bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Kleopatra

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 23.04.2024 03:54

  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Kleopatra

Jej palác sa leskol ónyxami, rubínmi a zlatom, ale ešte väčšmi prekypoval politickými a ľúbostnými intrigami. Kleopatra svoje úspechy dosiahla najmä bystrým plánovaním a rafinovaným vyjednávaním. Dožila sa sotva štyridsať rokov, ale stihla pretvoriť obrysy starovekého sveta.
Vydala sa dvakrát, v oboch prípadoch za vlastného brata. Proti prvému bojovala v krutej občianskej vojne, druhého dala otráviť. Napokon sa zbavila aj priveľmi ambicióznej sestry. Incestné manželstvá a úkladné vraždy patrili k rodinným špecialitám. Dostupné pramene však nasvedčujú, že Kleopatra prežila skutočné sexuálne vzťahy iba s dvoma mužmi: Iuliom Caesarom a Marcom Antoniom, najvýznamnejšími Rimanmi svojho obdobia. Obaja boli ženatí. Kleopatra mala dieťa s Caesarom a po jeho smrti ďalšie tri s jeho chránencom. Najbohatšia vládkyňa v Stredomorí si vzťahom s Antoniom potvrdila postavenie najvplyvnejšej ženy na svete. Spoločne sa pokúsili založiť novú ríšu. Hoci sa im spojenectvo nakoniec stalo osudným, Kleopatre zabezpečilo stabilné miesto v obrazotvornosti budúcich generácií.
Kleopatra si vyslúžila skutočnú slávu dávno predtým, než sa jej meno stalo otrepanou frázou, a do dejín vstúpila z nesprávnych dôvodov. Shakespeare a Shaw jej vkladali do úst slová, Michelangelo, Tiepolo či Elizabeth Taylorová jej menu prepožičali tvár. Kleopatrina výnimočná osobnosť a dramatické okolnosti jej života sa však postupne vytratili. Stacy Schiffová majstrovsky zvládla návrat ku klasickým prameňom, smelo oddelila fakty od výmyslov a neodolateľnú kráľovnú, ktorej smrť znamenala začiatok novej epochy, postavila do nového svetla. Výpravné dielo bohaté na detaily ponúka sugestívny, originálny pohľad na očarujúci životný príbeh.

Z anglického originálu Cleopatra (Little, Brown and Company, New York 2010) preložila Elena Guričanová.

Detaily o knihe

Názov: Kleopatra

Originálny názov: Cleopatra: A Life

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Kleopatra (Veronika Jurčišinová, 20.8.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Je to knižka založená na serióznom historickom výskume, autorka preštudovala všetky dostupné literárne pramene, ktoré sa o Kleopatre dajú dnes nájsť, a napísala jej príbeh podľa nich. O Kleopatre totiž doteraz koluje strašne veľa nepravdivých historiek a mýtov, ktoré autorka uvádza na pravú mieru. Nie je to teda román, ale populárno-náučná knižka, ale napísaná veľmi pútavo, moderným jazykom, autorka má zmysel pre humor, je to radosť čítať (verím, že aj preklad do slovenčiny bude kvalitný). A zároveň sa človek veľa dozvie nielen o samotnej Kleopatre, ale aj celkovo o staroveku, o Egypte, o Rímskej ríši, o pomeroch vo vtedajšom svete. V USA mala knižka veľký úspech, hneď po nej chňapol Hollywood, že podľa nej natočia nový veľkofilm, lebo ten starý s Liz Taylorovou vlastne kopíroval ten tradičný, ale nepravdivý príbeh o Kleopatre. Bude ju hrať Angelina Jolie, tak sa hádam máme na čo tešiť. Na svoje si prídu aj kostýmoví výtvarníci a podobné profesie, autorka tam opisuje neuveriteľnú nádheru Kleopatrinho paláca, rozličných slávností, ktoré organizovala, úžasné šaty, šperky atď. Je to naozaj kvalitné čítanie, môžem odporúčať každému, koho aspoň trošku zaujíma história. Nudiť sa nebudete.

Inšpirujúca žena z histórie (Renáta, 20.8.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Kleopatra- čarodejnica, alebo prezieravá panovníčka? Stala sa múzou Shakespeara, obdivovaná a preklínaná zároveň. Napriek tomu jej skutočný život ostáva opradený záhadou naďalej. Spáchala by samovraždu, ak by jej milenec Marcus Antonius nezomrel? K cieľavedomej a tak sebavedomej žene ako bola Kleopatra sa mi samovražda zo straty milovaného muža nehodí. Ale ktovie... Možno to bola jej jediná slabosť, ktorú neschovala. V tejto knihe som objavila množstvo informácií, autorka si skutočne dala záležať na objektivite a zostala nestranná.

