bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Bezhviezdna tma

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 28.03.2024 02:44

  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Bezhviezdna tma

Bezhviezdna tma je zbierka štyroch noviel – 1922, Veľký šofér, Férové predĺženie, Dobré manželstvo –, záhadných, temných, s prvkami hororu, dokumentujúcich autorovo majstrovstvo aj v tomto žánri. Je v ich však viac ako len štedrá dávka hrôzy...
Prečo sa farmár, ktorého svet v roku 1922 stojí na pokraji zatiaľ netušenej krízy, rozhodne brutálne zavraždiť manželku? Prečo donúti svojho nedospelého syna, aby mu pri vražde pomáhal?
Prečo sa nenápadná Tess, spisovateľka, ktorej knihy prinášajú slušné, ale nie prehnane luxusné živobytie, stane obeťou znásilnenia?
Prečo je muž, ktorého život má ukončiť rakovina, odrazu zdravý, šťastný a úspešný?
Prečo je manželstvo dvoch ľudí aj po dvadsiatich siedmich rokoch spolužitia stále postavené na lži? A čo sa stane, až túto zverskú a tragickú lož manželka náhle odhalí?
Alebo ešte inak: Prečo je ľudské srdce schopné zla i nekonečného sebaobetovania?
Otázka, ktorú si položil Stephen King, otvorila v jeho predstavivosti nové temné zdroje inšpirácie. Čítajte, nazrite do očí zlu a držte palce tým zvyškom dobra, ktoré sa proti nemu odvážia postaviť!
A ešte jedna autorova rada čitateľom: „Ak pôjdete na veľmi tmavé miesto – napríklad do domu farmára Wilfa Jamesa v Nebraske v poviedke 1922 –, mali by ste si so sebou vziať ostré svetlo a všetko si ním osvetliť. Ak nič nechcete vidieť, tak prečo, preboha, sa vôbec odvažujete vstúpiť do tmy?“

Z anglického originálu Full Dark, No Stars (SCRIBNER, a Division of Simon & Schuster, Inc., 1230 Avenue of the Americas, New York 2010) preložila Marína Gálisová.

Detaily o knihe

Názov: Bezhviezdna tma

Originálny názov: Full Dark, No Stars

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

super (andy, 1.5.2014) Odpovedať

príjemné čítanie
Kvalitne spracované 4 príbehy, Bezhviezdna tma nie je klasický horor, či thriler, je to jednoducho majstrovsky opísané zlo skryté v najhlbšom vnútri ľudí. Najviac ma zaujala poviedka o predĺžení času, asi to pri čítaní vyznieva až príliš nereálne, ale ... kto vie, čoho by sme boli schopní, keby ...

mrazivé čítanie (Petra Hanzelová, 17.8.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
King je naozaj kráľ! Hrôza, strach, napätie..Arlettina potkania armáda, uff...zimomriavky a chladno mi bolo aj pri 43 stupňoch na dovolenke, neľutujem že som ho pribalila so sebou do kufra..áno, áno, môj presne môj štýl ako prežiť letné horúčavy..

Ďalšia úroveň strachu (Lenka, 1.8.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Keď pridlho nečítam Kinga, mám absťáky. Naposledy som ich upokojila práve Bezhviezdnou tmou, v ktorej tá tradičná "kingovská" hrôza nemala žiaden mystický pôvod, práve naopak. Bola to temnota (ten príslovečný cudzinec) v každom z nás, z ktorej tak mrazilo. King je ozaj kráľ, každá poviedka je iná, a predsa majú niečo spoločné. Perfektne vykreslené postavy s veľmi uveriteľnými motívmi, neuveriteľné majstrovstvo v rozpovedaní príbehu a psychológii postáv, to je King v Bezhviednej tme. Táto kniha nie je o tom, že sa budete báť po zotmení. Je o tom, že sa budete báť, či naozaj poznáte vlastných blízkych a hlavne, či vôbec viete, kto ste vy, a kto sa to v tej temnote vo vás ešte skrýva.

