bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Strážcovia Varadína. (Dobrodružstvá kapitána Báthoryho 1)

Vydavateľ: SLOVART (Vydavateľstvo Slovart, spol. s r.o.)
Séria:Dobrodružstvá kapitána Báthoryho (1.diel)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 29.03.2024 02:54

Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 10,49 €
Formát: E-KNIHA
cena od:
Formát: E-KNIHA
cena od:
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Strážcovia Varadína. (Dobrodružstvá kapitána Báthoryho 1)

Epos o protitureckých vojnách v Uhorsku, Sedmohradsku, Chorvátsku a Stredomorí v druhej polovici 17. storočia. Kapitán Kornélius Báthory, šermiar, rytier a básnik, už mnohokrát preukázal svoje vojenské kvality. Ako človek však zlyhal, keď po smrti manželky zanevrel na svojho syna a radšej dal prednosť vojenskej kariére. Dnes, keď má Michal Báthory 12 rokov, Kornel chce všetko napraviť a opäť mu byť otcom. Osud však chce, aby úprimnosť svojho pokánia dokázal veľkými obeťami a podstúpil neslýchané útrapy. Michal je totiž zajatý lúpežnými martalovcami a kým sa jeho otec vystrábi z ťažkých zranení, stopy po chlapcovi pohltí Osmanská ríša. Skončil v otroctve alebo v niektorom z janičiarskych výcvikových táborov? Je len jediný človek, ktorý vie, kam presne Michala odvliekli. A ten sa práve pripojil k tureckej invázii do Sedmohradska. Kornel sa vydáva na cestu k transylvánskej pevnosti Varadín, proti ktorej už tiahne obrovská presila Turkov...

Detaily o knihe

Názov: Strážcovia Varadína. (Dobrodružstvá kapitána Báthoryho 1)

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

veľmi pútavé (Erika Jarkovská, 12.8.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Kto je milovníkom historických románov, navyše z prostredia, ktoré pozná - teda zo Slovenska - ten isto nebude sklamaný čítaním prvého dielu Dobrodružstiev kapitána Báthoryho. Popri samotnom príbehu som sa dozvedela veľa zaujímavých faktov z čias protitureckých bojov, oceňujem prácu s detailami pri opise oblečenia, zbraní aj celkovo histórie. Vidno, že Ďuri umí, no a nám ostáva iba čumieť a tešiť sa na pokračovania.

Super (Anna Kurková, 29.3.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Dávno som počula o slovenskom autorovi, ktorý píše fantasy príbehy. Vždy som ho obchádzala, až raz... A nebanujem. Kornel Bathory si ma okamžite získal a držala som mu palce. Scény sú tak živo opísané, že som mala pocit, akoby som stála priamo v centre diania. Veľmi sa mi páči ľudový dobový jazyk. Výborné.

Turkobijca (Martina Buzinkaiová, 6.11.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Už tu bolo spomenuté asi všetko. Ja môžem akurát tak pridať k tomuto svoje dojmy :) Červenáka som dosiaľ vôbec nečítala. Vedela som, že existuje, ale ďalšie informácie ma akosi obišli. Táto moja prvotina od tohto autora však stála za to. Kornel Bathory je zmeska Vlada Tepesa (zanietenie proti Turkom), starodávneho rytiera (chuť bojovať mu veru nechýba), tak trochu odroňa (pijatika a chlapské reči nesmú chýbať), čo nám dokopy dáva drzého, charizmatického hrdinu, ktorého budete nasledovať až do Varadína. Mne sa to čítalo veľmi dobre, prvky fantasy boli tak akurát, nesmierne ma bavili niektoré dialogy a archaizmy tam milujem. Chystám sa na pokračovanie a aj ďalšie diela od tohto autora.

Fantázia a Skutočnosť (Katarína Stredáková, 27.1.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Jednoducho milujem mix histórie a fantázie, navyše keď miestami vyzerá tak reálne akoby išlo o skutočný príbeh. Autor sa zameral na tému, ktorá v poslednej dobe upadla do zabudnutia, hoci ľudová slovesnosť by si mohla myslieť, že sme na ňu úplne zabudli. Turecké ohrozenie, hľadanie stratených a odvlečených a boje na život a na smrť - to je len časť toho čo môžte nájsť na stránkach tejto knihy. Hlavný hrdina Báthory sa riadne zapotí pokiať príde zíver. Držme mu palce! =)

Dobrodružno-historický román s prvkami fantasy (Michaela Töröková, 9.1.2012) Odpovedať

príjemné čítanie
Je to príjemné čítanie, ale hrdina sa zapletie do takmer všetkých historických udalostí, ktoré boli v tom období v opisovaných oblastiach aspoň okrajovo, takže je úúúplne všade. Teda, niežeby mi to prekážalo, aj som niečo podobné čakala, však ide o hrdinu s veľkým H, aký nemá obdoby. Kapitán, šermiar a hrdina protitureckých bojov sa púšťa do hľadania svojho uneseného syna, samozrejme, kde inde ako na nepriateľskom území. Hlbokú psychológiu v tom však nehľadajte, je to predovšetkým oddychovka s magickými prvkami. Niekedy sa postavy potrebujú vykecať a až potom sa budú biť, niekedy je to opačne. Čo je ale zaujímavé, miestami zábavné, inokedy nudné, je jazyk. Je plný archaizmov, ľudových výrazov a tak podobne. Pripomínalo mi to cestopisy renesančných a barokových autorov... Ale však prečo nie. Ruku na srdce, kto z vás v poslednej dobe čítal niečo podobné?

Odpovedieť na komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je sedem plus tri?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x