bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Svitanie nad púšťou

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 28.03.2024 02:44

  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Svitanie nad púšťou

Dirieová, ako ju poznáme zo sfilmovaného bestselleru Púštny kvet. Z dievčiny, ktorá bosá utiekla z púšte, sa stala svetoznáma modelka, nosí najdrahšie modely, drahé topánky a kabelky, a predsa sa nezriekla svojich koreňov. Pôvabné rozprávanie o jej návrate z veľkého sveta do Somálska, do Afrického rohu, kde žijú jej príbuzní rovnakým kočovným životom, ako žila predtým. Ľahne si do púštneho domca ako kedysi, spozná svojich nevlastných súrodencov, ďalšie otcove manželky, stretne sa s otcom, s bratom, chce sa o nich postarať. Načo ten prepych na Západe? Načo je konzumná spoločnosť? Matka odmietne odísť s ňou do Ameriky, je spokojná tam, kde žije odjakživa, kde žili jej predkovia. Kozy, rastliny, zvieratá, sem-tam nejaký recept, náznaky somálskeho folklóru, priam etnologické postrehy – a k tomu všetkému poézia púšte.

Z anglického originálu Desert Dawn (Virago Press, Great Britain, 2004) preložil Otakar Kořínek.
Verše preložila Jana Kantorová-Báliková.

Detaily o knihe

Názov: Svitanie nad púšťou

Originálny názov: Desert Dawn

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Svitanie nad púšťou (V. Berdáková Pavlík, 27.5.2015) Odpovedať

príjemné čítanie
Dojímavý príbeh...no bohužiaľ aj tŕpka realita. Stále sa čudujem ako môžu ženy niekde vo svete znamenať tak málo, veľmi ma to irituje. Napriek všetkému Waris nezabudla na svoje korene ....a stále sa chce vrátiť do Afriky. Určite odporúčam prečítať si danú knihu. Pútavá, písana jednoducho slovami autorky.

Prečítajte si! (Barbor, 30.1.2015) Odpovedať

vrelo odporúčam
Príbeh chytajúci za srdce. Waris ponúka náhľad na jednoduchý život v Somálsku. Žijú z toho mála, čo majú, neplytvajú, pomáhajú si, snažia sa ako vedia. Na druhej strane, opisovanie správania sa voči ženám, je zarážajúce. Pre nás, v našich krajinách až nepredstaviteľné. Preto je veľmi obdivuhodné, ako sa Waris stavia k celému znehodnocovaniu žien a bojuje za ženy celého sveta, ani nemuseli trpieť. Biedou, ubližovaním, fyzickou a psychickou bolesťou.

Odporúčam prečítať (Patrícia H., 14.1.2015) Odpovedať

vrelo odporúčam
Ako aj púštny kvet, úplne niečo iné. Nový príbeh, ktorý je bohužiaľ opisom skutočnosti. Príbehy od Waris chytajú za srdce.

prečítajte si (Sonka, 30.8.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Čítala som ,,Púštny kvet" ako prvú knihu od Waris. Zanechala vo mne strašne veľa pocitov a dojmov a práve preto som sa tešila aj na ostatné knihy od tejto skvelej autorky. V jej knihách cítiť smútok, a sú preplnené emóciami ktoré nenechajú chladné ani jedno srdce. Jej knihy sa odlišujú od ostatných hlavne tým že si všetko to strašné čo sa v knihách opisuje aj prežila. Knihy od Waris by som odporúčala si prečítať zaneprázdneným ľuďom dnešnej ,,rýchlej" doby, ktorí berú svoje pohodlie a veci okolo seba za samozrejmosť. Asi ťažko by dokázali prežiť v podmienkach ako rodina Waris. Verím tomu že po prečítaní týchto kníh zmenia svoj pohľad na svet v ktorom žijeme, alebo sa aspoň na chviľku zastavia a zamyslia sa nad tým všetkým

Vrelo odporúčam (Petra Čajková, 1.8.2013) Odpovedať

Určite každý, kto si túto knihu prečíta musí povedať, že je úžasná. Je pútavá, zaujímavá a pre mňa veľmi emotívna. Waris Dirieová je obdivuhodná autorka, ktorá vo mne pri každej jej knihe dokázala rozprúdiť emócie. Kniha ako ,,SVITANIE NAD PÚŠŤOU" patrí medzi tie, ktoré vo mne vzbudzujú rešpekt. Rešpekt pred ženami, ktoré si prešli peklom a dokážu naďalej milovať. Koľký z nás "obyčajných" ľudí by sa vrátilo na miesto čo niekde hlboko vo vnútri zbudzuje toľkú bolesť. Ja určite nie a viem, že niesom jediná...

