bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Meno vetra (Kronika kráľovraha 1)

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 28.03.2024 02:44

  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Meno vetra (Kronika kráľovraha 1)

Kvothe vyrastá v spoločnosti kočovných umelcov. Šťastné detstvo ukončí nepochopiteľná vražda jeho rodičov a všetkých, ktorých mal rád. Túžbu pomstiť smrť blízkych potláča potreba vyrovnávať sa s nástrahami bežného života. Po období osamelosti sa Kvothe ocitá v nepriateľských uliciach Tarbeanu, kde si hojí rany na duši a postupne sa preberá z letargie. Rozhodne sa pre štúdium na univerzite, kde sa presadí aj napriek nízkemu veku a nedostatku peňazí. Objavuje hodnotu priateľstva i silu nepriateľstva. Spoznáva príjemné aj trpké stránky prvej lásky. Je vnímavejší a šikovnejší ako iní ľudia, ale život mu stavia do cesty aj väčšie prekážky. Musí bojovať s chudobou, predsudkami i s vlastnými pocitmi. Pritom však nezabúda na predsavzatie vypátrať vrahov svojich rodičov. Ľudia, ktorých hľadá, sa v jeho svete považujú za bytosti z rozprávok, ale ich meno sa vyslovuje len šeptom. Kvothe sa pri honbe za mýtom postupne - a neúmyselne - sám stáva legendou.

Detaily o knihe

Názov: Meno vetra (Kronika kráľovraha 1)

Originálny názov: The Name of the Wind

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Čitateľské recenzie

Hodnotenie čitateľov

Predaj Meno vetra (Natália, 29.6.2018) Odpovedať

Nepredáva niekto túto knižku prosím? Budem vďačná za každú odpoveď :)

Čakajúci fanúšik. (Matkooo, 22.10.2016) Odpovedať

vrelo odporúčam
Tak prvé dve som lúskal jedna radosť ako prichádzali teplé z tlačiarne , ale stále čakám na tú tretiu... Kamenné dvere ... no a to ... Pomalé skúmanie tichá ... hmmm bol som naozaj ticho lebo je to málo na to čakanie príbehu.

nenájde sa u niekoho? (monika, 24.9.2016) Odpovedať

vrelo odporúčam
Som už zúfalá. Nikde ju neviem zohnať. Za každú radu ďakujem

Opakovať (Lea, 1.6.2016) Odpovedať

vrelo odporúčam
Milujem túto knihu, prečítala som ich viac krát a stále sa budem k nim vracať :) tak brilantne vyburcovanu predstavivosť som pri žiadnej knihe nezažila (možno ešte Pena dní :D ) ale To čo stvoril autor tejto knihy na to sa nikdy nezabudne a teším sa kedy si ju prečítam zas a znova. Nech na knihy nesada prach, ale nech sú stále v niečich rukách :) odporúčam ;)

Dotlač (Adam, 11.8.2015) Odpovedať

Hej tá dotlač by bola veľmi fajn...

BUDE (Staniel, 10.3.2015) Odpovedať

naozaj by tá dotlač veľmi potešila,bude teda?

dotlač (Bibiána Kršňáková, 7.3.2015) Odpovedať

som sklamaný(á)
nechystáte dotlač, potešila by

dotlač (Bibiána Kršňáková, 7.3.2015) Odpovedať

nechystáte dotlač, potešila by

Meno vetra (Eva Pekarová, 6.1.2015) Odpovedať

vrelo odporúčam
vyborna kniha, aj ked sa zda velmi hruba a nekonecna, tak pocas jej citania si to vobec neuvedomite, a ked pride posledna stranka, tak az lutujete, ze je tak rychlo koniec ... uz aby bol aj treti diel!!!

Milujem túto sériu (Natália Chudá, 4.1.2015) Odpovedať

vrelo odporúčam
Táto kniha bola fantastická. Čítala som ju na odporučenie kamarátky. A bolo to naozaj tak fantastické, ako hovorila. Autor mal dokonale premyslený svoj nový svet, ktorý budú milovať milovníci fantasy. Vytvoril úžasné postavy, ktoré ani zďaleka nemali ľahký život a príbeh Kvothea je obdivuhodný a plný akcie a dobrodružstiev. Autor nám ten nový svet naservíroval so všetkým. S jeho zvykmi, nebezpečenstvom a zlom. Nezabudoval naplno využiť svoju fantáziu a pridať tam tvory, o akých sa človeku ani nesníva. Toto sa vymyká hviezdičkovému hodnoteniu, pretože toľko hviezdičiek ani nie je. Bolo to tak fantastické, akčné, nebezpečné, plné zvratov a nečakaných prekvapení. Toto si musia prečítať všetci milovníci fantasy. Možno je to hrubé, ale stojí to za to.

Dotaz (Martin, 31.5.2014) Odpovedať

Dobry den, kedze tento diel je momentalne vypredany, neplanujete jeho dotlac / resp. nove vydanie..?

