bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Púštny kvet, 2. vydanie

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:2.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 28.03.2024 02:44

  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Púštny kvet, 2. vydanie

Príbeh ženy, ktorá sa zo somálskej púšte prepracovala do sveta hviezd medzinárodného modelingu. Ako trinásťročná opustila svoju početnú rodinu, aby unikla sobášu so starým mužom. Z púšte si odniesla poznačené telo i dušu tzv. ženskou obriezkou, ktorú ešte i dnes podstupujú africké dievčatá v útlom veku. Waris šťastnou náhodou mohla pracovať niekoľko rokov na somálskom veľvyslanectve v Londýne. Keď jej legálny pobyt vypršal, rozhodla sa v cudzom prostredí ostať a zarobiť peniaze pre seba i pre svoju matku. Zapojila sa i do boja proti ženskej obriezke ako mimoriadna veľvyslankyňa OSN a zástankyňa ľudských práv.

Slovenský preklad Andrea Cániková.

Detaily o knihe

Názov: Púštny kvet, 2. vydanie

Originálny názov: Desert Flower

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

A my si myslíme, že nemať mobil je tragédia (Martina B., 1.6.2016) Odpovedať

vrelo odporúčam
Podľa mňa veľmi dobrá kniha, ktorá otvorí oči mnohím ľuďom. Nielenže poukazuje na chudobu a zaostalosť mnohých afrických štátov, ale tiež opisuje kruté zaobchádzanie so ženami, ktoré sa neustále deje, a o ktorom častokrát nemáme ani potuchy. Myslím si, že je to hrozné, ale páčilo sa mi, že sa niekto o tom rozhodol otvorene rozprávať, hoci musím povedať, že kniha bola napísaná mierne chaoticky - skákala z minulosti do prítomnosti. Kniha sa mi však páčila a odporúčam, nech si ju ľudia prečítajú (a nielen ženy, ale aj muži!)

Púštny kvet (V. Berdáková Pavlík, 29.4.2015) Odpovedať

príjemné čítanie
No tak najprv by som chcela poznamenať, že to bolo úplne iné ako vo filme. Úplne. Dokonca aj iný sled udalostí. Inak to bolo pekne vyrozprávané...celé to rozprávala Waris svojimi slovami. Pekný príbeh. Smutná realita ženskej obriezky. Určite sa to oplatí prečítať.

Púštny kvet -upúta a chytí za srdce (Monika, 24.1.2015) Odpovedať

vrelo odporúčam
Nemala som v láske čítať veľmi knihy, no keď mi prišla pod ruky práve táto kniha, rozhodla som sa ju prečítať ... Už prvými riadkami som bola ohromená tak, že som sa od nej nedokázala odtrhnúť. Niektoré momenty ma dohnali k slzám – to, čo prežila Waris by určite nechcela prežiť jedna z nás. Kniha je pre mňa veľmi pútavá a zaujímavá. Odohráva sa v nej veľký príbeh "malej bojovníčky", ktorá zdolá neskutočné prekážky a dosiahne priam nepredstaviteľné, ak si uvedomíme, odkiaľ Waris pochádza a odkiaľ uteká. Veľmi držím hrdinke palce, aby dokázala ovplyvniť to, za čo bojuje a verím, že bude mať stále okolo seba ľudí, ktorí jej pomôžu presadzovať myšlienku dobra. A to je v dnešnom svete veľmi dôležité. Pri niektorých pasážach som sa priam rozplakala. Je to neuveriteľné, ako sa len 13-ročné dievča dokázalo postaviť na vlastné nohy a veriť, že vo svojom živote má na viac, než len na pustovnícky život na púšti. Kniha ma úplne dostala, už som čítala aj jej pokračovanie - Deti púšte, ktoré bolo viac o faktoch a tým pádom menej zaujímavé (neodporúčam začať čítať iba druhý diel bez predošlého, nezaujme vás). Autorka porozprávala z vlastnej skúsenosti priam neuveriteľný osud, ktorý si vybrala. Je nesmierne odvážna a šarmantná žena. Niektoré momenty vás aj pobavia, má zmysel pre humor napriek všetkému, čo prežila v detstve. Milujem Afriku a po prečítaní tejto knihy mám chuť spoznávať aj chudobnejšie časti - vďaka knihe pochopíte aj iné kultúry a nezmyselnosť "našich problémov" keď niekde neďaleko nás zomierajú mladé dievčatá len pre presvedčenie ... Je to kniha na zamyslenie a príjemné večery. Odporúčam !!!

Waris. (Zuzana Vengrínová, 12.1.2015) Odpovedať

vrelo odporúčam
Veľmi emotívny príbeh, ktorý je napísané podľa skutočnej udalosti. Chytil ma za srdce. Neviem si predstaviť prežiť niečo podobné ako Waris. Je to silná žena. Preto si zaslúži obrovský obdiv, za prežitie, dokonca za odvahu vyrozprávať vlastný krutý príbeh a pomôcť dievčatám ktoré prežívajú to čo ona. Knihu si prečítajte čo najskôr, pretože podobné príbehy sú ťažké na nájdenie. A keď si prečítate tento, neostanete rovnakým človekom.

