bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Reč kvetov

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 28.03.2024 02:44

  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Reč kvetov

Americká autorka Vanessa Diffenbaughová vo svojom hypnotizujúcom, dojímavom a elegantne napísanom debute Reč kvetov dôvtipne prelína minulosť a súčasnosť. Rozpráva príbeh mladej ženy, ktorá svojím výnimočným talentom v aranžovaní kvetov mení životy ľudí okolo seba napriek tomu, že sama bojuje s tieňmi minulosti.

Symbolika kvetov sa vo viktoriánskom období používala na vyjadrenie citov: zimolez symbolizoval oddanosť, astra trpezlivosť, ruža lásku. Život Viktórie Jonesovej však poznamenal skôr smútok, nedôvera a samota. Detstvo strávila v početných pestúnskych rodinách, čo spôsobilo, že ani po rokoch neznesie dotyk inej osoby, bočí od ľudí a najradšej trávi čas sama, obklopená kvetmi. Osemnásťročná sa osamostatnila. Nemala kde bývať, a tak spávala v parku, kde si založila malú záhradku. Onedlho jej talent v aranžovaní kvetov objavila miestna floristka a Viktória si uvedomila, že má schopnosť zvoliť pre ľudí správne kvety a tak dodávať ich životu nový rozmer. Na kvetinovom trhu sa stretla so záhadným predavačom a musí sa rozhodnúť, či podstúpi riziko a pokúsi sa žiť nielen medzi kvetmi, ale aj s ľuďmi.

V závere knihy nájdeme slovník kvetov, o ktorom autorka hovorí: „Mojím cieľom bolo vytvoriť zbierku použiteľnú pre dnešného moderného čitateľa. Rozhodla som sa neuvádzať kvety, ktoré sa dnes už takmer nevyskytujú, a pridať tie, ktoré boli vo viktoriánskych časoch zriedkavé, ale dnes rastú bežne. Rastliny súvisiace s jedlom som ponechala (Viktória by to neurobila inak), ale vynechala som nekvitnúce stromy a kríky, pretože, ako hovorí Viktória, na odumretých konároch či suchej kôre nie je vôbec nič zaujímavé...“

Z anglického originálu The Language of Flowers (Ballantine Books, New York 2011) preložila Lucia Gáborová.

Detaily o knihe

Názov: Reč kvetov

Originálny názov: The Language of Flowers

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Odkazy

Hodnotenie čitateľov

Zaujímavá kniha. (Mika, 13.6.2017) Odpovedať

Čítanie knihy prináša rôzne pocity - sklamanie, pochopenie i nepochopenie zároveň, odcudzovanie, radosť, bolesť, nádej, ... Je to naozaj iný príbeh, ako by človek prvoplánovo čakal. Pre hlavnú postavu, Viktóriu, je to vlastne neustálny boj so sebou samou, so svojou minulosťou, s dotykmi, s túžbou po rodine ... so všetkým. Jediná istota v jej živote sú kvety, ktorými dokáže všetko vyjadriť.

Reč kvetov (Sisa, 30.1.2015) Odpovedať

vrelo odporúčam
Príbeh z trošku iného súdka, pre mňa osobne bola kniha veľmi smutná a depresívna ale napriek tomu prekrásna. Ak nedáte dieťaťu lásku, keď ju potrebuje i keď hnevá, kričí, robí zle, tak jeho celý život bude veľmi smutný. Častokrát som "kričala" na Viktóriu, že čo to robí, prečo sa tak správa, prečo uteká vtedy keď má ostať. Nachádzala útechu v kvetinách, ktoré som pri čítaní cítila, každý jeden kvet som pozerala vzadu aký význam má a často krát som sa pristihla pri tom, že nečítam príbeh ale listujem slovníkom a pozerám "reč, ktorou sa k nám prihovárajú kvety". Pre mňa silný príbeh, fascinujúci a taký reálny..

Reč kvetov (Veronika Jurčišinová, 29.8.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Výborná kniha. Nie je len o reči kvetov, ale podrobne a verne zobrazuje pocity dievčaťa, ktoré túžilo po láske a napriek tomu robilo všetko preto, aby sa od ľudí vzdialilo, citovo aj fyzicky. Dojemný príbeh Viktórie chytí za srdce každého, kto dokáže vidieť viac, ako je na prvý pohľad vidno.

dobré (Tamara Kolláriková, 5.8.2013) Odpovedať

príjemné čítanie
kniha bola zaujímavá, prečítala som ju za dva dni popri deťoch a povinnostiach... keď som musela prerušiť čítanie, nevedela som sa dočkať kedy sa k nej vrátim, bola som zvedavá, ako to dopadne... a bola som aj nahnevaná na správanie hrdinky, aj som mala strach, ako sa skončí niečo, čo vyviedla :)

nádherné čítanie (Dominika Hlavatá, 21.5.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Len málo kníh tak osloví ako táto...prelínanie sa minulosti s prítomnosťou v spojení s úžasným príbehom plného bolesti strachu a tajomstva....nádherné....