Super (Sabína Polakovičová, 28.2.2013) Odpovedať

príjemné čítanie
Moja prvá kniha od Kinga ale hned po precitani som si kupila dalsie :)Úžasné poviedky plné originality a napätia. Pre fanúšikov hororového žánru vrelo odporúčam

Fakt dobre! (Jana Macková, 9.11.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Taketo hororove pribehy nie su velmi moj styl, ale neodolala som. Pritelka ma scitaneho Kinga. Mozem tvrdit, ze kazdu jeho knihu. Tak ma zaujimalo, co ju na Kingovi laka. A musim jej dat za pravdu. Napinave pribehy. Kazdy svojsky. Nevedela som sa od knihy pohnut. Skor ako si pozriet film takehoto zanru, urcite radsej siahnem po knihe. :-)

Jednoducho skvelá! (Libuša Vartovníková, 31.8.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Ako vždy, King nesklamal, kniha je skvelá! Už tradične som pri a po čítaní mala určité problémy pohybovať sa doma po zotmení, každú chvíľu som čakala, že na mňa vykuknú dve červené potkanie očká. Tieto zvieratká by asi boli príjemným spoločníkom len málokomu (česť výnimkám), čím sa opäť potvrdila genialita autora, ktorý ich skvele zakomponoval do knihy. Tiež dialógy a myšlienkové pochody postáv sú spracované bravúrne, človek sa sem-tam prichytí, že vlastne toho vraha niekedy aj celkom chápe, však muky, ktoré prežíval boli úplne nezlučiteľné so životom, takže proste MUSEL konať :-) A tie opisy ... dokonalé, výstižné, pracuje s detailmi tak, že predstavivosť beží na plné obrátky i keď občas proti vôli. Veru, sem-tam nechcem, ale pritom musím. Niektoré pasáže sú také vierohodné, že by som ich najradšej preskočila, kruté, nejde to však, hltám stále ďalej každučké slovo. Kniha, ktorá vás vtiahne do deja až máte pocit, že ste jeho súčasťou.

úžasné (radka, 31.8.2012) Odpovedať

King zase ukázal,že je majstrom svojho oboru.Jediné čo lutujem je,že tam poviedok nebolo aspon 10

Strach a hrôza(v úvodzovkách) (Renáta Baranovičová, 1.8.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Musím sa priznať,že toto je moja prvá stingovka.Doteraz som videla iba jeho sfilmované romány,ktoré ma veľmi zaujali.Nič v zlom,ale asi zostanem v tomto prípade pri tých filmoch,pretože vidieť alebo si predstavovať tie hrôzy o ktorých píše je veľký rozdiel.Priznám sa,že s večerným čítaním som skončila po niekoľkých stranách,ešte pár dní po dočítaní knihy som chodila s vypulenými očami a nastraženými ušami,či sa dakde nemihne nejaký potkan.Napriek tomu ju odporúčam,všetky štyri príbehy sú napínavé a zaujímavé svojím dejom.

Dobrá kúpa (Petra Vojvodíková, 6.5.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Škoda, že tých poviedok nebolo viac. Každá bola super svojím spôsobom, napínavá, občas nejaký nechutný opis (hádzanie manželky do studne :D ), deje mali spád, výborná atmosféra, knižku som prečítala celkom rýchlo. Vadil mi asi len občasný preklep a zopár vtipných slov. King však nesklamal :)

King je odteraz môj idol (Naty, 27.1.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Túto knihu som si kúpila na základe doporučenia od jednej mojej známej a oplatilo sa s veľkým P. Rovnako ako všetky 4 novely aj doslov. Hlavne to ako King čitateľovi povedal: "Vitaj späť vo svetle." Ja som sa naozaj cítila, že som sa konečne dostala do skutočného a lepšieho sveta :). Hneď som si začala svoj život viacej vážiť.

