bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Pomaľované vtáča

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 18.04.2024 02:54

  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Pomaľované vtáča

V jeseni roku 1939 rodičia v nemenovanej krajine v stredovýchodnej Európe pošlú svojho šesťročného syna na vidiek, aby ho uchránili pred hrôzami vojny. Ďaleko od civilizácie sa nevinné chlapča postupne stretáva s nepochopiteľnou zaostalosťou, poverčivosťou, zlobou, najobludnejšími formami násilia a prejavmi sexuálnych úchyliek.
Nevinný naivný chlapec uvažuje, kde sa berie násilie, načo je dobré a ako sa mu vyhnúť. Odpovede a ochranu nachádza postupne v primitívnych kultoch, u Boha, Diabla, v nacizme aj komunizme, až napokon stratí nielen všetky ideály, ale aj nevinnosť. K tomu všetkému ho ženie najsilnejšia ľudská túžba – prežiť.
Na pozadí mimoriadne naturalistického diela (nedávajte ho čítať deťom) sa odohráva silný príbeh o vplyve ľudských pudov, nenávisti, zlobe, hlúposti a túžby po pomste. Jeden z najkontroverznejších románov dvadsiateho storočia, preložený do vyše tridsiatky jazykov, sa takmer po polstoročí od prvého vydania dočkal aj slovenského prekladu. Čitateľ sa môže presvedčiť, že jeho odkaz je napriek drsnej forme predovšetkým humanistický.

Z anglického originálu The Painted Bird (Houghton Mifflin Company, New York 1976) preložil Peter Tkačenko.

Detaily o knihe

Názov: Pomaľované vtáča

Originálny názov: The Painted Bird

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

nie pre kazdeho (Naďa Holečková, 19.6.2016) Odpovedať

priemerná kniha
nemozem dat prijemne citanie, pretoze prijemne na nej nebolo nic. bola kruta a miestami nechutna. napriek tomu sa mi citala dobre. odporucam necitat pri jedle.

Zimomriavky... (Monika Bistáková, 9.6.2016) Odpovedať

vrelo odporúčam
Uff, táto kniha bola pre mňa ťažký oriešok. Niektoré výjavy ma mátajú, už len pri pohľade na ňu. Veľmi silno opísaný priebeh druhej svetovej vojny, z iného uhla pohľadu, než je človek z bežného života zvyknutý. Ale, dala mi veľa, veľa zo sily, ktorou oplývali postavy. Aj napriek krutosti, ktorú zažívali, veľa dokázali pretrpieť. Pri čítaní tejto knihy, si pomyslíte, že veci, ktoré považujete za svoje veľké problémy, sú nič...

Kontroverzná (Veronika Berdáková Pavlík, 18.9.2014) Odpovedať

príjemné čítanie
Myslím že kontroverzná je to pravé slovo. Vystihuje realitu v tej dobe to bolo tažké, čítala som už viacero kníh s touto tématikou. Autor všetko zobrazoval bez škrupuľ.Čítala som aj autorom komentár....a je strašné že reakcia jeho krajiny bola takáto. Treba sa pravde pozrieť do očí....aby sa niečo podobné nikdy nezopakovalo...aby už nikdy nebola vojna. Zaujal ma príbeh o tých vtákoch...to bolo zaujímavé. Je to strašný príbeh , drsný ...pre silné žalúdky. No pravda niekedy boli....

Zmätená, (Zuzana Rendošová, 8.3.2014) Odpovedať

- moje pocity po dočítaní knihy, ktorá ma núti ešte dlho sa k nej v myšlienkach vracať, premýšľať o prečítanom... To značí, že kniha splnila svoj účel, oslovila čitateľa. Avšak v kútiku duše upodozrievam autora, že si tie zvrátenosti užíval... a to sa mi páči už menej... asi tak.

Odporúčam (Moni, 10.3.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Kniha je zaujímavá, občas sa Vám chce ju odložiť a niektoré pasáže "predýchať", ale na druhej strane je poučná. Pri jej čítaní zistíte, že Vaše problémy nestoja ani za zmienku a budete si viac vážiť, čo máte. Veľmi dobré a poučné čítanie.

Silný príbeh (Monika Kováčová, 6.3.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Silný, smutný príbeh, ktorý dojme a prinúti sa zamyslieť nad našimi životmi. Ukáže stránky života a ľudskej povahy o ktorých ani sami netužíme, že môžu existovať a môžme ich byť schopný prežiť a spraviť. Táto kniha, Vám dá tak silný príbeh, že naň nebudete vedieť dlho po prečítaný knihy zabudnúť.