Dotlač (Rado, 22.8.2014) Odpovedať

Aj mňa by zaujímalo, že či sa neplánuje dotlač. Lebo dvojku mám, ale chcelo by to aj jednotku. Takže by som ju zobral všetkými desiatimi. Vďaka za odpoveď!!!!

„Meno vetra" ... kniha môjho života (Darina, 28.5.2014) Odpovedať

vrelo odporúčam
Po prečítaní recenzií som sa rozhodla, že si túto knihu prečítam ... keďže je však po dlhšiu dobu vypredaná, požičala som si ju od kamarátky. Je pravda, že je to niečo nové. Ako to už býva - väčšina príbehov sa drží rovnakých pravidiel - tento ma prekvapil. Autor čitateľa drží celý čas v napätí a pod rúškom očakávania. Ani raz som si netrúfla predpokladať ako skončí aktuálna časť príbehu. Proste autor vie ako na čitateľa, aby zostal verný príbehu a vyčkal až do konca, aby sa dozvedel, ako to skončí s hrdinom. Je to dokonalá kniha - písaná úžasným štýlom a hneď ako ju otvoríte ste v jeho svete aspoň dokým neskončí kapitola. Hneď, keď som sa k nej dostala, prečítala som ju na jeden hlt a hneď po dočítaní som ju otvorila a začala čítať znovu. Je ako pieseň, autor sa hrá s textom tak, ako som to nevidela v žiadnej inej knihe... Ani jedno slovo nie je na viac a všetko má svoje miesto a spolu s vysokým očakávaním vládne v knihe geniálna atmosféra. Pri čítaní ten svet iba nevidíte, ale aj cítite. Keď autor chce, aby ste boli pri čítaní jednej časti smutná, ste smutná a nemusí pritom tlačiť na pílu! Keď chce, aby ste sa zamysleli , nenápadne vás donúti textom , bez zbytočných rečníckych otázok. Ako náhle napríklad nastúpi na scénu Elodin, tešíte sa na stretnutie s ním ešte skôr než začne dialóg... Pre mňa je to naozaj to naj čo som kedy prečítala. ODPORÚČAM, určite sa do tejto knihy zamilujete a samozrejme aj do jej pokračovania :)

uplne super :) (Kamila Horváthová, 14.5.2014) Odpovedať

vrelo odporúčam
tuto knihu som citala pred rokom priblizne a strasne sa mi pacila. je to kniha, ktora ma naozaj hlavu a patu. kniha, ktoru si spisovatel 5-krat precita aby si vsimol kazdy najmensi detajl, kazdu chybicku. kniha, ktora mala vymysleny zaver 3ho dielu este kym bola napisana 1. kniha. Nemohla som ju prestat citat, kym som nebola na konci. Pohlti vas a ked ju dociatate, prajete si pokracovanie. :) uz len cakam kedy bude 3ka. :) VRELO odporucam!! naozaj!

Pokračovanie (Bux.sk, 4.2.2014) Odpovedať

vrelo odporúčam
Chceli by sme všetkých fanúšikov série potešiť novou informáciou, že tretí diel sa predsa len pomaly pripravuje a máte sa na čo tešiť :)

,,Volám sa Kvothe. Mená sú dôležité, pretože vám o člověku veľa prezradia. Možno ste už o mne počuli.´ (Michaela ♥, 19.8.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Táto kniha mňa aj moju sestru upútala hneď od začiatku svojim preslovom. Zaujal ma, pretože ja si knihy vyberám podľa troch vecí : za prvé je to obálka knihy, ktorá je pri Mene vetra naozaj záhadná :D. Za druhé je to predslov, ktorý je spomínaný vyššie. A za tretie si knihu vždy niekde námatkovo otvorím a kúsok si prečítam. Pri tejto knihe som narazila zrovna na skúšky študentov v magickej škole a to rozhodlo. Pre mňa. Moja sestra po nej už dlho túžila, nuž som jej ju kúpila na Vianoce. Bola šťastná ako blcha :D No a teraz k obsahu. Autor do knihy zahrnul niekoľko pre tento štýl netypických prvkov, ktoré však knihe dodali čaro a pri jej čítaní rozhodne nemáte pocit, že ste to už niekde čítali ako pri mnohých tuctových fantasy príbehoch. Namiesto klasickej mágie autor sa rozhodol dať prednosť menej známej sympatike, kde vlastne ide o príbuznosť vecí a tých ich telekinetické ovládanie. Kvothe je navyše veľmi zaujímavý typ človeka a na svoj vtedajší vek (15 rokov) je veľmi vyspelý a múdry. Svojou túžbou po poznaní a snahe nájsť vrahov svojej rodiny nájde veľmi dobrých priateľov, narobí si však aj kopu nepriateľov. Zhruba od polovice knihy začnú proti nášmu hrdinovi rôzne postavy vrátane univerzitných profesorov spriadať intrigy. Autor veľmi opatrne kúskuje napätie a čitateľ musí zápasiť so svojou neutíchajúcou zvedavosťou a čítať ďalej. Kniha je napísaná neobyčajne zaujímavo a pútavo. Jedna z najlepších kníh, aké som kedy čítala. Má nesmierne veľa kladov a obsahuje kvantum nových informácií a poznatkov z mágie, po ktorých vášniví čitatelia fantasy literatúry priam prahnú. Jediným nedostatkom je dátum vydania pokračovania s názvom The Wiseman´s Fear, ktorého sa dočkáme asi na jeseň budúceho roka. Nezostáva nám nič iné len vytrvať a tešiť sa na ďalšie pokračovanie cyklu Príbeh kráľovraha, ktorý táto séria nesie.

