanie odpovedí :-)
Všetky komentáre (6)

Odpovedieť na komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je dva krát dva?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

„Pán Truitt. Som Catherine Landová.“
„To nie ste vy. Mám jej fotografiu.“
„Je na nej iná žena. Moja neter India.“
Cítil na sebe oči ľudí z mesta, cítil, ako to všetko, celý tento podvod, zaznamenávajú. Bolo to neznesiteľné.
„Potrebujete poriadny kabát. Toto tu je vidiek.“
„Iný nemám. Prepáčte mi. To s tou fotografiou. Mrzí ma to, ale môžem vám to vysvetliť.“
Takýto podvod pred celým mestom, opäť z neho pred všetkými spravili hlupáka. Srdce mu bilo ako šialené a z nôh akoby zmizla všetka krv.
„Nemôžeme tu stáť celú noc. Nech ste ktokoľvek. Dajte mi svoj kufor.“
Podala mu ho. Vytiahol ruku z vrecka, na chvíľu pocítila jej teplo.
„To je všetko?“
„Môžem vám to vysvetliť. Nemám toho veľa. Myslela som...“
„Nemôžeme tu stáť v snehovej búrke, kde na nás všetci... Nemôžeme tu zostať.“ V pohľade, ktorý na ňu uprel, nebolo ani stopy po teple alebo privítaní. „Začína sa to klamstvom. Chcem, aby ste si uvedomili, že to viem.“
Z vrecka vytiahol fotografiu, ktorú mu poslala, akoby fakt, že ju vyberie z vrecka, z nej mohol nejakým spôsobom spraviť tú plachú, domácky založenú ženu, čo na nej bola zvečnená. Pozrela na ňu.
„Nech ste ktokoľvek, táto žena nie ste.“
„Vysvetlím vám to, pán Truitt. Neprišla som sem robiť z vás hlupáka.“
„Nie. Nič mi nevysvetľujte. Ste predsa klamárka.“

Ukážky stránok – pre zobrazenie čitateľného náhľadu kliknite na ukážku

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x