Kleopatra (Veronika, 11.8.2013) Odpovedať

príjemné čítanie
Milujem históriu a keďže sa mi už dlhšie sušila na poličke tak som po nej konečne siahla a neoľutovala. Historické fakty, ktoré nenudia, neunavia ale zaujmú. Aspoň mňa určite

Hmm (Petronela Pavlíková, 14.11.2012) Odpovedať

príjemné čítanie
Je to veľmi zaujímavá kniha. Vrelo odporúčam

Takto o histórii nie (Monifta, 11.11.2012) Odpovedať

neoslovila ma
Keď som uvidela, že vyšla nová kniha o Kleopatre, ktorá je založená na reálnych údajoch a faktoch, tak som sa potešila a rozhodla som sa, že knihu si prečítam. Bohužiaľ, asi som mala priveľké očakávania, ale kniha ma vôbec neoslovila. Spočiatku som si hovorila, že dám knihe šancu a dočítam ju celú, ale bohužiaľ..nepodarilo sa :(. Autorka nám síce v tejto knihe ponúka množstvo faktov, uvádza zdroje, hodnotí, komentuje..snaží sa pôsobiť nestranne, ale...knihe chýba koncept, častokrát skáče z jednej témy k druhej, od Cézara a Ríma ku Kleopatre v Egypte a človek je z toho akurát tak zmätený. Nerada knihy kritizujem, ale bohužiaľ táto kniha ma nezaujala, chýba jej pútavý príbeh, niečo čo by čitateľa oslovilo a nedovolilo mu odtrhnúť sa od knihy. Je síce pekné, že autorka išla "cez fakty", ale aj v takomto prípade sa dá napísať zaujímavá a pútavá kniha (príkladom toho,že sa to dá, je kniha od Neal-a Bascomb-a Lov na Eichmanna, to je krásny príklad toho ako by sa malo písať o histórii tak, aby to bolo pútavé). A súhlasím aj s komentárom od p. Anny, v tomto prípade obal jednoznačne predčil knihu.

KLEOPATRA (Anna Nagyová, 11.11.2012) Odpovedať

priemerná kniha
Pravdu povediac, som čakala niečo viac, je to kniha plná údajov,žiadná následnosť- skôr ako diplomová práca,žial premňa bol obal najkrajší.

Kleopatra (Barbora Jagnešáková, 14.12.2011) Odpovedať

Kniha o tejto žene zo starovekého Egypta môže byť zaujímavá a teší ma, že je tu na ňu dobrá recenzia, aj keď len jedna zatiaľ. Vždy ma lákali knihy z tohto obdobia a ak je fakt dobre napísaná, nie len historické fakty... dúfam, že sa k nej raz dostanem a prečítam si ju!

Bezva knižka! (Edit, 27.10.2011) Odpovedať

vrelo odporúčam
Perfektná knižka, takto by sa malo písať o histórii, aby to nikoho nenudilo. Autorka je vtipná, píše síce o staroveku, ale úplne normálne, je to radosť čítať. A na príbehu Kleopatry bolo aj čo naprávať, veľa z toho, čo o nej dnes "vieme", vlastne nie je pravda. A určite bude super aj nový film, už sa točí! Angelina Jolie asi nebude horšia ako Taylorka.
Všetky komentáre (8)

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je osem deleno dva?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

Počas jedného z najhektickejších posmrtných životov v dejinách sa Kleopatra stala asteroidom, videohrou, ošúchaným prirovnaním, cigaretou, hracím automatom, striptízovým klubom či synonymom Elizabeth Taylorovej...
Navyše si ju pamätáme z nesprávnych dôvodov. Kleopatra, schopná a triezvo uvažujúca vládkyňa, vedela vybudovať flotilu, potlačiť vzburu, kontrolovať emisiu peňazí či vyriešiť hladomor v ríši. Významný rímsky generál potvrdil, že sa vyzná vo vojenských záležitostiach. Z priemeru vytŕčala dokonca aj v období, keď o mocné panovníčky nebola núdza, ako jediná žena v starovekom svete, ktorá vládla samostatne a zohrávala významnú úlohu v rímskej politike. Bohatstvom neporovnateľne prekonávala hocikoho v okolí Stredozemného mora. Tešila sa väčšej prestíži než ktorákoľvek z jej súčasníčok, o čom sa presvedčil aj istý popudlivý rival zo susedného kráľovstva. (Keď ju chcel dať na svojom dvore zavraždiť, radcovia ho presvedčili, aby si to vzhľadom na jej významné postavenie radšej rozmyslel.) Kleopatra pochádzala z dynastie úkladných vrahov a verne dodržala rodinnú tradíciu, ale vzhľadom na okolnosti sa výnimočne krotila. Napriek tomu v našej pamäti figuruje najmä ako samopašná zvodkyňa a nie je prvou ani poslednou mocnou vládkyňou, ktorú dejiny premenili na nehanebnicu.

Ukážky stránok – pre zobrazenie čitateľného náhľadu kliknite na ukážku

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x