bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Svetlo medzi oceánmi

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 28.03.2024 02:44

Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 8,30 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Svetlo medzi oceánmi

Podmanivý, nádherný román talentovanej autorky. Príbeh strážcu majáka a jeho manželky, ktorých osudové rozhodnutie navždy zmenilo ich život.

V roku 1918, po štyroch hrozných rokoch strávených v bojoch na západnom fronte, sa Tom Sherbourne vracia do Austrálie a prijíma miesto strážcu majáka na vzdialenej Janusovej skale. Na tento opustený ostrov, kam zásobovací čln pripláva iba každé tri mesiace a dovolenku strážca dostane v tom lepšom prípade každý tretí rok, si Tom privedie mladú, odvážnu a milujúcu manželku Isabel. Ich šťastie má trpkú príchuť, lebo Isabel nedokáže ani na tretí raz donosiť zdravé dieťa. Práve keď sa užialená Isabel uberá k hrobu svojho posledného dieťaťa, vietor k nej priveje detský plač. More vyhodilo na breh čln s mŕtvym mužom a so žijúcim dieťaťom. Tom ako strážca majáka puntičkársky dodržiava predpisy. Jeho morálne zásady mu pomohli prežiť hroznú vojnu a aj teraz chce nález mŕtveho muža a živého dieťaťa ihneď nahlásiť úradom. Ale Isabel si už priložila dieťatko k prsiam. Napriek Tomovej najlepšej vôli zariadiť všetko čo najpoctivejšie si dieťa prisvoja a dajú mu meno Lucy. Lenže ich vzťah tým utrpí. Po dvoch rokoch sa s malou Lucy sa vyberú na pevninu a uvedomia si, že na svete sú aj iní ľudia... a medzi nimi žena, ktorá zúfalo hľadá svoje stratené dieťa.
Na osudoch mimoriadne presvedčivých postáv M. L. Stedmannová zobrazuje úporné hľadanie zmyslu života po prvej svetovej vojne, v ktorej vyhaslo toľko životov. Jej hrdinovia sú nedokonalí ľudia túžiaci po troche šťastia v nepochopiteľne zložitom svete.

Z anglického originálu The Light Between Oceans (Doubleday, London 2012) preložila Oľga Hlaváčová.

Detaily o knihe

Názov: Svetlo medzi oceánmi

Originálny názov: The Light Between Oceans

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Perfektná (Vlasta, 15.2.2015) Odpovedať

vrelo odporúčam
Perfektná, krásne čítanie..len pri čítaní vysoká spotreba hygienických vreckoviek..

Svetlo medzi oceánmi - krásna kniha (Ivanka, 20.1.2015) Odpovedať

vrelo odporúčam
Veľmi silná kniha, našla som ju náhodou, bolo to šťastie, vrhla som sa do čítania, a poviem vám, že lepší ľúbostný román som nečítala...tak výborne zauzlené a prepletené, proste výborné spracovane, hneď som ju ponúkla kamoške a ďalším na čítanie. Pri tomto románe sa nenudíte a hltáte stránku po stránke. Dlho som nečítala takú krásnu knihu, plnú citov bez sentimentality, s dejom, ktorý vám nedovolí od knihy odísť, prestať čítať. Nádherná, dojímavá, napísaná umelecky a s citom. Ťažké skúšky, ktorým čelili hlavné postavy zasahujú do najhlbších podstát ľudskosti a lásky, sama som si nedokázala predstaviť, ako by som sa zachovala v týchto situáciách, a aj preto je román nepredvídateľný a núti vás obracať stránku za stránkou. A tie posledné sú nesmierne smutno-krásne dojímavé. Vtiahnu Vás do deja, neviete čo sa bude diať, prežívate všetko s postavami, celú tú morálnu dilemu, bolesť matky a všetko ... Číta sa plynulo a má rýchly spád, krásny príbeh plný láskavých slov, ľudských citov určite chytí za srdce. A vedie k zamysleniu sa ako naše skutky ovplyvňujú náš ďalší život. Sila charakteru bola tento krát povýšená nad osobný záujem jednotlivca. Dojemný príbeh skutočného života, bez prikrášlenia....vykresľujúci skutočné ľudské osudy, lásku, túžby, obetavosť, beznádej, sny ... a to ako dokáže jedno rozhodnutie ovplyvniť mnohé životy. Vrelo odporúčam. Dúfam, že autorka čoskoro napíše niečo podobne krásne, čo chytí čitateľa za srdce. Stala sa určite jednou z mojich najobľúbenejších kníh, aké som kedy čítala. Jedným slovom -perfektná!

