bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Tisíc a jedna noc 8.

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 29.03.2024 02:53

  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Tisíc a jedna noc 8.

Doplnok k sérii Tisíc a jedna noc, ktorá vyšla v kompletnom 7-zväzkovom vydaní po prvý raz na Slovensku.

Podtitul ôsmeho zväzku je Rozprávanie o prefíkanej neveste neviest a iné rozprávky. Vznikol z rozličných arabských vydaní tejto orientálnej zbierky, no má jeden zdroj. Jeho stopy môžeme ešte aj dnes nahmatať pri bráne Zuvajla v stredovekej Káhire. A nielen tam - nachádzajú sa aj pri aleppskej pevnosti alebo na brehoch Tigrisu v Bagdade.

Obrazy z Tisíc a jednej noci sú aj na farebných fasádach starobylých domov v jemenskom hlavnom meste San´á´.

Aj tieto rozprávky sa zvykli rozprávať na arabskom bazári, čo bolo vždy výnimočnou udalosťou. Profesionálni rozprávači, aj publikum akoby potichu ušli zo všednosti do sveta radosti a smiechu. Všetci sa spoločne hrali na „rozprávku" a prežívali s hrdinami šťastné i tragické okamihy.

Prežite nádherné orientálne rozprávky z ôsmeho zväzku aj vy. Začítajte sa do rozprávok, ktoré sa v predošlých zväzkoch nenachádzali, ako Rozprávka o ´Alá´addínovi a čarovnej lampe, Rozprávka o ´Alím Babovi a štyridsiatich zbojníkoch, či Príbeh Princa so štyridsiatimi pannami. Nechýba Príbeh zobudeného spáča Abu l- Hasana, Rozprávanie Dávidovi a Šalamúnovi alebo Rozprávanie o dvoch šibaloch, ktorí sa chceli navzájom okradnúť.

Na zbierke Tisíc a jedna noc pracoval najznámejší slovenský arabista Ján Pauliny 25 rokov. Na väzbe kníh je špeciálny hodváb s orientálnym motívom. Všetky knihy majú zlatú razenú oriezku. Jednotlivé zväzky ilustrovali najuznávanejší slovenskí výtvarníci. Ôsmy diel ilustroval Igor Piačka, maliar, grafik a žiak profesora Albína Brunovského.

Detaily o knihe

Názov: Tisíc a jedna noc 8.

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Tak konečne! (Martina Mrázová, 16.1.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Konečne mi prišla osmička a okamžite som sa do nej pustila. Mám celú sériu, milujem príbehy Tisíc a jednej noci. Ešte ako dieťa sme mali doma v knižnici detskú verziu, nespomínam si už autora, otec mal dokonca Owfordskú kolekciu, ale tá detská verzia bola úžasná. S maminou sme si čítali rozprávky, tešili sa na každý večer, milovala som Šeherezádu. Ked vlani vyšli tieto pribehy, okamžite som si ich objednala a neľutujem. Nie sú to rozpárvky, skôr príbehy pre dospelých, je tam aj erotika, ale stále sú to nádherné a poučné príbehy plné láskavosti, prefíkanosti, priateľstva. Dodnes si listujem v týchto knihách a som rada, že k nim pribudla osmička s Aladínom či Alibabom. Nádhera. A tie maľby - najviac sa mi páčia Uchnárove, Kállayove a teraz Piačkove - sú také živé, dynamické, ohnivé a vynikajúco dopĺňajú texty. Musím povedať, že toto bola super voľba milý Ikar, Tisíc a jedna noc má zvláštne miesto v mojej knižnici a rada sa na ne pozerám, pohládzam ich hodvábny obal, teším sa z ilustrácií a pri čítaní myslievam na maminku, ktorá už nie je medzi nami. Ďakujem za tieto knihy. Ak majú robiť príbehy radosť, v mojom prípade ste to splnili na sto percent.

Pekne (dorotee, 30.1.2012) Odpovedať

To bolo pekne vyznanie :-) Aj ja mam vsetky knizky, ale rozcitanu mam stale len prvu a teraz poslednu. Som rovnako nadsena dielom, ako aj ilustraciami a celkovym vyhotovenim.

Odpovedieť na komentár


(nebude zverejnený)
Koľko mesiacov má rok?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky stránok – pre zobrazenie čitateľného náhľadu kliknite na ukážku

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x