kniha ktorú musíte mať (Martina Putoráková, 23.1.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Stephen King je zárukou kvality, a tak tomu nie je inak ani v tejto knihe, ktorú tvoria štyri novely. Každá jedna z nich by si podľa mňa zaslúžila samostatné románové spracovanie. Dokonca si ich viem predstaviť prepísať aj do filmového scenára. Osobne ma najviac asi zaujala poviedka Veľký šofér, no ani ostatné za ňou ďaleko nezaostávali. Hoci má kniha 360 strán, prečítate ju maximálne za tri dni, nedá Vám proste spávať a musíte otáčať stránku za stránkou. Tento spisovateľ je jednoducho kráľ vo fantazírovaní :) a to je predsa hlavné pre písanie kníh.

Nie je o čom... (Pavol Dankovič, 18.12.2011) Odpovedať

vrelo odporúčam
Pre mňa najnapínavejší príbeh, ktorý som prečítal v priebehu pár dní (keby som nemal prácu, tak aj za jeden deň to dám.) Všetky 4 poviedky sú naozaj originálne, proste klasický Stephen King, pri ktorom vždy cítim napätie, strach, odvahu... odporúčam všetkým, ktorý sa v noci chcú báť, ale zároveň nevedia odtrhnúť oči od pútavej knihy.

King je prosto Kráľ (Dominik Peterčák, 6.12.2011) Odpovedať

vrelo odporúčam
Túto novú knižku som začal čítať večer a padla do druhého dňa. parádne poviedky, ktoré sú klasikou klasika, pútavé, mrazivé, majú tú svojskú kingovskú atmosféru, ktorá vám postaví chĺpky na temene, neustále sa obraciate, nepokojne sa hniezdite v kresle, ale aj tak nedokážete knihu odložiť. Najradšej by som bol, keby to boli samostatné knihy, aby som si ich užil ešte viac - tých 350 strán bolo málo pramálo a hoci som sa nasýtil, ešte by som si dal. Fantázia, predstavivosť, obrazotvornosť u Kinga nemá snád hraníc. Skvelé poviedky, ktoré odporúčam nielen kingofilom, ale aj všetkým, čo majú radi napätie, zimomriavky a hlavne dobre napísané príbehy. Celkom ma tiež potešil kvalitný preklad Maríny Galisovej, od ktorej som už tuším čosi čítal a bolo to tiež super. Takže plus prekladu, veľká poklona majstrovi Kingovi!
Všetky komentáre (13)

Odpovedieť na komentár


(nebude zverejnený)
Koľko nôh má holub?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

Západka na dverách sa pohla. Spočiatku sa len chvela, akoby ruke, čo sa ju pokúšala nadvihnúť, chýbali sily. Pohyb ustal a ja som si povedal, že som ho asi nevidel – že to bol len optický klam zrodený z horúčky –, keď sa odrazu s tichým šťuk nadvihla a dvere sa so studeným závanom vzduchu roztvorili. Na verande stála moja žena. Stále mala tú kvázisieťku na vlasy z vrecoviny, teraz posypanú snehom – z toho, čo malo byť miestom jej posledného odpočinku, zrejme absolvovala pomalú a bolestnú cestu. Rozklad jej uvoľnil črty tváre, dolná polovica klesla nabok a úsmev sa ešte rozšíril. Ten úsmev teraz vyzeral tajnostkársky vševediaco – a prečo by aj nie? Mŕtvi vedia všetko.
Obklopovali ju jej verní dvorania. To oni ju nejakým spôsobom dostali zo studne. To oni ju podopierali. Bez nich by bola len duchom, síce zlovoľným, ale bezmocným. Oni ju však oživili. Bola ich kráľovnou a zároveň ich bábkou.

Ukážky stránok – pre zobrazenie čitateľného náhľadu kliknite na ukážku

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x