jedna z tých lepších :) (Veronika M., 10.1.2015) Odpovedať

vrelo odporúčam
Autorka disponuje úžasným darom reči a jej emotívne rozprávanie vo vás zanecháva rozporuplné myšlienky. Nie ste si istý tým, čo bude nasledovať, pretože autorka vás drží až do samého konca v napätí. Príbeh sa číta plynulo a má rýchly spád. Na druhej strane, veľmi rada používa opisy, ktoré vhodne dopĺňajú prebiehajúci príbeh. Krásny príbeh plný láskavých slov, ľudských citov určite chytí za srdce.

dojímavý príbeh (Martina, 7.9.2014) Odpovedať

príjemné čítanie
Veľmi dojímavý príbeh s nie veľmi šťastným koncom. Smutný, ale zaujímavý príbeh.

Smutné (Veronika Berdáková Pavlík, 30.7.2014) Odpovedať

vrelo odporúčam
Zvláštna kniha, silná a smutná....teda ten koniec bol zvláštny...Viem že to tak je správne a že to tak malo byť....ale pocity mám zmiešané...Koniec sa mi zdal smutný. Ale páčilo sa mi to a podľa mňa sa Tom rozhodol správne. Na mieste skutočnej matky by som svoje dieťa stopercentne chcela spať. Silný príbeh...dlho ešte nad ním budete uvažovať...Odporúčam prečítať si. Dostane Vás.

Prekvapivé - aj pre mňa samu :) (Ľuba, 14.7.2014) Odpovedať

príjemné čítanie
Knihu som začala čítať, lebo som ju dostala. Spočiatku som sa musela cez ňu doslova prehrýzať, opisy a "omáčky" mne, zvyknutej na dynamické detektívky, boli zdĺhavé, ba až cudzie. Odolala som pokušeniu preskočiť ich a...dobre som urobila. Zdá sa, že chuť života určujú práve tie omáčky. Hlavný chod prišiel v podobe strhujúceho príbehu, ktorý vyvstal. No nebol by ním, keby som nebola poznala "omáčkové"životné okolnosti. Veľmi silý príbeh o láske- parnerstve- medzi dvoma ľuďmi aj dieťaťu, odovzdansti osudu, aj otvoreného boja s ním..Hranice dobra a zla sú nejasné a čo je nad slnko jasnejšie, že by som nikdy nechcela niekoho takého súdiť... príbeh ma dostal o to viac, že aj ja som stratila dieťa... A viem, že bez tej vaty, v ktorej žijeme, a ktorá obvykle v príbehu knihy zachytená nebýva, tam sa skrývajú živiny každého príbehu. nakoniec som v´dačná, že som sa cez ňu prehrýzla a mohla spoznať tento príbeh v plnom rozsahu a príchutiach. Mimochodom, už spomínané slzy som v nej aj u seba zažila aj ja.

može byť (Ľubica, 31.5.2014) Odpovedať

príjemné čítanie
Trošku viac som očakávala ale kniha sa dala prečítať. Pohodičkové čítanie :)

krásna kniha (Monika Hudecová, 15.11.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Nadčasový príbeh o tom, ako si s nami život zahráva, jednou rukou dáva a druhou berie. Knihu vrelo odporúčam, ľahko sa číta a ťažko zabúda ...

dojatá (Lenka, 21.8.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
najlepšia kniha , ktorú som čítala, a to doteraz patrili Vasilkovej romány. Vrelo odporúčam

Taka, ktora sa zavrta do hlavicky-makovicky ;) (Katarína Greňová, 20.8.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Dlho som tuzila si tuto knihu precitat. Potom som ju dostala na narodeniny a isty cas si postala na policke, kym na nu dosiel rad. Velmi ma lakaju male ostrovy a kedze tuzim navstivit Oceaniu, tak toto bolo pre to prave orechove. Pribeh je neuveritelny. Prezivate krasnu a uprimnu lasku s Tomom a Izabel, vyzivate sa v nadhernom prostredi otrova a zakusate sice narocny, ale krasny zivot na majaku. Ako zene mi bolo lahke a zaroven takze stotoznit sa s Izabel, co vsetko musela prezit a predsa sa jej sen splnil. Neskor vsak dokazete aj nedokazete pochopit jej spravanie voci Tomovi. Naozaj tento pribeh vo vys vyvola tonu emocii a niekedy sa prichytite, ze neviete s kym vlastne suhlasite, koho rozhodnutie podporite. Naozaj,je to neuveritelny pribeh a myslim, ze dlho ostane v mojej hlavicke-makovicke.