Krutá realita (Petra Kopáčová, 5.1.2015) Odpovedať

príjemné čítanie
Slovné spojenie - Púštny kvet - pozná azda každý. Okrem knihy máme k dispozícií aj film. Ten som videla skôr, než som si knihu prečítala. Ani som nemala v úmysle čítať akýsi bestseller. Nie je to môj štýl. Pretože keď čítate to, čo si myslia ostatní, môžete si aj myslieť len to, čo všetci ostatní. A to som nechcela. No Ježiško to zariadil inak a ja som si pod Vianočným stromčekom našla túto knihu. Aj hlavná hrdinka a zároveň autorka, Waris, sa potýka s inakosťou. Uvedomuje si, že je iná. Uteká zo Somálska, aby sa nemusela vydať a mieri za lepším a slobodnejším životom. No nepozná jazyk, do spoločnosti sa zaraďuje ťažko a pomaly, no nevzdáva sa a bojuje s krutou realitou. No nechce lepší život len pre seba, ale aj pre svoju rodinu a všetky ženy, ktoré si museli vytrpieť a prejsť tým, čím si ako malá prešla ona. Zákrok s ostrým kameňom alebo sklom, ktorým ostala poznačená doteraz a znepríjemňuje jej život. Oplatí sa prečítať si príbeh jej neľahkej cesty.

Púštny kvet (Veronika Polcová, 3.1.2015) Odpovedať

vrelo odporúčam
Určite odporúčam prečítať si ju, ja som najprv videla film, ale pri čítaní knihy, hoci som vedela, že čo môžem očakávať, predsa pri niektorých pasážach mi naskakovala husia koža...vrelo odporúčam

super kniha (jankah, 2.7.2014) Odpovedať

vrelo odporúčam
mne sa velmi, velmi , velmi pacila , precitana na jeden dusok ...

Nezabudnuteľné! (Monika, 12.5.2014) Odpovedať

vrelo odporúčam
Neobyčajné putovanie somálskej kočovnice-to úplne vystihuje celú knihu.Krásne napísaná,neobyčajná kniha.Človek si kladie otázku:"Naozaj je to skutočný príbeh?Naozaj sa to stalo?"a odpoveď znie veľmi jednoducho:"Áno!"Skutočne som tomu nemohla uveriť.Veľmi obdivujem túto ženu.Waris je veľká osobnosť.Naozaj,kúpte si túto krásnu knihu-neoľutujete.Dávam 5 hviezdičiek.A ešte niečo-film nestojí ani za reč.Ale táto kniha-úžasná!

odporucam (Denisa Maťašová, 6.5.2014) Odpovedať

vrelo odporúčam
dobre citanie na uvedomenie si hodnoty zivota, voda potrava je to najdolezitejsie na prezitie, my mestska ludia to mame a neuveodmujeme si jej hodnotu

Púšť (Flower, 30.8.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Veľmi dobrá knižka, ktorá poukazuje na žitie v iných častiach Zeme no i na fakt, aký sú niektorý ľudia. A na to, že život nemusí byť kôpka nešťastia ako to na prvý pohľad vyzerá :) Môže niekto prísť a spríjemniť nám život. Môže sa čokoľvek stať.... Táto kniha hovorí o problémoch ktoré sú pre nás nepochopiteľné a zdajú sa nám neuveriteľné, ale v skutočnosti sa dejú. Je to kniha pri ktorej sa človek zamyslí.

Úžas (Iwa, 24.8.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Fakt skvelá kniha prečítala som ju za jeden deň, pretože ma neskutočne pohltil jej obsah. Prežiť si niečo také, ako táto žena by som určite nechcela. Jednoduché čítanie to bolo aspoň pre mňa a po jej prečítaní som mala zmiešané pocity, no myslím že to sa to od tejto knihy dalo čakať. Mám 17 a táto kniha na mňa zapôsobila a tak ju vrelo odporúčam každému, kto si chce prečítať život niekoho, kto nemal šťastie od narodenia.

púštny kvet (Sabína, 24.8.2013) Odpovedať

príjemné čítanie
Zaujímavá kniha. Knihu mi kúpil priateľ k narodeninám a mala som ju prečítanú za 1 deň. V mnohých častiach mi išiel až mráz po koži pre to, čím tá žena musela prejsť. Knihu som čítala našťastie skôr ako som videla film, v ktorom podla mna chýba viac podstatných vecí...Kniha je ale fajn

Moja inšpirácia (Martina Meľová, 19.8.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Pre mňa určite jedna z úžastných knižiek. Niet nad knižku. Pozerala som aj film aj knižku, poviem vám knižka to je úplný pôžitok a zážitok z príbehu. Rada čítam dievčenské romány , rada si prečítam aj spoločenské a nikdy neoľutujem. Osud hl. postavy ma dostatočne inšpiroval do môjho života. Zaujímavé ako sa zo škaredého káčatka stane krásna labuď. Príbeh ma tak upútal, že som to prečítala za 2 dni , čo sa teda mne nestáva často. Som vďačná mamine za odpručenie knižky, dúfam že aj mne bude vďačný mne toho koho som oslovila :)

Pustny kvet (Veronika Jurčišinová, 11.8.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Každý má iný názor,ale pre mňa táto kniha patrí do desiatky nejlepších kníh,ktoré som čítala.Skutočný príbeh chytí za srdce ktoréhokoľvek človeka.Sama som si pri nej aj poplakala i keď mi prišlo aj zle pri niektorých situáciách, ze strasne ako ludia zoju v niektorych castiach sveta. Je pravda,že roky niekedy nesedeli,ale nie je to katastrofické a každý si vie zrátať dve a dve,takže podstata vôbec neušla. Pozrela som si aj film a z neho som bola totálne sklamaná.Keby som si neprečítala najprv knihu,ani nechápem,o čo vo filme ide.Bol veľmi rýchly,veľa v ňom bolo vynechaného a strácalo to iskru. Jednoznačne odporúčam precitat knihu, ked ju citate mate pred sebou a vo vlastnej hlave film,ktorý je sto krat lepsi ako original filmu. Keby sa dali k hodnoteniu dat nejake hviezdicky tak ich je tam aj dvojnasobne.....