Svitanie nad púšťou (Romana Kinclová, 1.8.2013) Odpovedať

Príbeh neobyčajnej ženy vo mne zanechal pocit úzkosti a neskutočného obdivu. Táto kniha mi priblížila život afrických detí a žien, ako to nemajú lahké, no napriek tomu sú štastní. My sa sťažujeme aký máme ťažký život, no miliony ludí by bolo nesmierne šťastých, keby mali taký život, ako my európania, ako si vážia, len takú vodu, ktorú my považujeme za samozrejmosť... Oplatí sa prečítať si túto knihu, dala mi iný pohlad na život...

Odporúčam! (Lenka Kacvinská, 4.3.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Skvelé pokračovanie knihy Púštny kvet, v každom podľa mňa zanechá istú dávku emócii a je super, že človek ako táto autorka sa odhodlala písať o tom o čom vie málokto a tým bojuje za správnu vec!Vrelo odporúčam =)

Svitanie nad púšťou (Viktória Kyselová, 11.11.2012) Odpovedať

príjemné čítanie
Krásne pokračovanie alebo nadviazanie na Púštny kvet táto kniha hovorí o tom že nech je náš domov kdekoľvek a nech sme v ňom zažili čokoľvek srdce nás stále ťahá tam kde sme sa narodili kde máme rodinu a kde sme toho veľa prežili. Navyše sa mi páči ako Waris opisuje rozdielnosť kultúr a to aké prirodzené sa jej zdajú niektoré veci hoci mi by sme pri nich len krútili hlavami. To ako si ide za svojim cieľom len aby videla svoju matku, otca a súrodencov je normálne no prekvapivé je to ako sa jej to podarilo kedže ide o takú krajinu ako je Somálsko. Ťažké pre ňu bolo určite aj to keď si uvedomila že nemôže prinútiť svoju matku odísť s ňou do Ameriky pretože jej matka bola zvyknutá žiť v podmienkach v ktorých žila hoci tie podmienky boli biedne. Takže ak mám zhodnotiť celú knihu tak je to veľmi príjemné čítanie a ten ktorý si túto knihu kúpy určite nebude ľutovať...

Odporúčam (Eva Biela, 13.8.2012) Odpovedať

príjemné čítanie
Je fajn, že sa na svet dostávajú práve takéto neľahké príbehy. Neosobné, krátke správy o ťažkom živote žien sú síce zaujímavými pikoškami, ale skutočné, vlastné príbehy dané na papier mnohokrát určite s veľkým sebazaprením nám, pevne dúfam, raz všetkým otvoria oči a prinútia, tak ako aj tento príbeh, ak nie konať tak aspoň šíriť do sveta pomoc... aj slová totiž dokážu pomôcť...

Odporúčam (Magdaléna Bernátová, 5.8.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Kniha o návrate domov. Po dvadsiatich rokoch to nie je vôbec ľahké. Ako to zvládla Waris? Čo tam našla? Ako zvládla kultúrne rozdiely? Sama už 20 rokov žila na Západe, so všetkými vymoženosťami. Kam sa za ten čas dostalo Somálsko? A jej rodina? To všetko sa dočítate v tejto knihe. Dobre sa číta, má pútavý dej a zaujímavé postrehy autorky. A nepochybne, privádza nás do takej krajiny a takých situácií, v ktorých sa nemáme šancu ocitnúť.

jednotka (Patrícia Penzešová, 14.3.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
myslím, že tento diel predčil moje očakávania po prečítaní Detí púšte, ktorá bola podľa mňa iba plná faktov,(autorke to neupieram, asi to potrebovala dať na papier), úplne som bola vtiahnutá do deja, a to je pri knihe dôležité, plne reálne opísané prostredie, a páčilo sa mi, že aiutorka úplne otvorene hovorí napr. o vzťahu s bratom, ktorý nebol práve rukavičkový a ideálny

Svitanie nad púšťou (Ľudmila Kormanská, 5.3.2012) Odpovedať

príjemné čítanie
Túto knihu som prečítala veľmi rýchlo, odporúčam prečítať, najmä tým ľuďom, ktorí majú peniažkov viac, že ako sa žije tým ľuďom, ktorí peniaze nemajú.