Plakala som zlosťou aj dojatím (Gabika, 1.3.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Knihu som síce dočítala takmer pred mesiacom, ale stále ju neviem vyhnať z hlavy. Na jednej strane je napísaná veľmi príjemne, číta sa ľahko. Na druhej strane sa dej rozbieha trochu pomalšie. Prostredie majáka opusteného na ostrove, ďaleko od ľudí, iba Tom, Izabel a divoká príroda je na jednej strane očarujúce, na druhej strane trochu desivé a často mi napadlo, že ja by som tak asi žiť nedokázala. Tá opustenosť dáva pocit bezmocnosti v zúfalej situácii v akej sa manželia ocitajú. Zúfalstvo vystrieda zázračná radosť z dieťatka, ktoré more vyvrhne na ostrov v loďke. Sú to city proti predpisom. Láska proti morálke. Naberie to spád, kedy sa neviete rozhodnúť, s čím vlastne súhlasíte. Dokonca som sa pristihla, že čítam stále rýchlejšie, aby už bol koniec príbehu a vedela som ako to skončí. Potrebovala som z hlavy vyhnať tú dilemu. Nakoniec je to ale pekná knižka. Trochu smutná, trochu na zamyslenie, trochu náročná, ale zaujímavá a veľmi čitateľná. Možno by som ju dokonca zaradila k tým, čo si o pár rokov prečítam znovu. PS.: Neodporúčam na čítanie do vlaku alebo na verejnosti ak vám vadia prekvapené pohľady ľudí, čo pri knihách neplačú.

pekna kniha (jarka.f, 1.3.2013) Odpovedať

príjemné čítanie
No neviem z tejto knihy mam rozporuplne pocity. Zit na janusovej skale na malickom ostrove blizko australie bez zivej duse len so svojim manzelom bez lekarskej pomoci. Bez kontaktu s inymi ludskymi bytostami. S opakujucimi sa kazdodenymi povinostami. Myslela som ze knihu nedocitam pretoze na mna posobila vemi depresivne. Opisy majaka striedanie rocnych obdobi... a bezvychodiskovost Izabelinej situacie po potratoch. Zeny zufalo túziacej po dietati. Asi od 140 strany dej nabera spad. takze koho kniha nechyti od zaciatku nech to nevzdava. Tom je chlapik vysokych moralnych zasad a ked vidi ako zena smuti za svojim dietatkom a manzelom chce zmiernit jej utrpenie a tak urobi nezvratne rozhodnutie po ktorom lavina udalosti strhava cely pribeh do zaujimavej roviny. Kazdy musi niest zodpovednost za svoje ciny hoci kona s tym najlepsim umyslom. Nic nieje v zivote len biele a cierne nirkedy je to sive s dalekosiahlimi nasledkami...... Od tej 140 strany som az do konca potrebovala vreckovku... Mala lulu maj sa dobre....
Všetky komentáre (12)

Odpovedieť na komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je dva krát sedem?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

Isabel sedela v kuchyni za starým stolom, v náručí držala dieťa zabalené v hebkej žltej dečke. Tom si pomaly oškriabal čižmy na rohožke a vošiel dnu. Položil mozoľnatú ruku na jej plece. „Toho úbožiaka som prikryl. Ako je na tom malý?“
„Je to dievčatko,“ odvetila Isabel s úsmevom. Okúpala som ju. Zdá sa, že je zdravá.“
Dieťa sa k nemu obrátilo s doširoka otvorenými očkami a venovalo mu letmý pohľad. „Čo si, preboha, asi tak myslí?“ uvažoval nahlas.
„Dáme jej trochu mliečka. Však, maličká?“ Isabel sa nežne obrátila s otázkou na dieťa. „Je taká nádherná, Tom,“ povedala a pobozkala bábätko. „Len pánboh vie, čo prežila.“
Tom vzal fľašu brandy z dreveného kredenca, nalial si malú dávku a na jeden hlt ju vypil. Sadol si k manželke a pozoroval hru svetla na jej tvári, keď sa dívala na poklad vo svojom náručí. Dieťa sledovalo každý pohyb jej očí, ako keby sa bálo, že mu zmizne, keď z nej spustí zrak.
„Moja maličká,“ štebotala Isabel, „moje malé, maličké chúďatko,“ a dieťa noštekom skĺzlo od jej tváre k prsiam. Tom vycítil v jej hlase slzy a spomienku na neviditeľnú prítomnosť čohosi, čo medzi nimi viselo vo vzduchu.
„Páčiš sa jej,“ povedal

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x