Pútavá a jednoducho vynikajúca... (Ivana, 9.8.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Fantasy knihy veľmi často nečítam a preto mi trvalo trochu dlhšie, kým som sa odhodlala si ju prečítať, ale môžem povedať, že kniha je napísaná tak zaujímavo a pútavo, že okamžite vtiahne čitateľa do deja. Spočiatku som si myslela, že taká "hrubá" kniha je prehnaná a že určite to bude niečo z tých kníh, čo v niekde polovici strácajú šmrnc, ale bola som milo prekvapená. Človek si ani nevšimne, kedy prečítal nejakých sto strán a keď s čítaním knihy skončí, pristihne sa pri tom, že sa nevie dočkať pokračovania :)

Neskutočne výborne napísané (Andrea Hollá, 4.8.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Najlepšia fantasy kniha, akú som kedy čítala. Autor vie neskutočne pútavo písať, vďaka čomu si čitateľ ani neuvedomí, že rozpráva príbeh v príbehu a ešte raz v príbehu... Dvojku som prečítala tak rýchlo ako jednotku, a už sa neviem dočkať poslednej časti

Dotlač (Ivan, 25.5.2013) Odpovedať

Dobrý deň, plánujete v najbližšej dobe dotlač tejto knihy?

Odpoveď (Bux.sk, 2.8.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Dobrý deň, môžeme vás a všetkých fanúšikov potešiť, tretí diel pripravujeme vydať :)

Dotlač (Ivan, 2.8.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Nevadí, mal som to šťastie, že som jeden výtlačok našiel v kníhkupectve a už je dávno prečítaný. :)

Výborná kniha (Radoslav Heriban, 9.3.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Rozhodne to odmietam prirovnávať k Harrymu Potterovi. V prvom rade, to nieje knížka písaná pre deti, ale pre inteligentných ľudí. Hneď ma oslovil spôsob čarovania v tejto knihe. Nieje to žiadne "správne zamávanie paličkou" či naučenie sa milión čarovných slov... Boli tam úžasné vety, ktoré stáli za to, aby som na chvíľu zatvoril knihu a porozmýšľal nad nimi. A boli tam aj vety, pri ktorých som vybuchol do smiechu. Človek by povedal, že keď má kniha 600 strán, ledva ju dočíta...Veľmi ma prekvapilo, keď som za týždeň držal v ruke 600-tú stranu a nevedel som sa dočkať ďalšieho dielu.

Hodnotenie (Silvia Čorbová, 6.3.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Rovnako ako Harry Potter aj toto je fantasy, ktoré by si zaslúžilo filmové spracovanie. Aj keď mnohých čitateľov možno spočiatku odradí početnosť strán tejto knihy (ktorá presahuje 600), na konci budú chcieť, aby kniha neskončila. Podobne som na tom bola ja. Čím viac som čítala toto dielo, tým viac som dúfala, že my ešte ostáva dosť strán dokonca. Pútavé opisy pocitov hlavného predstaviteľa vtiahnú čitateľa do deja a nepustia jeho fantáziu, kým nedočíta poslednú stranu... ba dokonca ani potom. Kniha sa mi prvýkrát dostala do ruky v knižnici, po prečítaní som hneď bežala do kníhkupectva a kúpila som si ju. Už som si ju stihla prečítať 3x. Pravdaže druhý diel som si kúpila cez internetové kníhkupectvo a neviem sa dočkať tretej časti.

to mi je počteníčko :) (Martina Hankoščáková, 11.11.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
musím sa priznať že pri tejto knihe to bolo so mnou zaujímavé..poväčšine si knihy vytipujem na internete a postupne si ich objednávam, poprípade sa nechám zlákať dobrým výpredajom a podobne.na túto knihu som natrafila v recenziách niekoľkokrát ale nejak ma popis nenadchol čiže som ju zaradila na koniec zoznamu mojich ´´vytúžených kníh´´. úplnou náhodičkou som sa stretla s kamoškou ktorá je tiež mega fanynkou fantasy sveta a rozoberali sme dielka ktoré sme v poslednej dobe čítali.spomenula mi meno vetra,začala sa rozplývať nad dejom a tak mi sľúbila že mi ju požičia.tak sa aj stalo a zanedlho bola kniha u mňa..zo začiatku som sa začítavala pomaličky dej ma nestrhol od začiatku, ale postupne som sa zažrala do kvothea natoľko že som v práci bežne rozmýšľala čo bude ďalej,čo bude robiť, čo sa mu ešte prihodí..kniha ma nadchla z veľkej stránky aj preto že je úžasné uvedomiť si množstvo vecí z rôznych uhlov pohľadu,v tomto je autor naozaj profík.je to ako keď som si po prvý krát uvedomila že pohár je poloprázdny ale zároveň je aj poloplný..neviem či som to vysvetlila správne ale jednoducho pri tejto knihe sa mi vrylo do pamäti že každá situácia vec či životné poznanie ma množstvo uhlov pohľadu a je len na nás ako dokážeme narábať s vlastnou mysľou ..a neviem sa dočkať pokračovania! :)))