Nepredstaviteľná realita... (Jana Macková, 9.8.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Veľmi silný dojímavý príbeh. Najprv som čítala knihu, potom videla filmové spracovanie. Kniha je milionkrát lepšia, ale ani po filme neostanete bez sĺz v očiach. Pre nás určite nepochopiteľná realita. Ako môže niekto ešte v 21. storočí vykonávať také úbohé obrady. Tak zneuctiť telo ženy. Obdivujem hlavnú hrdinku- autorku knihy, ktorá týmto peklom sama prešla.

úžasná (Martina B., 8.8.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Kniha je pre mna velmi putava a zaujimava. Odohrava sa v nej velky pribeh "malej bojovnicky", ktora zdola neskutocne prekazky a dosiahne priam nepredstavitelne, ak si uvedomime, odkial Waris pochadza a odkial uteka. Velmi drzim hrdinke palce, aby dokazala ovpyvnit to, za co bojuje a verim,ze bude mat stale okolo seba ludi, ktori jej pomozu presadzovat myslienku dobra.A to je v dnesnom svete velmi dolezite. Odporucam precitat. Zaroven sa v pribehu dozviete zaujimavosti o Afrike,ktore mozno s mediach ani nie su zverejnovane. Kto je empaticky, vciti sa do pocitov Waris a prezije kazdy okamih s nou.

SKVELÁ (Vanesa Bohunská, 7.8.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
K tejto knihe nie je čo dodať, je pútavá, zaujímavá a cez to všetko, to všetko zlé a boestivé sa pre Waris končí happy endom :)

pustny kvet (Miroslava Slovíková, 7.8.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
skvele citanie, kniha je omnoho lepsia ako film, i ked Waris pise o hroznych veciach je tu krasne opisana aj laska a vsetko co s nou suvisi.

Výborná !!! (Katarína Giertlová, 6.8.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Úžastná kniha... ako aj prvá časť tak rovnako aj druha :)mna osobne veľmi potešila tááto kniha...oplatí sa prečítať :)

recenzia (Iveta Hrickova, 3.8.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
tento pribeh sa mi pacil kvoli tomu, ze i ked mame o tej problematike nejake informacie, je len velmi tazke predstavit si, ako to v skutocnosti je. vdaka autorke, ktora prerozpravala svoj pribeh si to vieme predstavit takmer do detailov. velmi dobre spracovanie, su tam nejake stylisticke chybicke, ale to sa do odpustit, kedze autorka nie je spisovatelkou, ale obycajnou zenou - "jednou z nas". tesim sa na dalsie pokracovania, ktore ma cakaju na precitanie

Aká je dôležitá sila vôle (Miroslava Klvačová, 2.8.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
kniha, ktorá opisuje aký ťažký život môže byť, aké neprávosti sú páchané na deťoch a ženách v afrike, aké neprávosti sú páchané na ľudskej duši, sila vôle prekoná všetko...

Púštny kvet (Katarína Voláková, 2.8.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Skvelý príbeh. Najprv som videla film ale rozhodla som sa že si stopercentne musím prečítať knihu. A som rada, že som tak urobila! Úžasný ale smutný príbeh Waris. Neviem si predstaviť, že by som prežila to čo ona. Obdivujem ju za to aká bola a je silná žena.

Neopísateľná (Klaudia, 1.8.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Naozaj skvelá kniha! Plná emócií, radosti aj bolesti. Musím sa priznať že som si pri nej aj poplakala, a určite by som si chcela prečítaj ešte nejakú knihu od Waris :)

Krásna kniha (Kristína Protušová, 1.8.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Púštny kvet je kniha,ktorá mi pomohla uvedomiť si,že na svete nie je nič zbytočné.Hoc si človek niekedy musí prejsť akoby "peklom" aby dokázal prežiť,musí sa veľa vecí zriecť,je dôležité aby človek nezabúdal žiť..pretože naša minulosť nerozhoduje o tom ako bude vyzerať naša budúcnosť.Príbeh Waris Dirieovej je veľmi motivujúci a to,že je skutočný by malo byť ozajstnou výzvou pre všetkých nás..pretože nič nie je nemožné,naozaj vrelo odporúčam túto knihu :).

chytí vas za srdce (Katarína Feťková, 29.3.2013) Odpovedať

príjemné čítanie
Pekná kniha je Púštny kvet, odporúčam ju viac ako film, tento autobiografický príbeh afričanky, ktorá ide za svojím cieľom, príbeh skromnej mladej ženy vás verím že chytí za srdce :)

Pustny kvet (veronika jurcisinova, 28.3.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
tak táto kniha je uzasna....najorv som si precitala knihu a potom sm videla aj film, ale taaak sa to neda ani porovnat..kniha je uzasne napisana, vsetko dopodrobna opisane, detaily....ani sa nechce verit ze niekde takto ludia ziju, vtedy sa clovek zamysli ze ako dobre ze zije na slovensku...v niektorych castiach ako to Waris opisuje vypadnu aj slzy...tuto knihu odporucam vazne kazdemu , a hlavne precitat si K N I H U a nie film !!!