Nádherná kniha (Andrea Szabóová, 29.2.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Svitanie nad púšťou je jednoducho úžasná kniha, tak ako Waris Dirieová, ktorú neskutočne obdivujem pre to čo dokázala a čím si prešla. Páči sa mi, že napriek tomu čo všetko zažila vo svojej rodnej krajine na ňu nezanevrela a nezatrpkla. Veľmi krásne opisuje lásku k vlasti a k svojej rodine, matke a otcovi, otcovi, ktorý ju pred rokmi nútil vydať sa za starého muža, a napriek všetkému mu odpustila a veľmi ho ľúbi, aj keď ako malá sa ho bála viac než hladného leva. Čo som v knihe nedokázala prehltnúť je arogantné, povýšenecké a ignorantské správanie somálskych mužov voči ženám. Žena pre nich znamená menej ako ťava, a pritom sú to obyčajní povalači. Na konci knihy ma veľmi potešila nádej, že už aj v Somálsku pracuje nadácia bojujúca proti ženskej výriezke. Je to boj na dlhé trate, ale verím, že ho vyhráme. Len tak ďalej. Želám si, aby bolo viac takých ľudí ako je Waris Dirieová, ktorím záleží na iných.

Skvost :) (Monika Perďochová, 13.2.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Svitanie nad púšťou bola kniha preniknutá ľahkosťou,plná emócií,a taktiež autorkinho pohľadu na život v Somálsku.Hoci jej mnohokrát krajina,v ktorej žila poskytla trpké sklamania,v jej opisoch bolo cítiť aj lásku k rodnej vlasti,čo mi bolo nesmierne sympatické.Skvelé zobrazenie čierneho kontinentu a reálnych udalostí,ktoré som zhltla za pár hodín.Odporúčam :)

Vrelo odporúčam (Mattová S., 25.1.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Táto kniha sa ku mne dnes dostala, veľmi sa na ňu teším, lebo ma očarili predchádzajúce knihy od tejto autorky Púštny kvet a Deti púšte. Kniha Púštny kvet ma úplne dostala, neuveriteľný osud, ktorý píše sám život, Deti púšte boli skôr o faktoch.

vrelo odporucam (alzbeta soltysova, 16.1.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
waris ma velmi ocarila videla som film pustny kvet mam aj jej knihy je to velmi silna a odvazna zena som velmi vdacna ze zijem na svolevnsku takejto krajine vsetky jej knihy su velmi emotivne asom rada aj za nu ze sa dostala tam kde sa dostala a moze svojim zivotnym pribehom pomahat aj inym zenam a dievcatkam velmi jej drzim palce aby sa jej darilo stale tak dobre ako doteraz

Svitanie nad púšťou (Zuzana Ondovčáková, 13.1.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Túto knihu som ešte nečítala ale bude určite skvelá. Čítala som Púštny kvet a je to nádherná kniha, ktorá vo mne vyvolala kopec emócii. Film bol tiež super a preto sa veľmi teším aj na túto knihu.
Všetky komentáre (17)

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je dva krát jeden?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

Somálsko, matka moja, pomyslela som si, tak veľmi si mi chýbalo. Ako som mohla zostať tak dlho preč – si pre mňa také výnimočné. Prečo som sa ti tak dlho vyhýbala? Všetci na letisku na mňa pozerali, ale boli to normálne pohľady a ja som mala nádherný pocit, že sem patrím. Odtiaľto pochádzajú moje sny. Som dcéra Afriky a okamžite chcem vidieť mamu – potom budem vedieť, že som naozaj doma.

Nestala som sa modelkou pre to, aby som zarábala veľké peniaze alebo preto, že by som po tom túžila. Modelingom som mohla upozorniť na to, čo sa deje v Afrike, ako sa ubližuje malým dievčatkám. Je to mučenie. Pretože vyriezka je skutočne drastická, strašná, a poznamená dievča na celý život. Je to krvavé mäsiarstvo, strácate pocit ženskosti, istoty aj sebaúcty.
Po rokoch zápasu som si uvedomila, že toto je skutočné zmrzačenie, ale stále cítim úzkosť, keď o tom otvorene hovorím – bojím sa, že sa mi prihodí čosi zlé, lebo som porušila tabu. Prehovorila som o tom.
Waris D.

Ukážky stránok – pre zobrazenie čitateľného náhľadu kliknite na ukážku

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x