KRONIKA (Martina Novakova, 8.11.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Veľmi originálny dynamický dej, charakterovo prepracovaná hlavná postava, zaujímavý štýl vedenia príbehu- a veľa ďalších či už štylisticko-literárnych alebo obsahovo tematických prvkov v jednej knihe. Aj keď pravdupovediac ma táto kniha názvom ani obalom neoslovila som rada, že som si ju prečítala. Odporúčam ju každému. Vhodná aj pre náročnejších čitateľov. Originalitou tohto príbehu je retrospektívny spôsob rozprávania, odporúčam každému kto má rad fantasy príbehy.

Jedným dychom (Rebeka, 8.11.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Knižka, ktorú si zaiste obľúbi každý nadšenec fantasy. Sympatický hlavný hrdina, krásne prostredie, strhujúci dej... Navyše, napriek tomu, že je kniha napísaná ľahko čitateľným a nenáročným štýlom, nechýba mu kvalita, ktorú pri iných fantasy dielach občas postrádam... Zdalo sa mi, že kompozícia príbehu sem-tam pokrivkáva a autor odbočuje od príbehu, no pôsobí to práveže ešte vernejšie, keďže ide o spontánne retrospektívne rozprávanie hlavného hrdinu. Naozaj som bola veľmi príjemne prekvapená a nesmierne sa teším na druhý diel.

skvelá (Ivana, 4.11.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
super kniha a dvojka ešte lepšia,prenesie vás do inej doby a budete žiť život Kvotheo...Vobec mi nevadí,že sú knihy hrubé, praveže to je pre mna plus...

krása krása krása (Miriama Džupinková, 2.11.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
V prvom rade ma veľmi upútala obálka knihy a takisto jej názov. Myslím, že nie zbytočne :) Už od prvého okamihu čo som knihu otvorila som ľutovala, že nemá viac strán. Táto kniha sa proste nedá čítať pomaly. Zaručene budete hltať stranu za stranou a nedáte si pokoj kým ju celú neprečítate - a ani potom vám nedá pokoj tak ako mne :) Autor v tejto knihe naozaj všetko presne vylíči, čím si aj čitatelia s menšou fantaziou vedia presne predstaviť dej, činy, miesta spomenuté v knihe. Proste dokonalosť sama o sebe. Takže krása krása krása. Odporúčam všetkými desiatimi, isto sa do tejto knihy zamilujete a samozrejme aj do pokoračovania :)

Meno vetra (Angelika Sebőková, 2.11.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Takmer 650 strán prvého dielu novej fantasy trilógie, a stále strašne málo !:) Knižku som doslova zhltla. Je napínavá, zaujímavá, proste super. Odporúčam každému čitateľovi, ktorému sa aspoň trochu páči táto tematika - určite nebudete ľutovať, a nedajte sa odradiť ani tou hrúbkou a veľkosťou knihy :).

Skvelé dielo (Nina, 9.8.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Ten kto chytí túto knihu do rúk, tak ju už nepustíííííí, pokial ju nebude mať prečítanú. Pútavý dej, skvelá hlavná postava s nadpriemernou inteligenciou(autor musí mať tiež takú,aby také dielo napísal...:)). Až po poslednú stranu budete žiť život Kvotheo! Začínam čítať druhý diel,dúfam,že bude taký skvelý ako prvy!

najvac (marko hajla, 4.6.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
suuuuuuuuuuuuper kniha

Fantasy (Linda, 23.5.2012) Odpovedať

Spočiatku som mala vyhranený čitateľský vkus orientovaný na ruských autorov ( Dostojevskij, Čechov, Tolstoi,Puškin,Gorkij...)Kniha, ktorá mi otvorila dvere do sveta fantasy bola prvá kniha trilógie Patricka Rothfussa - Meno vetra. Stala sa mojou najobľúbenejšou knihou a odporúčam je všetkým :) hoci je kniha trošku hrubšia je to najlepšie fantasy aké poznám. Opis prostredia, postáv a samozrejme príbeh dokázali naplno prebudiť moju fantáziu a vyfabulovať si živé obrazy z každej vety. A konečne ma nejaký spisovateľ presvedčil, že aj moderná literatúra má svoje čaro a môže mať veľmi veľkú umeleckú hodnotu. Ďakujem hlavne pánovi prekladateľovi za vynikajúci preklad blížiaci sa čaru anglického originálu a vydavateľstvu IKAR.