waris (Martina Gálová, 28.3.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Výborná kniha. Vážme si život, aký žijeme.

skutočná (Michaela Mészárosová, 24.3.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
neuveriteľná kniha a to viac, že je to skutočný príbeh... veľký obdiv

skvelá kniha (Alica, 18.3.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Ked som prvý krát chytila do rúk túto knižku tak som si povedala,dalšia nezaujímavá kniha.Lenže o pár dní som sa do obchodu vrátila a opat si ju obhliadla.Mala niečo do seba.Kúpila som si ju a hned som ju začala čítat.Už na začiatku som sa do nej tak zažrala.Má neuveritelný príbeh.Hlavná hrdinka Waris,ktorá je zaroven aj autorkou tejto skvelej knižky opísala svoj život tak s citom a zaroven s bolestou.To čo prežila bolo neskutočné a i napriek tomu dokázala tak vela a ukázala svetu čo za svinstvá sa robia v niektorých krajinách.Ukázala svoju odvahu otvorene hovorit o veciach o ktorých sa dopisial nikdy nehovorilo.Obdivujem túto ženu a knižka je naozaj fantastická.Vrelo ju odporúčam všetkým ženám ale i mužom ..

Silná a krásna kniha... :-) (Gabriela Čelovská, 15.3.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Táto kniha je úžasná... Túto knihu mám strašne rada, pretože Waris je plná odvahy, sily a sna pomôcť aj iným ženám... Táto kniha dodáva silu a odvahu bojovať proti každému zlu... Ja som prečítala x-krát a ešte stále sa jej neviem nabažiť :-) Je proste úžasná... Siahnite po nej aj vy a uvidíte o čom hovorím... :-) :-)

u mna sklamanie (peta, 13.3.2013) Odpovedať

priemerná kniha
toto bol prvy pripad, ked sa mi film pacil viac, ako kniha. mozno to ale bolo tym, ze film som videla skor, ako som sa dostala ku knihe. kazdopadne, je sialene, ze v roku 2013 je stale aktualna takato tema :(

Neskutočne skvelá :) (Ivana Paľová, 12.3.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Príbeh dievčaťa zo Somálska ma zaujal hneď ako som začala čítať. Niektoré situácie sú veľmi kruté ale bol to život Waris, ktorá si musela toho veľa prežiť. Zistila som, niečo nové pretože som neverila, že niekto može ešte vykonávať obriezky ved to je hrozné a neuveriteľné. Ja osobne mám veľmi rada skutočné príbehy, pretože ma vedia veľmi chytiť za srdci. Odporúčam túto knihu je ozaj skvelá hlavná hrdinka sa stala vplyvnou ženou, ktorá si zaslúži obdiv. Odporúčam ja tým, ktorí si myslia, že majú ťažký život: Táto kniha vás hneď presvedčí o tom, že váš nie je až tak ťažký. Filmové spracovanie som nevidela, ale aj keď si ho pozriem, určite nebude také, a nedá mi to, čo táto kniha. Púštny kvet som si požičala z knižnice ale keď sa mi opäť dostane do rúk neodmietnem a znovu si ju prečítam :) :)

Púštny Kvet (Viktória Haláková, 10.3.2013) Odpovedať

príjemné čítanie
Púštny kvet - dostala som ho od mamky na Vianoce. Príbeh bol zaujímavý, miestami taký autentický, že som isté udalosti prežívala s hlavnou hrdinkou. Skvelá kniha.

:)) (Michaela Gízelová, 8.3.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Velmi dobrá kniha, ktorá v sebe skrýva biografiu známej modelky Waris Dirie a zároveň úžasne opisuje pomery, z ktorých vzišla a ťažký život, ktorý jej bol predurčený. Waris je možno jedna z miliona, ktorá mala takéto šťastie, a to je bohužial aj na pozadi jej príbehu so šťastným koncom obrovská tragédia. V našom západnom konzumnom svete je velmi fajn prečítať si, že sú ľudia, ktorí žijú v absolútnej chudobe, sú šťastní a zdraví a navyše aj veľmi pekní...Túto knihu odporúčam každému kto to ešte nečítal, pretože je naozaj super.

Púštny kvet (Veronika Farkašová, 7.3.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Púštny kvet hovorí o jednej silnej žene, ktorá nemala ľahký život, no napriek tomu sa nikdy nevzdala. Približila nám kruté osudy, žien, dievčat po obriezke, a už len čítať o tom striasa ... Odporúčam každému! Je to kniha pri ktorej sa každý zamyslí, a bude vďačný že sa narodil v Európe

púštny kvet (Jana Levická, 5.3.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Kniha, ktorú človek nevie odložiť...pretože čaká aký osud si pre hlavnú postavu pripravil život na ďalšej strane...silný príbeh o silnej a cieľavedomej žene

Naj (Dani, 4.3.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Vyborna je slabe slovo na tuto knizku.Nechcela som ju pustit z ruky. Neuveritelne nadherny, aj smutny pribeh...priala by som si aby kazda zena bola taka silna ako Waris. Pozrela som si aj film , ktory tiez nie je zly..ale na knihu nema. Uzasna knizka...zeny precitajte si ju!!!!

kniha na zamyslenie (Jana Kianičková, 3.3.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Je až neuveriteľné, že sa skutočne ešte aj v dnešnej dobe dejú také hrozné veci ako ženská obriezka a za takých strašných podmienok...Táto kniha otvára oči a my čo žijeme v civilizovanom svete aj keď sa možno nemáme najlepšie môžeme byť vlastne vďační kde žijeme.veľmi ma uchvátilo čo dokázalo také malé dievča, že sa dostala z úplneho dna až na vrchol.

