bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Na západe nič nové

Vydavateľ: Slovenský spisovateľ (Slovenský spisovateľ, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 25.04.2024 03:04

  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Na západe nič nové

Vojnový román Na západe nič nové, ktorý vyšiel roku1929, preslávil autora takpovediac za noc. V priebehu osemnástich mesiacov bol preložený do 25 jazykov a vyšiel v celkovom náklade 3,5 milióna výtlačkov. Jeho filmové spracovanie vyvolalo skutočný škandál: verejnosť bola šokovaná pravdivým, realistickým zobrazením vojny, ktorá zničila celú vtedajšiu mladú generáciu, pretože neodvratne predurčovala osudy - aj osud devätnásťročného Paula Bäumera a jeho šiestich spolužiakov, ktorí nasadzovali svoje životy v nezmyselných bojoch netušiac, že z hrozného vojnového besnenia pre nich už niet návratu.

Detaily o knihe

Názov: Na západe nič nové

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

zaslúžené povinné čítanie (Martina Korbuľáková, 31.1.2015) Odpovedať

vrelo odporúčam
Jééj, to bolo dávno, čo som ju čítala... Ale asi "tí hore" vedeli, prečo ju odporúčajú ako povinné čítanie. Na dej si spomínam aj po dvadsiatich rokoch, je silný, dojemný, a zároveň krutý. My poznáme chvalabohu vojnu len z kníh a filmov, dúfam, že to tak aj ostane, ale ľudia musia vedieť ako sa žilo, keď bola vojna, aby sme si to vedeli vážiť (napr. by som to odporučila hlavám niektorých nemenovaných krajín), ako je dobre, že žijeme v mieri. Vrelo odporúčam každému.

Nezabudnuteľná kniha (Katka, 9.1.2015) Odpovedať

vrelo odporúčam
I keď som povinné čítanie takmer všetko prečítala, zrovna túto knihu som preskočila, no teraz viem že to bola chyba, čo som zistila už po pár stranách tejto geniálnej knihy. Absolútne úžasne reálna kniha, vykresľujúca vojnu, takú krutú a nezmyselnú ako naozaj bola. Pri čítaní sa mi miestami tlačili slzy do očí a úprimne, nenapadajú ma slová, ktoré by dostatočne opísali moje pocity z tejto knihy, ani to, ako ma táto kniha obohatila. No zaujal ma výrok, pri ktorom mi prebehol mráz po chrbte: "Sme opustení ako deti a skúsení ako starí ľudia.Sme suroví a smutní a povrchní - myslím, že sme stratení. " Takže ja len vrelo odporúčam a musím povedať, že táto kniha sa stala mojou najobľúbenejšou.

Svedectvo o generácií, ktorú zničila vojna (Maroš Kuchar, 7.1.2015) Odpovedať

vrelo odporúčam
Knihy ktoré patria medzi povinnú literatúru nečítavam, no ku tejto som sa dostal úplnou náhodou. A neľutujem to. Po prečítaní málo ktorého človeka nechá chladným, pretože svojou realistickosťou ukazuje skutočný život na fronte v 1. Svetovej vojne. Príbeh zachytáva skupinu spolužiakov ktorý sa nechali naverbovať do vojska a išli bojovať za svoju vlasť. Hlavný hrdina rozpráva svoje zážitky z fronty ako ich nepriatelia bombardujú, ako hladujú ako umierajú jeho najlepší kamaráti a na samom závere umiera aj on sám. Kniha mi príde zábavná, napínavá a zároveň smutná. Rozhodne sa ju oplatí prečítať.

Povinne citanie a laska ku kniham (Mary, 9.5.2014) Odpovedať

vrelo odporúčam
Tato kniha je mojou srdcovkou... na strednej som knihy velmi necitala a kym sme mali povinnu literaturu zo staroveku a stredoveku, ani ma citanie velmi nelakalo... az kym som si (nie velmi ochotne) neprecitala povinne citanie Na zapade nic nove... do knih som sa jednoducho zalubila... uzasny pribeh, ktory chyti za srdce slovami uzasneho autora!

Na západe nič nové... (Barbora, 1.5.2014) Odpovedať

vrelo odporúčam
Jediná kniha na povinné čítanie, ktorá ma zaujala na toľko, že by som si ju určite prečítala znovu. A potom znovu. Kniha je plná emócii a dokáže ich aj vyvolať v človeku, čo je určite viac ako pozitívne. Najskôr som sa nevedela zorientovať, trošku mi vadili presné opisy skutočných udalostí, každý chce predsa radšej vidieť veci cez ružové okuliare, ako som však čítala ďalej, stále viac som si uvedomovala, že to nie je výmysel, ale krutá, ohavná skutočnosť. Vojna. Mnohí boli jej súčasťou, mnohí zomreli, mnohí prežili, ale želali si radšej zomrieť. Pretože aký ich už len čakal život? Nič nemali. Mladí, neskúsení študenti museli ísť do vojny, najskôr to bola vidina slávy, no potom prišla skutočnosť. Krutá realita.Museli sa naučiť, ako prežiť, ako zostať na žive a nepodľahnúť. Ako neprísť o rozum, ako zostať v skutočnosti živí. Strasťami nabitá kniha, podčiarknutá zábavnými príhodami kamarátov. To je Na západe nič nové. Kniha je tak skutočná a uveriteľná, nikdy som takú ešte nečítala. Mnohým mohla/môže zmeniť život, pohľad na dané skutočnosti a tiež naučí vážiť si život, ktorý máme. Určite odporúčam všetkým, no hlavne mladým ľudom, keď už žiadnu inú knihu na povinné čítanie neprečítate, túto by ste naozaj mali..