:) (Nikola Truonogvá, 21.5.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Fantastická kniha aj keď by som ju odporúčala len čitateľom,ktorý to vážne chápu lebo je tam dosť zložito pisaný dej. takže povedala by som nie je to na ľahké čítanie. Práve ju čítam a ešte som trochu mimo ale dostávam sa do toho pomaly:D Je to náročné čítanie ale úplne skvelé. Obľúbila som si túto knihu rovnako ako prvú. Je dosť hrubá a je tam veľa nepotrebných prvkov ale je super a odporúčam ju každému.

Meno vetra (Ján, 14.5.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Tento román je prvou časťou trilógie Príbeh kráľovraha. Za spomínaný román získal autor v roku 2007 ocenenie Quill Award a ohlasy zo zahraničia hovoria o najlepšej epickej fantasy posledných rokov. Som skeptický voči takýmto hodnoteniam a pokladám to skôr za marketingové ťahy na zlepšenie predaja, no po prečítaní musím uznať, že tieto výborné posudky majú svoje opodstatnenie. Kniha ma vtiahla do deja, hltal som stránku za stránkou a prežíval som úspechy a neúspechy spolu s hlavným hrdinom. Svojím dôrazom na príbeh sa podobá skôr na historický román, ako na klasickú fantasy, ale tým sa vyhýba otrepaným klišé a je o to uveriteľnejšia. Podľa slov autora ide tu o „Legendu o Hrdinovi“, videnú zo zákulisia očami tejto postavy , o skúmanie a odhaľovanie tajomstiev sveta , o hľadaní pravdy skrytej v rozprávkach a starých povestiach... V knihe sa striedajú dve časové roviny. V prvej autor popisuje súčasný život Kvotheho, ktorý žije inkognito, v zapadákove, v hostinci Míľnik ako majiteľ a hostinský Kote, spolu s pomocníkom Bastom. Ukrýva sa tam úspešne pred vlastnou minulosťou a slávou, no tá ho dobehne v osobe Kronikára, ktorý v ňom spozná legendu. Kronikár ho donúti, aby mu pravdivo prerozprával príbeh svojho života, na základe ktorého vznikali mnohé legendy, často aj zveličené a prekrútené. Súčasne mu Kvothe vysvetľuje aj pozadie a motívy svojich legendárnych činov. Druhá rovina, podstatne obšírnejšia retrospektívne popisuje teda životný príbeh mladého, neobyčajne inteligentného a bystrého chlapca menom Kvothe, čo podľa jeho rodičov znamená „vedieť“. Rodičma boli kočovní herci, ktorí rozvíjali všestranné nadanie svojho syna a schopnosť učiť sa a trénovať pamäť rozličnými spôsobmi. Keď zvládol umenie herca a lutnistu, stretáva sa Kvothe na potulkách s divadlom s arkánikom Abenthym, absolventom Univerzity magických umení. Tento postrehne chlapcov výnimočný talent a napriek nízkemu veku ho začne cvičiť v základoch mágie a podnieti jeho túžbu po učení .Tým ho súčasne pripravuje na prijímacie skúšky na univerzitu. Idylické detstvo končí hroznou tragédiou, keď celá Kvotheho rodina a priatelia prídu o život rukou legendárnych Chandriáncov. Kvothe sa síce zachráni, ale smútok ho pripraví o zdravý rozum a bezmála o život. Keď sa spamätá, bojuje o prežitie ako chudobná sirota v cudzom veľkom meste bez známych a priateľov. Tento tvrdý život ho posilní v odhodlaní zistiť čo najviac o tajomných Chandriáncoch a pomstiť sa za smrť svojich blízkych. Kvothe putuje na univerzitu v nádeji, že tam v obrovskom archíve sa dozvie o svojich nepriateľoch čo najviac... Postava Kvotheho je neuveriteľne živá a skvele vykreslená. Zaujímavý je aj kontrast medzi energiou sršiacim Kvothem z minulosti a zlomeným Kotem z prítomnosti, ktorý si užíva všedný nudný život hostinského a je iba tieňom bývalej osobnosti-legendy. Autor miluje fantasy, jeho želaním bolo perfektnú fantasy napísať a to sa mu aj obdivuhodne podarilo. Som si istý, že každý čitateľ, ktorého zaujme Kvotheho príbeh neodolá a prečíta si aj pokračovanie pod názvom:Strach múdreho muža.

Meno Vetra (Juraj, 7.5.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Meno Vetra od Rothfussa je neuveriteľné dielo. Nielenže obsahuje myšlienky naozajstného umelca s krásnymi opismi postáv a prostredia, v ktorom sa dej odohráva. Absolútne sa stotožňujem s hlavnou postavou , ktorej nie vždy ide podľa plánu, čo dej len posúva do lepších fáz, v ktorých čitateľ len zadržuje dych . Jednoducho a prosto - odporúčam každému milovníkovi dobrých kníh .