Nuž... (Petronela Pavlíková, 20.11.2012) Odpovedať

príjemné čítanie
Pridávam sa k tým, ktorým vadia tie gramatické chyby. A nielen tie. Myslím si, že originál je určite lepší, lebo preklad sa nepodaril, Celkom viviteľne sa prekladateľka inšpirovala českým prekladom. Koľkými redaktormi to prechádza, keď si nikto na jednej z predných strán nevšimol slovo "kočovnice"... Škoda. A to nie je všetko.

Fantastická! (Zuzana Pažítková, 18.11.2012) Odpovedať

Kniha ma úplne dostala, už som čítala aj jej pokračovanie - Deti púšte, ktoré bolo viac o faktoch a tým pádom menej zaujímavé (neodporúčam začať čítať iba druhý diel bez predošlého, nezujme vás). Autorka bez vzdelania samozrejme nepíše tak pútavo, ako väčšina profesionálnych autorov, ale dokážem jej to odpustiť. Porozpráva z vlastnej skúsenosti priam neuveriteľný osud, ktorý si vybrala. Je nesmierne odvážna a šarmantná žena. Niektoré momenty vás aj pobavia, má zmysel pre humor napriek všetkému, čo prežila v detstve. Milujem Afriku a po prečítaní tejto knihy mám chuť spoznávať aj chudobnejšie časti - vďaka knihe pochopíte aj iné kultúry a nezmyselnosť "našich problémov" keď niekde neďaleko nás zomierajú mladé dievčatá len pre presvedčenie ... Kniha na zamyslenie a príjemné večery. Odporúčam!!!

Púštny kvet (Katarína Janíčková, 10.11.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Túto knihu som čítala už dávnejšie a pravdupovediac, zhltla som ju na posedenie..:) Dojemný a pútavý, aj keď krutý príbeh somálskeho dievčaťa Waris Dirie, ktorá uteká od svojej rodiny a osud ju zanesie až do Veľkej Británie. Waris tu prežíva, ako sa len dá a nakoniec sa z nej zhodou náhod stáva ikona módneho sveta a uznávaná fotomodelka. Aj keď by mohla byť Waris spokojná, stále si nesie so sebou krutú skúsenosť a ranu z detstva, kedy bola, ako všetky somálske ženy, obrezaná a škaredo zjazvená. Nakoniec sa Waris stáva predstaviteľkou a hovorkyňou všetkých žien, ktoré boli týmto barbarským spôsobom poškodené. Vrelo odporúčam prečítať si...

Skvelá kniha (Marika, 2.11.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Púštny kvet je jedna z mála kníh ktoré som čítala zo slzami v očiach. Hovorí o bolesti ktorej dokázala čeliť mladé dievča a neskôr žena a o tom že aj keď nás stretne v živote čokoľvek neočakávané nesmieme sa vzdať a bojovať ďalej za svoje sny a túžby. Túto knihu som si najskôr požičala od mojej sestry ale neskôr som si ju kúpila aj ja sama rada sa k nej vraciam a vždy mi pripomýna že nikdy nie je tak zle aby nemohlo byť ešte horšie. Proste jedno skvelé čítanie...

... chcela by som túto knihu čítať, lebo že vraj je skvelá .... (Martina, 30.8.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Príbeh silnej a statočnej ženy ... sfilmované je to krásne a pútavo, ale kniha že vraj je oveľa lepšia ....

Kazdy ju musi mat (ivanka1992, 27.8.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Výborná kniha, vynikajúce filmové spracovanie a kazdy si pride na svoje.Osobne si radsej precitam knihu, pretoze tak lepsie mozem pochopit city, vnemy, myslienky kazdej postavy. Waris je uzasna, krasna, mlada zena, ktora dokaze predstupit pred cely svet so svojim pribehom.To je na tejto knihe to najkrajsie, Jej odvaha, smelost su zavideniahodne. Tato kniha jednoducho nemsie chybat v ziadnej domacnosti.

Odporúčam !!! Perfektná kniha (Mária Mlichovaá, 27.8.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Od tej chvíle ako ju moja teta kúpila , som si knihu Púštny kvet obľúbila . Zaujímal ma najme obal .... Rozmýšľala som nad tým , aká žena sa skrýva pod žltou šatkou a pevne som dúfala že sa to aj niekedy dozviem . Ale nanešťastie si túto knihu zobrala moja mamina prvej než ja a tak som na ňu musela čakať zhruba 2 . týždne ... Keď som sa k nej konečne dostala , tak som sa zavrela do tichej miestnosti , zasvietila lampu a vrhla sa do sveta Waris - Púštneho kvetu . Očarila ma jej odvaha , pretože ja sama by som to nedokázala urobiť .... Utiecť od otca . Zaujímalo ma ako žijú Somálske kočovné kmene ... a Waris urobila správnu vec keď sa rozhodla bojovať za ich práva !!! Trošku dlhší komentár :-) ale vrelo odporúčam prečítať si túto knihu :)

... (Alex Zabakova, 24.8.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Kniha z vybornym a nezvicajnym nazvom a taktiez aj dejom.Tato kniha sa mi velmi pacila dozvedela som sa ako hrozne musia zit ludia v pustiach.Ked som citala tuto knihu neverila som ze to moze niekto zazit,pripada mi to ako neskutocne ale bohuzial sa toto naozaj deje.Uz pd zaciatku bola kniha zaujimava tkze som ju nemohla prestat citat hltala som pisemena slova vety proste vyborna aj smutna kniha.

