bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Nasledujúcich 100 rokov

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 25.04.2024 02:54

  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Nasledujúcich 100 rokov

Esejisticko-publicistická práca Nasledujúcich sto rokov od Georgea Friedmana, amerického politológa a špecialistu na dlhodobé geopolitické prognózy, je fascinujúcim čítaním o možnom základnom mocenskom vývoji v 21. storočí. Podľa autora sa v 21. storočí definitívne skončí európska éra a začne sa americká éra. Inými slovami, 21. storočie bude storočím dominancie Spojených štátov amerických, ktoré budú vďaka svojej ekonomike a najvyspelejším technológiám kontrolovať svetové oceány a budú ovládať aj vesmír. Pre našu budúcnosť bude príznačné zastavenie rastu a neskôr úbytok celosvetovej populácie a nástup nových mocností: Turecka, Japonska, Poľska a Mexika. 21. storočie poznačí súperenie o regionálnu i celosvetovú nadvládu a jeho vyústením bude svetový konflikt v polovici tohto storočia. Jeho víťazom budú USA a Poľsko. Friedman, na rozdiel od mnohých iných odborníkov, je presvedčený, že Rusko čaká už v krátkom čase kolaps a ústup z medzinárodnej scény, a podobnému osudu sa nevyhne ani Čína. Svoje tvrdenia pritom opiera o dôkladné analýzy a podopiera zrozumiteľnou argumentáciou.

Detaily o knihe

Názov: Nasledujúcich 100 rokov

Originálny názov: The Next 100 Years

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Knihu ešte nikto nekomentoval, budete prvý.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko nôh má vrabec?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

Vymedzenie hraníc ruského vplyvu bude kontroverzné. Spojené štáty americké a štáty bývalej sovietskej sféry vplyvu nebudú chcieť, aby Rusko zašlo priďaleko. Posledné, čo si pobaltské štáty želajú, je znovu sa dostať pod nadvládu Ruska. To isté platí aj o štátoch, ktoré sa nachádzajú južne od tejto severoeurópskej nížiny v karpatskom oblúku. Bývalé sovietske satelity, najmä Poľsko, Maďarsko a Rumunsko, chápu, že návrat ruskej armády na ich hranice by znamenal ohrozenie ich bezpečnosti. Keďže tieto štáty sú už členmi NATO, ich záujmy nevyhnutne ovplyvňujú záujmy Európy aj Spojených štátov amerických. Otvorenou otázkou zostáva, kde na západe povedie táto línia. Ide o historickú otázku, ktorá za posledných sto rokov predstavovala v Európe rozhodujúci problém.
Rusko sa v najbližšom desaťročí nestane globálnou veľmocou, nemá však na výber, ako sa stať hlavnou regionálnou veľmocou. A to znamená, že sa dostane do konfliktu s Európou. Rusko-európska hranica tak zostane zlomovou líniou.

Ukážky stránok – pre zobrazenie čitateľného náhľadu kliknite na ukážku

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x