Výborná (Gabika Hešková, 6.5.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Štýl autora je čitateľný, pochopiteľný hoci vôbec nie plytký. Má to myšlienku, má to rozvinutý príbeh a silnú postavu. Žiadny preidealizovaný hrdina, ale človek, ktorý rieši skutočné problémy. Bez klišákov a deju, ktorý sa dá už od polovice knihy jasne predvídať až do konca (a na všetky ďalšie pokračovania). Kniha je plná zaujímavých zvratov a zápletok. Stále sa tam niečo deje aj popri hlavnej línii. Hoci je skutočne dosť hrubá, výborne sa číta. Človeku ani nenapadne rátať strany do konca. Má v sebe mnoho hlbokých myšlienok a keby ju niekto zvládol po sebe čítať viac krát, našiel by v nej vždy niečo nové. Nedám na ňu dopustiť! Považujem ju za najlepšiu fantasy knihu akú som doteraz čítala. Možno so mnou niektorí nebudú súhlasiť, ale kam sa hrabe Harry Potter?! Určite ju odporúčam čítať všetkým, ktorí majú radi dobré fantasy, ale aj tým, ktorí s týmto žánrom nie sú až takí kamaráti. Každý si v nej nájde niečo svoje. Jediná nevýhoda je, že je obrovská a teda sa nedá len tak hodiť do kabelky kamkoľvek človek ide.

NAJ KNIŽKA (Martin, 6.5.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Mnoho ľudí mi odporúčalo aby som si kúpil túto knižku, tak som sa vybral do kníhkupectva a kúpil som si ju :) doma som začal čítať a nemohol som sa od nej odtrhnúť... Proste najlepšia knižka :) SUPER ... Už sa neviem dočkať pondelku, kedy si pôjdem kúpiť druhý diel :). Vrelo odporúčam :)

Viac ako dobrý príbeh (Zuzana Bališová, 23.2.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
K tejto knihe som sa dostala náhodou, zaujal ma stručný popis na prebale a pár úvodných riadkov.Po pár stránkach, kniha viac ako milo prekvapila. Žáner fantasy je momentálne dosť populárny, no neznamená, že každá kniha z tohto súdka je dobrá, čo do príbehu alebo myšlienok. Stretla som sa aj s tými, čo sú len kópiou kultoviek od Tolkiena, prípadne Pratchetta. Meno Vetra má čo povedať príbehom, ale aj posolstvom. Nikdy neviete, čo sa stane za ďalším rohom, na ďalšej stránke, kapitole, ako sa dej vyvinie, a práve to ju robí "inou". Odporúčam prečítať nielen milovníkom fantasy, zaujme aj tých, čo tento žáner veľmi nemusia. Dúfam, že už čoskoro budem mať v rukách pokračovanie Kvotheho príbehu.

Očarená (Mort, 16.1.2012) Odpovedať

Túto knihu by som neodporučila nikomu, pretože ak ju bude poznať príliš veľa ľudí stane sa komerčnou a všetci o nej budú hovoriť, ale ja osobne som sa k nej dostala takmer náhodou. Vychutnala som si ju ako som len mohla, každú stránku som čítala pomaly, aby som si dostatočne pamätala udalosti, no niekedy sa to nedalo. Kniha ma strhávala a ja som preskakovala uvádzacie vety len aby som sa čo najskôr dozvedela čo je ďalej. Úplne ma pohltila. Čítala som ju cez Vianoce (2011) a som rada, že tak neskoro, pretože nemusím už tak dlho čakať na druhý diel (mimochodom, ľudia, volá sa Kamenné dvere!).. Skvelé, skvelé, skvelé..

Strach múdreho muža (sareth, 31.1.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Pokiaľ viem, tak Kamenné dvere sa bude volať tretia kniha. Druhá sa volá Strach múdreho muža a dúfam že sa prekladá. Ak máte nejaké info o preklade, kedy asi bude, budem vám vďačný. Neviem sa tak isto dočkať. Trilógia Príbeh Kráľovraha: 1. Meno vetra - The Name of the Wind (April 2007) 2. Strach múdreho muža - The Wise Man's Fear (March 2011) 3. Kamenné dvere - The Doors of Stone (???)

odpoveď (Katarína Ončáková, 2.3.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Tak to Vás všetkých určite poteší správa, že druhú časť s názvom Strach múdreho muža Vám prinesie naše vydavateľstvo v máji 2012 :)

starch múdreho muža (sareth, 2.3.2012) Odpovedať

WOW. Ďakujeme. Tak ju sem pridajte na stránku, nech si ju môžem čím skôr predobjednať a mať pokoj na duši. Dúfam že pôjde znovu o kvalitný preklad. Prekladateľ je ten istý čo preložil jednotku?

odpoveď (Katarína Ončáková, 12.3.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
áno, preklad opäť pripravil veľmi šikovný prekladateľ Michal Jedinák. Verše preložila Jana Kantorová-Báliková.

Fantasy (Peter Vrba, 9.1.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Skvelé fantasy ktoré síce rozsiahlosťou sveta a jeho prepracovaním nedosahuje Pána Prsteňov ale zato ponúka plynulejší a menej komplikovaný dej. Vynikajúci úvod do nadchádzajúcich. Neviem sa dočkať pokračovania.