Kniha (Ivana, 12.8.2012) Odpovedať

príjemné čítanie
Zo začiatku sa mi čítala lahko ale neskôr na prestala baviť. Veľa krát som ju odložila ale nakoniec som ju celú prečítala. Keď som sa zamýšlala nad tým, prečo som ju vlastne tolko krát odložila,sama som nevedela. Pocity a dojmy mám z nej veľmi dobré, autorka opisuje skutočný neuveriteľný zážitok a príbeh jej života. Viac ma ale bavila knižka Svitanie nad púšťou.

Púštny kvet - Waris Dirie (Hajnalka Čopáková, 6.8.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Úchvatný príbeh,úžastná kniha... na jednej strane veľmi zaujímavý na druhej strane zas dych vyrážajúci príbeh, ktorý hovorí o každonenných problémoch a ťažkých životných podmienkach v afrických rodinách a afrických kmeňoch o ktorých "bežní" ľudia nemajú ani potuchy. Je to kniha, ktorá sa číta sama od seba... na jeden dych, proste super. Vrelo odporúčam každému

Dobrá kniha (Magdaléna Bernátová, 4.8.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Milujem príbehy silných žien. Nedokážem si ani predstaviť, so svojimi skúsenosťami pohodlného života v Európe, čo dokázala prežiť táto žena, zvlášť vtedy, keď bola dievča. A tá ženská vyriezka - veď musí s tým žiť celý život. Niektoré kultúrne rozdiely sú na nepochopenie.... Ale nie len o tom je táto kniha.

púštny kvet (Veronika K., 1.8.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Najskôr som čítala knihu a videla som aj film. Kniha je neporovnateľne lepšia, človek sa ocitne v mysli autorky...Mala som zimomriavky pri čítaní o obriezke a neviem si predstaviť, že sa to ešte v niektorých krajinách vykonáva...Česť jej že sa verejne odhodlala proti tomu bojovať. Myslím že človek aspon čítaním knihy zdieľa tento problém... veľmi odporúčam...prečítaná v okamihu :D

Púštny kvet (Mária K, 28.5.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Príbeh Warris Dirieovej ma úplne očaril. Z malého černošského dievčatka obklopeného biedou sa za niekoľko rokov stala svetoznáma modelka. Niekomu to možno pripadá ako naivná rozprávka. Vernosť svojim snom, cieľavedomosť, tvrdohlavosť, odvaha, odhodlanie a tvrdá práca však vždy prináša ovocie. Veľmi obdivujem túto ženu, že aj v takýchto biednych životných podmienkach, ktoré Somálsko prináša, si vedela určiť svoj životný cieľ. Dostať sa z púšte, zo Somálska, z Afriky. Odísť do Londýna a stať sa top modelkou. Jej veľmi silnou stránkou je odvaha, ktorej má na rozdávanie. Tu je hneď niekoľko príkladov, ktoré to len potvrdzujú: útek z domova (z púšte), strastiplná cesta do Mogadiša (pokus o znásilnenie, stretnutie s levom), cudzinka v Londýne, neplatné víza. Je to veľmi statočná a pracovitá žena. Byť slúžkou 365 dní v roku celé 4 roky a nemať pritom ešte 18 si zaslúži obdiv tejto vytrvalosti. Ale zároveň ma to poburuje, že takto zneužívajú deti na detskú prácu v civilizovaných krajinách. Napriek tom nezanevrela na svoj sen. Veď neriskovala svoj život len preto, aby to potom len tak hodila za hlavu. Veľmi sa mi páčila scéna, keď ju oslovil módny fotograf Malcolm Fairchild a ona sa ho snažila odplašiť tým svojským správaním. Cez neho si konečne mohla konečne začať pretvárať svoj sen na skutočnosť. Je tu ešte aj tá ženská obriezka. Spôsobovala jej ukrutné muky ešte niekoľko rokov po jej vykonaní. Veď už len fakt, že to vykonávajú babice bez potrebného vzdelania v nehygienických podmienkach niekde v púšti je zdrvujúci. Som rada, že našla odvahu rozprávať nahlas o tejto tabuizovanej téme. Dokonca viac. Reálne podniká aj určité kroky, aby od toho uchránila ďalšie dievčatá a mladé ženy. Pre mňa je veľkou ženou. A ešte posledná myšlienka. Nikdy nezabudla na rodinu. Nezabúda odkiaľ pochádza, ako žila a čím si prešla. Veľmi si cením na nej, že sa stále dokáže tešiť z obyčajných maličkostí a váži si prosté veci.

Odporúčam (Kristína Rusinková, 26.5.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Skôr ako som prečítala túto knihu videla som film Púštny kvet ktorý ma oslovil a veľmi sa mi páčil. Musím však napísať že kniha sa mi páčila oveľa viac pretože je tam všetko detailnejšie zobrazené . Keď som čítala túto knihu nemohla som sa od nej odtrhnúť pretože som bola veľmi zvedavá čo sa bude diať ďalej. Je to kniha ktorú si človek prečíta rád aj niekoľko krát. Pomocou tejto knihy som sa začala zamýšľať aj nad vecami na ktoré som predtým ani nepomyslela. Alebo lepšie povedané o ktorých som ani nevedela. Vôbec som totiž nevedela že ešte aj v dnešnej dobe sa v určitých kultúrach vykonáva ženská obriezka. Vďaka tejto knihe a filmu sa o tomto aspoň viac rozpráva a bojuje sa proti tomu.