krásny nezvyčajný príbeh (Danka, 13.11.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Krásna kniha, výborný nezvyčajná námet na čítanie. Ak v začiatku knihy hlavná postava nemá práve šťastné detstvo, väčšinou ide o príbeh smutný, drsný, plný zloby. Táto kniha bola iná. Viktória na detstvo síce nemá najpríjemnejšie spomienky no dokázala sa vzoprieť predpokladanému nešťastnému osudu. Príbeh je naopak plný lásky, nehy, ukazuje aké rôznorodé dokážu byť ľudské city a vzťahy. Určite sa v ňom nájde aj bolesť a drsné časti, no tie úzko súvisia s jej povahou, správaním a myslením. S napätím som čakala hlavne nato, ako sa Viktória zachová, keď zistila že je tehotná, prežívala som s ňou jej trápenia v tehotenstve i neúspešnú snahu postarať sa o dcérku. Autorka jej pocity opisuje dokonale – ako keby si niečo podobné zažila. Bola som sklamaná keď nakoniec podľahla svojej zvláštnej samotárskej povahe a opustila všetko, čo si postupne ťažko vybudovala. Záver však nakoniec dopadol presne podľa mojich predstáv, takže som si mohla vydýchnuť  knihu určite odporúčam, nejde v nej o ťažkú romantiku ako sa na prvý pohľad môže zdať, naopak je to príbeh zaujímavý, pútavý a neobyčajný. Plus dávam aj za rôzne zaujímavosti z oblasti kvetov, ktoré autorka do príbehu nenásilne pridala, nikdy by ma nenapadlo aké rôzne významy môžu jednotlivé kvety mať.

úžasná (Barborka, 9.11.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
ešte síce nie som na konci, ale úplne ma pohltila, nádherný, dojímavý príbeh... a v neposlednom rade zaujímavosti o kvetoch :)

nádhera (Barborka, 20.11.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Takže dočítané... Dlho som nečítala príbeh, navyše ide o autorkin debut, ktorý by ma tak veľmi oslovil a zanechal vo mne toľko rôznych pocitov a emócií. Nádhera! Úžasné! Dojímavo a citlivo napísaný príbeh, ktorý chytí za srdce. Každou obrátenou stánkou nám autorka vykresľuje viac a viac príbeh Viktórie, dievčaťa z detského domova, ktoré sa bojí ľudí, ale o to viac dôveruje kvetom a ich reči. Cez ne ovplyvní život mnohým ľuďom, pretože verí, že každý kvet má svoj význam a skryté posolstvo. Postupne sa nám odkrýva celý jej životný príbeh plný bolestí, strachu, odmietania a omylov, ktorý v jednom okamihu osvetlí jedna žena... a jeden muž... Neočakávané vyvrcholenie a rozuzlenie jej životného príbehu je naozaj krásne. Kniha ma nielen že úplne dostala, úprimne dojala, ale aj nadchla a rada sa k nej určite vrátim... a to sa odhodlám povedať len pri niektorých výnimočných knihách :)

Výborná kniha (Renáta, 4.11.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Nie je len o reči kvetov, ale podrobne a verne zobrazuje pocity dievčaťa, ktoré túžilo po láske a napriek tomu robilo všetko preto, aby sa od ľudí vzdialilo, citovo aj fyzicky.Ak v knihách nehľadáte len romantiku, tento dojemný príbeh vás chytí za srdce.

Neskutočný príbeh (Katka D, 18.1.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Spočiatku som mala pocit, že knihu nedočítam. Chvíľu mi trvalo, kým som rozoznala, kde je súčasnosť a kedy je minulosť, ale potom som sa do nej doslova zakusla! Tento príbeh mi vliezol pod kožu. Príbeh mladej ženy, ktorá vyrastala v domovoch, lásku poznala len z rozprávania a keď k nej prišla skutočná, zľakla sa... Neprezradím Vám ani kúsok z tohto príbehu, ale určite Vám ju odporučím. Nie je to žiadna romanca, žiadne cukríky ... len to, čo napísal život. Na tomto príbehu mi je veľmi sympatické, že sa mohol udiať kdekoľvek ... aj u nás :) jednoducho to nerozpoznáte.
Všetky komentáre (10)

Odpovedieť na komentár


(nebude zverejnený)
Koľko hodín má deň?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

„Hovorím o reči kvetín,“ vysvetľovala Elizabeth. „Pochádza z viktoriánskej éry, rovnako ako tvoje meno. Pred stáročiami sa ľudia dorozumievali pomocou kvetov. Ak pán daroval dáme kyticu kvetov, trielila domov, aby v tichosti odhalila ich význam. Červené ruže znamenajú lásku, no žlté neveru. Páni museli vyberať dámam kvety veľmi starostlivo.
„Čo je to nevera?“ spýtala som sa, keď sme kráčali po záhradnej cestičke z oboch strán obklopenej žltými ružami.
Elizabeth zrazu stíchla a zosmutnela. Nazdala som sa, že ju nahnevalo niečo z toho, čo som natárala, no jej pohľad nesmeroval ku mne, ale k ružiam. Ktovie, kto ich sadil. „To znamená, že človek má priateľov... tajných priateľov,“ riekla napokon. „Takých, ktorých nemá mať.“
Jej vysvetleniu som nerozumela. Načiahla sa, chytila lyžicu, ktorú som ešte stále držala v ruke, a ťahala ma za ňu. Vytrhla som sa jej, no šla som za ňou. Zahli sme za roh.
„Toto je rozmarín, znamená spomienky. Povedal to Shakespeare, budete sa o ňom učiť na strednej. A tamto je orlíček – útek; cezmína – prezieravosť; levanduľa – nedôvera.“ Prišli sme na rázcestie a Elizabeth sa začala pod nízkou vetvou hrabať v zemi. Ja som dorazila aj posledné zvyšky arašidového masla a lyžicu hodila do kríkov. Potom som vyskočila na strom, chcela som sa pohojdať, no vetva sa ani nepohla.

Ukážky stránok – pre zobrazenie čitateľného náhľadu kliknite na ukážku

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x