Odpoveď (Katarína Ončáková, 4.7.2011) Odpovedať

vrelo odporúčam
Na druhú časť si budeme musieť ešte trošku počkať. Naplánovaná je na leto 2012.

??? (olika, 1.7.2011) Odpovedať

príjemné čítanie
Neviete mi náhodou povedať, kedy bude vydaná druhá časť tejto série aj po slovensky?

zhanam ju (Katarína Schulcziová, 6.4.2011) Odpovedať

vrelo odporúčam
Nevie nahodou niekto, ci tato knizka bude mat dotlac?

neviem sa dockat pokracovania (Daniela, 17.1.2011) Odpovedať

vrelo odporúčam
tato kniha je naozaj uzasna,ozajstny citatelsky zazitok. upne ma chytila a najma sposob akym je napisana.nazatazujem siahodlhymi opismi prostredia,autor nechava dostatok priestoru predsatvivosti citatela a radsej sa zameriava na vnutornu problematiku postav, tym ma kniha dostala a pohltila. jedine negativum je to nekonecne cakanie na pokracovanie pocas ktoreho som knihu stihla precitat uz trikrat!

Super (Ďoďo z Ľeľuchova, 1.1.2011) Odpovedať

vrelo odporúčam
"Nie múdry muž má strach", ale "Strach múdreho muža".

druhy diel (majo, 15.12.2010) Odpovedať

vrelo odporúčam
2 diel knihy vychadza v anglictine pod nazvom THE WISE MANŚ FEAR 1.marca 2011.otazka je kedy to prelozia,ale myslim ze do buducich vianoc by sa to stihnut dalo

chcem druhi diel (jozef horvat, 10.12.2010) Odpovedať

vrelo odporúčam
kniha bola brutalna ...len uz strasne dlho cakam na druhy diel.....

Huste (matej, 15.5.2010) Odpovedať

vrelo odporúčam
Tuto knihu vam vrelo odporucam je skvela tretia z mojich naj knih

Super (jooop, 6.5.2010) Odpovedať

vrelo odporúčam
druha cast sa ma volast: Múdry muž má Strach

2.diel? (Luboš J., 2.5.2010) Odpovedať

vrelo odporúčam
Vie niekto kedy príde 2.diel?

Druhy diel (Kristián, 1.5.2010) Odpovedať

0
Kedy približne ma vyjsť druhý diel?

Proste super (Kristian, 7.4.2010) Odpovedať

vrelo odporúčam
Toto je najlepsia kniha ktoru som cital a to som ich cital vela je dokonale spracovana, dej vyborny napinavy pri ktorom sa neda nudit (nemozem sa dockat ako to skonci s tym pisanim pribehu a co sa s Kvotheom stane ked bude mysliet na spomienky, ako to skonci s Chandriancami) proste naj naj kniha aku som kedy cital

nekonecne cakanie (Baluma, 25.2.2010) Odpovedať

vrelo odporúčam
ludia neviete kedz uz konecne vyjde dalsi diel lebo ak skoro nevyjde vazne si to budem musiet zas citat v AJ a to sa mi nechce :(

skvele (danko beran, 8.2.2010) Odpovedať

vrelo odporúčam
kedze toto je prvy diel trilogie chcem sa spytat kedy vydate dalsie diely. Velmi sa na ne tesim

Super (Adrianus, 18.1.2010) Odpovedať

vrelo odporúčam
No ja som nič lepšie ešte nečítal. Nevedel som sa od tejto knihy odtrhnúť. čítal som ju 3 dni stále. Do knihy som sa ešte tak nevžil odkedy som dočítal Pottera 7. Aj keď ten koniec ma trochu sklamal nič sa neukončilo, ale zase vynikajúci ťah zo strany autora všetci teraz čakáme na druhý diel.

Dokonale (Tungdil, 14.1.2010) Odpovedať

vrelo odporúčam
tato kniha je absolutne dokonala, precital som obrovske mnozstvo modernych fantasy knih, zacinajuc potterom, cez zaklinaca, trpaslikov, az po eragona a mnoho mnoho dalsich, ale tato kniha ma absolutne dostala, ak sa coskoro nedostanem k 2. dielu asi sa zblaznim :D

moj nazor (Sergej Banit, 13.1.2010) Odpovedať

vrelo odporúčam
podla mna je to jedna z najlepsich fantasy knih ake kedy wysli klobuk dolu pred autorom bolo by fajn widiet to aj sfilmowane ps: boze uz nech wyjde ta dwojka

Hmmm (Kristina, 18.12.2009) Odpovedať

0
rada by som aj ja vedela kedy vyjde druhy diel. ak niekto viete prosim napiste dakujem

vela novych napadov (shyra, 13.12.2009) Odpovedať

vrelo odporúčam
Kniha bola super - naozaj vela deja a neotrepanych prvkov. Ale ten zaciatok a koniec (ramcovy dej) je trochu chaoticky a kludne by tam nemusel byt. Na druhej strane vsak zostalo tolko nevysvetlenych veci, ze clovek tuzi po 2. casti:)

super (eva, 4.12.2009) Odpovedať

vrelo odporúčam
super kniha, len mi lezie na nervy čakanie na druhý diel, nemáte info?

