bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Ženy diktátorov

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 19.04.2024 02:55

Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 10,40 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Ženy diktátorov

Ôsmi veľkí diktátori 20. storočia – od Lenina cez Hitlera či Bokassu po Salazara – zapojili do svojej mocenskej hry ženy. Aké to malo dôsledky?
Tie ženy mali mená Inessa, Clara, Naďa, Magda, Felismina, Ťiang Čching, Elena či Catherine. Oni sa volali Lenin, Mussolini, Stalin, Hitler, Salazar, Mao, Ceauşescu a Bokassa. Či už to boli ľahké ženy alebo meštiacke intelektuálky, krátke romániky alebo vášnivé lásky, neodmysliteľne patrili k životu diktátorov. Niekedy ich znásilňovali, inokedy rozmaznávali, ale vždy sa ne obracali.
Tie ženy v rôznom postavení – v postavení manželiek, družiek, mileniek, radkýň či obdivovateliek – spájalo to, že súčasne víťazili a boli podvádzané, obetované. Vo svojich krutých mužoch a násilníckych tyranoch utvrdzovali presvedčenie, že sú krásni, charizmatickí a všemocní. Sexualita je jednou z hybných síl absolútnej moci, preto samovládcovia potrebovali zapojiť ženy do napĺňania svojho mocenského programu. Tie dokonca niekedy z pozadia aj vládli pod ochranou svojho Pygmalióna, ktorého sprevádzali aj v smrti. Diane Ducretová podrobne hovorí o stretnutiach, o zvodcovskej taktike, o ľúbostných vzťahoch, o ovplyvňovaní politiky a o pestrých osudoch žien, ktoré skrížili diktátorom cestu a prešli ich posteľou.

Z francúzskeho originálu Femmes de dictateur (Perrin, Paris 2011) preložili Martin Brtko (Úvod, kapitoly 1 – 6) a Oľga Hirnerová (kapitoly 7, 8).

Dostupné verzie titulu

Ženy diktátorov Elektronická kniha

Detaily o knihe

Názov: Ženy diktátorov

Originálny názov: Femmes De Dictateur

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Putave (Michaela Tothova, 17.5.2014) Odpovedať

vrelo odporúčam
Zaciatok knihy veru nieje nastastnejsie napisany, no ked sa prehryziete prvymi stranami, dostanete sa do pasaze - kedy neprestanete citat a bude obracat listy tak ako ja - az uplne stratite pojem o case. Nieje to totiz klasicka historicka kniha, ako by ste mozno cakali, je to skor pisane v style beletrie a poukazuje najma na to, ze za kazdym dobrym, ci zlym muzom stoji zena. Pravdupovediac na konci knihy som mala divny pocit, no rada si ju isto este niekedy precitam.

Nemožné? (Jana Macková, 4.8.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Tak ak sa niekto potrebuje pohoršovať a nevie ako, nech si prečíta, akí blázni hýbali svetom. Akí to boli muži, ktorí menili dejiny ľudstva. Obyčajní telom ovládaní... Dobré čítanie. Na niektorých miestach som mala určite exoftalmus. Inde by ste ma videli točiť hlavou sprava doľava. Odporúčam.

Ženy diktátorov (Jaroslava Badániová, 1.3.2013) Odpovedať

príjemné čítanie
Aj veľkí vodcovia mali svoje lásky. Dokonca aj tí, ktorí vládli tvrdou rukou a dejiny im pridelili nelichotivý prívlastok "diktátori". Mussolini, Lenin, Stalin, Hitler, Mao či Ceaušesco tiež mali ženy svojho života. Niektoré z nich boli osudom potrestané a ich život po boku násilných, citovo chladných, promiskuitných či agresívnych mužov bol trestom, iné zas ťahali nitkami dejín ako šedé eminencie v pozadí slávnych mužov a neraz ony samé rozhodovali o ľudských osudoch. Čo pre diktátorov, ktorí menili svet a nechávali za sebou tisícky nevinných obetí znamenala láska? Aký bol život žien po ich boku? Diane Ducretová v knihe Ženy diktátorov nazerá spoza opony a často aj kľúčovou dierkou tam, kam nikdy nebolo vidieť. Boli ženy katov, ktorí ovplyvňovali a menili dejiny, šťastné? Kniha Ženy diktátorov je pútavým a často šteklivým rozprávaním o veciach, o ktorých historické knihy hovoria tak málo. Vrelo odporúčam najmä pre tak trochu babsky zvedavé čitateľky :-)

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je päť plus dva?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

Hitler sa zabil 30. apríla. Na druhý deň Magda Göbbelsová zavolala svoje deti do izby, v ktorej už takmer týždeň bývali. Všetky boli oblečené v bielom. Dala im injekciu na spanie. Keď po chvíli zaspali, pomaly, sústredene každému vložila medzi zuby kapsulu s cyankáli a rozbila ju. Jed okamžite zaúčinkoval. Potom, čakajúc, kým Göbbels splní posledné úlohy vo funkcii ríšskeho kancelára, pokojne sedela za stolom a vykladala si karty. Zvláštny výber činnosti pri čakaní na smrť. Magda tvrdošijne udržiavala rozvahu, hoci pritom horko plakala.
Napokon sa pobrala do mužovej pracovne. Joseph a Magda si zastali oproti sebe uprostred miestnosti. Nechala ho, aby jej strelil guľku rovno do srdca. Potom obrátil zbraň proti sebe. Pre jedného muža sa až do konca držala svojho predsavzatia spred pätnástimi rokmi: sprevádzať Hitlera v dobrom aj v zlom.
„Milujem aj svojho muža, ale láska k Hitlerovi je silnejšia. Preňho som pripravená obetovať svoj život. Pochopila som, že Hitler, okrem Geli, jeho netere, nemohol milovať nijakú ženu, že jeho jediná láska, ako vždy vravieval, bolo Nemecko. A preto, iba preto som súhlasila, že sa vydám za doktora Göbbelsa. Odvtedy som mohla byť pri vodcovi.“

Ukážky stránok – pre zobrazenie čitateľného náhľadu kliknite na ukážku

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x