bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Bikini

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 28.03.2024 02:44

  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Bikini

BIKINI, najnovší Wiśniewskeho román, je napínavou freskou, zobrazujúcou niekoľko ľudských osudov na pozadí dramatických udalostí konca druhej svetovej vojny a prvých mesiacov mieru. Nezvyčajná odysea mladej nemeckej dievčiny Anny sa začína v Drážďanoch, kde prežije pamätné zničujúce bombardovanie vo februári roku 1945, pokračuje útekom z Drážďan do Kolína, kde sa stretne s americkým fotoreportérom Staneleym Bredfordom. Toho jej fotografie z drážďanského pekla natoľko zaujmú, že jej ponúkne prácu v denníku New York Times. Posledné mesiace vojny teda prežije v Amerike a v závere knihy sa stala svedkom ďalšej tragickej udalosti, ktorá hrozivo poznačila prvé dni mieru aj povojnový vývoj svete – skúšky americkej atómovej bomby na ostrove Bikini v Tichom oceáne. Ako milovať, keď sme videli toľko zla? Ako veriť, keď sme spoznali nekonečnú ľudskú náklonnosť na klamstvo? Ako žiť vo svete plnom nenávisti? To sú otázky, ktoré si kladie Anna a ďalšie postavy románu. Odpovedať na ne nie je ľahké – najmä ak ťaživo zasahujú aj do najintímnejších vzťahov medzi ľuďmi.

Preklad Jozef Marušiak

Detaily o knihe

Názov: Bikini

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Skvost (Lucia, 12.4.2016) Odpovedať

Zamilovala som sa do tohto diela. Je neskutočné. Od knihy som nečakala veľa. Ona si ma našla a to doslovne. Ak by sa ma niekto spýtal, ktorá kniha by mala byť sfilmovaná jednoznačne poviem Bikini!

BIKINI (Kristína, 14.1.2014) Odpovedať

vrelo odporúčam
najlepšia kniha akú som za dve eurá kúpila!!! :-)

Bikini (Dana P., 14.3.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Rada citam knihy o druhej svetovej vojne. Vacsina knih, ktore som citala o tejto teme, opisovali hrozy a zverstva, ktore pachali Nemci na ludoch v okolitych krajinach. Tato kniha naopak opisuje ako pocas vojny trpeli obycajni Nemci. Opisuje bombardovanie Drazdan americkymi vojakmi a skutocne autor si dal velmi zalezat a verte, ze ked citate tuto knihu mate pocit akoby ste tam naozaj boli. Krasny pribeh nemeckeho dievcata Anny a americkeho fotoreportera, ktori sa stretnu v Drazdanoch a spoji ich laska k fotografovaniu. Pocas citania mi stale nebolo jasne co maju spolocne druha svetova vojna a ostrov Bikini, ale na konci pribehu som sa to "bohuzial" dozvedela. A ak si myslite, ze opis bombardovania Drazdan bol najsilnejsi v tejto knihe, tak na konci knihy zistite, ze ste sa mylili...

Skvelá (Andrea, 2.11.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Priznávam, že som od knihy veľa nečakala. Vojnová tematika ma absolútne nikdy nezaujímala. Avšak zistila som mnohé veci z pozadia druhej svetovej a to dosť nenútene. Sama kniha tiež veľmi pekná, pekné myšlienky, presne takýto typ ja môžem. Čoho mi je nesmierne ľúto a čo dokazilo celkový dojem z tejto knihy sú preklepy, ktorých bolo podľa mňa až príliš veľa a mňa osobne veľmi rušili.

Vynikajúca (Blanka Bieliková, 30.5.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Naozaj vynikajúca kniha. Hrôzy a beštiálnosť vojnových udalostí sú zjemnené emocionálnym životom hlavných postáv, ich nádejami a ľudskosťou... Stojí zo to, prečítať si to, aj keď niektoré myšlienky chytajú priam za srdce...

Super kniha (Katarína, 2.5.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Mne sa kniha veľmi páčila. Prečítala som ju na zhltnutie, sú v nej krásne obrazy. Uniesla ma a je výnimočná. Odporúčam aj tým čitateľom, ktorí nemusia vojnové knihy. Táto je proste iná... Myslím, že jedna z najlepších kníh, čo som čítala. Škoda len gramatických chýb v preklade.

Urcite :-) (Bea, 22.11.2011) Odpovedať

vrelo odporúčam
Velmi zaujimava kniha, v ktorej sa udalosti deju na pozadi skutocnych historickych faktov. Osvetli vam mnoho veci, od studenej vojny cez jadrove zbrane az po vnimanie vojny samotnymi americanmi. Mnoho drsnych obrazov popretkavanych zivotnym pribehom jednej chudobnej slecny, ktory sa v pravom okamihu pretne so zivotom americkeho novinara. Ale nebude z toho romanticky zaver:-)
Všetky komentáre (7)

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je jeden plus päť?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

Modliaci sa vojak. Pravou rukou stíska kýpeť, čo mu zostal po ľavej ruke. Z prilby, ktorá mu ležala pri nohách, vykúkal plameň horiacej sviečky. Malé plačúce dievčatko s obviazanou rukou sedí na nočníku vedľa vojaka. O niekoľko metrov ďalej starenka v kožuchu a slamenom klobúku hladká vychudnutú mačku s jedným uchom, sediacu jej na kolenách. Vedľa nej muž čítajúci knihu a odriekajúci ruženec. Za jeho chrbtom kňaz s obrovskými okuliarmi sedí vo foteli, fajčí cigaretu a prijíma spoveď od mníšky kľačiacej pred ním. Hneď pod krížom tri telá pritúlené k sebe. So sklonenými hlavami. Ako Svätá Trojica spoločne čakajúca na popravu.
Uvidela Lukasovu tvár...

Ukážky stránok – pre zobrazenie čitateľného náhľadu kliknite na ukážku

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x