Silný príbeh (Zuzana Reviľáková, 3.3.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Počas čítania som musela knihu pár krát odložiť a vrátiť sa k nej neskôr..ale príbeh na mňa silno zapôsobil a už ju mám aj vo svojej knižnici. Ukázal sa v nej silný príbeh ľudskosti, ale aj toho,čo všetko človek dokáže,aj keď o tom netuší. Rozhodne odporúčam každému.

neuveriteľné (Blanka Bieliková, 28.1.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Veľmi zaujímavé, poučné, fascinujúce, smutné a kruté ako život sám... Že to všetko ten chlapček prežil mi pripadá ako zázrak...

smútok (Maria Vavríková, 7.2.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
vrelo odporúčam, aj keď som ju nečítala, ale mi stačí ten obsah. Smútok, krutosť som prežila,preto takú knihu čítať nechcem. Ale to čo som v obsahu čítala, je možné. Žiaľ mnohí ľudia sú krutí. Neviem, či pri tom mojom ťažkom živote ktorý som prežila, mám aj veľa šťastia, lebo i keď som otca nepoznala(zomrel keď som mala 6 mesiacov) mala som matku, ktorá nás okrem povinnosti čestne pracovať, učila náboženstvu a bola presvedčená, že BOH existuje. A preto sa človek musí správať čestne,lebo na každého raz príde čas, že sa dostane na Boží súd a mohlo by byť neskoro na nápravu.Veľa ľudí neverí v Boha. Ja som v detstve z kostola po omší odchádzala s nádherným pocitom v duši. Keď som vyrástla a nie vždy sa mi darilo, aj ja som pochybovala o Bohu, ale zaujímavé je, že keď mi bolo v živote najťažšie, sama od mojich najbližších, utiekala som sa k Bohu, prosila ho o pomoc. Pravidelne som chodila do kostola. Prihodili sa mi v živote veci neuveriteľné, ktoré ma presvedčili o existencii Boha a v posmrtný život.Je mi ľúto tých vykorisťovateľov, zvrhlíkov, tyranov. Ale na každého raz príde !

No teda.... !!! (Danka Begáňová, 2.11.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Po knižke som siahla náhodou,mala som možnosť prečítať si ju ako čerstvú novinku tak som to s váhaním využila.S váhaním - pretože podľa anotácie som nečakala žiadnu slávu,zdala sa mi troška zvláštna.. :-)no opäť musím skonštatovať že som sa hlboko mýlila.Kniha bola FANTASTICKÁ!!!Zaujala ma hneď v úvode-a to tým,ako autor objasnil názov knihy.naozaj perfektne vystihuje hlavnú postavu.Hoci som chvíľami mala hrču v krku,musela s čítaním na chvíľu prestať,hoci niektoré časti boli fakt drsné,príbeh bol silný,krásne ukazuje akí rôzni ľudia sme,čoho všetkého sme schopní vo vypätých situáciách,čo všetko sa neštítime spraviť ak je to pre naše osobné blaho,častokrát nehľadiac na to,ako to ubližuje iným...Napriek tomu aká maličká a tenučká kniha je,zanechala vo mne veľmi veľké a silné pocity.Jednoznačne,bez najmenšieho zaváhania by som ju odporučila prečítať každému !!

Myšlienky chlapca (Katarína Sládečková, 24.3.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Tak táto knižka ma príjemne prekvapila. Zo začiatku som si myslela, že to bude ťažké čítanie, no zmýlila som sa. Toto dielo bolo veľmi jasne popísané. Autor veľmi pekne popisuje hrôzy vojny, no i psychickú vyspelosť a potrebu psychicky sa rozvýjať v takýchto časoch, čo dosahuje psychikou hlavného hrdinu. Veľmi rozvážne činy malého chlapca, ktoré ma nesmierne upútali. Veľmi ma nadchla psychika dieťaťa, ktorá sa rozvýjala a menila vplyvom prostredia, ľudí, túžob a snov. Je to nesmierne fascinujúca knižka, ktorú by mal mať hádam každý vo svojej knižnici. Jej hlboká myšlienka ma nadchla i dostala.

Stojí za prečítanie (Zuzana Antolová, 8.3.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Pri čítaní Pomaľovaného vtáčaťa som sa cítila podobne ako keď som kedysi čítala Veľký zošit od Agoty Kristof. Práve toto dielo mi svojou surovosťou, vecnosťou, naturalizmom pripomína Pomaľované vtáča. Ale kým Agota Kristof sa obmedzila viacmenej na holé konštatovanie drsnej skutočnosti a myšlienky hlavných postáv zostávali mnohokrát záhadou, Jerzy Kosinski založil svoju prvotinu práve na ponore a vývoji psychiky hlavného hrdinu. Očakávala som, že Pomaľované vtáča bude písané viac z pohľadu dieťaťa, naopak toto boli myšlienky dospelého človeka sformulované po mnohom prehodnocovaní, niekedy príliš koplikované na 6 až 12 ročného chlapca. Ale ako sa vyjadril samotný autor v epilógu: "Napísať knihu o dieťati si vyžaduje silné vcítenie do inej osoby. Kedže nemáme priamy prístup do toho najcitlivejšieho, najranejšieho obdobia našich životov, musíme si ho v myšlienkach vytvoriť nanovo. Hoci každý román si vyžaduje istú schopnosť vcítenia do zážitkov inej osoby, zvyčajne je náročnejšie predstaviť si samého seba ako dieťa, než dospelého." Bolo zaujímavé sledovať postupné formovanie charakteru hlavného hrdinu pod vplyvom prostredia, jeho nesmiernu túžbu po živote, vzdávanie sa a nachádzanie stále nových istôt - u Boha, Diabla, v nacizme... Som rada, že kniha bola vydaná a že sa mi kniha dostala do rúk, aj keď samotný autor neskôr spochybnil svoje rozhodnutie napísať ju a bola jedným z dôvodov jeho samovraždy. Rozhodne stojí za prečítanie!
Všetky komentáre (12)

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je deväť plus dva?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky stránok – pre zobrazenie čitateľného náhľadu kliknite na ukážku

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x