:D (Juliana, 29.11.2009) Odpovedať

vrelo odporúčam
Viac než len dobrá kniha,ale problém je len v tom,že si myslím,že ten koniec nedopadol bohvie ako....aspoň podľa mňa,som zvyknutá na iné konce... :)...ale i tak je to best. :D

super kniha (matej, 15.9.2009) Odpovedať

vrelo odporúčam
je to velmi dobra kniha jedna z mojich najoblubenejsich tesim sa na druhy diel uz sa ho nemozem dockat

SUPER (Debil, 6.9.2009) Odpovedať

vrelo odporúčam
je to super kniha a to som si ju kupoval naslepo zo zamerom ze precitam prvu kapitolu a dost ale chytilo ma to a musel som citat az do konca teraz cakam uz len na druhy diel

kniha numero 2 (viktor, 18.8.2009) Odpovedať

vrelo odporúčam
meno vetra bola vynikajúca kniha, jedna z mojich najoblubenejsich a naozaj som cely nazhaveny na dalsju cast. neviete kedy pride? neviem sa dockat

2. diel (Tomas, 29.7.2009) Odpovedať

vrelo odporúčam
2. diel má v Amerike vyjsť 30. augusta 2009,očakáva,že do Vianoc by mohol byť aj u nás.Ináč fakt skvelá knižka,najlepšia,akú som poslednú dobu čítal

Super (Darina Fečková, 1.3.2009) Odpovedať

vrelo odporúčam
JE to veľmi dobrá kniha, len z jej začiatku som bola trocha mimo.Ale myslim že tomu chýba 2 diel.Veľmi rada by som chcela vedieť ako pokračoval jeho život a ako sa dostal k tej krčme a veľa iného........Odporučam si ju prečítať.

RE: Kedy???? (Marian Misovic, 25.12.2008) Odpovedať

vrelo odporúčam
Druhý diel nemajú, majú ho len rozdelený do dvoch kníh ;-) Ale dúfam že už čoskoro vyjde ten 2.diel lebo sa už nemôžem dočkať. Je to neskutočne dobrá kniha s prekvapujúco... ved si to prečítajte a uvidíte sami :)

Kedy???? (Peter Šulai, 30.11.2008) Odpovedať

vrelo odporúčam
Kedy bude vydaná ďalšia časť? Kolega písal, že sme predbehli Čechov, už to pravda nie je, majú už aj druhú časť

Ďalšie slovenské prvenstvo (Michal Pekarik, 21.10.2008) Odpovedať

vrelo odporúčam
Gratulujem vydavateľovi k peknej práci. Tento fantasy román je v zahraničí veľmi kladne hodnotení a je pekné, že sme to mi Slováci máme "doma skôr" ako susedná Česká republika. Len škoda toho nepraktického rozmeru knihy. "Tehlového formátu" u nás neboli ušetrení ani "stari" majstri fantasy J.R.R.Tolkien ani Andszej Sappkovsky. Len by som chcel vedieť prečo. Veď to ani v poličke dobre nevyzerá a keď si knihu chcete vziať "do terénu" musíte jej pomaly vyhradiť samostatnú tašku. Zaujímalo by ma prečo.
Všetky komentáre (75)

Odpovedieť na komentár


(nebude zverejnený)
Koľko nôh má holub?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

Volám sa Kvothe. Mená sú dôležité, pretože vám o človeku veľa prezradia. Mal som viac mien, ako si ktokoľvek zaslúži.
Adem ma volal Maedre. Podľa toho, ako sa to vysloví, to môže znamenať buď Plameň, Hrom, alebo Zlomený strom.
Môj prvý mentor ma volal E'lir, pretože som bol bystrý a dobre som si to uvedomoval. Moja prvá skutočná milenka ma volala Dulator, pretože sa jej páčilo, ako to slovo znie. Volali ma Shadicar, Ľahký prst a Šesť strún. Nazývali ma Kvothe Nekrvácajúci, Kvothe Tajomný a Kvothe Kráľovrah. Každé z týchto mien som si zaslúžil. Kúpil som si ich a ťažko za ne zaplatil.
Vyrastal som však ako Kvothe. Otec mi raz prezradil, že to znamená "vedieť". Pravdaže, dostal som ešte množstvo iných mien. Väčšinou boli neohrabané, no iba zriedka nezaslúžené.
Oslobodil som princezné od spiacich hlinených kráľov. Do tla som vypálil mesto Trebon. Strávil som noc s Felurian a neprišiel som o život ani o zdravý rozum. Keď ma vylúčili z univerzity, nemal som ani toľko rokov, v koľkých tam väčšinu študentov prijmú. Len vo svetle mesiaca som vstúpil na cesty, o ktorých sa iní báli rozprávať aj za bieleho dňa. Rozprával som sa s Bohmi, miloval som ženy a skladal piesne, pri ktorých trubadúri plakali.
Možno ste o mne už počuli.

Ukážky stránok – pre zobrazenie čitateľného náhľadu kliknite na ukážku

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x