Pútavé (Ninka Lučanová, 14.5.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Myslím, že táto kniha je dobrá, aby si človek uvedomil, že si má vážiť vecí, kt. má. Waris prežila veľmi zaujímavý život a keď som to čítala, nemohla som uveriť, že sa to stalo naozaj. Mnohí z nás by toľko nevydržali. Bola odvážna a obdivujem ju :)

odporucam (Radka, 3.5.2012) Odpovedať

príjemné čítanie
aj ked mam pocit, ze kniha je napisana miestami chaotocky a vidno, ze ju nepisal jeden clovek, myslim, ze skutocne stoji za to. na jeden dusok precitate vyrozpravany pribeh zeny, aky sa nam moze zdat v nasej spolocnosti nemozny- a predsa sa stale niekde nieco take deje...

odporúčam (Viera Jusková, 17.3.2012) Odpovedať

výborná kniha, aj keď smutný príbeh...

čítanie na dúšok (Miroslava Špeťková, 15.3.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Je to úžasná kniha hoci mi slzy tiekli po tvári keď som ju čítala tak odporúčam si ju prečítať. Ani sa nám nesníva z akými problémami sa boria ženy ešte aj v dnešných časoch. A potichu som pri jej čítaní ďakoval bohu, za to kde som sa narodila. A obdivujem Waris že bola ochotná ísť na trh so svojou kožou a celému svetu prezentovať čo sa jej stalo držím jej palce v ďalšej činnosti

skvelé čítanie (Dáša Gergelyová, 27.2.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
výborné čítanie, vrelo odporúčam aj keď mi chvíľami tiekli slzy po tvári :'(

Púštny kvet (Zuzana Dundová, 24.2.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Knihu som si kúpila na základe reklamy. Pravdupovediac nečakala som, že bude až taká dobrá. Ako vždy kniha je oveľa lepšia ako film, sú tu popísané detaily, ktoré boli dosť podstatné a vo filme neboli spomenuté. Pri čítaní mnou burcovali rôzne emócie, miestami som bola v šoku z informácií o obriezke a o tom, ako to skutočne v Afrike funguje. Vrelo odporúčam, stojí za to si ju prečítať.

smutok (Lucia Krajcikova, 7.2.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Po prečitany som nevedela zaspat od tej hrôzi čo tie male dievčatka a ženy musia podstupovat a cely život trpiet prečo. Zasa len kvôli mužom hrozne asi som ich znenavidela ešte viac ako pred tym každemu z nich by som to urobila tiež kniha je napisana užasne odporučam prečitat hlavne mužom je velmi bolestiva.A hlavne som si uvedomila pri čitani vela veci ktore som doteraz brala ako samozrejmost a začala som rozmyšlat inak nad vela vecami čo mi velmi pomaha za knihu dakujem je užasna.

(Ne)skutočne dobrá kniha :) (Katka, 25.1.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Knihu som si zakúpila na základe pozitívnych ohodnotení, či už v mojom okolí, ale aj na internete. Trvalo síce dlhší čas, kým som sa dostala k jej čítaniu (pretože som mala málo času), ale dostala som sa... a stálo to za to :) Prečítala som ju na ,,jeden hlt,, - jednoducho nebolo možné ju len tak pustiť z ruky... Neskutočná autobiografia spisovateľky, ktorá zažila niečo, čo ešte aj dnes (!!!) zažije mnoho mladých dievčat - obriezka. Aj napriek tomu sa však vyrovnala so životným osudom a vybrala sa na neľahkú dráhu modelingu a popritom našla svoje šťastie, aj keď jej život hádzal polená pod nohy. Kniha je navyše obohatená o fotografie autorky (= hlavnej hrdinky knihy). Priznávam, radšej si prečítam knihy so šťastným koncom, a možno aj preto som rada, že koniec knihy o Waris dopadol tak, ako dopadol :)

Niečo iné (kamka, 25.1.2012) Odpovedať

príjemné čítanie
Naozaj výnimočný príbeh výnimočnej ženy. Napísané pútavo. V podstate ide životopis ale podaný pre čitateľa veľmi ľahkým spôsobom, čo sa týka čítania. Mne osobne priblížil inú kultúru, úplne iný svet. Mne sa táto kniha páčila.

Skveláááá :) (Silvia Hanáčková, 25.1.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Všetkým vrelo odporúčam knihu Púštny kvet. Je to nádherná kniha...kniha silnej, statočnej ženy, ktorú obdivujem...Keď som ju začala čítať, musela som pokračovať až do konca...Riadky som doslova hltala...Filmové spracovanie som nevidela, ale aj keď si ho pozriem, určite nebude také, a nedá mi to, čo táto kniha...

Odvaha (Alena Sulakova, 16.1.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Je to kniha vynikajúcej autorky, silnej ženy, ktorá prežila to, čo by preil málokto a je statočná a nesebecká. Snaží sa pomôcť ostatným, aby nemuseli znášať utrpenie, ktoré zažila a opisuje vo svojej knihe. Aj svoj osud, ktorý ju urobil takou silnou.