chytí za srdce (Mária Chovancová, 23.8.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Táto kniha mi priblížila udalosti a situáciu na fronte, ktorú na dejepise len ťažko opísať. Je to niečo čo pamätajú naši dedovia či pradedovia. Podľa mňa by si to mal prečítať každý, aby sa v každom zrodila túžba aby sa už viac nikdy nezopakovalo nezmyselné zabíjanie a smrť mužov v boji neoznačovala "...nič nové"

Povinné čítanie (Alexandra Michaličková, 20.3.2013) Odpovedať

vrelo odporúčam
Ako každý stredoškolák, aj ja som sa k tejto knihe dostala cez povinné čítanie. Narozdiel od mnohých iných mi táto kniha ale ostala v pamati ako dielo plné nezabudnuteľných obrazov a pocitov. Každému študentovi, ktorý je lenivý čítať odporúčam urobiť výnimku a vziať túto knihu do ruky. Pohľad na ľudskosť na pozadí vojny a to, ako sa mení správanie človeka Vám ostane v hlave ako doležitý prvok individuálneho pohľadu na svet. Tiež som neverila, ale teraz už na povinnú literatúru pozerám inak.

Povinné čítanie (Alexandra, 11.11.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Knihy zbožnujem a no povinné čítania sa mi čítaju ťažko. Na túto knihu som sa však tešila lebo vojnové knihy mám rada.Nemýlila som sa, kniha bola perfektná.. vojna v nej bola zobrazená realisticky a surovo tak ako to bolo a v knihe vidno psychický dopad vojny a jej celkovú nezmyselnosť. Po zavretí knihy som o tomto príbehu ešte 10 minút rozmýšlala, kniha vo mne nechala veľké dojmy a pocity a tam na ňu asi tak skoro nezabudnem.Odporúčam prečítať

Skvelá kniha (Lucia, 4.8.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Kniha „Na západe nič nové“ nám ponúka jedinečný opis vojny a jej dopad na generáciu mladých ľudí, ktorí sa na vojnu vybrali s odvahou a oddanosťou bojovať za vlasť. Hlavný hrdina Paul Bäumer nás oboznamuje s každodennými udalosťami na bojisku. Na vojnu odchádza s jeho 6 kamarátmi, ktorých však pomaly pri každodennom boji stráca. Detailne opisuje správanie sa vojakov, veliteľov, meniace sa charaktery, hlad, či boj o holý život nielen ľudí, ale aj zvierat. Dej je poprepletaný mnohými úvahami, ktoré nútia čitateľa k zamysleniu. Hlavný hrdina uvažuje o zmysle- absurdite vojny. Toto dielo prináša okrem hlbokého estetického zážitku aj príklad a váhu skutočného priateľstva. Skvelá kniha, odporúčam každému. 

Odporúčam (Kristína Rusinková, 26.5.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Túto knihu som začala čítať kvôli tomu že sa mi zíde pri maturite. Ak mam pravdu povedať čakala som že bude nezáživná a nudná ako väčšina kníh ktoré musíme počas štúdia na strednej škole prečítať. Ale veľmi som sa mýlila. Táto kniha je skvelé pretože mi tak trochu otvorila oči. Na dejepise momentálne preberáme 1. a 2.sv. vojnu a keď človek číta koľko ľudí zomrelo atď. berie to ako fakty. Veď ako sa hovorí keď zomrie jeden je to tragédia, keď zomrú stovky je to štatistika. No táto kniha detailne opisuje ako vlastne žili vtedy mladí vojaci, ako sa cítili a ako vlastne k tomu všetkému pristupovali a aj preto už tu 1. a 2. Sv. vojnu inak beriem. Táto kniha mi vlastne dala veľa a mal by si ju prečítať každý. Hlavne by som ju odporučovala tým ktorí si sedia na nejakom teplučkom mieste a rozhodujú o životoch xy ľudí. Pretože v tejto knihe je vlastne svedectvo o tom ako 1sv. vojna zničila jednu generáciu mladých ľudí.

zasiahne každého, kto má srdce na správnom mieste... (Zuzana, 29.1.2012) Odpovedať

vrelo odporúčam
Knihu som prvýkrát čítala ako povinné čítanie na strednej, čiže neotvárala som ju dvakrát s nadšením. Dokonca som si ani z knihy nenaštudovala koniec, takže po prečítaní som bola naozaj v šoku. Táto kniha mi dala neskutočne veľa. Napriek tomu, že som vždy milovala dejiny, priznávam sa, že aj so mnou "mávali" iba čísla, koľko ľudí trpelo, zomrelo... štatistika. Avšak vďaka tejto knižke som konečne uvedomila, že tá krutosť, ktorú prináša vojna, je nepredstaviteľná. Pretože na vojne nezomreli milióny "čísel" ale otcovia, bratia, priatelia, manželia... Kiežby nám Remarqueove posolstvo nikdy neprestalo rezonovať v mysli a kiežby sme už nikdy neurobili rovnakú chybu a nezabili ďalších hrdinov, tentokrát tých, čo sú okolo nás...
Všetky komentáre (11)

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko nôh má bocian?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x