Super čítanie (Lenka Barvirčáková, 21.12.2011) Odpovedať

vrelo odporúčam
Knihu so prečítala jedným dychom, dokonca aj môj manžel, ktorý nie je veľký čtenár. Veľmi dojímavý životný príbeh, odporúčam každému, hlavne tým, čo si myslia, že majú ťažký život.

Waris Dirie - Púštny kvet (Monika Soósová, 15.12.2011) Odpovedať

vrelo odporúčam
Titul s perfektným a nezvyčajným názvom - Púštny kvet som si zaobstarala na základe pozitívnych hodnotení a obrovskej publicite. A veru ma nesklamal - už pri čítaní prvej strany, kde autorka opisuje jednu udalosť zo svojho života, som vedela, že kniha bude super čítaním, o čom svedčí aj fakt, že som ju prečítala na jeden dych. Ani som si nevšimla a už som listovala posledné stránky, čo mi bolo tak trochu aj ľúto. Videla som už aj filmové spracovanie, ktoré tiež uznávam, nie je zlé, no kniha predčila všetky moje očakávania. Obdivujem autorku za všetky útrapy, ktorými vo svojom živote prešla a tých veru nebolo málo, napriek tomu sa nevzdala a bojovala zo všetkých síl, ako ju to odmalička učili v púšti. A myslím si, že tento veľmi úspešný a skutočne jedinečný autobiografický príbeh podal posolstvo všetkým ženám presne takým spôsobom, aký zámer autorka Waris Dirie pri jeho písaní mala a preto nebola jej cesta plná prekážok zbytočná a priniesla svoje ovocie. A som úprimne rada, že sa Waris dnes tak dobre darí napriek všetkému, čo prežila. Odporúčam každému. Hlavne knižnú verziu!!!

Skvelá (lucinka, 19.10.2011) Odpovedať

vrelo odporúčam
Túto knihu dostala moja sestra. A ja som sa rozhodla čítať ju. zhltla som tu za dva dni. Je to úplne super kniha. PS: mám iba 12 rokov

Waris Dirie - Púštny kvet (Monika Soósová, 24.1.2011) Odpovedať

vrelo odporúčam
Titul s perfektným a nezvyčajným názvom - Púštny kvet som si zaobstarala na základe pozitívnych hodnotení médií a obrovskej publicite. A veru ma nesklamal - už pri čítaní prvej strany, kde autorka opisuje jednu udalosť zo svojho života, som vedela, že kniha bude skvelým čítaním, o čom svedčí aj fakt, že som ju prečítala na jeden dych. Ani som si nevšimla a už som listovala posledné stránky, čo mi bolo tak trochu aj ľúto. Motivuje ma však to, že neľahký osud hlavnej hrdinky Waris ešte budem nasledovať vo filmovej podobe a tak sa s Púštnym kvetom ešte nelúčim. Aj keď predpokladám, že filmové spracovanie nebude tak dobré, ako bola knižná verzia, napriek tomu sa však na ňu teším. Obdivujem autorku za všetky útrapy, ktorými vo svojom živote prešla a tých veru nebolo málo, napriek tomu sa nevzdala a bojovala zo všetkých síl, ako ju to naučili v púšti. A myslím si, že tento veľmi úspešný a jedinečný autobiografický príbeh podal posolstvo všetkým ženám presne takým spôsobom, aký zámer autorka Waris Dirie pri jeho napísaní mala a preto nebola jej cesta plná prekážok zbytočná a priniesla svoje ovocie. A som úprimne rada, že sa Waris dnes tak dobre darí napriek všetkému, čo prežila. Odporúčam každému.

Andrea (Andrea Péterová, 9.12.2010) Odpovedať

vrelo odporúčam
Výborná kniha!

taká normálna beletria (Janka, 8.12.2010) Odpovedať

priemerná kniha
ten humbuk je trochu prehnaný. Film bol ok, ale kniha nie je citatelsky vynimocna. Zaujimava je osoba waris a jej pribeh. je to vlastne akysi zivotopisny pribeh, nie umenie.

fantasticka kniha (jarmila, 16.9.2010) Odpovedať

vrelo odporúčam
kniha, ktoru citatel precitana na jeden dusok. Otvorene hovori o probleme zenskej obriezky, kotra nam europskym zenam pripada nezmyselna, ale zial obyvatelky niektorych africkych statov -0 Somalsko, Egypt a pod. sa jej musia podriadit. To, ze pritom mnohe pridu o zivot, alebo to prinajmensom znici ich psychiky - to zial nikoho nezaujima. Vyborna kniha, ktora bez obalu opisuje kruty zivot mnohych zien.

Super (Zubrienka, 5.8.2010) Odpovedať

vrelo odporúčam
Výborná kniha. Najprv som videla filmové spracovanie, takže som sa knihy nemohla dočkať. A oplatilo sa. Aj táto kniha potvrdzuje, že svedectvá ľudí majú zmysel, keď sa neskreslené podávajú ďalej, aby sa aj iní mohli poučiť a aspoň trošku prispieť k zmene k lepšiemu v okolí, v ktorom žijú oni sami či ich priatelia.

púšť (renata havlíčková, 17.7.2010) Odpovedať

vrelo odporúčam
Všetky komentáre (72)

Odpovedieť na komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je osem deleno dva?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky stránok – pre zobrazenie čitateľného náhľadu kliknite na ukážku

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x